20 let evra

Bernard Brščič

Prvega januarja 2019 je evro praznoval dvajsetletnico. Velikega slavja ni bilo. Kako tudi, ko bi skupno evropsko valuto težko označili za zgodbo o uspehu. Cinik bi se pridušal, da je glede na okoliščine pravi čudež, da je evro preživel. Preživel je mater stresnih testov, globalno finančno krizo. Svojo trdoživost je dokazal, kar pa ne pomeni, da je njegova prihodnost svetla. Nasprotno. Poglavitna težava evra ostaja njegova političnost. Evro je politični projekt federalistov, ki si prizadevajo z vsemi sredstvi vzpostaviti Združene države Evrope. A kot katalizator integracijskih procesov se ni izkazal. Evrofanatiki mu bodo poleg multikulturalizma oziroma invazije tretjesvetnih migrantov lahko pripisali glavno krivdo, da vizija Združenih držav Evrope ne bo nikoli uresničena.

Prva desetletka evra, do začetka globalne krize 2008, je bila polna optimizma in navdušenja. Dobre strani tega so v glavnem užile države južne Evrope, kjer je evro zamenjal šibke nacionalne valute. Države t. i. olivnega pasu od Portugalske do Grčije so se lahko začele na veliko zadolževati, ker so se zahtevani donosi na državne obveznice opazno znižali. Finančni trgi so, kot se je izkazalo po izbruhu krize, napačno ovrednotili obveznice držav z bistveno nižjimi obrestnimi pribitki kot v času obstoja nacionalnih valut.

Preberite še: Kriza. Kakšna kriza?

Ne samo, da so se znižali stroški financiranja, uvedba evra je tudi bistveno olajšala dostopnost finančnih virov. Visoko kapitalizirane banke iz severne Evrope so zaradi skupne valute voljno posojale državam in podjetjem z juga. Kar nenadoma je bilo tam dovolj denarja za višje plače javnih uslužbencev, pokojnine, socialne transferje in investicije v javno infrastrukturo. Olivnopasnim državam je evro omogočil »dolce far niente«, življenjsko raven, ki je znatno presegala produktivnost njihovih gospodarstev. Ta finančni razvrat je trajal do začetka globalne krize 2008, ko so kar nenadoma vsi ugotovili, da tudi v evrskem območju veljajo ekonomske zakonitosti. Ena od njih je, da prej ali slej zmanjka tujega denarja in da ne zadošča samo plačevanje obresti, ampak je ob nepripravljenosti refinanciranja posojilodajalcev treba vrniti tudi glavnico. Skoraj desetletje je minilo do ugotovitve, da enotna valuta ne pomeni tudi poenotenja finančnega tveganja med posameznimi državami. Če je bilo predkrizno obdobje evra zaznamovano z veseljačenjem, je pokrizno z glavobolom.

Iz povedanega sledi, da evrsko območje, ki danes obsega 19 od 28 članic EU, ni optimalno monetarno območje. Različne so stopnje razvitosti, struktura, preference do ekonomskih politik in odzivnost na asimetrične šoke povpraševanja. Malo verjetno je, da bi višina obrestne mere ECB v istem trenutku hkrati ustrezala npr. Nemčiji in Grčiji. Z odpovedjo nacionalni valuti so se države članice evrskega območja odpovedale monetarni suverenosti in s tem enega ključnih instrumentov ekonomske politike prenesle na ECB. V preteklosti je ravno vodenje samostojne monetarne politike državam južne Evrope omogočilo nujno prilagodljivost njihovih sicer precej nekonkurenčnih gospodarstev. Nižjo produktivnost so lahko z občasnimi konkurenčnimi devalvacijami prilagodile tisti v državah severne Evrope. Z uvedbo evra so se temu politično elegantnemu pripomočku prilagajanja konkurenčnosti morale odpovedati. Če je gospodarstvo nekonkurenčno, je v evrskem območju edino dolgoročno zdravilo lahko zniževanje plač in javne porabe. Tisto torej, kar razumemo kot fiskalno strogost. Globalna finančna kriza je pokazala, da je gospodarstva južne Evrope niso sposobna udejanjiti. Posledica tega je, da je bila še v letu 2018 industrijska proizvodnja Španije 21 odstotkov, Grčije 19 odstotkov, Portugalske 14 odstotkov in Italije 1 odstotek nižja od predkrizne leta 2008. Je za te porazne ekonomske kazalnike v celoti kriv evro? V celoti ne, deloma zagotovo. Devet članic, ki niso prevzele evra, je krizo prebrodilo bistveno bolje. Ne preseneča, da se ne Poljski, ne Češki in ne Madžarski prav nič ne mudi s pridružitvijo evrskemu območju.

Bo evro propadel? Mislim, da ne bo. Prej bo propadla EU. Stroški potencialnega izstopa so izjemno visoki, poleg tega države s plačilnobilančnimi presežki v notranji trgovini izkazujejo visoke salde TARGET 2, tj. terjatve do ECB. Za Nemčijo znašajo te kar 996 milijard evrov, Italija nasprotno izkazuje negativne v višini 481 milijard, Španija pa 398 milijard evrov. Nemška Bundesbanka bi te terjatve do ECB ob razpadu evra morala odpisati. To pojasnjuje močan nemški interes za ohranitev evra. Obetam si nadaljnjih teženj po preoblikovanju evrskega območja v transferno unijo, oblikovanja evropskega sistema zavarovanja bančnih vlog, vpeljave finančnega ministrstva EU, centralizacije in poenotenja fiskalnih politik. Skratka, uspešen evro potrebuje federalizacijo EU oziroma vzpostavitev Združenih držav Evrope. Ker pa je za to ob vseevropskem vzponu domoljubnih populistov malo možnosti, se obeta nadaljevanje težav. Zlasti ko nastopi nova kriza. In ta prihaja …

Bernard Brščič

 • šmentanamuha

  Gospod Brščič je glas razuma v norišnici imenovani Slovenska država pod vodstvom Marjana Šarca.

  • Hunyađi

   Vidim same predloge in rešitve podaja vedno v kolumni. Špila đenerala po bitkah.
   Šareč vlada, štejejo samo zmagovalci. Poraženci niso zaželeni v svetu kapitalizma. Naravna selekcija.

   • šmentanamuha

    Kdor uzurpira oblast še ni zmagovalec. Ne vem, komu ti nazdravljaš. Prav naravna selekcija bo na koncu izločila lažne zmagovalce, zato ker preprosto niso kos situaciji in se morajo posluževati raznih trikov. Ampak, hej, leftardi ste od nekdaj živeli v iluziji svoje lažne veličine.

    • Hunyađi

     To je samo tvoj luzerski babji izgovor. Men niti Šarec, Janša še najmanj teoretični ekonomist palček Brščič ne doprinese nič k obilju. Poskrbim si sam vse kokr me je volja. Ne bojim se izivov.
     Ti loh sam lapaš z dolgmu jezikom.

     • branko zupanc

      Hyundai, Bernard je zate Stieglitz…

     • Hunyađi

      Švercer avtov je bol sposoben od filozofskega ekonomista Bršćiča. Mulci zaslužjo milijone ta pa laja za Janšo. Povej kaj je dosegel, da ga kuješ med zvezde?

     • AlternativaZaSlovenijo

      Lapa na portalu, levi ekstremist=desni ekstremist. Drugje ga ni!

     • Hunyađi

      Brankec vritgavtaknec

     • šmentanamuha

      Če si res podjetnik, kakor naj razumem tale tvoj zapis, potem v nobenem primeru ne moreš podpirati politike socialistov in retardiranih levičarjev, ki o ekonomiji nimajo pojma. Razen če furaš “mutna posla” na črno, ampak to ni legalno podjetništvo.

     • Hunyađi

      Kdo pa podpira Šarca? Štos je da ne podpiram tudi Janse ne. Mal odpri obzorje mušjega možganskega spektra.

     • Hunyađi

      Samo ne mi o mutnih poslih. Taki kot ti bi zapiral male ribce, ki utajijo drobtinico davkov. Drugim kot so vele bankirji IMF, FED, Vatikan, velke korporacije, ki so zlizani z oblastjo takim bi slekla hlače oziroma pokleknila.

    • Hunyađi

     Pa še to, ne mi o poštenju in sprenevedanju, ker je enako “uzurpiral” oblast Janša pred Šarcem. Bumerang efekt.

   • AlternativaZaSlovenijo

    Pri nas je problem, da obstaja negativna selekcija, do pozitivne ni moč priti, ker ni takega potenciala, da bi se lahko izvajala pozitivna selekcija.

    • Hunyađi

     Pri nas “uspejo” vec al manj ljudje z pedigrejem. Tako ni samo v nasem sistemu .

 • Mihilus

  Dobra analiza. Spomnem se še slavja ob desetletnici in tudi takratne pripombe Faraga: veselite se te desetletnice kajti dvajsetletnice evro ne bo dočakal. No dočakal jo je, res pa da na življenski podpori. Nemčija se od denarja, ki ga je vložila v TARGET2 lahko kar poslovi. To vedo vsi. In dlje časa kot bodo vztrajali višji bo ta znesek. Enkrat bodo morali zagristi v to kislo jabolko. Morda bi bil omembe vreden še Slovenski saldo, ki je bil ob koncu leta za 1167 miljonov pozitiven.

 • Darth Vader

  Bernard…..daj zastopi nekaj……FIAT valuta potrebuje vero uporabnikov kot tudi zaupanje uporabnikov valute, da je kolikortoliko stabilna glede kupne moči skozi leta…….euro postaja posmeh finančnih trgov, kot tudi postaja posmeh sleherni politiki, ki zagovarja EU…..in ta posmeh se preliva v nezaupanje in nevero……ob naslednjih bail-outih držav članic eurocone (bail oute bo tokrat priskrbela nemčija) gre euro strmo na jug….hitro si pozabil jugoslovanske monetarne eksperimente in rezultate teh eksperimentov….

 • Hunyađi

  Brščič na voljo imaš valutno borzo, kriptovalute…., maš možnost svobodnega odločanja, če boš izkana roba na prostem trgu, uhka zahtevaš, da te plačujejo v $,£ ali v konvertibilni marki.

 • RATATA

  In pot v propad, kateri smo priča danes, se je začela onstran Atlantika z ustanovitvijo FED-a, ko sta skupen jezik (da bi imela monopol nad tiskanjem denarja iz nič, se pravi brez kritja) očitno našla dva vplivna lobija: židovski in jezuitski.
  https://kavarnahayek.wordpress.com/2017/06/18/pot-v-propad-se-je-zacela-s-fed-ali-zgolj-se-ena-teorija-zarote/

 • Jožef

  Na tem portalu pogrešam nekaj po pisanju uglednih komentatorjev. Odselili so se na Portal plus pa na Spletni časopis in drugod. Zakaj le, ko pa vendar Nova oznanja resnico. Očitno je potrebno na tistega pogumnega oznanjevalca resnice vsakodnevno metati obilico gnoja, da se bo Nova priskutila čitalcem in gledalcem.
  Jaz bom še nekaj časa vztrajal, le da se bom izognil prebiranju komentarjev.

 • althar

  Soliden mainstream komentar, prepisan iz angloameriških virov in nič več.

  Vse sicer bolj ali manj drži, a bolj pomembno od vsega naštetega je dejstvo, da je prvo desetletje evra hkrati tudi zadnje desetletje nebrzdane rasti t.i. eurodolarja, oz. knjigovodskega (ledger money) ali manjkajočega denarja (missing money), če se izrazim z Greenspanovimi besedami. Po septembru 2007 se je ta zgodba, ki se je dobrih 50 let nazaj začela s prvimi dolarskimi krediti, izvirajočimi iz londonskega Cityja, začela nepopravljivo in nezadržno podirati. Zato že 11 let po svetu ni nobene inflacije kljub 14.000+ milijardam novih $, ki so jih kakor natisnile svetovne centralne banke, od Fed do BoJ, da o PBoC niti ne razpredam. Prav v zlomu evrodolarja je treba iskat vzroke zadnje krize, ki se kar noče in noče končati, pa tudi težav južnega dela evroobmočja (ne pozabiti, da Evropa še vedno kupuje večino surovin in energentov na svetovnem trgu za dolarje).

  Kar pa se tiče argumenta, da enaka valuta ne more ustrezati državam z različnim ekonomskim ozadjem, ta kratkomalo ne drži. Različne države so stoletja funkcionirale z enako valuto, čeprav so bile zelo, zelo različne. Valuti se je reklo zlato, in to g. Brščič kot ekonomski “avstrijec” zelo dobro ve. Prav tako je vsem (razen angleškim in ameriškim evroskeptikom) znano, da ekonomski razkorak med, denimo Kalifornijo in Idahom ni nič manjši, kot med Irsko in Grčijo, pa brez težav preživijo z istim dolarjem.

  Olivni pas trpi posledice svojega prekomernega zapravljanja v dvatisočih, in odpravlja posledice, kakor jih pač popravlja. Nekatere države so hitreje znižale stroške, kot npr. Španija, in zdaj poslujejo precej bolje, druge počasneje, kot npr, Italija, in se zato še kar naprej opotekajo v težavah. A ekonomske zakonitosti bodo slekoprej prisilile vse v vzpostavitev ravnotežja med produktivnostjo in zaslužkom in čvrsta ter težko manipulativna valuta k temu lahko samo pomaga. In tudi to g. Brščič kot ekonomski “avstrijec” zelo dobro ve.

  • šmentanamuha

   Denar, ki nima pokritja, je od nekdaj problematičen, to ni nič novega.

 • xtc

  Brščič zelo dobro poudarja težave in križe Evrope,ki taka kot je sedaj mora pod nujno razpast tako ali drugače in se formirati na novo na povsem zdravih Evro narodno skupnih točkah,ne na neki nori multikulti afroarabski agendi in izrojenem kapitalizmu spevcanim z anarholiberalnosocialistično agendo,ki bi sopodpirali druga drugo-vse troje mora pasti,kot tudi deviantne skupine in deviantne agende,vse mora nazaj na svoje mesto in to je družbeni rob.
  Seveda težave EU niso od začetka pred krize ampak od začetka brezglavega širjenja EU in mižanja EK(zaradi drugih interesov) predfiskalno nevzdržnimi situacijami v državah pred vstppom v Evro območje.
  Deansko,bi morala Evropa zahtevati njihovo finančno konsolidacijo preden prevzamejo evro ali pa ostanejo zunaj EU dokler se ne konsolidirajo,no ravno ta rak pa so privlekli v evro območje,ki sedaj pesti vse.
  Nadalje je bila velika napaka opusdtitev zlate podlage denarja,če je še zlato bilo garant neke -ne nujno celotne vrednosti, BDP in proizvodnja danes nista nobeden garant za vrednost denarja saj ,ko udari kriza le ta zmanjša vrednost denarja pa zgrrmi,sploh ,če krizo rešujete tako,da rešujete zadevo z tiskom denarja,kar še hitreje poganja inflacijo in niža vrednost denarju,kar se lahko hipoma spremeni v hiper inflacijo.
  Seveda imajo bankirji raje sedajšnje stanje,kot tudi politiki saj he zlata podlaga omejevala delanje denarja iz nič in ogromnih kreditnih vzvodov(ki bodo pokopali večino svetovne ekonomije),ki ustvarjajo dobičke iz nič in seveda dvigujejo standard ljudi na nerealni osnovi oz. gradijo standard na neobstoječei vrednosti,oz. na denarju na za katerega ni pokritja,seveda to kupuje politično popularnost,a kaj se zgodi,ko eden od členov v verigi klecne?Domino efekt.
  Tako kot je Draghi socialistično reševal EU z “kvantitativnim sproščanjem” denarja,ki se je izkazalo za polom sedaj ECB poizkuša z “helikopterskim” denarjem,kar vse bolj razvretnjuje euro,saj ga je v obtoku preveč velik obtok pa prinaša rast cen,kar privede ,do efekta 0 ali prezadolževanja tako firm kot posameznikov,kar je že pričelo pestiti EU.
  To ,da je na svetu 8500-9000 X preveč natisnjenega denarja,kot je vsa vrednost na zemlji je skrivnost,ki jo ekonomisti skrivajo kot kača noge torej toliko je denarja v obtoku,ki ga nebi smelo biti torej denarja -KI GA NI oz. nimsa podlage v ničemur,kaj to pomeni ob svetovni krizi in zlomz je jasno-ogromni odpisi,bankroti,uničujoča kriza,ki bo uničila vsakogar z kreditom itd-in to je sedaj strah in trerpet vseh bankirjev in ekonomistov,zato z raznimi čarorovnijami in socialističnimi ukrepi v obliki poceni denarja,ki ga dejansko ni,rešujejo katastrofalno stanje,z raznimi EU sredstvi,subvencijami i drugimi denarnimi transferji pa so proizvedli kup zombi podjetij visečih in odvisnih(taka so postala tudi druga podjetja) od raznih EU sredstev,subvencij,ki se vrtijo dotlej nisso centralne banke prisiljene zaradi hiper inflacijskih tveganj drgniti obrestne mere takrat pa se domine podrejo in to se bo zgodilo tudi v EU sleje kot preje to pa bo ob krizi zagnalo poleg vseh drugih težav tudi razpad EU take kot je sedaj zelo verjetno pa tudi vojno.
  Na dolgi rok pa tudi zelo verjetno tudi povratek na stara zlata ekonomska pravila ,ki veljajo že od vekomaj.

 • skorpijon93

  vsa čast češki, da ni sprejela evra in ga noče !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!