Dan, ko so anarhisti in aktivisti prevzeli še RTV

Odgovorni urednik televizije Nova24TV Aleksander Rant

Tako slabo, kot je pod vlado Roberta Goloba, v Sloveniji še ni bilo. Ne samo, da si ljudje komaj privoščijo hrano in elektriko in da so davki vsak dan višji, umrli so tudi zadnji drobci pravne države. Oblast vsak dan bolj krši vse predpise, ustavo, zakone, jih prireja in interpretira sebi v prid. Sedaj temu zloveščemu početju prikimava celo ustavno sodišče, ki je postalo le podaljšana roka globoke države. Samo vprašanje časa torej postaja, kdaj bodo nad nezaželene poslali represivne organe, pa ne s položnicami, pač pa kar z nalogi za aretacije. Trenutna vlada je sestavljena iz dveh vrst ljudi – diktatorskih narcisov in levičarskih aktivističnih anarhistov. Obema skupinama sta skupni dve stvari – o pravu in zakonih nimajo pojma ter oboji ljubijo denar drugih. Torej, rezultat je jasen. Obetata se nam brezpravni rop davkoplačevalskega denarja, podprt z vso močjo države, in prisilna odstranitev motečih demokratičnih elementov.

Zadnji primer je konstituiranje novega Sveta RTVS. Kot vemo je ustavno sodišče popustilo političnim pritiskom (to se dogaja samo v diktaturah) in odpravilo zadržanje izvajanja zakona, za katerega vsaj šest sodnikov ve, da je protiustaven. Tako je zapisal Rok Svetlič v ločenem mnenju, saj je bil na mizi že kompromisni predlog razveljavitve zakona, ki ga je podpiralo šest od sedmih odločujočih ustavnih sodnikov. In nato je sledil ustavni udar – drugače temu, kar se je zgodilo, ne moremo reči. Štirje sodniki, torej manjšina, so odločili, da mora leva oblast čimprej prevzeti RTV, da je to bolj pomembno kot ustava. Tako je umrla pravna država tudi na najvišji sodni instanci in z njo tudi zadnji branik demokracije in človekovih pravic. Uresničile so se napovedi predsednika vlade, ki je dejal, da so skušali RTV prevzeti zakonito, zdaj pa se bodo poslužili drugačnih metod – groženj, izsiljevanja, podkupovanja z obljubami sodniških služb v Evropi.

Vprašanje, ki sledi, je, zakaj je RTV vladajočim tako pomembna, da so pripravljeni poseči po nezakonitih sredstvih? Če pa je cilj depolitizacija? Mar ni potem ključno, da vse poteka po predpisih, da ustavno sodišče presodi meritorno, da se novi Svet RTV konstituira zakonito? Odgovor je preprost. Trenutni vladajoči in njihovi gospodarji ne prenesejo niti trohice pluralnosti na RTV Slovenija. Ta “javni” medij mora biti nosilec revolucije in njenih pridobitev. Tudi RTV je, ne pozabimo, pridobitev revolucije. Ostanek nekdanjega sistema, ki ni bil nikoli lustriran in nikoli demokratično reformiran. Ne verjamete? Na spletni strani RTV se celo pohvalijo, da njihove korenine segajo v čas Osvobodilne fronte. Vse jasno, torej. Prvi predsednik Sveta komunist Janez Kocjančič, nato naslednik komunistov Jernej Pikalo, nato komunist Ciril Baškovič. Pa ni nihče na levi govoril, da bi bilo kaj ugrabljeno, novinarski aktivisti niso stavkali. Seveda ne, ker so 100-odstotno nadzorovali RTV. In nato je prišla niti ne druga oblast, ampak drugačna koalicija – povezovalna, bolj demokratična. In RTV se je počasi začel razvijati v bolj pluralen medij. Takšen, ki bi res lahko upravičil dejstvo, da ga moramo prisilno financirati vsi državljani. No, s ponedeljkom, 5. junija 2023, se je to spremenilo.

Depolitizacija v skrajno levo
Vodstvo RTV je monolitno – sestavljeno iz anarhistov, levih nevladnih organizacij, levih aktivistov in nekdanjih ovaduhinj Udbe. Po mnenju vladajočih popolnoma uravnotežen vzorec. Depolitiziran v skrajno levo. Na prvi seji novega Sveta RTV pa nepresenetljivo amaterizem, nepoznavanje zakonodaje, postopka. Vsi tam zbrani so izpadli, milo rečeno, smešno. O statutu so se pogovarjali kar malo po domače, oblikovali organe in delovna telesa malo po svoje, brez osnove v statutu. Ampak so pa pokazali svojo radikalnost. Vodstvo so imenovali za kliko, se norčevali iz Vide Petrovčič in celo razpravljali o brisanju vsebin iz arhiva RTV. Vodja Sveta je postal dobro plačani levičarski aktivist Goran Forbici, ki ima v pisarni sliko množičnega morilca Tita. To, da nima nikakršnega znanja o postopku, zakonodaji, statutu in pravilniku, ga dela popolnega za vodenje nadzornega in programskega organa RTV. Tudi na RTV smo tako dobili skrajni konec negativne kadrovske selekcije levice. RTV pa bo po hitrem postopku spet postal glasilo Komunistične partije, Radio Kričač, Televizija Svoboda. Če nam je mar za našo državo in demokracijo, je sedaj nastopil čas za drugo pomlad.

Aleksander Rant