Kitajska se pripravlja na bliskovit porast novega seva covida-19

Datum:

S Kitajske poročajo o novem sevu koronavirusa, ki bi lahko okužil tudi do 65 milijonov ljudi na teden. Kitajska v luči novega vala uvaja dve novi cepivi proti covidu-19. 

                   

Kitajska se pripravlja na bliskovit porast covida-19, saj se različica omikrona, znana pod oznako XBB, naglo širi po vsej državi. Po mnenju tamkajšnje zdravniške stroke bi lahko okužbe do konca tega meseca dosegle 40 milijonov na teden, do konca junija pa vrh pri okoli 65 milijonih primerov na teden. Šlo naj bi za drugi največji val v državi, ki pa bo verjetno manjši od začetnega vala lansko leto. Vodilni kitajski strokovnjak na področju bolezni dihal Zhong Nanshan je ob tem razkril, da bosta na trgu kmalu dve novi cepivi, namenjeni različici XBB, poroča Becker News.

Znanstvenik je poudaril pomen razvoja učinkovitih cepiv proti XBB-ju, ki je postal prevladujoč sev v tej azijski državi. Na Kitajskem so sicer že odobrili dve cepivi za trenutno najbolj razširjeno različico XBB, v bližnji prihodnosti pa je načrtovanih še več odobritev. Kitajski center za nadzor in preprečevanje bolezni (China CDC) poroča o znatnem povečanju okužb z mutanti XBB, pri čemer se je njihova razširjenost povečala z 0,2 odstotka sredi februarja na 83,6 odstotka v začetku maja. Mnoge ob tem skrbi majhno število testiranj, zaradi česar bi val utegnil postati večinoma neviden.

S Kitajske poročajo o bliskovitem širjenju novega seva koronavirusa XBB. (Foto: Pixabay)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...