Kitajska med pandemijo še bolj omejuje in nadzira novinarje

Datum:

Kitajski klub tujih dopisnikov (FCCC) je Peking obtožil, da covid-19 uporablja kot “še en način nadzora novinarjev”, omejuje vizume in nadzira novinarje. Kitajska pravi, da svoje državljane ščiti pred virusom.

FCCC, ki je poklicno združenje pekinških novinarjev, ki poročajo o Kitajski, trdi, da je bilo leta 2020 zaznati “hiter upad svobode medijev”, ki se izvaja v okviru ukrepov, ki so bili uporabljeni za boj proti širjenju koronavirusa.

V svojem ponedeljkovem letnem poročilu je tiskovna skupina trdila, da so te omejitve veljale za novinarje, da bi jim preprečili natančno sliko potekajočih dogodkov v državi, pa tudi na drugih področjih, ki so politično občutljiva za Peking, kot je Tibet.

Onemogočanje dostopa pod pretvezo prisilne karantene
FCCC je ugotovil, da je bilo 42 odstotkov novinarjev, ki so se odzvali na poročilo, zavrnjen dostop ali prisiljenih zapustiti območja zaradi trditev o zdravstvenih težavah in groženj s prisilno karanteno. Nekateri predstavniki medijev so tudi trdili, da so za novinarje veljale omejitve, ki ne veljajo za druge posameznike v državi, vključno s sledenjem stikov in kontrolnimi točkami, kar je kitajskim oblastem ustvarilo dodatne priložnosti za zbiranje podatkov in nadzor tujih novinarjev in njihovih virov.

Foto: epa

Kitajska je že prej zavračala kritike svojih strogih omejitev covida-19, ki so prizadele diplomate, uradnike Svetovne zdravstvene organizacije in novinarje, ki vstopajo in potujejo po državi. Peking meni, da so potrebni strog nadzor, karantene in testiranja, da bi svoje državljane zaščitili pred novimi različicami virusa, ki bi se lahko hitro razširile po celotni Kitajski.

Januarska kitajska državna tiskovna agencija Xinhua je napovedala, da bo država uveljavila politiko “14 + 7 + 7”, ki bo vsakogar, ki vstopa v državo, zavezala, da bo 14 dni preživel v hotelski karanteni, sedem dni v domači karanteni in še sedem dni z omejitvami za javno srečanje z drugimi.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....