Šarčeva koalicija tako neenotna, da še DeSUS in SAB dvomita v njen obstoj!

Datum:

Kandidatki za ministrico za razvoj in kohezijsko politiko Angeliki Mlinar po včerajšnjih zaslišanjih na parlamentarnih odborih, kjer ni bila deležna podpore, slabo kaže tudi pred jutrišnjim glasovanjem. Nasprotovanje njeni izvolitvi so napovedali v SDS, Levici in NSi, prav tako pa tudi v SNS, kjer so sicer sprva napovedali podporo. Ali bo njihova zadnja odločitev obveljala, bomo še videli, ni pa zagotovljena niti podpora DeSUS, na kar se je predsednica SAB Alenka Bratušek ostro odzvala in Marjanu Šarcu sporočila, da bi v primeru neizvolitve Mlinarjeve odstopila.

Predsednica SAB Alenka Bratušek vztraja, da je zagotovitev glasov za izvolitev ministrske kandidatke Angelike Mlinar naloga premierja Marjana Šarca. V primeru neizvolitve kandidatke bi na Šarčevem mestu odstopila, je danes dejala Bratuškova. Sicer pa se bodo v SAB, če Mlinarjeva ne bo izvoljena, temeljito pogovorili, ali bodo še v koaliciji. Kandidatka za ministrico brez resorja, pristojnega za razvoj in kohezijsko politiko, Angelika Mlinar po torkovem večurnem zaslišanju ni prepričala članov parlamentarnih odborov za EU in gospodarstvo. Kot poroča Slovenska tiskovna agencija, je razpravo sicer zaznamovala burna debata o državljanstvu Mlinarjeve. Državni zbor bo o njej glasoval v četrtek, potrebna je navadna večina poslancev. A za zdaj nima zagotovljenih dovolj glasov. Da bodo proti njeni izvolitvi, so napovedali v opozicijskih SDS, Levici in NSi, prav tako pa tudi v SNS. Slednji so sicer sprva napovedali podporo Mlinarjevi, a so si nato premislili. Če bo njihova zadnja odločitev veljala, bomo videli jutri.

Tudi od koalicijske DeSUS ni pričakovati enotne podpore
Bratuškova je v izjavi v Državnem zboru danes opozorila, da je Mlinarjevo v imenovanje predlagal premier in če bo izvoljena, to ne bo ministrica stranke SAB, ampak vlade Marjana Šarca. Tako bi pričakovala od Šarca več aktivnosti, da v DZ zagotovi podporo za njeno izvolitev. Na vprašanje, ali torej Šarec ni opravil domače naloge, je odgovorila, da je dejstvo, da manjšinska vlada na parlamentarnih odborih nima večine. Kot je povedala, je Šarca že pred mesecem dni vprašala, kje in kako bo kandidatki ali kandidatu zagotovil podporo.

Foto: M. Š. L.

“Zelo dolgo ve, da je v naših očeh to absolutno njegova naloga in naloga koalicije, če sploh še je,” je ostra Bratuškova. Kandidatke za zdaj ni podprl koalicijski DeSUS. Po besedah Bratuškove je to vprašanje za to stranko in za predsednika vlade. “Menim, da je ta odnos tudi eden od glavnih razlogov za to, da je kandidatka ostala brez glasov DeSUS,” je dejala Bratuškova. Po njenih navedbah je naloga koalicije, da deluje: “Če ne deluje, pa pospravimo kovčke in gremo na volitve.”

Koalicija zaradi Mlinarjeve lahko dokončno razpade
Bratuškova je pojasnila, da bi bila neizvolitev Mlinarjeve velika nezaupnica vladi, še najbolj pa prvemu med ministri. Po njenih besedah so se v SAB vedno pripravljeni pogovarjati glede podpore v poslanskih skupinah, a ekipo sestavlja predsednik vlade. “On je odgovoren za to, da to zgodbo sestavi tako, da bo lahko vlada delovala še naprej,” je dodala. Na vprašanje, ali stranke SAB v primeru neizvolitve Mlinarjeve ne bo več v koaliciji, je Bratuškova odgovorila, da se bodo o tem temeljito pogovorili. Po odločitvi parlamentarnih odborov glede Mlinarjeve po besedah Bratuškove za SAB ni razočaranja, saj da je Mlinarjeva zaslišanje strokovno opravila več kot vrhunsko, odgovorila na vsa vprašanja. Prepričani so, da je strokovno in politično kvalificirana, da bi več kot odlično vodila Službo vlade za razvoj in kohezijsko politiko. So pa v SAB razočarani nad razpravo na zaslišanjih.

Angelika Mlinar in Milan Kučan (Foto: Twitter)
Angelika Mlinar in Milan Kučan (Foto: Twitter)

Da smo brez ministra že tri mesece, je dokaz, da Šarčeva vlada ne funkcionira
Iztok Purič, ki je z mesta ministra za razvoj in kohezijsko politiko odstopil septembra, je bil že drugi minister na tem mestu, pred tem je Šarec v odstop prisilil že Marka Bandellija. To, da smo že tri mesece brez ministra na tem pomembnem področju, ne kaže samo na hudo kadrovsko stisko SAB, pač pa tudi na dejstvo, da Šarčeva vlada sploh ne funkcionira. Purič naj bi sicer uradno odstopil iz “osebnih razlogov”, a naši viri so zatrdili, da to ne drži, razlog za odstop naj bi bila svojeglavost premierja Šarca, ki je želel ponovno vzpostaviti svojo avtoriteto v koaliciji.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...