COVID-19, svoboda in prosti trg

Jože Biščak, odgovorni urednik Tednika Demokracija.

Težava novega koronavirusa (COVID-19) ni samo vprašanje dobrega počutja posameznika in javnega zdravja, ampak gre za širše družbeno, gospodarsko in politično vprašanje. Slednje je zelo pomembno, saj je politika tista, ki v izrednih razmerah (in te danes, hočete ali nočete, so) hitro in odločno ukrepa ali pa ne. Šarčeva vlada se je izkazala za popolnoma nesposobno. Ne vem, kaj je vzrok za to, sklepam lahko, da je bodisi čakala, da se zadeve uredijo same od sebe in se bo širjenje virusa ustavilo na meji, bodisi se je uštela v oceni nevarnosti.

A zdaj seveda ni trenutek za analizo napak ali za ideološka in politična obračunavanja, temveč je treba sprejeti razmere, kakršne so, in ublažiti posledice. In to je najprej storila nova vlada, njeno načelo spopada z okužbami je edino logično: omejitev socialnih stikov in samozaščita. Povedano drugače. Vsi moramo ravnati tako, kot da smo okuženi. Širjenje virusa lahko ustavimo le odgovorni posamezniki. Noben dekret virusa ne more zajeziti, nobena vlada ga ne more odpraviti, sprejme lahko le nekatere nepriljubljene ukrepe, ki (začasno) omejujejo osebno in ekonomsko svobodo.

Verjemite, tudi mene (kot v ekonomskem smislu zapriseženega klasičnega liberalca iz Kavarne Hayek) boli srce, ko vidim omejevanje.

Naj se s krizo država postavi tja, kjer ji je mesto
A prihod virusa COVID-19 je podoben vojni, kjer marsikatera logika odpove in je treba poseči po drastičnih ukrepih. Zato je ne glede na politične in gospodarske razmere v Sloveniji (in v svetu) potrebno marsikaj, da se prebijemo skozi za izziv. Tudi strah (ali nemarno podtikanje političnih nasprotnikov nove vlade), da utegne Janez Janša izkoristiti ta težki čas za oživitev starih načinov delovanja levih vlad na račun svoboščin, je odveč. Ta vladna koalicija temelji na boju proti vseobsežni državi, birokraciji in strukturam globoke države, ki je zadnja leta v resnici upravljala z našo domovino. Zdravstvena kriza naj bo priložnost, da se konča tudi ta praksa, naj se država postavi tja, kjer ji je mesto: da skrbi za notranjo in zunanjo varnost državljanov, se ne vtika v razmerja med svobodnimi posamezniki, naj ne posega v odnose v civilni družbi.

Prostotržno gospodarstvo bo premagalo virusno nočno moro
Vendar je v teh dneh moderno, da socialisti in levičarji vseh barv pravijo, da je izbruh dokaz, kako hitro se prostotržni liberalci odpovemo svojim načelom. Ne vem, kje to vidijo. To govorijo tisti, ki bi radi v miru imeli veliko državo, omejevali svobodo in narekovali način življenja posameznika, v izrednih razmerah, kakršne so danes, pa pobegnejo in govorijo o diktaturi. Povem vam, da je ravno prostotržno gospodarstvo tisto, ki bo pomagalo preživeti virusno nočno moro, ki je globalno prizadela vse države. Od založenih trgovskih polic do zdravstvenega materiala je zasluga zasebnikov, je zasluga prostega trga. Blaginja večine držav ni posledica tega, da je neki državni uradnik pritisnil na gumb in tako odredil. Res je, ponekod primanjkuje mask, respiratorjev in še česa, toda ali je lahko kdo pred letom dni predvidel pandemijo? V času miru so zaloge pač v skladu s potrebami, ta kriza pa nas bo naučila, da se bomo na naslednjo bolje pripravili. Zagotovo pa demokracija in svoboda ne bosta nadaljevali s karanteno. Kvečjemu več ju bomo imeli.

Za konec še to. Uredništvo revije Demokracija vas prosi, da upoštevate navodila pristojnih in bodite doma. Preživeli bomo, brez skrbi. Ne brez prask, pa vendar. To globalno nesrečo bomo kot posamezniki in narod prebrodili zaradi neverjetne odpornosti slovenskega ljudstva. Ta gen imamo vgrajen. Tudi gospodarsko si bomo s pomočjo prostotržnega kapitalizma dokaj hitro opomogli. Žalovali bomo za preminulimi v tej bitki, slavili bomo spomin nanje, rane se bodo zacelile. Zato ostanite varni, domoljubni, ponosni na svoj rod. Naj vas Bog blagoslovi in varuje na tej veliki preizkušnji.

Jože Biščak

 • karpelec

  Pomagaj si sam in potem ti bo tudi bog pomagal.

 • Ivan Ivanovič

  Mislim, da je že jasno, da bodo posledice restrikcij hujše od posledic koronavirusa. Sledi neizbežna gospodarska kriza, znižanje standarda, povišanje davkov, povečanje revščine in povečanje smrtnosti zaradi revščine. Ta bo najbolj udarila prav starostnike, ki jih menda želijo zaščititi s temi rigoroznimi ukrepi, a so že zdaj ogroženi zaradi nizkih penzij, ki bodo v prihodnosti verjetno še nižje. Večina okuženih bolezen preboli le z milejšimi simptomi, večina tistih, ki umrejo, pa že imajo kronične bolezni ali so preprosto stari in bi umrli tudi brez koronavirusa – od starosti.
  Čakam dan, ko se prebudimo iz te histerije in začnemo spet normalno živeti in delati. Sicer ne bomo umrli od koronavirusa, temveč od lakote.

  • Freiherr

   Natancno tako kot pravis.
   Po koncu teh zblojenih in unicujocih ukrepov bomo ekonomske mrtvake prestevali v masah.

   • if

    Kaj predlagata, Freiherr, Ivan Ivanovič, kako ukrepati, da ne bomo zrušili zdravstvenega sistema?

    • Ivan Ivanovič

     Selektivne ukrepe, omejene na najbolj ogrožene skupine, otroke in predvsem starostnike ter seveda preventivo: zaščitna srredstva in razkuževanje. Zgled: Simgapur.

    • Freiherr

     Soc. zdr. sistem v SLO je ze davno zrusen. Zdr.blagajna vseh sort prispeva se prevec denarja v integrirani budzet, ki zdravstvu namenja drobtinice, razlika se odliva v socialo in ostale vladne in nevladne institucije.
     Samo v socializmu je mozno, da je neka bolnica v minusu kljub ogromnemu povprasevanju in realiziranih storitvah. Vec delajo, bolj so v minusu. Zakaj? Ker jim je socializem omejil placilo po opravljenih storitvah po principu dogovorne ekonomije. In tak sistem se rusu po difioltu.
     Samo trzno naravnan zdr.sistem deluje. Dokazano. Isto velja za vse ostale gospodarske discipline, v kar spada tudi zdravstvo. Zal povprecna slo ovca prezeta z rdecim virusom tega ne razume.

    • Ani

     Ne gre se samo za zdravstveni sistem, nego za sistem na splošno. Mislim, da nič več ne bo isto kot prej. Kmalu bomo videli.

  • Ani

   Res je. Premier je v zadnjem nagovoru poudaril, da se lahko zanesemo samo na samooskrbo. Kaj to pomeni?

 • if

  Biščak: “Povem vam, da je ravno prostotržno gospodarstvo tisto, ki bo pomagalo preživeti virusno nočno moro, ki je globalno prizadela vse države.”

  Drži.
  Krisa zdravi produkt prostotržnega gospodastva, produkt gnilega kapitalizma, kot levičar sicer označuje države svobode misli, govora in gospodarstva.
  Doma, v RS, ki je v mnogem še socialistična RS, ni takega produkta in ni zavarovalniškega produkta, ki bi kril tako zdravljenje.

  Trdoživi socilaistični ostanki RS so otroka Krisa pognali iskati rešitev v državo gnilega kapitalizma!

 • RATATA

  Bore malo jih je v osamosvojeni socjalistični mafijski Republiki Sloveniji prostoržno programiranih!

  • Freiherr

   …in nic ne bo drugace. Tudi zahodna evropa postaja socialisticna greznica.

 • traktor

  Biščak v drugem odstavku se ti je zapisala kruta resnica. Širjenje virusa lahko ustavijo le odgovorni posamezniki. Teh pa v Sloveniji ni. Oziroma jih je odločno premalo. Tule, že kakšnih 70 let,životari velika večina pezdetkov, ki misli, da bo vse namesto njih ponaredil nekdo drug. In, da bo zato tudi odgovarjal. Vse v stilu život je pjesma in jebe se meni.

 • RATATA

  Povprečna starost se bo v kratkem znižala,
  davki se bodo povišali.

  Zadnjih dvajset let so dohtarji skoraj vsakemu, ki je prišel z vročino, kašljem in slabim počutjem rekli enostavno, da ima virozo!

  Koliko jih je letos umrlo zaradi sezonske gripe?

  lani so poročali takole: #V UKC Ljubljana za gripo umrlo 29 oseb, med njimi tudi zdrav mlajši moški….. in … februarja 2019 …: Na vprašanje, kakšni so glavni zapleti, odgovarja namestnica predstojnice Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana, Bojana Beovič. “Najpomembnejši zaplet predstavlja prizadetost pljuč zaradi gripe ali dodatne bakterijske okužbe, ki nastanejo zaradi okvare dihal ob gripi. Posledica je odpoved dihanja.”
  #
  https://www.24ur.com/novice/slovenija/v-ukc-ljubljana-za-gripo-umrlo-29-oseb-med-njimi-tudi-zdrav-mlajsi-moski.html?fbclid=IwAR1uLtKGhx-j5-8w16bMqPtmDA5f9Qd0SWkUZmwEijjDXLpdgSZiF8yAGFQ

 • xtc

  Biščakove komentarje vedno rad preberem,četudi se z njimi ne strinjam povsem,so pa definitivno dobronamerni.
  Žal pa je avtor prevelikokrat naiven,trenutno so zadeve v EU kot tudi svetu tako zavožene,da jih je po demokratični poti in brez sile nemogoče postaviti na prava mesta,virus je lezačetek tega procesa,ostalo sledi,seveda pa Biščak pozablja ,da se je v zahodnem svetu prezaredilo birokratov,nekih intitutov prodajalcev megle,raznihnvo IN SEVEDA socialistov,socialcev,anarhidstov in anarholiberalov,ki so vse bolj denarno požrešni,dela pa se vse manj,pa še tisto bi dali na Kitajsko.
  In vse te skupine so prepričane ,da jim pripada ves denar,ki se ustvari,oni so država in odmontiranje ter prizemljitev teh skupin ne bo šla po demokratični poti niti z prostotržnim gospodarstvom katerega promovira Biščak,tega hočejo ti uničiti-torej kaj sledi brez grobe sile in nasilnega manjšanja pravic,privilegijev,plač in prejemkov teh skupin ne bo šlo-ti pa se bodo uprli z ulico-kaj sledi vemo vsi.
  In ,ko bodo zmanjšani na “size that s fits” bo zadeva zopet stekla,preje ne.