Čebine, mehki totalitarizem in vlada z neosocialistično agendo

Andrej Aplenc

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je imela 17. aprila kot predstavnica vlade slavnostni govor na Čebinah ob obletnici ustanovnega kongresa Komunistične partije Slovenije.

Naj povem, da česa takega nisem pričakoval. V letu dni vladanja Golobove vlade smo bili priča marsičemu, kar ni v skladu z načeli demokracije, vendar ta nastop Aste Vrečko presega vse meje. Res je, da imamo v Sloveniji težave z obsodbo prejšnjega komunistično-socialističnega režima. Slovenski parlament ni bil nikdar sposoben sprejeti resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu iz leta 2009, ki obsoja vse totalitarne sisteme, to je nacizem, fašizem in komunizem. Slavljenje Aste Vrečko Titovega režima, ki je samo v Sloveniji odgovoren za več kot 700 množičnih grobišč, da ne govorimo o kršenju temeljnih človekovih pravic, pa presega vse meje. Nihče iz vladnih krogov se od tega ni distanciral, nihče tega ni obsodil. To pa zelo jasno kaže, kje smo danes z demokracijo in s političnimi usmeritvami sedanje vlade.

Dejstvo pa je, da ministrica skupaj z vlado ponareja zgodovinska dejstva. Pa poglejmo. Avgustua 1939 je bil podpisan tako imenovani pakt Molotov-Ribbentrop med nacistično Nemčijo in Sovjetsko zvezo. Začetek druge svetovne vojne je bil 1. septembra 1939 z napadom nacistične Nemčije na Poljsko. 3. septembra 1939 sta Anglija in Francija napovedali vojno Nemčiji. 6. aprila 1941 sta Nemčija in Italija napadli Jugoslavijo.

Jugoslavija je kapitulirala v štirinajstih dneh in 26. aprila 1941 je bila v Ljubljani ustanovljena Protiimperialistična fronta. Vodilni pri ustanovitvi so bili Boris Kidrič, Boris Ziherl in Aleš Bebler; sodelovale so tudi druge osebnosti, pomembno pa je, da so predstavniki KP izsilili ime Protiimperialistična fronta. To je dejansko pomenilo soglasje s paktom Molotov-Ribbentrop ter nasprotovanje »imperialističnima« Anglijo in Francijo, ki sta bili v vojni z Nemčijo.

Temu stališču komunistov so se nekateri uprli, med drugim je zelo znano ime članice KP Angele Vode. Izključili so jo iz KP zaradi tega, ker je kritizirala pakt Molotov-Ribbentrop. Vključila se je v OF, a so jo tudi izključili, ker se ni strinjala s politiko KP. Po vojni je bila obsojena na Nagodetovem procesu in zaprta več let. Po slovenski osamosvojitvi je postala simbol žrtev komunističnega totalitarizma, publicistka Alenka Puhar je napisala o njej knjigo, režiserka Maja Weiss pa je o njej režirala film.

22. junija 1941 je Nemčija napadla Sovjetsko zvezo. Po tem so komunisti spremenili ime Protiimperialistična fronta v Osvobodilna fronta. Tako je jasno, da je bila politika KP v različnih časovnih obdobjih različna, podpirala je celo nacistično Nemčijo tako kot Komunistična internacionala, ki pa z narodnimi interesi slovenskega naroda ni imela nič skupnega. Vemo, da je Karl Marx izjavil, da morajo mali narodi izginiti.

Foto: Posnetek zaslona RTVS

Lojze Peterle je Asti Vrečko pojasnil, da slovenska osamosvojitev ni noben podaljšek NOB ali podaljšek 50-letnega partijskega enoumja. Čebine so povezane z revolucijo in z več kot 700 množičnimi grobišči v Sloveniji. Jasno je tudi, da Asta Vrečko skupaj z vso vlado o vsem tm zavestno molči  in o tem sploh ne govori, kar nam daje vedeti, da živimo v mehkem totalitarizmu in ne v demokraciji.

Asti Vrečko bi bilo tudi treba povedati, da je bil med ustanovitelji KP Slovenije tudi Mirko Košir. Njega so do smrti pretepli leta 1951 na Golem otoku. Koncentracijsko taborišče na Golem otoku je bilo ustanovljeno leta 1949 na ukaz vrha KP s Titom na čelu. Ali je tudi to Asta Vrečko proslavljala na Čebinah? Koncentracijsko taborišče Goli otok in pretepe do smrti? To, da je bila v nasprotju z vsemi strankami in partijami vseh barv KP edina, ki je stalno čistila svoje vrste na najbolj krut in nečloveški način, sedaj na Čebinah proslavljajo. Po vzoru KP ZSSR, ki ji je načeloval Stalin in kjer so zaradi tega milijoni ljudi končali v gulagih.

Ukinitev Muzeja slovenske osamosvojitve, proslava Aste Vrečko na Čebinah in drugi ukrepi sedanje vlade, tudi ekonomski, dokazujejo, ne samo, kar sem povedal, mehki totalitarizem, ampak tudi, da je to vlada z neosocialistično agendo, ki, kot vemo, vodi v ekonomski kolaps.

Mag. Andrej Aplenc