Kitajska komunistična partija napovedala cenzuro spletnih vplivnežev

Datum:

Komunistična partija se je odločila za cenzuro interneta. Mesec kitajskega čiščenja medmrežja je tokrat uperjen proti vplivnežem, skupinam oboževalcev, predvsem pa proti vsem tistim, ki predstavljajo vzor mlajši generaciji Kitajk in Kitajcev.

Kitajska uprava za kibernetski prostor (CAC) je v torek pričela z mesečno kampanjo “čist kibernetski prostor” glede katere je dejala, da bo usmerjena tako v spletne zlorabe kot tudi “kaos” v skupinah oboževalcev slavnih in “čaščenje denarja”.

Ustvariti želijo “zdravo, praznično in harmonično” spletno okolje
Uprava, zadolžena za kibernetski prostor, je svojo namero najavila prek svojega uradnega računa WeChat in dejala, da bo pozorno preučila vsebinske platforme in oglase kot del kampanje v obdobju spomladanskega festivala, ko se med drugim praznuje kitajsko novo leto. Cilj je “odpraviti motnje na internetu, zajeziti širjenje nezdrave kulture, “ustvariti zdravo, praznično in harmonično” spletno okolje za uporabnike interneta, še posebej za mladoletne v času praznika pomladi,” so sporočili iz CAC.

Kitajska je lani poleti lani prvič začela zatirati svoje cvetočo zabavno industrijo, usmerjeno v vedenje zvezdnikov in skupine njihovih oboževalcev, ter nakazala, da se bo strog nadzor nadaljeval tudi v prihodnosti. Pomladni praznik, znan tudi kot lunarno novo leto, ko se bo odvijal nadzor, sicer velja za enega največjih kitajskih praznikov.

Foto: epa

Nenaklonjeni razkazovanju razkošnega življenjskega sloga
CAC je po poročanju Reutersa dejal, da se bo osredotočil na spletno ustrahovanje in širjenje spletnih govoric, pa tudi na kakršno koli spletno vedenje, ki bi lahko veljalo za razkazovanje razkošnega življenjskega sloga, spodbujanje čaščenja denarja ali pa vraževerja.

Cenzuriranje Kitajski ni tuje. Kako brutalna je cenzura lahko, je denimo pokazal primer v zvezi s poročanjem o izginotju kitajske teniške igralke Peng Shuai, potem ko si je drznila javno spregovoriti o tem, da je bila žrtev spolne zlorabe storilca, ki sodi v sam politični vrh. Kitajski komunistični uradniki so namreč onemogočili predvajanje CNN-a prek satelita, ko je bilo govora o tej temi.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...

[Video] Zakaj Tina Gaber redno uporablja vladno parkirišče za svoje luksuzno vozilo?

Že od samega začetka razmerja s premierjem Robertom Golobom...

Stojmenova Duh bi “čistila digitalne odpadke”

V času, ko so cene vsega postale vrtoglavo visoke,...