Kitajska v primežu drugega vala epidemije: tokrat je žarišče okužbe pokrajina Heilongjiang na severovzhodu države

Datum:

Na Kitajskem so priča drugemu valu epidemije koronavirusa, tokrat v pokrajini Heilongjiang na severovzhodu države. Porast števila okuženih je v tem delu Kitajske opazen vse od sredine aprila, zato obstaja celo možnost državne blokade omenjene pokrajine. V pokrajini Heilongjiang naj bi bilo več žarišč novega virusa. Podatki za 29. april sicer govorijo o 553 primerih obolelih za covid-19, od tega se jih je 386 vrnilo iz Rusije. Žarišče novega virusa je postala bolnišnica v kraju Mudanjiang. Vse od 26. aprila je za prebivalce mesta odrejeno zapuščanje stanovanj le v najnujnejših primerih. Še eno žarišče pa je glavno mesto pokrajine Harbin, z okoli deset milijonov prebivalci. Problematične so zlasti bolnišnice. Znan je primer 87-letnega pacienta, ki je v nekaj dneh okužil kar 78 ljudi. 

Na severovzhodu Kitajske so priča “novemu Wuhanu”. Gre za pokrajino Heilongjiang, kjer vse od sredine prejšnjega meseca opažajo močan porast števila okužb. Vse bolj očitno je, da gre za drugi val epidemije koronavirusa v tej vzhodnoazijski državi, za katero v splošnem velja, da se je življenje vrnilo v stare tirnice, saj se je krivulja rasti števila okuženih umirila, kar pa ne velja povsem. Prav situacija na kitajskem severovzhodu namreč vzbuja vse več strahu med tamkajšnjim prebivalstvom, pri čemer je več kot očitno, da Heilongjiang postaja novi Hubei, kjer se je epidemija sicer začela konec leta 2019, poroča Jutarnji.

V pokrajini Heilongjiang naj bi sicer obstajalo več žarišč novega virusa, število pa narašča že vse od sredine aprila. Podatki za 29. april govorijo o 553 obolelih za covid-19, od tega se jih je 386 vrnilo domov iz Rusije. Žarišče novega virusa naj bi sicer postala neka bolnišnica v kraju Mudanjiang, kar je bilo javno objavljeno že 18. aprila, zaradi česar so mestne oblasti okrepile nadzor posameznih mestnih četrti. Vse od 26. aprila pa je za prebivalce omenjenega mesta odrejeno, da svoja stanovanja zapuščajo zgolj v najnujnejših primerih. Poleg tega so oblasti na spletu podale napotke, da vsako izmed gospodinjstev izbere po eno zdravo osebo za opravljanje nakupov.

Foto: epa

Napoveduje se možnost popolne blokade tega kitajskega mesta. Od 27. aprila dalje pa lokalne oblasti strogo nadzirajo ohranjanje discipline meščanov, pri čemer je zagrožena aretacija za vse skupine ljudi, ki bodo štele več kot tri osebe. Obenem velja prepoved uporabe električnih vozil v cestnem prometu, osebni avtomobili pa se lahko uporabljajo le s posebnimi dovolilnicami. Prav tako je v splošnem prepovedan vstop v mesto preostalim prebivalcem pokrajine.

Večina prebivalcev mesta ne verjame uradnim podatkom glede števila okuženih

Večina trgovin ostaja zaprtih, izjema so zgolj manjše trgovine, ki nudijo prehrano in potrebščine za vsakodnevno rabo. Ob tem večina meščanov ne verjame uradnim podatkom glede števila okuženih. Poleg tega se še ne ve, kdaj natanko bo za celotno mesto razglašena stroga karantena. Prebivalcem ni jasno, ali gre vladne ukrepe razumeti kot politično potezo, ali pa so znanstveno utemeljeni.

Foto: epa

V pekinških novicah je bilo nedavno objavljeno, da je v prestolnici pokrajine Harbin, ki ima okoli deset milijonov prebivalcev, zaznanih več žarišč novega virusa, in sicer v bližini bolnišnic. Znan je primer 87-letnega pacienta, ki je v nekaj dneh okužil kar 78 ljudi, posledično pa so morali začasno zapreti drugo največjo mestno bolnišnico.

Odrejene so prepustnice, toda kontrole niso pogoste, lokalne tržnice pa so še vedno odprte

Vendar pa v pokrajini Harbin še ne veljajo tako stroga pravila kot v Mudanjiangu. Za vstopanje v mestne četrti je sicer odrejena uporaba prepustnic, toda kontrole niso prav pogoste. Tudi lokalne tržnice še naprej obratujejo, ljudje pa nosijo zaščitne maske. Ob tem gre še navesti, da prebivalce pokrajine Heilongjiang diskriminirajo prebivalci ostalih kitajskih pokrajin, kar potrjujejo negativne objave na družbenih omrežjih. Domneva se, da bodo prebivalci te pokrajine odslej težje našli službo v drugih pokrajinah, kar se pravzaprav tudi že dogaja.

Na dan sicer prihajajo podatki, kako je Kitajska pred svetom prikrivala resnico glede števila okuženih in s tem druge države spravila v nevarnost. V javnosti se pojavljajo ugibanja, da bi virus lahko pobegnil iz wuhanskega laboratorija za mikrobiologijo. Prikrivanje kitajskih oblasti glede tamkajšnjih razmer pa je pripomoglo k temu, da se je virus naglo razširil po vsem svetu in terjal mnogo smrtnih žrtev.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...

Domoljubni stranki so bili nedemokratično odvzeti pripadajoči položaji v EU parlamentu

Evropska levica, vključno z EPP, je nedemokratično odvzela pripadajoče...

V hrvaškem turizmu ne cvetijo rožice: “Najslabša sezona v zadnjih 20 letih”

Hrvati niso zadovoljni z letošnjo turistično sezono, poročajo hrvaški...

Z motorjem varno v poletje

V poletnih mesecih, še posebej pa ob koncih tedna,...