fbpx

Če gori Balkan, bo gorela tudi Evropa

Foto: iStock

Izidi volitev v evropski parlament napovedujejo obdobje skrajno nedefinirane Evropske unije. Nobenemu političnemu bloku ni uspelo zbrati potrebne večine, zato je jasno, da bodo pogovori za sestavo Evropske komisije naporni in dolgi, nekatere analize pa celo kažejo, da bi se lahko končali s popolnim neuspehom.

Rezultat je na koncu tak, da ne moremo nikogar razglasiti za absolutnega poraženca in nihče ne more biti absoluten zmagovalec. Evropska ljudska stranka (EPP) je zmagala, vendar brez koalicije z drugimi bloki nima potrebne večine.

To je slepa ulica, saj bodo z ene strani EPP  hudo izsiljevale sredinske in leve stranke – da bi odstopili od dela svoje politike pa tudi da obračuna z delom svojih članic – z druge strani pa EPP noče v koalicijo s pogojno imenovanimi evroskeptiki in poudarjeno suverenističnimi bloki.

Problemi v Evropi
Manfred Weber
, čeprav zmagovalec, je v zelo neugodnem položaju, v katerem bo moral sprejeti veliko kompromisov, da bi lahko postal predsednik Evropske komisije. Obdobje pred nami bo pokazalo, ali je zmožen tega, predvsem pa, ali vrh EPP lahko ohrani mir v najštevilčnejši politični družini v Evropi ali pa bo šlo vse skupaj k vragu. Ko so se končala vsa vesela preštevanja na vseh straneh in se je pozabilo na nepotrebne politične podrobnosti, ostaja vtis, da je Evropa močno razdeljena na “suvereniste” in “globaliste”, na obeh straneh pa je ostala želja po dominaciji na stari celini.

Predvidevajo, da se lahko sestavljanje nove Evropske komisije zavleče do konca letošnjega leta ali celo začetka 2020. Na koncu pa, četudi bi se slavni Evropski komisiji uspelo sestaviti, bo njena ideološka razdeljenost – brez nikogaršnje prevlade v parlamentu – povzročila nešteto težav in prej ali kasneje bo pomembnim političnim dejavnikom postalo jasno, da je treba reformirati sistem EU, da bi lahko deloval še naprej.

Problemi na Balkanu
Takšno nedefinirano stanje, v katerega očitno prihaja Evropska skupnost, pa ima lahko zelo močan vpliv na Balkanski polotok. Večina držav še vedno ni del EU, tiste, ki so (Bolgarija in Hrvaška), pa še vedno nista usvojili evropskega kodeksa razmišljanja. Da lahko nedefinirana EU pomeni goreči Balkan, so potrdili dnevi po volitvah, v katerih smo bili priče nekakšni generalki za konkreten vojaški konflikt med Srbijo in Kosovom.

Aleksandar Vučić (Foto: epa)

Kosovska policija je s svojim nasiljem na severu države napovedala začetek scenarija, ki že dolgo časa obstaja, in sicer, da se Kosovo razdeli na dva dela, severni bo pripadel Srbiji, ki bo v zameno priznala neodvisnost njegovega preostanka (ki se seveda lahko priključi Albaniji). To, da je pripravljen začetek tega dramoleta, je potrdil tudi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ki je takoj po nasilju na Kosovu dvignil vojno pripravljenost svoje vojske in poslal svoja letala na nebo. In kot sem že dejal, to je le generalna vaja, tam bomo kmalu gledali še veliko ponovitev.

Druga zgodba pa je Makedonija (nekateri jo imenujejo Severna Makedonija), ki je dobila priporočilo za začetek pogajanj z EU, datuma za začetek pregovorov pa ne bo dobila, ker so jo že na vrhu v Berlinu dali v isti koš z Albanijo. Dejstvo, da EU nima definiranega zmagovalca, bo na obe državi vplivalo tako, da bodo najprej počakali na rešitev kosovskega vprašanja in šele po tem – z redefinirani mejami Albanije in morebitnim redefiniranim političnim sistemom s kantoni v Makedoniji – bosta državi začeli pogovore za vstop v EU.

EU se mora reformirati, da ne pride do balkanskega scenarija
In sedaj lahko samo čakamo na vse te balkanske prerazporeditve, ki jih bodo vodili bruseljski birokrati, ker v Bruslju ne bo ne politične večine ne politične volje za reševanje teh vprašanj. Ko pa oblast prevzamejo birokrati, to pomeni, da bo politika skrajno toga in bo pustila za seboj trajne posledice za vsaj eno od strani, ki bo zagotovo oškodovana (najpogosteje pa kar vse strani). Situacija v Bosni in Hercegovini je prav tako zelo zapletena, saj Republika srbska, ki jo vodi proruski brutalist Milorad Dodik, komaj čaka na razplet na Kosovu, da bi lahko zahtevala svojo odcepitev in/ali priključitev k Srbiji. V tem svojo priložnost vidi tudi Vučić, ki bi s to ozemeljsko pridobitvijo svoj poraz na Kosovu lahko razglasil za svojo zmago.

Vsemu kaosu napovedi dodajte še mogočo novo množično migrantsko krizo in videli boste, da prostranstva krasnega novega sveta sploh niso popolna. Da ne bi prišlo do prej opisanega balkanskega scenarija, se mora EU reformirati. Če se ne bo, bo Balkan gorel, in ko gori Balkan, bo kmalu gorela vsa Evropa!

Ljupče Zlatev