Ko vladni bonbončki niso sladki – Z dvigom minimalne plače najšibkejšim družinam bodo te plačale dodatnih 110 evrov na mesec

Datum:

Narobe svet. Eden večjih uspehov v začetku vlade Marjana Šarca je bil dvig minimalne plače, kar je bil eden izmed poglavitnih vzrokov, da so mu poslanci Levice namenili glas za izvolitev njegove vlade. V letu 2020 se je minimalna plača povišala na 940,58 evrov bruto brez vštetih dodatkov. Sedaj pa je zaradi dviga minimalne plače prišlo do situacije, kjer bi družina z dvema otrokoma in staršema na minimalni plači dobila manj sredstev zaradi prehoda v višji dohodkovni razred.

                   

“Država v kateri je družina na slabšem, ko se staršema dvigne plača sporoča, da se ne splača delati, saj želi čim več volivcev odvisnih od socialnih transferjev,” je v svojem kratkem sporočilu komentiral bivši gospodarski minister in predavatelj na Ekonomski fakulteti v Ljubljani dr. Matej Lahovnik. V preteklosti je slovensko javnost šokirala novica družinskega para, ki sta jasno zapisala, da se zaradi ugodne socialne politike ne splača delati in veliko bolje prideta skozi mesec, če izkoristita vse socialne transferje naše države.

Dvig minimalne plače pa se bo nekaterim družinam vrnil kot bumerang. Na spletnem portalu Žurnal24 so naredili različne analize glede dviga minimalne plače. Za primer so vzeli štiričlansko družino, kjer oba starša prejemata minimalno plačo, otroka pa obiskujeta vrtec prvo in drugo leto v enem izmed ljubljanskih vrtcev. Zaradi dviga minimalne plače bi družina padla iz tretjega dohodkovnega razreda v četrti dohodkovni razred, zaradi česar bi se jim stroški na mesec povečali za 110 evrov.

Staršema se z dvigom minimalne plače znižajo otroški dodatki in narastejo stroški za vrtec
Prvo bi se družini znižali otroški dodatki. Za prvega otroka bi se dodatek znižal s 76,27 evra na 60,16 evra. Za drugega otroka se zniža s 85,25 evra na 68,64 evra. Plačilo vrtca za prvo starostno obdobje se bo povišalo z 88,13 evra na 132,19 evra, za drugo starostno obdobje pa z 71,06 evra na 106,59 evra.

Ali bo dvig minimalne plače znižal omenjene socialne transferje in povišal stroške najšibkejšim in ogroženim državljanom v Sloveniji? (Foto: Facebook)

Ob tem primeru lahko zapišemo, da gre za še en velikanski uspeh stranke Levica, ki je z višanjem minimalne plače znižala družinam prejemke socialnih transferjev in jim povečala stroške plačila za vrtec. Kot pišejo na Žurnalu, bodo zaradi višje minimalne plače obeh staršev imeli 110 evrov stroškov na mesec več.

 

Štiričlanska družina, kjer imata oba starša minimalno plačo, bo imela več stroškov kot pred letošnjim povišanjem minimalne plače. ( Foto: iStock)

Primer štiričlanske družine kaže na zgrešeno dojemanje socialne politike stranke Levica in levosredinskih vlad
V preteklosti smo na našem portalu pisali o zgrešeni davčni politiki na primeru dveh vrhunskih slovenskih športnikov, Luka Dončića in Primoža Rogliča. Opozarjali smo tudi na zgrešenost ukinjanja dopolnilnega zdravstvenga zavarovanja. Nova zgrešenost pa se opazi pri dvigu minimalne plače, kjer bi zaradi višjih prihodkov imela družina veliko višje stroške ter ji bo realno ostalo manj kot pred spremembami. Posledica pretekle politike in popuščanja stranki Levica pa se Šarčevi vladi že gladko maščuje.

Podatki, kjer lahko vidite povišanje stroškov štiričlanske družine z dvema otrokoma v vrtcu. (Foto: Graf Žurnal24)
Podatki, kjer lahko vidite povišanje stroškov štiričlanske družine z dvema otrokoma v vrtcu, kjer imata oba starša minimalno plačo. (Foto: Graf Žurnal24)

 

Celotni članek si lahko preberete TUKAJ.

Luka Perš

 

 

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...