Janković se smeji celi Sloveniji v obraz, ker mu to omogočajo Kučan, inšpekcija ter sodišča

Datum:

Janković še kar gradi sporni drekovod, transportni kanalizacijski kanal skozi 90 procentov vode, ki jo pijemo v Ljubljani. Da si boste predstavljali, kaj to pomeni, kanal je premera 1,2 metra. Še kar naprej gradi brez da bi bila narejena neodvisna presoja na okolje in brez okoljevarstvenega soglasja. Da bo mera, Janković se paha da za okoljevarstveno soglasje sploh ne bo zaprosil. In se ob tem ko uničuje vodo, ki jo pije več kot 315 tisoč ljudi, celi Sloveniji smeji v obraz. Zakaj? Ker mu to Kučan, mediji, inšpekcija dovolijo. Ali mu dovolimo tudi mi? je v oddaji Komentar dejal Aleš Primc. V nadaljevanju je nanizal dejstva o gradnji Kanala C0, ki se bere kot kakšna kriminalka, v katero so vključena ministrstva, upravne enote, inšpekcije in celo sodišča.

                   

Aleš Primc je pozval na  na 5. veliki shod proti zastrupitvi naše vode, ki bo 26. 6. ob 14.30 pred ljubljansko mestno hišo. “Zakaj je nujno, da pridete. Ker so množice ljudi, edina stvar, ki lahko ustavi diktatorja. Poglejte Srbijo, po nekaj tednih množičnih protestov, je Aleksandar Vučić napovedal volitve. Poglejte kaj so na Nizozemskem dosegli kmetje z množičnimi protesti. Po množičnimi protesti se v Španiji se čez dober mesec napoveduje konec katastrofalne vladavine španskih socialistov. Spomnite se kako so množični protesti, ki so se začeli Poljskem osvobodili vzhodno Evropo komunizma. Zavedati se moramo, da ni nikogar drugega, ki lahko zaščiti našo vodo razen nas, pokončnih in navadnih ljudi, ki nam ni vseeno za nas, naše otroke, vnuke in hišne ljubljenčke”, je dejal.

Vse kar je povezano z kanalom C0 je kriminalka. 28. septembra 2020 je Agencija za okolje dala sklep, da mora Zoran Janković za gradnjo kanala C0 pripraviti presojo na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje. Janković je takrat rekel, da se ne bodo pritožili in da bodo pridobili soglasja in vso potrebno dokumentacijo. Janković bi namreč moral v skladu z zakonom iti v pridobitev gradbenega dovoljenja po integralnem postopku, ki ga izda ministrstvo za okolje in ne upravne enote. A kaj je storil Janković? Namesto, da bi šel na ministrstvo za okolje in pridobil gradbeno dovoljenje in okoljevarstveno soglasje je nezakonito dal vlogo za gradbeno dovoljenje na upravno enoto Ljubljana, brez vloge za okoljevarstveno soglasje, pripoveduje Primc.

Tam je bil takrat načelnik Bojan Babič. Namesto, da bi zavrgel vlogo, ker UE ni pristojna za izdajo gradbenega dovoljenja v integralnem postopku je izdal nezakonito gradbeno dovoljenje. Ko se je zgodil ta kriminal, bi moralo ukrepati ministrstvo za javno upravo in nemudoma razveljaviti to gradbeno dovoljenje, ampak tam to niso storili, takrat je bil minister Boštjan Koritnik.

Babiča so kasneje odstavili z mesta načelnika upravne enote, zdaj je direktor ljubljanskega mestnega podjetja parkirišča in tržnice. Koritnik pa je podžupan mestne občine Ljubljana. Ljudje, ki delajo nezakonito so nagrajeni, namesto, da bi bili kaznovani, spomni Primc.

Ker ni reagiralo ministrstvo za upravo s Koritnikom na čelu, je reagiralo ministrstvo za okolje, pod vodstvom Andreja Vizjaka in izdalo odločbo o ničnosti Babičevega gradbenega dovoljenja, ker ga je izdal nepristojni organ in v nezakonitem postopku. Vizjak je deloval zakonito in skušal rešiti našo vodo. Ampak je Janković se je pritožil na ustavno sodišče. Naslednji kriminal. Ustavno sodišče je razveljavilo odločbo o ničnosti nezakonitega Babičevega dovoljenja. Upravno sodišče je odločalo v sestavi: Jonika Marflak Trontel, Irena Grm in Irena Polak Remškar. Pomembno si je zapomniti ta imena v primeru, da bi katera napredovala kot ustavna sodnica. Tako so soodgovorne za zastrupljanje vode, pravi Primc.

Kaj je tukaj še zanimivo. Ta sodba je bila izdaja 9.6. 2020, dober teden po imenovanju vlade Roberta Goloba, da ja ne bi vlada Janeza Janše pripravila pritožbe na višje instance.

Potem je predsednica države Nataša Pirc Musar pisala Zoranu Jankoviću naj zaustavi gradnjo. Primc pravi, da je pismo zelo dobro pravno argumentirano, zato je sam vložil inšpekcijsko prijavo na gradbeno in okoljsko inšpekcijo in zapisal, da na podlagi argumentov v pismu zahteva, da ukrepajo. V odgovoru je inšpektor Andrej Pleško je odgovoril tako: “Glede na določila Zakona o varstvu okolja inšpektor za okolje ne more ukrepati, ustaviti gradnje v kolikor zavezanec razpolaga z gradbenim dovoljenjem, ki je pravnomočno, nima pa okoljevarstvenega soglasja. Ko bo izdano okoljevarstveno soglasje, bo inšpekcija za okolje lahko preverila ali je gradnja kanala c0 v skladu z zahtevami okoljevarstvenega soglasja. Trenutno pa nima pravne podlage za ukrepanje”.

Se pravi inšpektor za okolje pravi, da bo inšpektor ukrepala, ko bo Janković pridobil okoljevarstveno soglasje? Okoljska inšpekcija je vendar zadolžena, da varuje okolje. Na podlaga zakona o varstvu okolja, se gradnja lahko šele začne takrat, ko je okoljevarstveno soglasje pridobljeno. Ampak sedaj se inšpektor dela, kot da ne obstaja sedaj 100. člen, prej je bil 63.člen zakon o varstvu okolja, kjer je to zahtevano. inšpektorji, ki bi morali varovati okolje tako mirno gledajo, kako Janković zastruplja vodo. Ko so ugotovili, da Janković nima okoljevarstvenega soglasja, bi morali takoj zapreti gradbišče. Ta izjava inšpektorja je nora tudi zato, ker je Janković celi Sloveniji govori, da za soglasje sploh ne bo zaprosil. Torej kdaj bo inšpektor Pleško zaščitil vodo? Nikoli. Pravi Primc.

Vse ključne inštitucije so odpovedale, edino množica ljudi lahko reši našo pitno vodo. Tako Primc vse poziva, da se množično udeležite naslednjega protesta pred Ljubljansko mestno hišo. Ki bo v ponedeljek 26.6.2023 ob 14.30.

Protestniki pred ljubljansko mestno hišo (foto: sta)

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...