“Kolektivna zaščita” Sindikata novinarjev Slovenije oziroma licemeren poskus upravičevanja Štefančičevih nestrpnih aktivističnih vzklikov

Datum:

Sindikat novinarjev Slovenije zahteva vrnitev oddaje Studio City na RTV Slovenija, vključno z oddajo pa zahtevajo tudi vrnitev Marcela Štefančiča kot voditelja. V ta namen so na vodstvo državne televizije naslovili javno pismo, v katerem skušajo relativizirati in upravičiti sovražno in nestrpno nastrojene aktivistične vzklike Štefančiča, ki so mejili celo na grožnje. Zanimivo, da tudi v primeru ene od izjav s strani premierja Janeza Janše tega niso videli kot “opozarjanje”, ampak so to označili za “resno skrb”. Toliko o objektivnosti.

                   

“Jebeno več nas je kot njih. Njih je samo ene par in vemo točno, kateri so”, je bila izjava Marcela Štefančiča na javni tribuni RTV Slovenija, ki očitno meji na grožnje drugače mislečim, kar je jasno vsakemu, ki izjavo sliši ali prebere. Obstajajo jasne meje med sovražnim in nestrpnim govorom in “opozarjanjem”, kakor so Štefančičeve aktivistične vzklike v izjavi poimenovali v Sindikatu novinarjev Slovenije, ki so njegovo vedenje želeli na vsak način upravičiti. Seveda je jasno, da je definicija sovražnega govora zanje odvisna od tega, kdo ga izgovarja, vsaj tako lahko zaključimo glede na pretekla dejstva.

Kolektivna zaščita
Helena Milinković, vodja Koordinacije novinarskih sindikatov na RTV Slovenija, je že napovedala kolektivno zaščito “kolegov in kolegic tarč napadov”, pri čemer zagotovo ni mislila dejanskih tarč napadov, kot so Igor Pirkovič, Jadranka Rebernik ali pa dr. Jože Možina, ki so to postali zaradi resnice. V luči “kolektivne zaščite” je bilo s  strani Sindikata novinarjev Slovenije naslovljeno tudi javno pismo na vodstvo javne televizije, v katerem na vsak način želeli upravičiti nestrpno vedenje Štefančiča, češ da je šlo za “opozarjanje“.

V preteklosti na Janševo izjavo burna reakcija
Neverjetno licemerna reakcija sindikatov, glede na to, da so izjavo premierja na Twitterju pred dvema letoma brez premisleka označili za grožnjo, o tem, ali je to res bila in ali je primerljiva s Štefančičevimi vzkliki, pa lahko javnost presodi sama. Janez Janša je na Twitterju poobjavil prispevek TV Slovenija in pripisal: “Ne širite laži, TV Slovenija. Plačujemo vas za to, da v teh časih informirate, ne pa zavajate javnost. Očitno je vas preveč in ste predobro plačani.“, s čimer se je odzval na pogovor TV Slovenije s predsednico Sindikata Mladi plus Teo Jarc. Takrat je sindikat novinarjev skočil na noge, češ, da “izjave razumejo kot grožnjo zaposlenim na RTV Slovenija”, ocenili so, da je izjava znak za skrb in da je izjava zaskrbljujoča. Glede na to, kolikokrat RTV Slovenija ni poročala o določenih informacijah, tako na tujem kot pri nas, je Janša upravičeno opozoril na zavajanje javnosti. Kar spomnimo, kako je RTV Slovenija tik pred volitvami ukinila s programa predvajanje Vzporednega mehanizma in ljudem na vsak način želela preprečiti, da bi pred volitvami videli in slišali resnico, ki si jo tako prizadevajo prikriti.

Tokrat pa naj bi šlo za “opozorilo”
Na Štefančičevo izjavo “Jebeno več nas je kot njih. Njih je samo ene par in vemo točno, kateri so”
, pa so mirno zapisali, da “branje celotne izjave kaže, da Štefančič na javni tribuni ne grozi in ni žaljiv, temveč opozarja na nujnost odpora proti poskusom omejevanja novinarske in uredniške avtonomije na Televiziji Slovenija in se sprašuje o poslovni škodi za RTV Slovenija”, so zapisali v javni objavi v Sindikatu novinarjev Slovenije, ki so jo naslovili na RTV Slovenija v poskusu zagovarjanja sovražnih vzklikov Štefančiča na javni tribuni RTV SLO. Pismo je komentiral tudi Igor Pirkovič, ki je besede sindikata komentiral kot relativiziranje nestrpnosti in na Twitterju zapisal: “ko sindikat novinarjev relativizira nestrpnost in sovražnost: …branje celotne Štefančičeve izjave po pojasnilu sindikata pravi, da na javni tribuni ni grozil in ni bil žaljiv, ampak je opozoril na nujnost odpora proti poskusom omejevanja novinarskih in uredniških avtonomij na TVS.”

Sodeč po javnem sporočilu se je vodstvo informativnega programa RTV odločilo, da bo le vrnilo oddajo Studio City, vendar v drugačni podobi in zasedbi. To naj bi sporočili nekaj dni po tem, ko je javnost izvedela, da Štefančiču ni podaljšana pogodba.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...