[Kdo vam laže] Tomašič: ljudje so vas izvolili, dajali ste obljube, pa se niti zmenili niste, kaj želite

Datum:

V oddaji Kdo vam laže? je tokrat voditelj Boris Tomašič predstavil pregled koalicijskega vrha, na katerem se vlada (ponovno) ni uspela dogovoriti o konkretnih rešitvah, dosegli so zgolj napoved, da bodo težave “ugotavljali in analizirali”, šele potem sledi “časovnica”. Ob tem se Tomašič sprašuje enako kot večina – kaj sploh počne vlada in zakaj novinarjem prepoveduje spraševati o zadevah, ki se tičejo problemov v državi. Prav ste slišali, novinarji so po koncu koalicijskega vrha smeli spraševati izključno in samo izključno o tem, kar jim je Golob pustil.

                   

Voditelj se je uvodoma obregnil v sestajanje koalicijskega vrha, že drugega letos, kjer se Golobova vlada ponovno ni uspela dogovoriti o konkretnih rešitvah. Obstali so namreč na reformi, ki trenutno najbolj buri vode – plačni sistem v javnem sektorju in stanovanjska politika. Premier Robert Golob je sicer poskušal pojasniti, vendar zadeve še zdaj niso jasne, saj “on ugotavlja in je konstantno presenečen, da je stanje slabše, kot si je mislil, kaj pa on dela, pa ne vem,” ob tem pove Boris Tomašič.

Tomašič: odgovori so jasni in na dlani
Ob poudarku, ki je bil na stanovanjski problematiki, je Tomašič poudaril, da je problem s primanjkovanjem stanovanj predvsem v Ljubljani, kjer so garsonjere dražje, cene pa segajo tudi do 900 evrov, in glede na Golobove besede rešitve za to ni na vidiku. Golob je namreč dejal, da se bodo najprej lotili “analize, prioritet in časovnice”.“Če se jaz prav spomnim, je Luka Mesec pred volitvami rekel, da imajo lopate že pripravljene in naj vam povem odgovore na vsa vprašanja – analiza, za katero boste zapravili sto tisoče ali milijone – stanovanj je premalo in popolnoma vseeno, koliko jih je premalo, začnite s prvim. Prioritete – da rešimo stanovanjski problem za mlade in časovnica – kakšna časovnica – takoj,” je dejal Tomašič. Spomnimo, na ta slavni stavek o “lopatah”, ko se je iz njega pošalil tudi poslanec SDS Andrej Hoivik, ki je pokazal, da v “načrtih za gradnjo obrazložitev” ni bilo napisanega ničesar.

https://www.tiktok.com/@andrejhoivik/video/7172609317407935749

Druga zadeva, o kateri so le uspeli govoriti na koalicijskem vrhu, je bil plačni sistem, za katerega je Golob dejal, da se morajo o “dejanskem stanju plač pogajati s socialnimi partnerji,” kar je po mnenju Tomašiča “neumnost”, saj je dejansko stanje takšno, kot je, in se o njem nimajo kaj “pogajati”, “trenutno stanje je potrebno ugotovit, ampak Golobova vlada očitno res tako deluje, da se o dejstvih pogajajo,” pojasni Tomašič in se ob tem sprašuje, kako jim bo uspelo to, kar so (vnovič) obljubili, saj je prepričan, da se ne bo zgodilo nič. Obeta se pravzaprav to, kar je pripravljala Janševa vlada, in sicer več plačnih stebrov, kjer bodo imeli primerljivi poklici svoje plačne stebre – enotnega plačnega sistema ne bo več. “Jaz bi prav rad videl, kako bodo v okvirih enakih stroškov uredili plačni sistem,” pove voditelj.

Stanovanjske problematike se ne rešuje z javnim denarjem
Koalicija meni, da stanovanja najbolje gradijo država oziroma javni skladi, čeprav so ti v tridesetih letih zgradili le 2500 stanovanj. Ni jasno, ali se premier norčuje, ker če misli resno, bi morali zvoniti vsi rdeči alarmi. Kar je pričakovano, pa so si v koaliciji enotni tudi o tem, da mora biti nosilec ukrepov republiški stanovanjski sklad, ki ga je treba okrepiti s proračunskim denarjem. Proračunskim denarjem na plečih davkoplačevalce. “Aha, veste kaj to pomeni? Veste čigav denar bo šel? Vaš denar bo šel, dragi davkoplačevalci in davkoplačevalke. Stanovanjska se ne rešuje z javnim denarjem,” poudari Tomašič, ki v nadaljevanju opozori tudi na posledice, ki sledijo.

Vir: Furs

Predsednica SD Tanja Fajon boljših pojasnil od premierja o tej temi ni dala, je pa obljubila, da bodo po sedmih mesecih le začeli delati: “Zavezali smo se k ambiciozni časovnici in trdemu delu,” je dejala Fajonova, saj po skoraj letu dni ni videti, da je kaj narejeno. “Gospoda draga, vi ste na vladi, ljudje so vas izvolili, dajali ste obljube, pa se niti zmenili niste, kaj bi želeli,” je dejal Tomašič in dodal, da Golobova vlada šele zdaj ugotavlja in se usklajuje, namesto da bi doslej že imeli rešitve. Luka Mesec je v svoji socialistični maniri dodal, da trg ne deluje in bo odslej predpisano, kdo bo v Sloveniji lahko gradil stanovanja, kar pa je bila ena od mnogih šokantnih Meščevih izjav je bila ta, da “vlada več ne bo posegala v plačni sistem”, “a to ste se z Golobom zmenil ali .. saj je bil Golob tisti, ki je šel k sodnikom in tožilcem in jim dejal, da bodo imeli 600 evrov več. Vlada je sprejela ta zakon in vi ste bili med njimi,” je kritičen Tomašič.

Zakaj novinarji ne smejo spraševati o problemih, ki se tičejo vsakega državljana in državljanke?
Ob koncu koalicijskega vrha so bila na vrsti novinarska vprašanja, ki pa so morala biti izključno o temah, o katerih so govorili, “bravo, da le ne bi kdo kaj vprašal o balkanskih poslih Goloba in Fajonove o njeni feministični politiki in o zdravstvu, o katerih ste toliko obljubljali,” je opomnil Tomašič, ki je bil ob tem kritičen tudi do vseh novinarjev in novinark, ki igrajo “PR vlade”, namesto, da bi opravljali svoj poklic.

Minister za delo Luka Mesec, predsednik vlade Robert Golob in zunanja ministrica Tanja Fajon.

“Vladi se ne sme postavljati poslanskih vprašanj, ne sme se razvijati debata in novinarji ne smejo spraševati, kar hočejo. Ko ima koalicija vrh, ne da lahko ampak novinarji morajo vprašati karkoli, karkoli je problem države – mednarodna preiskava poteka proti Robertu Golobou, cene gredo v nebo, gospodarstvo hira, vi pa ne smete nič vprašati? Sram vas bodi, dragi novinarj,.” zaskrbljeno zaključi Tomašič.

Vabimo vas, da si ogledate celotno oddajo Kdo vam laže? na spodnji povezavi:

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...