Kruta realnost, ki čaka Slovenijo!

Ivan Šokić

“Špela spozna jutranje slabosti, ki se pojavljajo ne samo zjutraj, ampak tudi čez dan. Poleg tega ji pripada še cel kup tegob, ki jih življenje hrani ekskluzivno za starejše mamice. Ko se otrok po zapletenem porodu, ki je trajal vsaj deset ur, končno rodi, je Špela odločena. Eden je bil dovolj, nikoli več!”

Špela je bila vso osnovno in srednjo šolo pridna učenka. Verjela je, da ko bo zrasla, bo lahko hkrati imela družino in uspešno kariero. Vpisala se je na fakulteto, vse obveznosti končala v roku, mogoče celo našla službo. Nato je ugotovila, da če bi želela imeti družino, bo njena kariera morala počakati. To ji ni bilo všeč! Zakaj bi ona morala nazadovati, ko pa je veliko bolj delavna od Jureta, Marka in Harisa? To se ji ni zdelo fer. To je bila krivica. Špela se je odločila, da bodo otroci morali počakati. Njen partner je ob tem enkrat ali dvakrat mogoče kaj pripomnil, a na koncu je obveljala Špelina. Njeno telo, njena odločitev, saj so tudi njega vzgojili, da je treba podpirati ženske v njihovem večnem boju za dosego enakosti.

Zdaj je Špeli uspelo. Ima visok položaj, dobro plačo, a čuti, da se njena biološka ura izteka. Minilo je več kot deset let, Špela pa je vsak dan bliže 40. letu. Če je imela “srečo”, je njen partner še vedno z njo in mogoče se tudi njemu zdi pravšnji čas za otroka. Odločitev je sprejeta. Špela neha jemati kontracepcijske tablete, ki so ji v zadnjih dveh desetletjih postale rutina. Vrnejo se menstrualni krči, zaradi katerih ji je ginekologinja še v puberteti predpisala kontracepcijske tablete za lajšanje bolečin. Špela trpi, a prepričana je, da se bo vse splačalo, ko enkrat zanosi.

Eden je dovolj
Minevajo tedni, minevajo meseci, mine že leto dni, Špelin trebuh pa ostaja enako raven. V njej se zbujajo dvomi. Mogoče ni problem v njej, mogoče je problem v partnerju? Odločita se, da preštejta število malih plavalcev, ki nikakor ne opravijo svojega dela. Izkaže se, da je njihovo število dovolj veliko. Ginekologinja Špeli skuša dopovedati, da je zdaj starejša, da to nekaj časa traja. Špela, ki je bila vse življenje navajena, da vse dobi, se zdaj prvič znajde pred zidom. Ni več odvisno od nje.

Fotografija je simbolična.

Špela se igra z idejo, da bi poskusila z umetno oploditvijo. Mogoče jima uspe, mogoče Špela zanosi po naravni poti. Špela spozna jutranje slabosti, ki se pojavljajo ne samo zjutraj, ampak tudi čez dan. Poleg tega ji pripada še kup tegob, ki jih življenje hrani ekskluzivno za starejše mamice. Ko se otrok po zapletenem porodu, ki je trajal vsaj deset ur, končno rodi, je Špela odločena. Eden je bil dovolj, nikoli več!

Kruta realnost, ki čaka Slovenijo
Sara ni v šoli nikoli briljirala. To bi lahko pripisali temu, da so se njeni starši v Slovenijo priselili med vojno, ko je že hodila v šolo, ali pa temu, da doma nikoli niso govorili slovensko. V vsakem primeru je Sara izdelala osnovno šolo in se vpisala na srednjo. Njeni oče in bratje so vsak petek hodili molit v dvorano Tivoli in tudi Sara je nekoč začela nositi naglavno ruto. Z njo se počuti bolje, je dejala prijateljicam, ki so jo takrat zaradi tega dražile.

Ko je bila komaj polnoletna, ji je oče predstavil njenega bodočega moža. Bil je eden bratovih prijateljev, tudi sam zaveden musliman. Kmalu sta se poročila in leto kasneje že imela prvega otroka. Sari mož ni dovolil, da bi delala, temveč je morala doma skrbeti za hišo in otroka. Sara je o tem večkrat potožila materi, a ji je ta rekla, naj potrpi, da ji ni hudega. Za prvim otrokom je prišel drugi, nato tretji, kmalu četrti, dokler ni bila pri 30-ih že petič noseča. Navadila se je na svoje življenje, rada je kuhala za svojo družino. Vedela je, da ima njen mož mogoče svoja pravila, a da jo ima v resnici rad. Tudi njeni otroci doma niso govorili slovensko, a njim je bilo laže, saj tudi otroci v vrtcu in šoli niso več govorili slovensko. Sari je bilo to všeč, saj se je še vedno spominjala, kako se je sama čutila izobčeno v razredu, ki je ni razumel.

S Sarinim najmlajšim je v vrtec hodila punčka − Slovenka. Ena od treh v skupini petnajstih otrok. Njena mama Špela je bila vedno lepo oblečena, z drago torbico v eni in mobitelom v drugi roki. Zdelo se je, kot da punčke sploh ne opazi, pomembnejši so bili telefonski klici. Vseeno je bila Špela na roditeljskih sestankih najglasnejša. Motilo jo je to, motilo jo je ono. Sara in Špela sta se znova srečali nekaj let kasneje v trgovini z oblačili. Špela je bila presenečena, da je Sara že babica, pa nima niti 40 let. Špelina hčerka pa je komaj v osnovni šoli.

To, dragi moji, je prikaz demografske slike, ki čaka Slovenijo.

Ivan Šokić

 • tretjerazredni

  Če prav razumem nauk basni, Špela pije, se zadeva, poriva in žura že od osnovne šole naprej, Sara je šla pa po šoli brat knjige in skupaj s starši na obisk k babici in dedku.
  Tisti en pankrt od Špele bo bogat in razvajen jebač, ki bo napumpal čim več takih kelnerc kot je Sara, ki mora po kelnarjenju dojiti svojih deset ciganov, katete mora vzgojiti v pridne delavčke in ubogljive kurbe.

  • SIMON ROZIC

   Ej, tako nekako! Glavni v zgodbi pa so bodoči volivci, ki bojo volili po ukazu od “zgoraj” !
   Allah je velik, de?

  • Miro Jereb

   Hahahahaha…

  • QQR

   Nauk basni je tak, da boš ti verjetno eden on tistih jebačev, ki bodo žurali, dokler te ne bo en dan na cesti v Ljubljani trofila muslimanska milica za dostojno obnašanje, in te prebutala, da boš scal kri. Ko te bodo naslednjič dobili pijanega, nafukanega in s kokainom okrog nosu, jih bo že toliko, da boš letel z Nebotičnika na pločnik.

 • Observer

  Kruta realnost ne bo dolgo trajala:

  https://www.youtube.com/watch?v=VO9tn3y2oik

  • šmentanamuha

   RTV Pyong Yang Slo nam raje prinaša zelo natančne informacije o vseh tretjerazrednih nogometnih ligah in zvinih gležnjev, kot po o invaziji kobilic in vsem ostalem, kar je na tem video posnetku. Srhljivo. Hvala za video.

 • Valter BraniSlav

  Namesto da nabijate po mrtvih komunistih nabijajte po svojih zenah ali zenskah
  Sicer boste izumrli.
  In potem bo zopet kriv Tito pa moja stricka.

 • Roman Benedetič

  Tako je prekleti muslimani pokvarjeni Janez bi to vse uredil. Zivijo Slovenija in zivijo vaske straze!

 • plamen100

  Sovrastvo do JJ je v komunjarski Sloveniji tako mocna, da je obratno sorazmerna priljubljenosti Kim Dzong Una v severni Koreji. Na kurah je tako zapisal indoktrinirani rdeci upokojenec, da ima raje pokojnino 450 eur, kot pa da mu jo Jansa zvisa za 100 eur. No in ocigledno gredo tudi nekateri komentarji na tej strani po poteh rdecega slovenskega avtohtonega enoumja (v tej avtohtonosti je tudi razlog zakaj se je edino v Sloveniji od bivsih yugo republik komunizem pod krinko levicarskih strank, ki to se zdalec niso, tudi obdrzal), ki je izgubilo mesto v celotni Evropi in lahko najde simpatizerje zgolj se v severni Koreji ali Venezueli in to dobesedno, tako globoka je zblojenost in zavozenost enega dela slovenskega naroda!

  • črnaovca

   Kaj ima s tem Janez razen da se boji hrvatov

 • Marija

  Narod si piše sodbo sam.

 • Liberalec

  To je samo prvi del realnosti. Zakaj?
  Zato, ker ti pritepenci ne znajo delati, ne poznajo discipline in so večinsko, zelo slabo izobraženi. Poleg tega imajo še srednjeveške običaje in navade. Vsa “znanja” pa črpajo iz ene same knjige; korana.
  Ker niso uspeli v lastni državi – družbi, tudi v tuji ne bodo in vse skupaj se bo sesulo na nivo tretjega sveta.
  Takrat bodo ponovno iskali gostitelja, katerega bodo izčrpavali in urejali po svoji podobi….
  ČE JIH PREJ NE USTAVIMO.

  • Zombi Gartner

   Prav teli pretepenci so v večinoma zgradili Slovenijo.
   Tisti ki so tu in imajo družine so delovni in so pridni.
   Če se nebi kradlo na visokih položajih tam je naša slovenska pamet. Bi prihiteli Švico po levi.
   Pa bi ti precej man trpel.

   • Liberalec

    Najprej je potrebno razčistiti pojem – zgradili. Pod tem pojmom se v svetu razume, da gradi nekdo, ki ima denar – investitor. Delavci in obrtniki pa so samo izvajalci; nič več.
    Slovenijo so torej zgradili Slovenci (delno pa tudi prišleki). Sicer bi lahko rekli, da so Nemčijo zgradili Turki, “Jugoslovani”, Grki,…..
    Kaj ti pritepenci obvladajo, lahko dnevno opazujem; niti 90° kota ne poznajo, pa diagonale, pa % tudi ne, pa…..(seveda so tudi redke izjeme). Če bi bili, kot narod sposobni in pridni, bi svoje države modernizirali in obogatili.
    Strinjam pa se z vami, da se preveč krade. Kradejo pa vsi, ki so pri koritu, kar je mentaliteta Balkana in v veliki meri, posledica socializma.
    Slovenci pred letom 1919, niso kradli.

    • Zombi Gartner

     1895 Julij Born. Ta gospod je pokril dolgove Slovenske Hranilnice, ki je bankrotirala.
     V zameno za plačan dolg je dobil dolino Jelendol.
     Mogoče tega zgodovina ne uči tam živeči ljudje pa vejo povedat o tem gospodarju veliko dobrega.

  • Novakec1

   Si v zmoti, znanje črpajo iz pametnih telefonov.

 • ZatonMesecnikov

  #Verjela je, da ko bo zrasla, bo lahko hkrati imela družino in uspešno
  kariero. Vpisala se je na fakulteto, vse obveznosti končala v roku,
  mogoče celo našla službo.#

  V zadnjih letih je opaziti, da se javno upravne bolj razmnožujejo, kot druge. Učiteljice, administratorke, sestre….

  Vse tiste, ki vedo, da jih bo služba čakala, ko se vrnejo nazaj.

 • dori

  No tole se pa slisi, kot da smo za vse zahodne zenske krive in da so muslimanski moski ta velki frajerji, ker punce pri 18ih (ali prej) prisilno porocijo s starimi desci, ki potem zensko zaprejo v hiso.
  Ves koliko zensk je, ki bi se odlocile biti doma, ko imajo enkrat otroka, ce bi to bilo druzbeno sprejemljivo in ce financno vzdrzno. Ves koliko se jih ne odloci za naslednjega otroka, ko vidijo, da sploh ne morejo vzgajat otrok, ker prihajajo domov ob 5h. In koliko je zensk pred 30, ki bi ze imele otroka, pa njihovi partnerji pravijo, da bi se mal zural, predno se dokoncno ustalijo…
  Ni vse crno belo in nikakor ni resitev v zapiranju zensk (ali moskih) in v dogovorjenih porokah ali drugih muslimanskih barbarstvih. Kar manjka je priznavanje veljave materinstvu, druzini in drugim krscanskim vrednotam na katerih je bil zgrajen zahodni svet.

  • Zombi Gartner

   Prav za take so sestavil članek kot si ti….boga si.

   • dori

    Res? Dej razlozi mi, prosim, kaksna sem?

    • Zombi Gartner

     To pa ne vem kakšna si.
     Nobeden ni kriv najman pa zahodna civilizacija. Gdo pa pravi, da je to prava pot…
     Prava pot je DRUŽINA, TOPEL DOM.

     • dori

      A nisem jaz tocno tega napisala? “kar manjka je priznavanje veljave materinstvu, druzini in drugim krscanskim vrednotam… ”
      V clanku me je zmotilo posplosevanje, da imamo malo otrok samo zato, ker so vse zahodne zenske karieristke, na vzhodu pa je tako velika rodnost, ker zenske zapirajo v hiso.

     • Zombi Gartner

      Saj jih ne zapirajo v hišo. Jaz imam prijatela na Jesenicah živijo bolj sodobno življenje kot mi, ki se ženemo.
      Pa družina prav nič ne trpi.
      Imajo čas za sebe. Mi pa za druge.

     • dori

      O pa jih. V nasi soli so muslimanke, k so otroke pripeljale tam se po 1 uro sedele, k so jih vpradal zakaj ne grejo domov, so rekle, da se edino takrat lahko malo podruzijo. Muslimanski nacin, kjer je zena vredna pol moskega je sprevrzen in ogaben. Meni se zdi dober ameriski, kjer zenska (vsaj vecina srednjega sloja) ko ima otroke ostane doma. Otroci imajo mamo, gospodinjstvo je urejeno, ko pa pride moz domov, so pa vsi skupaj frej. Pri nas pa je obveljala komunisticna miselnost, kjer se zenska ne sme odpovedati ‘pravici do dela’ ker … Kaj pa vem kaj bo pol, ampak tako je splosno mnenje, ce kera ne dela je pa lenoba in izkirisca moza.

     • Zombi Gartner

      Vidim, da živiš zelo realno slovensko življenje. Vsi smo na isti poti.
      Vedi, da dokler lahko delaš, si nekaj vreden. Prispevaš v družbo. To je nekaj najlepšega, pa naj bo to katera koli služba.
      Njihov verski življenski svet se razlikuje od našega.
      Naj živijo po svoje. Če te moti se stran ubrni.
      Če pa prestopiš njihov prag pa kaj hitro ugotoviš, da imajo oni po svojih načelih dobro poštimano. Seveda pri njih doma za njihovimi vrati.
      Slovenec teško sprejme nekaj drugačnega od nas.
      Ne podpiram pa da se mi moramo prelagajat njim. Oni so gostje in pravila so jasna.

 • Zombi Gartner

  Prvi del članka. Odraz neke ideologije, ki ni naravna, mož nima nobene besede celo okrivljen, da je na koncu on nesposoben imet otroka čeprav je svoji dragi stal ob strani ves čas izobraževanja. Se je ženska vprašala če bo še pri 60 letih zdrava, da bo lahko sploh opravlhala svojo službo. Na koncu se bo valjala po bolnicah in sodiščih. Vedno se vprašamo potem za koga že?
  Drugi del članka.
  Popolnoma normalna družina. Polna ljubezni, skromna a bogata življenja. To je naravno. Lepo opisano.

  • moon

   Jap, z majnih dodatkom: za to skromno in ljubezni polno druzino skrbi drzavni proracun. Ze viden v primeru “nasih”. Naravno bi bilo, ce bi prisleki sami skrbeli zase, vendar potem ne bi hodili na zahod, ker delajo lahko tudi doma!

   • Zombi Gartner

    Prav tako hodijo v službe kot mi.
    Tudi naše Slovenske družine se futrajo od sociale in vseh virov, ki jih je možno prdobiti. Tudi tisti Slovenci, ki imajo vsega dovolj. Lahko rečem v izobilju.
    Vrjemi jih poznam dovolj. Sam tisti kao delajo. Pajade ropajo državo na vse pretege…

   • baubau

    moon,tudi izobraženi damici so vso kontracepcijo in umetno oploditev plačali drugi!

    • moon

     Eni bodo delali ali ze delajo, rdugi pac ne bodo nikoli…
     Mlada damica se je najbrz solala, da bo sluzila za svoj kruhek.. tista iz Bosne pa racuna na socialno podpora. Velika razlika!

 • črnaovca

  To se že dogaja, samo govorimo še slovensko sicer nam kroji življenje druga generacija priseljencev ki so navidezno slovenci a delajo kot želijo starši zavedni pripadniki enega od južnih narodov, da o šiptarjih ne govorikm ker bodo tako ali tako slej ko prej zahtevali avtonomijo in svojo republik. Kdo je sprejl zakon da lahko za nekom ki pride k nam delat potem pride tudi cela družina. V veleje se jih je navleklo tako da včasih ne slišiš več slovenske besede.

  • Zombi Gartner

   Kje pa hodiš po Velenju se z njimi družiš?

   • črnaovca

    Bože nedaj se ga izogibam ko hudič križa a kaj ko včasih nanese da moraš tja po kakšno stvar v servis Gorenja

    • Zombi Gartner

     Ko bo kak sončen dan. Pojdi mimo Gorenja. In pojdi na Velensko plažo…
     Ob pogledu na vse te ženske čare boš spremenil mišljenje.
     Ha…ha…
     Pridejo iz vse okolice pa tudi kaka Nizozemka, Nemka, Anglezinja, Francozinja…med njimi ni nobene z tančico preko uči…

 • Drago

  Bravo, Šokić, rešitev je v tem, da iz Špele naredimo Saro. Razlika je samo v veri in nacionalnosti, drugače pa vsi vemo, da je prava dolžnost vsake prave Slovenke, da postane slovenska mati. Šolanje, izobrazba in ostale neumnosti so samo zato, da se malo zamotijo med rojevanjem…

 • Olga101

  Tudi kariera in materinstvo se lahko uskladita, če ima država posluh! Za denar, ki ga levičarji pokradejo, bi lahko zaposlili nešteto varušk, materi omogoči pomoč v gospodinjstvu, da bi lahko kvalitetno porabila čas z otroki! Začetek je bil že v Janševi vladi!
  Vendar je edini interes levičarjev uvoziti neizobražene volivce, jv ki jih bodo lahko flancati, jih odirali in jim vladali!

 • Nšo-či

  Kaj pa, ce bi moški in ženska uskladila pričakovanja pri 25? Niso vse Špele.Če sem dobro razumela kolumno, je islamska družba patriarhalna …naša pa Špelina in družba maminih sinov.

  • Salamamljeko

   To so pa mamice zopet krive in očetje, ki sinčke edinčke razvajajo.
   Potem ameriški način materialnih sobrin-Play station, smart phone, compjuter…

  • Matt von Glanz

   Daj no, saj ni patriarhat edina stvar, ki žensko sili k rojevanju.

 • if

  Nefiks o mladih Slovenkah: “Večno vprašanje pri zaposlovanju mladih žensk je načrtovanje družine. Raziskava kaže, da 44 % žensk med 20 in 35 letom ne načrtuje družine ali je ne želi.”
  https://www.regionalobala.si/novica/zakaj-so-mlade-slovenke-nezadovoljne-skoraj-polovica-jih-ne-nacrtuje-ali-ne-zeli-druzine?utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=Content%2bexchange

  Za koga je France Prešeren pisal besedilo Zdravice, za koga jo je Stanko Premrl himnično uglasbil, kdaj bo izvajana zadnjič, kaj bo v Sloveniji potem?

  O tem Edvard Kardelj v svoji knjigi Razvoj slovenskega narodnega vprašanja: “Komunizem bo odpravil narod in tako pripravil spajanje narodov.”

  Slovenski komunisti in neokomunisti odpravljajo slovenski narod v procesu spajanja narodov. V Slovenijo desetletja vlačijo narode iz območja prejšnje države, …, zdaj ilegalno tudi Azijce …

  Izvajanje omenjenega Kardeljevega načela dokazuje tudi Bela knjiga vlade Boruta Pahorja: “Z veliko verjetnostjo je mogoče predvidevati, da bo Slovenija postajala večkulturna država, ki bo zaznamovana z intenzivnejšimi medkulturnimi vplivi, zato je potrebno že danes misliti na prihodnje razmere in pripravljati sedanje generacije na življenje v spremenjenih razmerah.«

 • Nata

  Ko bodo delodajalci prenehali spraševati, koliko otrok ženska načrtuje. . . . . .
  bo pa morda bolje ??

 • freedomfighter

  Ja in kaj naj naredimo…a naj se se mi tako razmnozujemo in nic ne delamo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!