Kmetijsko gozdarska zbornica kritična do aktivistov, ki s pravnimi sredstvi preprečujejo odstrel zveri

Datum:

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije je odločno proti temu, da se z vlaganjem tožb nekaterih posameznikov (pod krinko varovanja okolja) proti povsem legitimnim odločitvam vlade skuša neodgovorno vplivati na kakovost življenja na podeželju in posledično omejevati kmetom ustavno pravico do kmetovanja.

                   

Prebivalci podeželja so ogorčeni, da se njihovega stalnega opozarjanja na težave glede zveri ne sliši. Ljudje s podeželja vedno pogosteje srečujejo medveda in volka v bližini naselij, zato zahtevajo upoštevanje strokovne osnove upravljanja z  zvermi. Številke, ki jih v odloku predlaga vlada, so po njihovem strokovno utemeljene in predvidevajo odvzem v višini prirastka.

“A ker je zaradi različnih pritiskov dejanski odvzem manjši od letnega prirastka, se število zveri povečuje. Število medvedov je namreč zaradi vsakoletnega zniževanja odvzema v zadnjem desetletju naraslo za več kot 40 odstotkov, populacija volka pa se je v zadnjih osmih letih podvojila. Takšno upravljanje z zvermi ni trajnostno in lahko povzroči nepopravljive negativne posledice za podeželje,” so zapisali v izjavi.

KGZS zato podpira izvajanje sprejetega odloka, saj je to eden od načinov za urejanje števila zveri v naravi in se s tem omogoča vzpostavitev normalnih razmer na slovenskem podeželju. Z uresničevanjem tega odloka ne bo osiromašeno naravno bogastvo, temveč bo, nasprotno, s tem omogočena nadaljnja ohranitev tako narave kot urejenosti podeželja. Predvsem pa bo prebivalcem podeželja in tudi obiskovalcem gozdov omogočalo varnejše življenje in vsaj delno zmanjšalo možnost za nevarna srečanja z zvermi.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Nova Litijska?! Vladi se mudi z nakupom prostorov na Davčni ulici!

Smo priča novi Litijski? Golobova vlada se je po...

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...