Afrika, celina brezupa

Bernard Brščič (Foto: osebni arhiv)

Afrika tudi po štirih desetletjih od konca kolonializma ostaja razvojni problem. Če je v tem času vzhodna Azija, zlasti Kitajska, doživela izjemno gospodarsko rast in socialni napredek, Afrika nazaduje. Tako absolutno kot relativno. Poveden je podatek, da je realni BDP na prebivalca v Afriki danes v povprečju nižji, kot je bil v 70. letih prejšnjega stoletja. Delež prebivalstva, ki mora preživeti z manj kot dolarjem na dan, se je podvojil. Še državi, ki sta pred desetletji obetali lepšo prihodnosti, kot sta Zimbabve in Južnoafriška republika, sta po genocidu in izgonu belcev krenili na pot gospodarskega nazadovanja. Afrika ostaja celina brezupa. 

Upoštevaje dejstvo, da so v obdobju od leta 1945 do danes afriške države prejele kar 1.200 milijard USD nepovratne razvojne pomoči, je njihovo gospodarsko nazadovanje še toliko bolj osupljivo. Zdi se, da čim bolj razvite države pomagajo Afriki, tem slabše je. Vodilni razvojni ekonomist Svetovne banke William Easterly poimenuje razvojno pomoč Afriki spektakularen neuspeh. In vendar se v razvojni skupnosti ne spremeni nič. Nasprotno, razvojna pomoč Afriki se je v zadnjih desetih letih celo potrojila. Danes kar 27 afriških držav pokriva več kot polovico javnih izdatkov z razvojno pomočjo, 12 pa je takšnih, kjer ta delež presega 75 odstotkov. V teh prizadevanjih po povečevanju razvojne pomoči prednjači EU, ki si je za cilj postavila kar 0,7-odstotni delež v BDP. Voditi iste razvojne politike kot v preteklosti, podprte s še več denarja, in pričakovati drugačne rezultate ustreza opredelitvi neumnosti. Ta neumnost pa temelji na vprašljivem moralnem imperativu, ko naj bi bil bogati Zahod obvezan pomagati revni Afriki, čeprav gre v primeru tuje razvojne pomoči za pojav, ko revni davkoplačevalci na Zahodu pomagajo bogatim, skorumpiranim elitam v Afriki.

Kako pojasniti razvojno neuspešnost Afrike? Razvojna ekonomika je v razumevanju dejavnikov gospodarske rasti v zadnjih desetletjih napredovala. Sredi 20. stoletja je prevladovala neoklasična teorija rasti, ki je razvojno zaostalost Afrike pojasnjevala s pomanjkanjem kapitala oziroma investicij. Rosenstein-Rodanov model velikega sunka je tako postuliral potrebo po velikih investicijah v vse sektorje gospodarstva, s posebnim poudarkom na infrastrukturi. Te naj bi zagnale samoobnavljajoči se cikel gospodarske rasti. Kljub milijardnim investicijam, financiranimi z nepovratno pomočjo ali ugodnimi posojili, afriškim državam kolesa gospodarske rasti ni uspelo zagnati. Na podlagi teh izkušenj je bil konec šestdesetih letih prejšnjega stoletja neoklasična teorija, dopolnjena s človeškim kapitalom. Nezadostna izobrazba prebivalstva naj bi onemogočala rast. Sledile so velike investicije v izobraževalni sistem in prenos človeškega kapitala s študijem afriških študentov na Zahodu. Tudi nekdanja Jugoslavija je bila del tega procesa; tako je npr. Ljubljana leta 1974 dobila ICPE center, t.i. Zumba House, Univerza v Ljubljani pa je na široko odprla vrata afriškim študentom. Žal niti investicije v človeški kapital niso prinesle pričakovanih rezultatov. Nemalo afriških študentov je ostalo na Zahodu, tisti, ki so se vrnili, pa so postali del skorumpiranih elit.

Osemdeseta so prinesla institucionalizacijo razvojne ekonomike. Ekonomisti so ugotovili, da so ključen dejavnik institucije, tj. pravila igre v gospodarstvu. Tako formalne, kot so ustava, zakoni, standardi, kot neformalne, tj. kultura, navade in običaji. V okviru Svetovne banke so razvili množico programov za presajanje pravnih sistemov. Prevladalo je prepričanje, da je mogoče preprosto prenesti najboljše primere pravnih praks z Zahoda v Afriko. Danes ima večina afriških držav pravne sisteme, posnete bodisi po vzoru nekdanjih kolonialnih sil bodisi po ZDA. Kljub temu ne poznam afriške države, ki bi bila zgled vladavine prava in varovanja lastninskih pravic. Problem je v interakciji oziroma združljivosti formalnih in neformalnih institucij. Afriške navade, običaji in kultura kot celota so težko združljivi tako z evropsko kot anglosaško tradicijo formalnih institucij. Kako spremeniti neformalne institucije, ostaja veliko vprašanje gospodarskega razvoja.

Če res želimo pomagati Afriki, se je treba otresti politične korektnosti in stvari poimenovati take, kot so. Afrika ne trpi zaradi pomanjkanja naravnih virov, kolonialnega izkoriščanja, belega rasizma ali premajhne razvojne pomoči. Afrika je Afrika zaradi Afričanov. Ti bodo morali ugotoviti, da si blaginjo lahko zagotovijo tako kot Evropejci, Američani ali Kitajci samo sami. Imajo prednost, da jim zaradi zaostanka v razvoju ni treba odkrivati tople vode. Blaginjo Zahodu in Kitajski sta prinesla tržno gospodarstvo in svobodna trgovina. Lahko jo tudi Afriki.

Bernard Brščič

 • karlina

  Afrika ne trpi zaradi pomanjkanja naravnih virov, kolonialnega izkoriščanja, belega rasizma ali premajhne razvojne pomoči. Afrika je Afrika zaradi Afričanov. Ti bodo morali ugotoviti, da si blaginjo lahko zagotovijo tako kot Evropejci, Američani ali Kitajci samo sami. Imajo prednost, da jim zaradi zaostanka v razvoju ni treba odkrivati tople vode. Blaginjo Zahodu in Kitajski sta prinesla tržno gospodarstvo in svobodna trgovina. Lahko jo tudi Afriki. PODPIS !!!!!

  • stajerc5

   Ne bo slo, nikoli in nikdar. Primer: Brezposelne lahko zaposlis v prvih parih mesecih- dveh do treh letih. Ostalo ostane za veke vekov na grbi drzave.
   Ze pri nas ni narod ravno politicno bister, ampak v Afriki si lahko ta Faktor postavis x50!!! Brez vodenja so izgubljeni bolj kot nase rdece ovce, z “vodjo” so pa na poti v prepad, ker je kurupcija edina Valuta, ki jo poznajo!

  • večni srb

   Kdor si nakupi toliko orožja z vsakimkrvavo prisluženim centom, ni reven, tak se je pač zainvestiral.
   Pravijo, da se sčasoma obrne vsak kapital, ker ne more izginiti ali nastati iz nič, vsak nakup orožja je torej tudi prodaja ali kako že gre tisto…

 • večni srb

  Za banane obirat iz bananovca in naskočit gospodično afričanko, se mi dolar na dan niti ne zdi tako malo.

  • šmentanamuha

   :)

 • večni srb

  Dobra kolumna, sem jih prebral že kar nekaj od avtorja in mi je všeč kako povzema popularne ekonomske in humanistične teorije, iz desničarskega ekonomskega vidika. Saj zato krizitiram, ker se splača razviti dobro struktuirano debato, katera temelji na realnih postulatih, popularnih med študenti na žurkah. Tam se mladci samo šponajo eden pred drugim, izmišljujejo si razne kreativne alternative, na izpitu pa vsi citirajo isto mantro,ker se zavedajo, da lahko dobiš desetko edino, če dosledno citiraš Freedmana ali Greenspana, ne pa kar si pobral prejšnji večer od zapitega frika.
  Ekonomsko prihodnost najlažje napoveduješ tako, če jo soustvarjaš. Če kaj slučajno še ni res, pa šele bo. Piramide so recimo afriška pogruntavščina,do danes nihče ne ve točno čemu so služile,ljudje se vračajo nazaj k starim mitom in legendam, da so jih stari egipčani uporabljali kot kašče za žito in hladilnice, mogoče so izumili celo hladno vodo. Vsekakor zanimiva reč.

  Mogoče kdo ne razume razlike med Afriko in Kitajsko, pa s tem nikakor rne mislilm avtorja pronicljive kolumne, ki zgolj citira kar so rekli strici, ki jim tudi umetno otočje in postaje v vesolju niso več nek hud problem. Najlažje je v Google napisati “web cames in Africa”, potem se pa čudite.
  Šole so se izkazale za zelo nevarne, ker so otroke med hojo po savanah pikale kače strupenjače, naskočili levi ali pogrizli krokodili, vsak dan so imeli manj učencev, marsikdo je zaradi tistih neumnosti fasal malarijo, pa še kaj, kar se mu v domači vasi zagotovo ne bi zgodilo. Afriško urbanistiko so postavili kolonialisti in neuvrščene korporacije, tudi naravne katastrofe, mesta med seboj nikoli niso bila povezana in del nekega tisočletnega cesarstva, vsaj od Babilona, starega Egipta in Gobekli Tepe naprej ne, z izjemo otomanskega imperija, ki ni nikoli prodrl tako globoko v afriške jungle, da bi uspeli pacifirati vse tiste ljudožerce in primitivna plemena. Kitajska stoji že vsaj 4.000 let, za urbanizacijo v moderno dobo pa je poskrbela Kulturna revolucija, ki je pripravila podlago za težko industrijo,na kateri stoji danes njen ekonomski in nenazadnje civilizacijski uspeh.
  Potem so tu še fenomeni kot je Dubaj, ki je bil še najbližje Afriki, kjer so britanci iz kalifata skromnih muslimanskih čobanov naredili ultra moderno svetišče potrošniškega greha in moralnega razvrata. Ni slabo, če vemo, da so celo mesto postavili na puščavskih sipinah, pod katerimi se je nahajalo jezero polno nafte. Perpetum mobile, tako rekoč, če znaš delati z vodo, steklom in vrhunskimi plastičnimi kompoziti, kar puščava dejansko je. Voda se nabira pod peskom in steka v morje, pesek je silikat, iz katerega se dela steklo in je tudi izjemno rodoviten, ker je poln mineraliziranih morskih sadežev,nafta je pa koncentrat sončne svetlobe, iz katere je mogoče izdelati vse kar se pač da iz ogljikovodikov, recimo človeka, v teoriji.

  Afrika je pa cel planet na eni sami celini, kjer človek enostavno ne ve kje bi začel. Dvomim, da sploh obstaja ideja, ki je tam še niso preizkusili v praksi, pa če so bile še tako nore in nečloveške ali naravnost briljantne.
  Najboljšo futurisatično teorijo sem prebral v Zvitorepcu, z naslovom v Afriki, ki jo je avtor Miki Muster leta 1954 moral prenehati risati,ker naj bi kvarila mladino ozirom avplivala na odnose z neuvrščenimi afriškimi državami. Kdor mojstrovine še ni prebral, med počitnicami bo idealna prilika ali kot bi mogoče rekel veliki Muster, in tako so naši junaki stopili v temni pragozd novim pustolovščinam naproti.

  http://www.revijasrp.si/knrevsrp/revsrp39/mikmu39/preli39.htm

  • šmentanamuha

   Uf, odličen ekspoze. Hvala.

  • Slovenka

   Hvala za trud.

 • francelj3

  “Voditi iste razvojne politike kot v preteklosti, podprte s še več denarja, in pričakovati drugačne rezultate ustreza opredelitvi neumnosti.” Vas ta trditev na kaj spominja? Mogoče na Slovenijo? Zadnji čas je za radikalno spremembo strukture slovenske države. sicer bomo čedalje bolj zaostajali za drugimi evropskimi državami, na primer za Višegrajci, ki so bili nekoč daleč za nami. Spremembe pa se morajo začeti pri volilnem sistemu.

 • ljubinica

  “Blaginjo Zahodu in Kitajski sta prinesla trzno gospodarstvo in svobodna trgovina. Lahko jo tudi Afriki.”
  Kaj torej storiti?
  Afriko prepustiti samo sebi? In zamizati ter ne gledati tamkajsnjega kaosa?

  • Franc Šink

   Ne Afriko dati na razpolago kitajcem bi kmalu videli kaj bi naredili iz nje.

   • ljubinica

    Kdo naj da Afriko na razpolago Kitajcem?
    Zakaj pa Kitajcem?
    Imeli so jo ze Anglezi+Francozi+Portugalci+Nemci …..
    Pa?!

    • KAPIBARA

     Kitajci pojedo vs kar ujamejo..

     • stajerc5

      Ujamejo pa preko JPS zadnjega IPhone modela, nje!?

    • Franc Šink

     Neuvrščeni so jim zavili vrat z TITOM na čelu: Tito in njegove opice.

   • KAPIBARA

    A nisi gledal dokumentarca o gojenju paradižnikov po svetu ?

    – Kitajski investitor (oficir) ima eno največjih fabrk, na svetu, za pridelavo+ predlavo paradižnika v aftiki..
    – želja mu pa je: Da začnejo kitajci uživat paradižnik !! namreč ga ne ?? !!

   • dare326

    Kitajci so že v Afriki in so hujši od zahodnih imperialistov. Koncesije za kmetijstvo, rudarstvo in industrijo, so dobili v zameno za gradnjo infrastrukture in jasno z korupcijo. Vse to pa na račun domačinov, ki imajo sedaj ceste, vendar vlade prodajajo obdelovalno zemljo in vodne vire, tako da so domačini še bolj revni. Navlekli so tudi svojo delovno silo in domačinov, tudi kvalificiranih, ne najemajo. Take oholosti, kot jo kažejo Kitajci v Afriki, še nisem videl. Ob tem Saudijci kupujejo obdelovalno zemljo, ki jo vlade vzamejo domačinom, da si zagotovijo hrano za prihodnje rodove naftarjev.
    S pomočjo OZN šolamo mladino, vendar ta potem odhaja v mesta in tam ostane. V milijonskih mestih v Afriki je toliko denarja in bogatije, da si ne morete predstavljati in smo mi proti njim, berači. Mediji nam kažejo srce parajoče fotografije s podeželja, vendar so v večini fake dogodki in nastavljeni scenariji. Če se afriško podeželje ne bi tako množilo, bi bilo dovolj hrane za vse. Družine z 12 ali 16 otroki so prej pravilo, kot ne in jasno, da ne bodo vsi preživeli. V 19.stoletju tudi v Sloveniji niso vsi preživeli in jih je zaradi bolezni precej pomrlo. Ob tem v Afriki uvajajo medicinsko pomoč in s tem še večajo kalvarijo, kajti sedaj jih več preživi in potrebujejo več hrane.

    • Franc Šink

     No vidiš.

 • Anton

  Treba bo investirat v tovarno lokov in sulic. V glasbeno šolo pa upeljat vuvuzele.

 • elh.

  Točno! Isti šmorn, kot s ptičjimi krmilnicami, če ne pogruntaš prave segregacijske strategije bodo močnejši ptiči pregazili manjše, kršeni so pa tudi špartanski naravni zakoni, ki znotraj ene vrste izbirajo najboljše in tudi omejujejo razmnoževanje. Ni enostavne in dobre rešitve, ker je dobra rešitev lahko tudi neumešavanje, ki pa lahko vzbuja slabo vest.

  Alojz Ihan, Ptičja krmilnica, ilustrativno, kaj pomoč, kar tako počez in brez dobrega premisleka povzroči:

  Krmilnica
  Sredi zime na vrtu postaviš krmilnico
  za ptice in opaziš, da so jo zasedle le
  velike in močne, ki slabotnejšim
  ne puste blizu. Zato v krmilnico
  nasuješ več hrane, da bi bilo dovolj
  za vse, vendar male ptice še naprej
  gladujejo, padajo v sneg in umirajo.
  Potem narediš več krmilnic, a velike
  ptice se porazdelijo vsaka v svojo in
  podijo male ptice proč. To te razjezi
  in kadar opaziš veliko ptico, jo skušaš
  napoditi, vendar vedno najprej preplašene
  odletijo male ptice in potem traja najdalj,
  da si upajo spet vrniti. Nazadnje pa
  imaš vsega dovolj, vzameš puško in
  začneš streljati velike ptice. Kmalu
  jih ni več, a hudobne postajajo srednje;
  vse bolj prazne so krmilnice, ptice
  se jih izogibajo, tebi pa se zdi,
  da ne moreš več odstopiti. Nekoč se
  spomniš, da si hotel pravzaprav samo
  hraniti ptice.

  • Soave

   + + + + + + Sijajna prispodoba,

 • Franc Šink

  G.Brščič naj se ne skriva za nekimi floskulami in naj reče bobu bob :Afričani so leni in zabiti !!

  • KAPIBARA

   Ma saj več, da mora bit “na nivoju”.. :-)
   Je pa odličen kometator,

   Osebno mnenje: Nenadkraljiv v W Faktorju

  • Mihilus

   Že tako riskira pregon po 297. členu KZ. Čudno, da ga še niso.

 • janez.pokoncni

  Dejstva! Za Afrko so zaslužni Afričani, za Švico Švicarji in za Slovenijastan Jugoslovani !!!
  Tudi nam, večini tukaj zbranh ne pomagajo kaj dosti ne naša ustvarjalnost, pridnost in želja, da bi Slovenija postala “druga Švica”. Večina tukaj živečih nas vse skupaj tišči v četrto (ali katero že po vrsti) Jugoslavijo.

  • stajerc5

   Ne ti meni: NAS tisci…. Vem kaj si mislil, ampak me zaboli!

 • Krtača 20

  Brščiča fuknt u jamo pa trikrat zazidat gamad smrdljivo fašistično.

  • Mihilus

   Naj te spomnim, da je izumitelj giljotine sam končal pod giljotino. To ni nek izoliran pojav, dogaja se tako pogosto, da imamo zanj rek: kdor drugemu jamo koplje sam vanjo pade. Nekateri temu pravijo karma jaz pa mislim, da so na delu božanski zakoni narave.

   In še bistvo: Vem, da komunisti radi likvidirate svoje nasprotnike, ampak slej ko prej boste likvidirani tudi sami.

   • Krtača 20

    Kdor drugemu jamo koplje ahaha in brščič vanjo pade prav? Domobrančki ste pa že mel jamarski turizem, pa zgleda da je tko fino da bi rad ponavljal. Ovce blesave.

    • ivan šantl

     Ta tvoj komentar je sovražni govor potencialnega zlikovca.Če bi kaj takšnega izjavil,za nasprotnike domobrancev, v času “udbašije” bi te “uzela noć”.Največji sin naših narodov in narodnosti je za takšne dobro poskrbel.

  • Roman

   pol bi bla pa že dva!

  • Vince Blake

   Brščič je po moje eden izmed boljših kolumnistiv tule na novi. S čim konkretno se pa ne strinjaš z njim, da bi ga kar v jamo vrgel?

  • xtc

   Bebec a je teb sploh jassno ,da si debil?

  • šmentanamuha

   Kaj če bi to raje naredili s teboj. Ti si tipičen primer negativne selekcije, ki kvari vrsto.

 • Mihilus

  Pomoč na dolgi rok je še iz vsakega naredila invalida / parazita. Moje mnenje je, da se je ta politika nenehne pomoči izoblikovala v krogih, ki se tega presneto dobro zavedajo. Gre se samo za še en kamenček v mozaiku agende NWO.

  • branči

   kitajski pregovor o ribi: nauči s je sam loviti – pomeni vse, kar blejejeo o pomoči emigrantom ,ki so to le na papirju

 • RATATA

  Se sploh zavedamo kako obsežna je afrika(?) in kako hitro se povečuje število prebivalstva…
  http://opusteno.rs/zanimljivosti-f19/koliko-je-afrika-zaista-velika-t8583.html
  https://adriahost.rs/koliko-je-afrika-zaista-velika/

 • Sadako

  Gadafi je povedal, da če ga vržejo, bodo potem imeli v Evropi migrante. Gadafija so vrgli in zdaj imajo v Evropi cel kup migrantov. Torej Gadafi ni lagal. Logično.

  • sumljivislon

   soroš -tudi ne !

  • Krtača 20

   Nima smisla to tem bedakom razlagat. Zmečeš bombe na eno najbolj razvitih držav tam dol, pol pa po klerofašistično vpiješ lej kakšn majo. Res inteligenca… .vredna samega tumpa….

   • Vince Blake

    Misliš reči …vredna samega Obame.

  • ivan šantl

   Gadafi je bil eden redkih Afričanov,ki je dobro poznal svoje “podložnike” in kako se ravna z njimi.

  • stajerc5

   In ti se vedno mislis, da so arabci oz. severni del Afrike, africani? Eh, dej no dej!

 • ljubinica

  Bogastvo Zahoda ni primarno v naravnih virih, “proizvajalnih sredstvih” in kapitalu …
  Pravo bogastvo je v kulturi in vrednostnem sistemu prebivalstva.
  O moralnih temeljih kapitalizma je veliko napisal GEORGE GILDER.
  Slovenci bi morali dobiti prevode Gilderjevih del namesto gore marksisticnih in zizkeljanskih otrobov ….
  —-
  Vrednostni sistemi afriskih plemen niso kompatibilni s kapitalizmom ….

 • Nšo-či

  Ali Evropejci vemo kakšno Afriko si želimo? Divjo polno prečudovitih živalskih bitij ali polno industrije, ki bo s ceneno delovno silo in nizko okolje varstveno zavestjo kunkurenčna? Ko se bomo zavedli, da potomcem zapuščamo predvsem okolje, bomo razumeli tudi Afriko in ji pustili njeno pot. Celo oblekli smo te ljudi, da nas ne bi motili. Podrli smo vsa naravna ravnovesja in s svojimi ukrepi po naše pomočmi povzročili rast prebivalstva. Potem smo jih želeli pa še z dresirati pa nekako ne gre. Afričane je potrebno vrniti v Afriko, ustaviti islamizacijo Afrike in rešitev Afrike prepustiti njenim staroselcem.

  • stajerc5

   Vrniti na drevo! Veliko krajse, pove pa enako…

  • Marijan Tončić

   Polna Industrije postane ali bo postala takrat, ko bomo dovolili, da se prekomerno širijo. Zgoraj sem napisal, da so nekateri ustavili ali vsaj delno ustavili dovoz hrane. Kaj se je zgodilo? Isto kot se zgodi z glodavci, ko je hrane v izobilju ženke rojevajo po tekočem trako, ko hrane primenjkuje pa najprej pojedo sami svoje in potem gredo pojest še k sosedom.

 • xtc

  Težava je v tem ,da negroidna rasa precej drugače razume svet in delovne vrednote.
  Afrika se nikoli ne bo sama postavila na noge,še posebej ker so se na negroidnost,napevcali še islam in komunizem-gre za uničujoče kombinacije.
  Skratka,kot smo videli je večina Afriških držav napredovala,dokler so jim vladali belci, nato so bolj ali manj vse povrsti utonile v revščino,vojno in propadanje.
  Najlepša primera tega sta trenutno Zimbabve in JAR,ki vidno propadata.
  Enako je problem z Afričani ,ki rinejo v EU-ti ljudje ne sodijo semkaj vsaj 98% so mentalitetno in drugae nekonpatibilni in neuporabni.
  Negroidna rasa pač rabi palico,drugače pač ne gre,če palico vrti pameten in vsaj malo trezen,se zadeve premaknejo na bolje,če jo vrtijo pa idioti,kot vidimo v večini afriških držav pa je zadeva porazna.
  Kdaj bodo Afričani spoznali ,da je njihov napredek v njihovih rokah in pridnosti,je podobno kot bi Slovenceljnom razlagal,da so oni odgovorni za stanje države in njen napredek,z voljenjem pravih ljudi na prava mest.
  Če je v Sloveniji že tako hudo,kako je še le v Afriki.

  • Sarkazem

   Sijajno povedano. Nimam kaj dodati!

  • Marijan Tončić

   Posebno primerjava s slovensko volilno bazo.

 • Vince Blake

  Bom izrekel nekaj zelo politično nekorektnega:
  – nekatere civilizacije so enastavno boljše od drugih.
  V Afriki je vsaj 500 miljonov ljudi preveč. Glede na njihovo infrastrukturo in zmožnost črpanja naravnih bogastev. In ves ta višek hoče zdaj pljuskniti v Evropo.
  Enostavno je treba Ariko prepustiti samo sebi, zapreti vrata in zgolj trgovati z njimi. Pomoč pa nuditi ne v hrani in oblačilih, pač pa v obliki tehnične pomoči in inženiringa za črpanje teh njihovih naravnih bogastev. Potem bo pa že naravna selekcija naredila svoje.

  • stajerc5

   Smo ze zamudili vlak. Kitajcki so nas ze zdavnaj prehiteli. Njihove investicije so tako noro visoke, da se sploh ne dajo izracunati.

  • Marijan Tončić

   To so poskušali Ameičani že v osemdesetih, nehali so dovažati ladje pšenice, koruze in vseh ostalih potrebnih in nepotrebnih reči. .. pa so prišli notr Rusi, Kitajci, Kubanci in ja, tudi Jugoviči. Ladje za ladjo so prevažale “humanitano pomoč”, ki je pokala in bliskala, podzemni bomboni še danes pokajo po stepah in gozdovih in prinesli smo levo svobodo in napredek v Afriko. In na žalost marsikje popoln in nevideno krvav genocid nad belimi “sužnjelastniki”.

 • Margu501

  Ne dolgo nazaj sem naletela na članek, da je največ škode Afriki bilo narejeno prav z raznimi pomočmi v hrani.

 • Zgornji

  JA, IN ZDAJ, KO SE IZ NJE ODSTRANJUJE BELCE, BO KMALU POSTALO SAMO ŠE HUJE – MNOOOGO HUJE !!! ! !!!
  Tako se bo žal pokazalo, kaj je ostalo od tega pokvarjenega Kajnovega rodu .
  Isto pa velja za Vse Blece : pojdite raje domov, če ne želite biti pomorjeni v Kajnovi deželi – Afriki !!! ! !!!
  Žal.
  Amennn.
  Žal.

 • Dragan Krstič

  Se vam ne zdi da zaradi slovenskega krivosodja tudi mi tonemo v podobno greznico kot afriške države.

  • šmentanamuha

   Bistvena razlika je v tem, da smo državljani vendarle bolje izobraženi in razgledani, zavest pa se prebuja iz dneva v dan. Ta proces Afričane še čaka.

 • šmentanamuha

  Bravo, bravo, gospod Brščič. Končno je nekdo rekel bobu bob.

 • dob

  Vzgojni vzorci v družini so vedno temeljili na sovraštvu do tujih vzgojnih vzorcev, podobnih ali različnih. S tem da so se v tisočletjih izoblikoval v kulturo sovraštva.
  Zdaj pa to sovraštvo izvaža samo sebe čez državno mejo.

  Udarilo je v svet glih približno v tistem momentu, ko so si čisto navadni ljudje, zaostali v svoji kulturi in zato V civilizaciji, zaželeli imeti vsak svoj I-fucking-Phone!
  Od nas pa se razlikujejo samo po tem, da si ga mi moramo zaslužiti, medtem ko je to zanje “človekova pravica”. Glih tko, kt’je “človekova pravica” tudi za SLO-komuniste!

  Povezava na blog:
  ONI SEM – MI PA NA MARS!
  https://obstajajoljudje1.blogspot.si/2017/03/oni-sem-mi-pa-na-mars.html

 • Terminator

  To pofukano Afriko je potrebno izbrisati z jedrskim orožjem in stvar rešena za vedno,pa še BV zraven.

 • 5-RA

  Rešitev je v kontracepciji oz. krutejša ( nesprejemljiva) v prenehanju humanitarne ga cepljenja otrok.
  Potem se pa lahko pogovarjamo kako naprej

 • Jure kavčičeu

  Pa poglejmo na primer Kongo, da vidimo če trditev drži. Čisto na grobo ker se mi ne da. Država je izjemno bogata z viri vendar Afričani nimajo od tega bogastva praktično nič. To je pa zato, ker so vsi viri v privatnih rokah in si jih lastijo Kitajski in Ameriški proizvajalci telefonov in ostalih elektronskih naprav. Rudnike in razne odprte kope stražijo milice in paravojaške enote, zaradi surovin je v državi neprekinjena lakota in ne mine dan brez oboroženih spopadov. Prebivalci Konga torej nimajo druge izbire, kot da za kakšen dolar, dva na dan delajo za kolonialne sile v nečloveških pogojih. Nestle, švicarska multinacionalka, je tudi že stara znanka Afrike. Privatizirali so kar nekaj pomembnih vodnih virov, da lahko potem prodajajo ustekleničeno vodo, za prebivalce teh že tako suhih območij jih seveda ne briga, lahko crknejo. Veste kaj? Če bi Afričani fuknili ven iz svoje celine vse Evropske, Kitajske in Ameriške multinacionalke, ustvarili svoja podjetja, ki bi ljudem za pošteno delo pošteno plačali in bi pritekal dohodek v lokalne blagajne, kar bi potem financiralo šolstvo, zdravstvo in potem na koncu prodajal surovine zahodnim podjetjem po neki normalni ceni.. če se potem ne bi situacija izboljšala bi pa lahko rekli, da so si sami krivi.
  Ta zapis je tako nagnusen, gospod Brščič, da bi se še marsikater desničar uprašal, če se niste morebiti v glavo udarili ob rojstvu.

  • kalavnik

   Ampak tebi pa res ni pomoci. Verjetno nikoli v zivljenju nisi zlezel iz slovenske male vukojebine.
   Propad afriske celine se je zacel v trenutku, ko so t.i. kolonialisti zaceli zapuscati Afriko.
   Poglej si samo JAR. Belci odhajajo mnozicno, predvsem zadnji dve desetletji. In kaj se dogaja?
   Kaos. Edino kolonializacija je prinesla napredek marsikateremu delu sveta in edino zahodna civilizacija je tista, ki lahko ustvari ördnung und discipline”. Vsa tehnologija izvira iz zahoda, brez
   nje ne bi izkopali enega samega diamanta recimo v Kongu. Se en primer ti povem iz Emiratov kjer zivim.
   Brez podeljevanja koncesij za iskanje, crpanje, proizvodnjo derivatov, distribucijo in ne nazadnje prodajo, bi bil za Arabce se najvecji dosezek lovljenje rib v Perzijskem zalivu. Zakaj podeljujejo koncesije tujim druzbam? Ker brez tehnologije za prej omenjeno ne bi z nafto zasluzili niti dolarja.
   Isto velja za izkop recimo diamantov, ko ze omenjas Kongo. Kaj pa so naredile same crnske vlade v afriskih drzavah z bogastvom crpanja naravnih virov z zahodno tehnologijo pa se lahko samo vprasas. Poznam ogromno temnopoltih Africanov, ki jih boli kurac za izobrazbo, ce jo pa ze imajo, z njo ne naredijo nic ali malo. Vedno rabijo ob sebi belca, da jih “malo priganja”. Brez njega ne bi naredili nic, ker ne poznajo discipline, reda, nimajo izoblikovanih vrednostnih meril, vse kar ji zanima, je bela picka, zaradi njih nesrecnega dejstva, ker jih je stvarnik tako grdo pobarval. “Sto juznije, to tuznije”, poznas to.
   Pojdi malo v svet, bo dobro za tvoje regresivno levicarsko razmisljanje.
   Lp
   kalavnik

  • šmentanamuha

   Pa kaj si ti za eno budalo? Levičarski norec, ki misli, da je rešitev za Afričane, če se preselijo v Evropo in živijo na sociali na račun domačih prebivalcev. Ker gnus, ej, da te ni sram. Ti si samo dokaz več, da je levičarstvo patologija, ki ji botruje pomanjkanje pameti.

   • Jure kavčičeu

    A si prebral kaj sem napisal? Nisem omenjal priseljevanja, čeprav tudi to je realnost… rešiti je treba probleme Afričanov v njihovem domačem okolju. Ena milijarda ljudi pač ne more biti tukaj, to se pa strinjam, obstaja tudi neka meja pri kateri se začne trenutni ekonomski sistem v Evropi rušiti. Ne bom pa toleriral laži in debilov, ki mi pravijo da so si Afričani izključno sami krivi za svoje težave.

    • Aton

     Kdo je kriv za naše težave? Ameriški kapitalist? Ruski kapitalisti? Kitajski kapitalisti? Evropska unija? Jugoslovanski komunisti? JJ?
     Vsi, samo mi in naš F21 ne!

  • macon

   Najprej bi jih kup pomrl od lakote in zaradi bolezni, ker jih hrani in zdravi zahod. Poglej njihovo rast prebivalstva, ne temelji na kar naenkrat iz zraka izboljšanega standarda in zdravstva, to jim je dal zahod. Potem ima Kongo še preveč in ne samo zadosti vode. To je pretežno tropska džungla, malo si poglej na internetu.

   Problem je v njihovem pišmevuharstvu in pokvarjenosti, vsi, ki so se borili proti kolonializmu, so se čez noč spremenili v zatiralce lastnih ljudi. Vsak, ki more, pri njih krade, skorumpirani so v temelju.

   Afričani svojih virov niso niti sposobni izkoriščati, če vržejo ven Evropejce in Azijce, jih bo najprej od bolezni in lakote pomrlo kaki dve tretjini.

   Nagnusna je tvoja neumnost, ki vse slabo pripisuje belcem in ne gleda obeh plati kovanca. Ja, malo jim plačajo in ja, sami so skorumpirani, če so le lahko.

  • Marijan Tončić

   Jure, kaj Afriko poznaš iz dokumentarcev in drugih Tv prispevkov ali zato, ker si kar nekaj časa preživel z njimi?

  • Marijan Tončić

   En tak primer je zdravnik, ki deluje na Obali. Saj ni nič narobe z njim. Prišel je k nam, da se usposobi pomagati svjim ljudem, svojemu narodu in si je rpemislil. Torej kaj lahko ugotovimo? Da mu je za alstni narod zelo malo mar ali nič. In postal je ceelo župan tako da imamo sedaj dvojno ali celo trojno škodo: 1.) Afrika je izgubila enega zdravnika, ki bi moral pomagati tisočem svojih državljanov, 2.) na Obali smo dobili nesposobnega župana, ki je pripomogel, da levi strici iz lokalnega ozadja vladajo že osem let in propadamo iz dneva v dan, meseca v leta in 3.) škodil je največ samemu sebi, ker je, v to sem prepričan, nezadovoljen sam s seboj in trpi, ker je najbrž že zdavnaj spoznal, da so ga belci v njegovem primeru dejansko izkoristili do kosti.

  • Aton

   Kar so naredili Venezuelci in crkavajo. Ljudski demagogi s socialističnimi (socialnimi) slogani zmagajo na volitvah in nato samo še kradejo. Povsod.
   Batagelj je zaćel v delavnici, Mesec pa nekje drugje…

 • Slovenec 33

  Saj ni tako komplicirano.
  V Afriki se bo zares pričel napredek, ko bodo domorodci sestopili iz dreves na trda tla.

 • lauraas

  V kratkem bodo pojedli vse divje živali!

 • Prav je da se jih izžene. Zakaj bi imeli pravico do izčrpavanja Afrike izključno zahodnjaki, slovanski podljudje pa naj samo gledajo?? Če ne smemo mi, naj tudi oni ne.

 • Marijan Tončić

  Moti me tudi “Black Lives Matter”, ki je najbolj opevano geslo med ameriškimi potomci Afroameričanov ali kakor sami sebi pravijo N’igr-i. In na žalost še vedno se niso naučili delati, zato pa floskula MATTER. Isto filozofijo so naše aktivistke Legebitre in podobnih feminsitičnih gibanj, ki si pa najbrž v resnici samo želijo preizkusa živalskega črnega nagona prinesle tudi v celo Evropo. In navedba, da so jih belci zasužnjili najbrž delno drži a vendar ne v celoti. Izvirno teorijo mi je povedal črni preddelavec v Senegalu (mali-veeliki šef). Belci so najdlje prihajali do naravih pristanišč, esturaijev ob izlivih velikih rek in zamenjali dobrine iz starega sveta za črno blago. Najprej samo za močne in mlade črnce, ki so jih potrebovali za delo v Novem svetu. Kje pa so dobili te mlade delavce? Iz istih dogajanj, ki so prisotni še danes. Ko je zmanjkovalo hrane na drevesih, se je poglavar odločil, da gredo po “nakupih” v bolj ali manj oddaljene sosednje vasi ali pokrajine. Jasno, da jim sosedje tega niso dovolili in so zato take pohode organizirali s sulicami in koli ali kar so pač imeli na razpolago. Ob čiščenju nadležnih domačinov so običajno zadržali mlada in lepša dekleta, ki so jih odpeljali domov za boljši razplod in za križanje vrst. Ko so spoznali, da je to posel, pa so namesto nekdanjih čistk vse mlade in močne fante povezali, na poti do morja še praktično preizkusili koliko so vzdržljivi in jih na koncu zamenjali za bižoterijo ali kar koli so jim trgovci s črnim blagom ponudili. No in tej trgovci, velika večina ali celo vsi tudi črni so le te odprodali ladijskim kapitanom, ki so jih odpeljali na pot čez ocean, Da strnem, kupci črnih sužnjev so bili pravzaprav rešitelji marsikaterega prednika Afroameričanov, namreč rešili so jih gotove smrti in marsikoga tudi konca v sosedovem želodcu. Pa bila ta zgodba prav našim levim ali ne, dobil sem jo od črnca, ki je bil nekoliko drugačen, najbrž eden od redkih desničarjev pred štiridesetimi leti. Vsakih 14 dni je imel grozne težave najti delavce, namreč ko so dobili plačilo za dvotedensko delo so za mesec ali dva izginili in se vrnili ko je zmanjkalo.

 • Marijan Tončić

  Zanimiva je tudi prodaja preživelih, ki so pripluli v Novi svet. Ta podatke sem pred leti zasledil na nacionalki, ki je v eni oddaji, pozabil katera, povedano je bilo, da je cena enega delavca za kmetovalca, sedaj mu pravijo sužnjelastnika, preračunana na takratni datum znašla celih 31,000 EUR. Si predstavljate, za enega delavca cena dveh velikih traktorjev skupne moči 300 konjev??? ali en dober Audi A? kdo bi ga dal kar tako proč? Kaj vi vašega konjička z oznako A1 do A8 slučajno kar tako mimoidočemu podarite? ali komer koli ponudite en Giro? Strinjam se s tistimi, ki trddijo pustimo jih smae, povejmo jim kaj potrebujemo in kaj jim za to ponudimo oziroma prepustimo svobodni trgovini. Če Kitajc potrebuje kositer naj črnemu poglavarju reče, da naslednjo Luno rabi milion ton rude in za njo plačam 5 milionov dolarjev. POglavar mu bo najprej dal, najbrž pa bo kmalu spoznal, da kositra ni drugje na pretek in bo rekel, jok Brajko za milijon ton naslednjo Luno hočem 10 milionov dolarjev in eno lepo biondo, če beli ali rumeni kupec ne bo hotel, ne bo imel kositra in si bo kmalu premisli. Dal mu bo 10 milijonov, naslednjo luno 15, in še naslednjo 20 no in pol pa dost, bo morda zmanjkalo blondink, ki si bodo želele na počitnice v Afriko.

 • Aton

  Ukiniti vso pomoč. Le vodovod, ceste in osnovna zdravila, brez denarja…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!