Koalicijska klavnica: Po odstopnem obvestilu Švarc Pipanove vlada razrešila Šoltesa

Datum:

Premier Robert Golob je danes v DZ poslal obvestilo o odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, nato pa je vlada na dopisni seji razrešila državnega sekretarja Igorja Šoltesa.

Nakup sporne stavbe na Litijski ulici v Ljubljani in z njo povezanih političnih obračunavanj med osrednjimi akterji še ni konec. Danes je namreč po dolgem oklevanju premier Robert Golob v državni zbor le poslal obvestilo o odstopu ministrice Dominike Švarc Pipan, proti kateri so v SDS vložili interpelacijo, nato pa je vlada na njen predlog razrešila državnega sekretarja in njenega sodelavca Igorja Šoltesa.

Kot razlog za razrešitev Šoltesa je Švarc Pipanova navedla razloge, ki prav tako veljajo tudi zanjo: objektivna odgovornost!

Iz dneva v dan prihaja več nepravilnosti o nakupu sodne stavbe
Očitki o netransparentnem in negospodarnem nakupu so se sicer najprej zgrnili na Švarc Pipanovo, ki je nakup sodne stavbe operativno vodila, ob medijskih razkritjih pa je odgovornost preusmerila na druge. Prst je pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke. Med slednjimi v generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije že odstopil, v SD pa so se odločili, da gredo aprila na volilni kongres.

Zaradi nakupa je na ministrstvu odvzela nekatera ključna pooblastila vodjem vseh strokovnih služb, ki so sodelovali pri poslu, do zamenjave je prišlo tudi na mestu generalnega sekretarja ministrstva, saj je moral oditi Uroš Gojkovič. Naslednji v vrsti za prevzem odgovornosti pa je, kot kaže, državni sekretar Šoltes.

V zadnjih tednih se je Švarc Pipan sicer tudi sama lotila razčiščevanja okoliščin omenjenega nakupa in premierju Golobu v teh dneh predala poročilo o svojih ugotovitvah. Sama pa je izstopila iz SD.

Skladno s poslovnikom DZ se mora obvestilo o odstopu ministra uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Prva izredna seja DZ bo že ta petek, druga pa prihodnji teden v sredo. Po seznanitvi poslancev z njenim odstopom bo ministrska funkcija Švarc Pipan prenehala. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. S koalicijsko SD so se sicer že dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam, čeprav je bilo v zadnjih dneh slišati tudi ugibanja o tem, ali bi utegnil Golob v tem času že najti ime kandidata za novega ministra, saj si funkcije pravosodnega ministra ne želi opravljati prav dolgo.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Združeni narodi prepolovili število žrtev med otroci v Gazi

Urad Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev OCHA, ki...

Franc Jager je slovenski podjetnik leta

Na 9. kongresu podjetništva so v petek v Portorožu...

Levičarski skrajneži zasedli münchensko letališče

Člani nemške skupine podnebnih aktivistov Last Generation so davi...