Aljažev stolp pristal na Mescu

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

V naši državi je videz, da se vse zgodi slučajno, nehote, po nesreči, po spletu okoliščin, zaradi zunanjih dejavnikov, zaradi naravnih danosti ali naravnih katastrof. Vendar videz pogosto vara. Teorija zarote? Ste se nasmehnili? Verjamem, vsi vemo, da če želiš speljati zaroto dobro, ne smeš zadev prepustiti naključju. Dogajanje pred volitvami in po njih kaže na planirano zaroto. Lahko pa smo osupli, da tokrat le-ta poka po vseh šivih. Nič ni več tako, kot je bilo. Glavni zarotniki so se postarali, mlajšim, ki so jih postavili za svoje naslednike, pa zadeve polzijo iz rok. Nesposobnost ali borba za čim boljše mesto pri koritu? Čas nam bo odgovoril tudi na to vprašanje. Sama sem prepričana, da je to dvoje sicer močno povezano. Med “princi” poteka borba za primat, kot v vsaki opičji družini, mladi in malo manj mladi samci bijejo bitko, večje ali manjše rane so utrpeli že vsi, strah, da izgubijo primat in s tem izbiro do samic in najboljše hrane, pa je vse večji.

Ker se pred kamerami bolj ali manj smešijo kandidati za ministre nove vlade, je bilo potrebno pozornost ljudstva preusmeriti s kandidatov, ki dobivajo pozitivna mnenja, pa so naknadno sicer zamenjani, saj vedo, da so ta mnenja vredna manj kot papir, na katerem so napisana. In tako se iznenada pojavi “primer Šiško”. Andrej Šiško, kandidat za predsednika Slovenije, za katerega sem že takrat povedala, da bi uspel pobirati in pritegniti kar nekaj glasov, se je v predsedniških soočenjih izkazal za še eno frakcijo levice, nacionalsocialistično. Da ga podpira ZZB, je jasno tudi iz video posnetka člana te organizacije, ki se bori za ohranjanje vrednote “vse je naše”, ne da bi se takrat kdorkoli ob to obregnil. Če ZZB podpira Andreja Šiška, naj ga podpira. Hudič je vzel šalo, ker je med tokratnimi rekreativci, ki so imeli nekakšno urjenje, po mojem v nabiranju gob, tudi nek mlajši član, ki naj bi posnetke skupine tudi naredil in jih objavil na spletu. Član stranke, ki je zmagala na volitvah in ki ji je bila zmaga že tretjič zapored dobesedno ukradena. Sedaj mediji Šiška povezujejo s stranko SDS, čeprav je Šiška in njegovo rekreativno nacionalistično lovsko-nabiralsko druščino policija in obveščevalna služba odkrila ravno na podlagi posnetkov, ki jih je objavil član SDS. Torej lahko zaključimo, da je SDS infiltrirala svojega člana v skupino v želji, da bi jo končno potratna obveščevalno-varnostna služba odkrila?

Pa še nekaj je potrebno prikriti, in sicer nekaj, kar bistveno bolj ogroža našo ustavno ureditev kot “nabiralci gob” Andreja Šiška. Vmešavanje predsednika ZZB Tita Turnška v avtonomijo novinarskega in zgodovinarskega dela, ki sta mu podlegla direktor javnega zavoda RTV Slovenija Kadunc in “varuhinja gledalčevih pravic” Ilinka Todorovski. Ali sta oba, samo eden ali nobeden člana SDV, sodelavca ali vira, zame ni toliko pomembno. Na tak položaj se pride vedno in izključno s preverjenim pedigrejem. Če nista, so bili njuni starši, ali sorodniki, ali partnerji, ali pa sta bila preverjena in je bila ugotovljena njuna več kot gotova lojalnost.

36 sitih pripadnikov
Kot bomba je priletela tudi zahteva stranke Levica, zapisana in podpisana kot koalicijski program vseh tistih petih strank, ki s to šesto ničesar nimajo, da bodo obdavčili vse državljane, ki imajo po njihovo več kot prebivalci Venezuele. Nacionalizacija, vpijejo poslanci v državnem zboru, ne da bi se zavedali, da imamo Ustavo RS in vrsto podpisanih deklaracij in konvencij, ki varujejo zasebno lastnino. Bilo bi smešno, če ne bi uspeli s svojimi bolnimi idejami navdušiti množice lenih, neodgovornih, nesposobnih in tistih, ki ne znajo drugače poskrbeti zase … Ti bodo vedno na strani tega, da je potrebno vzeti sposobnim in dati nesposobnim. Vsakemu po njegovih potrebah, predvsem pa vzeti vsakemu, ki ima več.

Kako se torej v množici idiotizmov, s katerimi se srečujemo, še preden je vlada sestavljena, spopasti? Zelo enostavno. Ljudem preko medijskega spina serviraš, da Andrej Šiško ruši ustavno ureditev RS. Ne rušita je stranka Levica in koalicijska pogodba petih, njej sorodnih strank z grožnjo po nacionalizaciji. Ne, ruši jo Šiško s 36 “gošarji”, ki v podobi tistih s Kotnikove hodijo po gozdu. Niti približno niso tako natrenirani kot migranti, ki prihajajo k nam preko celotne mejne črte s Hrvaško, Italijo … Ne, gre za skupino moških, ki so očitno dobro hranjeni in jim izlet v gozd, ki bi trajal vsaj 2 uri, vzbudi volčjo lakoto. In zato je v programu, ki smo ga prebrali, tudi golaž. Prazna vreča ne stoji pokonci. Če je uradna Slovenska vojska gola in bosa, verjetno tudi lačna, kot slišim, ima neuradna slovenska varda 36 sitih pripadnikov.

Foto: STA

Ker je prisotnost Andreja Šiška na zborovanju v Metliki dejansko upravičene proteste domačinov razvodenela, je lahko vsem jasno, v čigavem interesu se potika 36 odraslih, neoboroženih in na golaž pripravljenih moških po slovenskih gozdovih. Urjenje salafistov v okolici Ljubljane je bilo Sovi in OVS prikrito, dokler jih niso opozorili avstrijski varnostni organi. Tudi po tem niso ugotovili, da bi šlo za kaj več kot druženje družin, od katerih so moški pač namesto nogometa igrali med dvema ognjema. Nekaj drugega je tale zadeva s Šiškom. In mislim, da bi bil gospod Kurz prvi, ki bi odreagiral na poziv, naj se jim pridružijo tudi avstrijski Štajerci, če bi bilo na zadevi kaj resnega.

Ker so mediji hitro ugotovili, da s tem ne bodo uspeli odvrniti pozornosti ljudstva od sestavljanja nove vlade, ki poteka v duhu “človek, ne jezi se”, so v petek vsi dnevniki namenili uvodno novico prestavitvi oz. prenosu Aljaževega stolpa na popravilo v dolino. Gre za 1,9 metra visok stolp, ki so ga otvorili 22. avgusta 1895. “Požganc vrže dinamitni patron, ki močno poči, zamašek šampanjske buteljke skoči kvišku s pokom, mi zapojemo Ave maris stella, potem Triglav moj dom in otvoritev je bila končana,” se je Aljaž, ki naj bi takrat pel kleče, objemajoč stolp in s solzami v očeh, spominjal odprtja. O tem, da je Jakob Aljaž od občine za 1 goldinar kupil vrh Triglava, da bi ga ohranil slovenskega, seveda ni bilo govora. Novinarsko poročanje seže do helikopterja in ljudi, ki so se slikali s stolpom po njegovem pristanku. Nekatere je prenos Aljaževega stolpa v dolino spomnil na pristanek Apolla 11 na Luni in znane besede: “To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo.” Če že ne za človeštvo, pa vsekakor za Slovence, saj kdor ne skače, ni Sloven’c, a ne?

Jakoba Aljaža, župnika na Dovjem, pa se da povezati tudi z Andrejem Šiškom. Verjamete?
Družbeno vlogo sokolstva je Miroslav Tyrš, ki je ustanovil in vodil prvo telovadno društvo Sokol v Pragi, povezal z narodnoobrambnim oziroma emancipacijskem delom in porajajočim se češkim (in slovanskim) nacionalizmom. Tyrš je izhajal iz stališča, da je “vsa zgodovina stvarstva vobče in človeštva posebej večen boj ‘za bitje in obstanek’, v katerem podlegne in izgine, kar ni za življenje sposobno in je celoti na potu”.

Torej, večen boj za bitje in obstanek. Ta boj je splošni naravni zakon, ki so mu podrejeni narodi in različne družbe, kajti človek je del narave in podvržen naravnim zakonom. V luči tega zakona so narodi fizično podlegli, brž ko so telesno in duhovno ali moralno ostareli oziroma ko so v svoji kulturi zanemarili telesnovzgojne in moralne vrednote (to lahko sedaj opazujemo v Evropi). Tyrš je poudarjal, da “samo zdrava in delavna sedanjost jamči narodom bodočnost”, ne pa “najsijajnejša preteklost”, “da gredo narodi nazaj, kadar ne gredo naprej, da znotraj odmirajo, in da splošni tek dogodkov samo spravi s pota, kar je že tako prhlo, kar nima več vrednosti v splošnem življenju”. Ne gre zanemariti tudi njegovega opozorila, “da je tudi vsak narod izginil le po lastni krivdi svoji”, da “narod izgine oziroma pade ne ob svoji čilosti”.

Aljažev stolp v svoji najgrši preobleki, ki je, k sreči, preteklost. (Foto: Arhiv Nova24TV)

Slovenci so se telovadbe, ne pa politične zavesti, zavedali že pred ustanovitvijo Sokola, saj je konec julija 1862 po Ljubljani zaokrožil poziv “Zdrava duša v zdravem truplu”.

Kmalu zatem pa je bilo po zgledu češkega Sokola ustanovljeno Gimnastično društvo Južni Sokol, katerega starosta je postal kasnejši župan Costa. Zanimivo je, da telovadno društvo ni bilo zgolj telovadno. Društvo je bilo opredeljeno kot vsenarodna nadstrankarska svobodomiselna organizacija, dostopna vsem Slovencem. Njegovi člani niso smeli biti pripadniki stranke, ki bi nasprotovala sokolskemu kulturnemu in političnemu programu. Sokoli tako niso smeli biti člani, ki so pripadali Slovenski ljudski stranki. Sokolsko delovanje je bilo narodno-obrambno in demokratično, zato ne čudi, da se je priključilo OF, po vojni pa se preimenovalo v TD Partizan. Če prevedemo v današnji jezik, šlo je za telovadno društvo, nadvladno in nadstrankarsko, demokratično, izključujoče le za člane Slovenske ljudske stranke. In navkljub želji, da bi imel “zdrav duh v zdravem truplu”, nisi smel nasprotovati političnemu programu društva. Zveni kaj znano? Telovadno društvo Sokol z njegovim političnim in izključevalnim programom lahko mirno povežemo s Šiškovo rekreativno vardo.

In kje je povezava Jakoba Aljaža s Sokoli, komunisti in torej današnjim dnem? Himna društva Južni Sokol je bila Hej Slovenci, katere besedilo in melodijo je prvi objavil Jakob Aljaž v svoji pesmarici. Ta himna je kasneje postala himna nekdanje SFRJ, vse do samostojne Slovenije. Himna je bila seveda prevod himne češkega Sokola, sicer slovaškega avtorja Sama Tomášika. Zato v njej stokrat prepete besede, ki jih še dandanašnji ne razumem: “Grom in peklo, prazne vaše proti nam so steke”. V demokratični, ljudski republiki, ki je temeljila na bratstvu in enotnosti in svobodi, pa je bila seveda izpuščena sledeča kitica;

Bog pa gromo-vladni
nam podal je dar jezika,
da pač nihče na tem svetu
nič nam ne podtika,

Bo naj kolikor ljudi
tolkanj črtov na sveti,
Bog je z nami, kdor prot’ nam,
ga če Perun podreti.

O tej kitici seveda ne učijo niti v šoli niti za šalo. Ker je še kako pomembna. Tedaj, tako kot tudi danes. Morebiti danes še bolj. In tako, vidite, je Jakob Aljaž povezan z Andrejem Šiškom in njegovim telovadnim društvom. Preko, v socializmu delno prepovedane, himne telovadnega društva, ki so ga iz Sokol preimenovali v Partizan. Ker, jasno, partizan ni bil sokol.

Med tem časom pa se poslanci igrajo igro »človek ne jezi se«, da bodo nadaljevali z igranjem »slepe miši« in »monopolijem«, mi pa bomo padali pod ukrepi kot domine.

Zaključila bom optimistično, z zadnjo kitico Hej Slovenci:

Bratje, mi stojimo trdno
kakor zidi grada,
črna zemlja naj pogrezne
tega, kdor odpada.

 

Lucija Šikovec Ušaj

 • večni srb

  Lačna vojska, haha… ta je pa dobra.

  Mladce se pošilja v vojsko predvsem zato, da niso lačni, s puško na rami, bi jim še golim in bosim dali za sendvič. Da ne pocrkajo od lakote in pa seveda zato, ker je oborožen in sestradan človek lahko nevaren.

  Danes tretjino žrtev na fronti pokosijo streli lastne vojske, v času pred 2.sv, jih je tako padlo vsaj tričetrt. Statistika velja predvsem za velike, nacionalne armije, majhne, dobro izurjne in visoko specializirane vojske žrtev lastnega ognja praktično ne poznajo, čeprav jim ugodno razmerje večkrat pokvarijo močne pametne bombe, ki pač zgrešijo cilj in v hipu zdesetkajo lastne sile. Vojna je pekel, česar se najbolj zavedajo matere vojakov, ki so na brezveznih frontah izgubili življenja, navadno za prazen nič ali še slabše, za perverzne frustracije izrojenih buržuazij. Večino ubijejo lastni vojaki, po nesreči, meni se zdi to dovolj zgovorno, da se mi noben vojak ne smili preveč.
  Čisto nekaj drugega je obramba lastnega doma, osebne lastnine in nenazadnje golega življenja, takrat si ljudje pač ne morejo privoščiti sprostitve temveč morajo biti fit. Marsikdo ne ve, da je pravo usposabljanje za obvezne nabornike trajalo zgolj 3 mesece, čeprav smo JNA služili kar celo leto, pred zadnjo generacijo še več. Zgodba gre takole, razen bolnikov in invalidov, so vsakega mladca spravili v formo zgolj v nekaj mesecih. Prve dni smo se koamaj opotekali v težkih škornjih in opasačih po dvorišču in vmes puščali zvoke kot stara kanta, ki bo vsak hip crknila, po treh mesecih pa so trebuhi splahneli, mišice so se napele, koža zravnala, medtemo ko smo se vojaki mirno pogovarjali med sproščenim tekom, v polni bojni opremi. Le 3 mesece, nihče ni vmes izdahnil ali se hujše poškodoval, pa so prišli ljudje v vojsko zelo zavaljeni in praktično nepokretni. Čudež, danes shujševalne kure ne primejo niti po desetih letih, sploh če se po fitnesu bašejo s picami in pirom.
  Brez skrbi, ko bo treba in če bodo še živi, bodo vsi državljani med vojno v odlični konkdiciji, tudi če se nikoli niso udeležili nobenih vojaških vaj.

  Kar se pristanka stare, zarustane kante na mesecu tiče, ki je slučajno v Sloveniji in ji je med tem pomagal moderni helikopter, kupim to za 1 evro.

 • Korl

  Luci opravičuj se kolikor hočeš, ampak ključni član Šiškove varde je visok član SDS. Pa ni bil edini haha. Torej SDS sekta ustanavlja oboroženo milico.

  • pajot

   Ni visok. Meri samo meter sedemdeset.

  • Soave

   In ??

  • O’Brien

   In če prav razumem, je bil tudi snemalec in odgovoren za objavo. Zdaj je tvoja jeza bolj razumljiva – načrtovani levo vodeni državni udar za uvedbo izrednih razmer je splaval po vodi.

  • xtc

   In ključni član Varde je Šiško ljubljenček Kučana in ZZB,ki jih je Lesjak spravil v medije.

  • pajot

   A je Korl tvoje partizansko ime?

  • if

   Korl, imate hude mentalne težave, ali, norec ima veliko več neumnih trditev kot modrec pametnih!

  • Marija

   Ko bi jo le.

 • Soave

  + + + + + + ” Bratje, mi stojimo trdno, kakor zidi grada, ”

  O, ja ! Veliko bratov in sester nas je trdnih in bomo taki tudi ostali.
  Zidi grada so se najbrže že malo razmajali – pa nič hudega. Še malo bodo zdržali !
  Da spravimo v red to nesrečo od naše Domovine !

  • Nikola

   Zidovi*

   • Soave

    V pesništvu je marsikaj dovoljeno.

    Bog pa gromo-vladni
    nam podal je dar jezika,
    da pač nihče na tem svetu
    nič nam ne podtika,

    Bo naj kolikor ljudi
    tolkanj črtov na sveti,
    Bog je z nami, kdor prot’ nam,
    ga če Perun podreti.

    Bratje, mi stojimo trdno
    kakor zidi grada,
    črna zemlja naj pogrezne
    tega, kdor odpada.

    • Nikola

     Ja sam ti nisi pesnik, ti si pijanec.

     • Soave

      Nisem pesnica. In tole je spesnila ena znana oseba.
      Pijanka tudi nisem.
      Ti si pa nesramen ded !

      Block.

 • Borut Stari

  Tam kjer se fajtata dva tretji korist ima.In o tretjem nihče ne piše.

 • xtc

  Za Slovenijo so najbolj nevarni levi psihopati zbraniokrog vrhovnega-kučana,ti idioti so res pavo gojišče z vznik še drugih.

 • Olga2345

  Bravo spoštovana gospa Lucija!

 • vsemojebabe

  Ha ha, naši predniki so bili za hece, tako trdi Lucija, saj pravi, citiram: “… Sokola, saj je konec julija 1862 po Ljubljani zaokrožil poziv “Zdrava duša v zdravem truplu”.

  Iz zanesljivih virov vem, da je truplo lahko zdravo, a še vedno je samo truplo, kateremu je duša ušla v večna lovišča. Samo zdrav trup ima lahko tudi zdravo dušo. Sicer razlika ni velika (za nekatere), a odvetnica bi jo morala poznati.

 • Nikola

  Aha zdaj razumem. Šiško je v resnici levičar (nevem kako je cela Slovenija to spregledala, saj frajer nosi RDEČO kapo, ajme meni….), ki s svojo oboroženo skupino hotel zanetiti novo komunistično revolucijo sponzorirano s strani ZZB in Kučana osebo. Ampak glej ga zlomka, stvari so še po zlu, ko je herojski pripadnik endine prave demokratične stranke SDS njegove namere obelodanil na spletu!!

  Mene res zanima na kakšnih drogah je tale teta, ki piše te nebuloze.

  • Aton

   Nomen est omen
   Nikola nikoli Slovenec

 • Baba Jaga

  Po članku sodeč kako obvladaš kaj vse servirat ljudem, si se mogoče učila novinarstva pri Goebbelsu ?

 • Ivan Friderik Novak

  Prepisovalka . . . .

 • radames

  O obnovi Aljaževega stolpa se je govorilo že pred leti. Takrat sem na neki forum napisal, da je to v redu, samo naj ne našvasajo nazaj rdeče zvezde.
  Sicer pa je na Triglavu najlepše pozimi, ko si gor s prijateljem v navezi. Stolpa včasih sploh ni videti, pa tudi ne množic, ki se vijejo s Kredarce po grebenu.

 • radames

  “…je Aljaž, ki naj bi takrat pel kleče, objemajoč stolp in s solzami v očeh, spominjal odprtja.”

  Tu sem se spomnil na samotni zimski vzpon Walterja Bonattija po severni steni Matterhorna . V svoji knjigi je zapisal, da je prišedši na vrh, v solzah objel križ na vrhu in pokleknil.

 • Bandit123

  Lučka, Lučka ali nimaš nobene stranke, ali Janeza nihče ne toži, ali on koga, da se mučiš s temi nebulozami in se daješ ljudem v zobe. Ali ne razumeš, da je stvar propadla in lahko v miru počakaš naslednjo rundo.

 • dob

  “Zato v njej stokrat prepete besede, ki jih še dandanašnji ne razumem: “Grom in peklo, prazne vaše proti nam so steke”.

  Tako kot meni ni bilo nikoli jasno, kaj pomeni: Valjhun sin kaj ti je omara…!

  • RATATA

   Pa kaj ti mar to Dob? Psti stat hehe