fbpx

COVID-19, svoboda in prosti trg

Jože Biščak, odgovorni urednik tednika Demokracija.

Težava novega koronavirusa (COVID-19) ni samo vprašanje dobrega počutja posameznika in javnega zdravja, ampak gre za širše družbeno, gospodarsko in politično vprašanje. Slednje je zelo pomembno, saj je politika tista, ki v izrednih razmerah (in te danes, hočete ali nočete, so) hitro in odločno ukrepa ali pa ne. Šarčeva vlada se je izkazala za popolnoma nesposobno. Ne vem, kaj je vzrok za to, sklepam lahko, da je bodisi čakala, da se zadeve uredijo same od sebe in se bo širjenje virusa ustavilo na meji, bodisi se je uštela v oceni nevarnosti.

A zdaj seveda ni trenutek za analizo napak ali za ideološka in politična obračunavanja, temveč je treba sprejeti razmere, kakršne so, in ublažiti posledice. In to je najprej storila nova vlada, njeno načelo spopada z okužbami je edino logično: omejitev socialnih stikov in samozaščita. Povedano drugače. Vsi moramo ravnati tako, kot da smo okuženi. Širjenje virusa lahko ustavimo le odgovorni posamezniki. Noben dekret virusa ne more zajeziti, nobena vlada ga ne more odpraviti, sprejme lahko le nekatere nepriljubljene ukrepe, ki (začasno) omejujejo osebno in ekonomsko svobodo.

Verjemite, tudi mene (kot v ekonomskem smislu zapriseženega klasičnega liberalca iz Kavarne Hayek) boli srce, ko vidim omejevanje.

Naj se s krizo država postavi tja, kjer ji je mesto
A prihod virusa COVID-19 je podoben vojni, kjer marsikatera logika odpove in je treba poseči po drastičnih ukrepih. Zato je ne glede na politične in gospodarske razmere v Sloveniji (in v svetu) potrebno marsikaj, da se prebijemo skozi za izziv. Tudi strah (ali nemarno podtikanje političnih nasprotnikov nove vlade), da utegne Janez Janša izkoristiti ta težki čas za oživitev starih načinov delovanja levih vlad na račun svoboščin, je odveč. Ta vladna koalicija temelji na boju proti vseobsežni državi, birokraciji in strukturam globoke države, ki je zadnja leta v resnici upravljala z našo domovino. Zdravstvena kriza naj bo priložnost, da se konča tudi ta praksa, naj se država postavi tja, kjer ji je mesto: da skrbi za notranjo in zunanjo varnost državljanov, se ne vtika v razmerja med svobodnimi posamezniki, naj ne posega v odnose v civilni družbi.

Prostotržno gospodarstvo bo premagalo virusno nočno moro
Vendar je v teh dneh moderno, da socialisti in levičarji vseh barv pravijo, da je izbruh dokaz, kako hitro se prostotržni liberalci odpovemo svojim načelom. Ne vem, kje to vidijo. To govorijo tisti, ki bi radi v miru imeli veliko državo, omejevali svobodo in narekovali način življenja posameznika, v izrednih razmerah, kakršne so danes, pa pobegnejo in govorijo o diktaturi. Povem vam, da je ravno prostotržno gospodarstvo tisto, ki bo pomagalo preživeti virusno nočno moro, ki je globalno prizadela vse države. Od založenih trgovskih polic do zdravstvenega materiala je zasluga zasebnikov, je zasluga prostega trga. Blaginja večine držav ni posledica tega, da je neki državni uradnik pritisnil na gumb in tako odredil. Res je, ponekod primanjkuje mask, respiratorjev in še česa, toda ali je lahko kdo pred letom dni predvidel pandemijo? V času miru so zaloge pač v skladu s potrebami, ta kriza pa nas bo naučila, da se bomo na naslednjo bolje pripravili. Zagotovo pa demokracija in svoboda ne bosta nadaljevali s karanteno. Kvečjemu več ju bomo imeli.

Za konec še to. Uredništvo revije Demokracija vas prosi, da upoštevate navodila pristojnih in bodite doma. Preživeli bomo, brez skrbi. Ne brez prask, pa vendar. To globalno nesrečo bomo kot posamezniki in narod prebrodili zaradi neverjetne odpornosti slovenskega ljudstva. Ta gen imamo vgrajen. Tudi gospodarsko si bomo s pomočjo prostotržnega kapitalizma dokaj hitro opomogli. Žalovali bomo za preminulimi v tej bitki, slavili bomo spomin nanje, rane se bodo zacelile. Zato ostanite varni, domoljubni, ponosni na svoj rod. Naj vas Bog blagoslovi in varuje na tej veliki preizkušnji.

Jože Biščak