Ko v Belgiji protestirajo, je policija precej bolj neizprosna kot v Sloveniji, mediji pa za razliko od naših niso privrženci kršiteljev pravil

Datum:

Daleč od tega, da se protestira samo v Sloveniji. Je pa razlika v tem, kako policija ravna s protestniki. V srcu EU, Bruslju, je namreč policija precej bolj stroga in neizprosna. Odkar so se protesti začeli, smo lahko na fotografijah iz protestov ugledali prizore, kako policija za umirjanje množice uporablja vodne topove, konjenice. Če pride do hujšega odklonskega vedenja, pa ne izostanejo niti globe in kakšna noč na hladnem. 

                   

Na stotine demonstrantov se je v soboto popoldan zbralo brez uradnega dovoljenja v belgijskem parku Bois de la Cambre. Za ta konec tedna je bilo v Bruslju, kjer je nošenje mask na prostem še vedno obvezno, napovedanih devet demonstracij, vendar je bila uradno odobrena le ena. Gre za stavko zdravstvenih delavcev, ki se zavzemajo za izboljšanje delovnih pogojev in zdravstvene nege.

V soboto popoldan se je v bruseljskem parku Bois de la Cambre zbralo več sto ljudi (500 po prvotni policijski oceni, več pa po poročanju novinarke tiskovne agencije Belga). Med protestniki se je zbralo nekaj nasprotnikov cepiv iz več evropskih držav. Nizozemci so bili še posebej številni, nekateri so nosili rumene dežnike s sloganoma, kot sta “mir” in “ljubezen”. Toda nekateri od njih so bili oblečeni v nizozemsko vojaško obleko (ali celo v popolno uniformo) in baretko, je poročala Belga. Nekaj ​​deset metrov stran so družine uživale v soncu in spomladanskih temperaturah na travnikih.

Foto: epa
Foto: epa

Belgijski mediji kritično izpostavijo kršenje protikoronskih predpisov
Po poročilih so se demonstranti najprej zbrali ob vhodu v park in začeli peti. Mnogi so nosili transparente, s katerimi so zahtevali več svobode in demokracije. Drugi so kritizirali vlado, tisk in cepiva. Večina prisotnih se je odzvala na poziv gibanja Evropska demonstracija za svobodo in demokracijo, ki obsoja napade na posamezne “svoboščine” v boju proti pandemiji. Govorci, ki so podpirali gibanje, so skoraj dve uri nagovarjali množico. O primernem socialnem distanciranja ni bilo ne duha ne sluha, zelo malo ljudi, ki je protestiralo zoper “zdravstveno diktaturo”, je nosilo zaščitno masko, poročata Brussels Times in Bulletin. Prišlo je tudi do nekaj ​​osamljenih spopadov med policijo in protestniki, v policiste so metali kamenje, zato so se ti odzvali s solzivcem.

Dober primer, ki nakazuje, da je bruseljska policija bolj stroga, je množična prvoaprilska zabava, ki se je začela kot potegavščina, nato pa se je novica o tem kot požar razširila po družabnih omrežjih. Potem ko so s pomočjo dronov zabave željne pozvali, naj se razidejo, se je policija naposled odločila, da na prizorišče pošlje posebne policijske enote. Ker pa tudi prisotnost posebne policijske enote ni zalegla, so policisti morali za obvladanje množice uporabiti konje in naposled tudi solzivec ter vodne topove. Nekateri zabave željni so skandirali “svoboda”, v policiste pa metali steklenice in petarde.

Foto: epa

Kot lahko vidimo, slovenski osrednji mediji nikakor ne poročajo v stilu bruseljskih. Bruseljski namreč niso privrženci kršiteljev pravil. Prav tako s tem ne sodelujejo pri spodbujanju navijaštva proti vladi. Pri nas pa pograbijo prav vsako priložnost, ki jo lahko, da navzven prodajajo zgodbo, češ da naj bi živeli v diktaturi. Tako ni čudno, da veliko petkovih protestnikov v Ljubljan sploh ni vedelo, proti čemu konkretno protestirajo.

Foto: Printscreen
Foto: Demokracija

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Na zdravnike se vrši pritisk, da pri tem morajo sodelovati…

Novomeški škof Andrej Saje se je kot predsednik slovenske...

Dve tretjini Američanov nezadovoljnih z gospodarskim stanjem države

Po anketi, ki jo je naročila medijska hiša CBS,...

Janković bi “spreminjal pravila igre” za Magnifica

Potem ko študentski pohod na Rožnik in koncert Magnifica...

[Video] Grims: Moti jo svoboda govora in moti jo resnica

Evropski poslanec iz vrst SDS Branko Grims je v luči tokratne...