Ključna težava ruske vojske: Navaden vojak vidi smisel le v preživetju in ropanju

Datum:

Ključni problem ruske vojske je kastna delitev na oficirje in njihove podrejene. Ti drugi se ne morejo poistovetiti niti z misijo kot takšno niti z njenim ciljem. 

                   

Želijo zgolj preživeti in pokrasti, kar se da. Prav zato je v ruski vojski nizka morala, pomanjkanje volje za delovanje in zmago. Ruska vojska temelji na vojaških obveznikih, ki jih vodstvo obravnava kot “topovsko meso” (“kanonfutr”). Ključno težavo delovanja predstavlja fevdalni poveljniški sistem, poroča Polska Agencja Prasowa.

Nizka morala pa prinaša tudi izgubljanje volje za zmago. Fenomen precej maloštevilčnejše ukrajinske vojske, ki se uspešno zoperstavlja zavojevalcu, je v tem, da je ukrajinski vojak prepričan v upravičenost svojih ravnanj. Ukrajinci se zavedajo tako svojih dejanj kot tudi celotne misije. Vojaki vedo, kaj morajo početi.

Nizka morala ruske vojske: vojaki se zatekajo k ropanju in posilstvom. Protest v poljskem Krakovu pred ruskim veleposlaništvom. (Foto: epa)

Ko se spreminjajo razmere na fronti, prevzamejo pobudo. Rusom pa prav to primanjkuje. Kljub temu nadaljujejo, ker “jih je veliko”. Toda informacije s fronte počasi pronicajo v rusko družbo. Nihče ne želi sodelovati v vojni, v kateri se vojake pošilja v smrt. V mnogih ruskih mestih ruske vojake obmetavajo z molotovkami.

Putin je mobiliziral Čečene, neonaciste skupine Wagner in sirske borce
Prav zato je ljudi strah mobilizacije. In Vladimir Putin se tega zaveda, saj bi ta lahko privedla do prevrata, zato je že posegel po vseh še razpoložljivih kadrovskih virih, zaposlil razbojnike kadirovce (čečensko paravojaško organizacijo), skupino Wagner in sirske najemnike.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....