Cenzura (družbenih) medijev

Gregor Preac (Foto: Demokracija)

Twitter mi je zaradi nedolžnega, a povsem verodostojnega tvita, ki je branil geje in ateiste (nevernike) pred nasiljem islama, po predhodni prijavi v začetku decembra 2021 za 12 ur blokiral moj Twitter račun in me tako prisilil, da ga zbrišem. Z brisanjem tvita sem podpisal, da se strinjam, da je tvit nesprejemljiv, proti pravilom na Twitterju, tako rekoč sovražen, sovražni govor! To spominja na sodne procese nacistične Nemčije, Stalinove Sovjetske zveze, ko je pomembno iz obtoženca izsiliti še priznanje; obtoženi tu ni nikoli oproščen, temveč že vnaprej obsojen!

Lahko bi sicer ure dolgo iskal skrit in v meglo zavit pravi naslov za pritožbo v tako namerno urejenem Twitterjevem administrativnem labirintu (podobno na Facebooku), a bi po izkušnjah vnovična preverba tvita (ob nadaljnji blokadi računa) trajala teden ali več in zraven stoji grožnja, da ti račun po zavrnjeni pritožbi najverjetneje izbrišejo.

Oglejte si še: Moj prijatelj Piki Alah

Ko danes vstopamo v svet Facebooka in Twitterja, vstopamo v svet Živalske farme, 1984, Fahrenheita 451, v svet Kafkovega Procesa, v orwellovsko-bradburyjevsko-kafkovsko dobo, ko se napovedi visokoliterarnih del uresničujejo v digitalno-robotskem svetu, ki ga vse bolj vodijo algoritmi, polpismeni aparatčiki in migracije iz srednjeveške funkcionalne nepismenosti.

Zanimivo, da nihče od prej omenjenih piscev, Orwell, Bradbury, Kafka, ni prejel Nobelove nagrade za književnost, kot je niso prejeli niti Oriana Fallaci, Milan Kundera, Michel Houellebecq, Stanislav Lem (Solaris), Aldous Huxley, četudi je bil slednji za svoje lucidno pisanje in predvsem distopični roman Krasni novi svet (Brave New World) iz leta 1931/32 med letoma 1938 in 1964 predlagan kar devetkrat.

Gestapovske metode
Morda prav to pove vse o počasnosti prepoznavanja dobrega in bistvenega oziroma o tem, da živimo v svetu, ki ga vodijo povprečni za nasilne. Twitter in Facebook sta samo sporočilo in obraz te slabe nagrajene knjige (face, book)! Twitter ima 330 milijonov rednih mesečnih uporabnikov, Facebook naj bi jih imel celo 2,8 milijarde, a je šele sedmi po globalni uporabi interneta. Twitter je tu od 2006, Facebook od leta 2004. Twitter je dobil ime po besedi ali glasu “twitt”, kakor se svobodno oglašajo ptice. No, ptic v zraku še nihče ne cenzurira oziroma sodno preganja za besede, misli, petje!

Nova nemška zakonodaja (sedež Twitterja za Evropo je v Nemčiji) družbene medije oziroma platforme obvezuje, da same brišejo sporočila, ki bi LAHKO (!!!) vsebovala sovražno ali nasilno vsebino, ali pa se soočijo z visokimi kaznimi in celo zaprtjem. Te nemške metode gestapovsta in stasijevstva so večno inteligentno učinkovite, saj majhne platforme pa tudi multinacionalke dovolj prestraši, da raje brišejo več kot premalo, vsakršno kontroverzno, kritično, drugačno, njim nerazumljivo vsebino torej.

Ker imajo premalo ljudi, saj nadzorujejo mnoge jezike (Twitter v 33, Facebook v 111 jezikih) in milijarde sporočil (Twitter 200 milijard, Facebook 370 milijard na leto), jim to počnejo algoritmi, torej je zadeva avtomatizirana, robotizirana. Teoretično in praktično torej zombijem, ki zaradi verske, ideološke slepote ali slepote sovraštva, neuma, nerazuma, neznanja, nedojemanja smisla, bistva, logike, humorja, sarkazma, ironije, črnega humorja, dvojnih pomenov, miselnih preskokov, igre besed tvitov ne razumejo in jih v svojem nasilju, jezi, dušebrižništvu, nagnjenosti h gestapovstvu, udbomaniji prijavljajo, pomagajo algoritmi alias roboti! Multinacionalkama Twitterju in Facebooku gre seveda predvsem za dobiček iz oglaševanja, prodaje, za zbiranje komercialnih podatkov o uporabnikih in ne za kakovost komunikacije med uporabniki!

Tako je že leta očitno, da humor, lepota misli in svoboda govora izginjajo s (teh) platform, družbenih medijev! Obstaja rešitev? Večja konkurenca med platformami, prihajajoča Trumpova platforma, multipolarni svet s Kitajsko, Rusijo, Indijo in internacionalizacija njihovih družbenih medijev! Bomo videli prej razpad EU ali spremembo EU, ki bo namesto posnemanja fašizma začela spoštovati različnosti, drugačnosti, svobodo govora?

Gregor Preac