Ko nacionalna varnost postane peskovnik

Jože Biščak

Pred manj kot letom dni je nekdo poklical na uredništvo POP TV. To naj bi bil Ivan Tolj, domnevno je govoril v imenu hrvaške vlade. Največjo komercialno televizijo je skušal prepričati, naj ne objavi, kdo stoji za afero arbitražni sporazum, ko sta se v prisluhe ujela Jernej Sekolec in Simona Drenik. Nič kaj takega. Nekdo je za nekaj poklical, da bi nekaj dosegel. Avtonomno uredništvo bi pljunilo čez ramena in pripetljaj objavilo, drugi mediji (če sploh) bi zadevo odpravili s kratko novico.

A to, kar je sledilo, je preseglo meje zdravega razuma in popolnoma razvrednotilo pojem “nacionalna varnost”. Vpletla se je vlada.

Nacionalni blef
V času, ko se je stopnjeval pritisk ilegalnih migrantov na južno mejo, ko je kolapsiralo zdravstvo in ko je slovenska vojska prejemala negativne ocene, je premier Šarec, ker je nekdo skušal vplivati na uredniško politiko zasebnega medija, sklical sejo Sveta za nacionalno varnost (SNAV) v najširši sestavi. Ne, na stavbo POP TV se niso spustili tuji specialci in prekinili programa; telefonski klic je bil dovolj, da je šel na noge del Šarčeve koalicije; Alenka Bratušek, Miro Cerar in Marjan Šarec so dramatično sporočali, da bodo branili demokracijo in svobodo govora.

Oprostite, toda če se uredništvo samo ne zna ubraniti takih “telefonskih pritiskov” in za obrambo uredniške politike potrebujejo pomoč najvišjih predstavnikov oblasti, potem se lahko kar samoukinejo. No, kasneje se je izkazalo, da Šarec ta rompompom potrebuje za dnevnopolitične potrebe in obračune, saj člani SNAV na seji niso bili deležni dokazov. Pa tudi drugače klic prav v ničemer ni ogrozil ne nacionalne varnosti, ne ustavne ureditve, ne svobode medijev, ne demokracije. Še najmanj je bilo to varnostno vprašanje. A ko gre za prvovrstna vprašanja nacionalne varnosti, ki lahko resnično ogrozijo Slovenijo, je treba za sklic seje SNAV Šarca prositi, čeprav danes grozi nov migrantski val z juga in koronavirus, katerega največje evropsko žarišče je v sosednji Italiji.

Dva resna nacionalna problema
(Prvič.) Islamistični sultan 21. stoletja Recep Tayyip Erdogan je razveljavil sporazum z Evropsko unijo, po katerem so se Turki zavezali, da bodo preprečili ponovitev množičnih migracij muslimanskih migrantov leta 2015 v Zahodno Evropo. Odprl je meje in samo Grkom se lahko zahvalimo, da za zdaj po balkanski poti spet ne hodi na sto tisoče večinoma mladih moških iz Afganistana in Pakistana. Del slovenskega in evropskega medijskega mainstreama, ki se je še do včeraj topil v empatičnih zgodbah o nemočnih ženskah in otrocih, danes piše o robatih muslimanskih moških. V Evropo nenadoma ne prihajajo več inženirji in učitelji, ampak kriminalci in lopovi. Zato si zdaj Viktor Orbán zasluži opravičilo. Tudi Janez Janša, ki na to problematiko opozarja že leta, a ga progresivni mediji zmerjajo z vsemi mogočimi izrazi.

(Drugič.) Nova nevarnost je koronavirus. Države so različno odreagirale, žal Slovenija kljub opozorilom prepozno. Takoj po izbruhu v Italiji je prvak SDS vlado v odstopu pozval k sklicu SNAV, saj neukrepanje najbolj odgovornih v teh razmerah nosi vse znake težkega kaznivega dejanja. Šarec ga je sklical šele v ponedeljek, prej je govoril, da desnica razmere politizira. Kakšna bo cena Slovenije zaradi neodzivnosti, je ta hip težko reči. Upajmo, da ne bo previsoka.

Oba problema, ki resnično zadevata nacionalno varnost, sta »dobrodošlica« novi vladni ekipi. Čeravno gre za izkušeno ekipo, bo pred njo težka naloga, ker se je ni nihče lotil. In zdi se, da je bil Šarec zadnje tedne namenoma nem in gluh za vsa opozorila. Kot da želi, preden se uradno poslovi kot premier, državi povzročiti kar največ škode. Kriv bo tako ali tako Janez Janša.

Jože Biščak

 • macon

  To niso progresivni mediji, čeprav si sami tako pravijo, to so regresivni mediji, ker tako delujejo.

  • Joc 52

   morda bi dodal dirigirani mediji

   • Ivan Ivanovič

    To so prodani instrumentalizirani mediji. Prodani zlu, hudiču.

    • Zgornji

     Amennn !!! ! !!!

 • Ivan Ivanovič

  Šarec ni le klovn Serpentinšek, je tudi klovn Joker.

 • karpelec

  Šarko si ni izbral pravega medija.

  • Simon Rožič

   ….a Kamniška občina nima svojih “cajtng”?…tam bi pred leti lahko bil
   car…

   • Ivan Ivanovič

    Žalostno, ampak resnično, da je postal car tudi vse Slovenije. Po zaslugi glupih ovc, ki so nasedle udbomafijski propagandi in ga izvolile v parlament.

 • Liberalec

  Ja, res je. Ni samo občutek, ampak počasi dobivamo tudi dokaze, da je šarčeva vladna garnitura, namerno poskušala narediti škodo Sloveniji. Življenja državljanov ji niso pomembna, samo, da ima Janša večjo štalo.

 • Unikatna

  In ti mediji sedaj na široko objavljajo o koronavirusu-kaj bi morali, ali smo zamudili in to in ono…pozabili so, da začetnega izbruha tudi oni niso jemali resno in da na oblasti ni bila ta vlada…

  • Ivan Ivanovič

   Oni jemljejo resno samo eno: komando iz udbomafijskega štaba. Ovce pa verjamejo svojim vampirjem.

 • xtc

  Biščak ,dejte razumet ,da komunisti in socialisti i8majo le en cilj uničiti vse kar ni tako kot so oni,samo težava je,ker so virus-oz. parazit-ta pa crkne ,ko umre tudi gostitelj na katerem se redijo.