Dan kulture? Na pravo praznovanje bomo še malo počakali, upam, da ne dolgo!

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Večina sveta proslavlja začetek novega leta vsakega 1. januarja. To je tudi tisti dan, ko se rodi največ Afričanov in muslimanov, če upoštevamo te, ki želijo priti na t. i. “socialni tabor” v Evropo. Saj veste, ko boš malo starejši, boš šel na tabor, kjer boste poskusili preživeti nekaj dni v naravi, razlagajo slovenski starši otrokom, ki so pri tabornikih. Morebiti je pri skavtih enako, bistvo taborov je v načinu preživetja v naravi, brez tople vode in skrbne matere, ki te zavije v odejo in poljubi za lahko noč. Tako verjetno “migranti” dobivajo navodila, da ko bodo stari vsaj 15 let, bodo šli na tabor v Evropo. Njihov cilj je, da čas preživijo tako, da naredijo čim večji kaos, da preživijo brez dela, da po potrebi pomagajo preprodajati drogo, lahko pa tudi preskočijo ta del učne dobe in naredijo tudi kaj, kar bo še bolj Alahu všečnega.

Ampak spet sem zašla, torej večina vas šteje za začetek novega leta 1. januar, za konec pa 31. december. Potem je tu še skupina šolajoče se mladine in njihovih učiteljev. V to skupino sodim tudi sama, čeprav nisem ne eno in ne drugo, saj leto miselno dojemam v času, ko intenzivno delam, to pa je od 1. septembra do 1. julija. Zame je to delovno leto in zato tudi vedno uporabljam šolske rokovnike.

Obstaja pa tudi t. i. kulturno leto, ki poteka od 8. februarja do 8. februarja naslednjega koledarskega leta. V t. i. kulturnem letu praznujemo smrt največjega pesnika in ga očitno skušamo obuditi v življenje. Bolje Prešerna kot Tita. Če bi bil Prešeren danes še živ, bi ga verjetno vsa kulturna srenja označila za nacista (“naj sinov, zarod nov, iz vas bo strah sovražnikov”), homofoba (“Bog živi vas Slovenke”), alkoholika (“nazadnje še, prijatli, kozarce zase vzdignimo”), rasista (“k nji se je pripeljal črn zamorc. Tako je rekel črni zamorc …”). Primičevi bi mu verjetno zamerili tisto, “kaj je tebe treba bilo, dete ljubo”. Feministke pa: “Zvesto srce in delovno ročico za doto, ki je nima milijonarka, bi bil dobil z izvoljeno devico.” Državno tožilstvo bi ga brez dvoma obtožilo rušenja ustavne ureditve, saj se mu zapiše: “S seboj povabim druge vas junake, vas, kterih rama se ukloniti noče …”

Imel je srečo, da ne živi danes in tukaj, to že lahko zaključimo. Torej, kot edini narod praznujemo dan kulture, kot da bi se zavedali, da je kultura nekaj, kar se nam, tako kot svoboda, vse bolj izmika. Praznik, ki je vedno pospremljen z ravsom, takim ali drugačnim.

Kot se spominjamo, smo v Jugoslaviji čakali na slavnostni govor in ugibali, kdo bo govorec, čakali, ali bo dal slutiti slovensko pomlad. Zadnja leta pa čakamo na to, kdo bo bolj bizaren dobitnik Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada, kaj bo povedal govornik, pa že nekaj let nima več nobene teže.

Neinteligentni videi Fajonove in nesofisticirane novinarke
“Po jutru se dan pozna”,
je slovenski pregovor, v času moje mladosti je bil popularen južnjaški “ko rano ustaje, rano dan zajebe”, in sedaj je leto, ko dejansko lahko uporabim oba. Namreč, nepozabni podelitvi nagrad Prešernovega sklada v lanskem letu je sledilo enako nepozabno “kulturno leto” Slovencev. Pa ne govorim samo o kulturi v najožjem smislu, ne, govorim o kulturi slovenskega naroda, o kulturi medsebojnih odnosov, o kulturi medijskega poročanja, vladanja in seveda tudi o kulturi v ožjem smislu.

Kulturno leto, ki se je začelo s škandaloznimi podelitvami nagrad Prešernovega sklada, ki so vzbudile tudi pozornost pronicljivega Paula Josepha Watsona, za kar je treba priznati, da v množični svetovno kulturni raznolikosti ni nemajhen dosežek, je šlo izključno samo še nižje ali je ostalo pač na istem nivoju. Dojiti psa in oploditi žensko spolno celico s pasjo je največji prispevek naše države v letu 2018 svetovni kulturi in civilizaciji. Drugi kulturni dosežki, če odštejemo svetovni prispevek evropske poslanke Tanje Fajon, ki ji je v videu o neinteligenci evropskih poslank pripadalo prvo mesto, in seveda prispevek novinarke, ki je imela intervju z Jordanom Petersonom in ki jo je slednji prijazno označil za ne preveč “sofisticirano”, so ostali na srečo bolj ali manj znotraj vse bolj zatohle Slovenije.

Vir: Twitter

Na pravi kulturni dan bo potrebno še počakati
Ravnanje ministra za kulturo in njegovih sekretarjev, ki je bilo verjetno sprožilec za samomor šikaniranega uslužbenca, je samo še češnjica na torti. Torta, s katero slavimo že od poletja dalje pritlehno predvolilno kampanjo, ki so jo vodili “sofisticirani” novinarji vseh državnih medijev, je nedvomno slovenska vlada, ki v sli po oblasti pozablja na narod, iz katerega izhaja, če pa to ne, pa se iz njega vsaj napaja. Predsednik vlade, igralec pravi, da je, me spominja na vzpon nacizma, prikazan v filmu Kabaret. Poglejte si ta film, poglejte si Šarčev nasmešek, ne bo vam žal. Samo strah vas bo. Ali po vsem tem še čudi svetla rdeča zvezda na nebu nad enim zadnjih komunističnih rajev v obliki Borisa Kobala in njegovega plagiatorstva, za katerega je dobil navdih, ko je bral časopis. Ob res izjemni razlagi, kako umetnik dobi navdih, je Boris Kobal pozabil omeniti, da je dobil navdih za goljufijo, za krajo intelektualne lastnine. Vse ostalo lahko razumemo, bral je “črno kroniko” in tam človek z lahkoto dobi navdih za kriminalno dejanje. Enako je verjetno dobila navdih, prav tako rdeča zvezda, ženska, ki je v trenutku “poštenja” odklonila Prešernovo nagrado, ne pa njenega denarnega dela, ki je gledala sliko predsednika opozicijske stranke in vzkliknila “jebo vam pas mater”, Slovenci. Ne preseneča, da sta oba velika borca in člana zveze borcev. Borita se za ohranitev svojih privilegijev in to je dosmrtna bitka, saj je groza pred tem, da bi zmagala “koalicija Slovenija”, imenovana tudi “pička” s strani velikega plagiatorja, “jebo vam pas matere“, le velika. Ker enkrat bodo tudi Slovenci ugotovili, da biča vajeni hrbet le še čuti bolečino in da se z vajami hrbtenica lahko še vedno, vsaj do neke spodobne mere, poravna.

Torej, danes praznujemo … ups, danes praznujejo, mi ostali pa imamo dela prost dan. Na praznovanje bomo še malo počakali. Upam, da ne več dolgo!

Lucija Šikovec Ušaj

 • Joško

  Odlično povedano, samo levaki ne bodo razumeli, bodo pa množično pisali neumne komentarje!

 • althar

  Mene pa zanima, kako je mogoče, da so vsi največji slovenski umetniki še iz časa, ko še nismo imeli tako nujnega “Ministrstva za kulturo”?

 • Franjo Trojner

  Nekaterim umetnikom se pač kolca po stari komunistični ureditvi v kateri so jim politični botri zagotovili delo ( nastopi na partijskih in sindikalnih zabavah, nastopi v teatru za politično elito, opremljanje partijskih objektov z slikami na metre itd) in s tem sredstva za dobro živlenje. No oni drugi, tapravi umetniki, ki si niso želeli politčnih botrov pa so že takrat skrbeli sami zase in se preživljali z svojim delom, svojimi deli doma in v tujini.

 • Franc Šink

  Kaj ne bi bil lep prizor ko Tito z kozarcem viskija, ter kubansko cigaro v roki in Prešeren z kozarcem rujnega nazdravljata slovenski kulturi v čast.

 • Andrej

  Če bi imel možnost bi vprašal gospoda Ivana Sivca, kako sta višina proračuna za kulturo in njegovih več kot 100 knjig medsebojno povezana? Nekaj Sivčevih knjig sem prebral in so prav lepe. In koliko je za vsako dobil iz proračuna?
  Ko umetnik postane “umetnik” je proračun kriv, da nima navdiha. Največji Cefizljevski Butalec je pa postal prav letošnji prav nič slavnostni govornik.

  • Olga101

   G. Sivec pač ni na rdeči strani zgodovine!

 • Common Sense

  Sam’ tista slika s psom in lizanjem je res bolna. Če je to ta “kultura” in če je to to kar slučajno davkoplačevalci posredno ali neposredno celo financiramo, nas bo vse skupaj enkrat vrag vzel. Če pa gospodična to svojo “inštalacijo” zna prodati na prostem trgu, potem pa “svaka čast”. Sam’ dvomim.

 • piko8

  Odlično napisano, kot vedno g. Lucija Šinkovec Ušaj!!!
  Levi kruhhoborci imajo pa “kost” zaglodat do onemoglosti!!

 • učko

  Lahko je teb Ušićka in JaJotu čakat na pravi dan kulture, osvoboditve in kaj še vse, ko imata polno rit davkoplačevalskega denarja. Vidva bosta tako še kar veselo čakala, ja !!!! Fukent ven iz parlamenta in ta rdeče fašiste in vas kolaborante !!!!

 • Prle

  Draga Lučka ne smemo pozabiti na plagiatorstvo našega vrlega Ivana Janeza (govor Tonya B.). Kobal si je mislil,če lahko Ivan Janez,zakaj ne bi še jaz. Kobal se je vsaj posul s pepelom, ivanu kaj takega še na kraj pameti ne pride.Ja in Prešeren je imel srečo, da ne živi v času SDS. Lučka bo pa lahko praznovala Pust, praznik saj vemo koga……,ha,ha,ha.

  • Olga101

   Janez Janša je povedal le en stavek (in ni ukradel cele knjige). Prav tako za svojo izjavo ni dobil 13.000 €. Pa še to, v govorih se le redko navaja avtorja citata.

   • Prle

    Jebi ga kraja je kraja,če ukradeš pašteto si lopov, prav tako si lopov,če ukradeš avto.

    • Olga101

     Kako? A je Blair avtorsko zaščitil svojo misel? Ukradena drama pa je avtorsko zaščitena.

     Sicer po vašem ne bi smel uporabljati nobenih misli drugih ljudi, nobenih govorov in podobno.

     • Prle

      Ljuba moja Olga, na tako visokem nivoju, si politiki tega ne bi smeli privoščiti.

    • lokec

     Vprašanje za tebe, upam ,da odgovoriš:
     Ali si ti že kaj uradel recimo nekaj v vrednosti šivanke, bombona, češnje, jabolka?

 • Janez

  Dober dan
  vsem skupaj !
  Ta zapis bistre cenjene gospe Lucije Š.Ušaj
  me je udobrovoljil, zlasti to – da tako OK ženske
  oz. ljudje kot je gospa Lucija – med nami sploh – obstojijo.
  Leto 2019
  je oz. bo kot vemo – kitajsko leto PRAŠIČA
  tako da lahko pričakujemo precej – umazanega dogajanja.
  Ena bolj “pujsasta” reč se na sedaj “obglavljenem MINISTRSTVU ZA KULTURO – letos že zgodila.
  V dobro slovenske kulture – seveda
  – saj takih ljudi kot so bili tisti “odstavljeci” na ministrstvu za kulturo
  in v politiki – pa res ne rabimo.
  Zlasti sem vesel, da je “odfrčal” z ministrstva tisti prepotentni
  Jan Š. iz Velenja
  – upajmo, da bo končno začel normalno delati v očetovem podjetju
  tam v Velenju, ki vsaj “Titovo” ni več – je pa bogve čigavo.
  Tisti SD Jan Š. je še mlad,
  pa naj končno začne kaj od dejanskega dela. To, da je hodil
  po Ljubljani in kot svojo glavno “kvalifikacijo” za službe v Ljubljani navajal
  da je bil njegov
  “DEDEK BOREC 14 DIVIZIJE” – je bilo pa res – BIZARNO.
  Skratka
  – pustimo se – presenetiti.

  ŠALA
  Po Ljubljani se govori,
  da bo splošno poznani lepotec DON JUAN IZ HALOZ – F. Tunek
  ustanovil
  NOVO POLITIČNO STRANKO Z LEPIM SLOVENSKIM IMENOM – “ŠMARNICA”
  Več o njegovi stranki,
  ki bo seveda okrepila glede uporabnih kadrov čisto “obubožano stranko SD”
  Kolikor vem bo Tunek
  opravičeval njegovega ljubljenega MARŠALA TITA,
  DA
  KLJUB TEMU, DA JE DAL NESODNO POBITI NAD 500.000 LJUDI EX YU
  NI BIL SLAB ČLOVEK.
  TUNEK
  trdi, da je bil Maršal TITO sploh zelo “dobrega srca”saj je imel
  iz njega srca zelo rad
  – svoje družne kužke – PUDLJE,
  enako zelo rad pa je Maršal TITO – tudi – ŽENSKE
  saj je še pri njega 85 letih OSREČEVAL SVOJO MASERKO D. GRBIĆ
  s tem – da jo je – masiral, celo – v javnosti – masiral.
  To dvoje
  po TUNKOVEM MNENJU – je “zadostni dokaz”,
  da je bil Maršal Tito – tako – “po srcu” – pravzaprav – dober človek.

  KONEC ŠALE
  Skratka: pestro kitajsko leto PRAŠIČA – se nam obeta.Se zdi.. L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA
  P.S.
  MARŠAL TITO IN
  NJEGOVI
  LJUBLJENI KUŽKI – PUDLJI

  https://www.google.com/search?q=tito+pudle&client=tablet-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi7utSs9LXgAhUll4sKHYlQAmsQ_AUoAXoECAwQAQ&biw=1280&bih=800#imgrc=fcvbAgcEMYyRQM:

  85 letni MARŠAL TITO – NESEBIČNO
  OSREČUJE,
  MASIRA ŽENSKO, MASERKO D. GRBIĆ

  https://prnjavorski.net/bezobrazni-tito-druze-josipe-sta-si-uhvatio-u-ruke-foto/

  KOZA – ” JULIKA”
  JE ZNAN LIK IZ ČUDNE FANTAZIJE – F. TUNKA
  PREDLAGAM MU
  LIK ENE OK ŽIVALI – KOZE
  ZA MASKOTO NJEGOVE STRANKE – “ŠMARNICA”
  https://www.google.com/search?q=koze+bele&client=tablet-android-samsung&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiOoayZwbTgAhWutIsKHcy2AMUQ_AUoAXoECAwQAQ&biw=1280&bih=800#imgrc=wsVDmFK9NY_nbM:

 • Hunyađi

  Lucija in njene povprečno umske kolumne.
  Ta do zdaj ni nič uspešnege ustvarila tudi do smrti ne bo nič presenetljivega. Ni čudno, da sili kuzla v politiko.

  • Nata

   Tista – kuzla – je pa čisto nepotreben izraz.

   • Hunyađi

    A nism pod Fajonkinim člankom komentiral. Sorry sem se zafrknil.

 • Nata

  + + + + + + dobro opisana dejstva. Dogodki, ki so se zgodili.
  Verjamem pa, da je težko kar naprej nekaj všečnega enim, ali drugim pisati. Zmanjka idej, kako se izraziti, da se preveč ne ponavljamo.
  O Umetnosti ne bi, o kulturi pa sploh ne.
  Zato pripenjam en lep članek z Ognjišča o gospe Mimi Malenšek. Kako sijajno se je izrazila o Domovini , ki da je medaljon, katerega se nosi okoli vratu. . . . . . . .

  http://radio.ognjisce.si/sl/211/utrip/29174/

 • Olga101

  Če že govorimo o kulturi, je tu povezava na seznam “kulturnikov”, ki jim davkoplačevalci plačujemo prispevke

  https://skandal24.si/wp-content/uploads/2019/02/Seznam-kulturnikov-ki-jim-iz-prorac%CC%8Cuna-plac%CC%8Cujemo-prispevke-samozaposleni-PPP-6.2.19-II.csv.pdf

  Glej no glej, med njimi tudi Janezi Janše, “umetniki”, ki so ukradli ime JJ!

 • tramal

  Rad bi videl vsaj enega kolturnega komunista .Verjetno bom prej srečal marsovca.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!