fbpx

Najbolj jasno sporočilo do zdaj: Spodobilo bi se, da že enkrat utihnemo!

Luka Svetina. Foto: Anja Geč.

Na Twitterju lahko človek prebere raznorazne neumnosti, od otročjega obračunavanja med levičarji in desničarji, ki uspejo v sleherno temo vtakniti politiko, do plačljive ideološke propagande, ki na uporabnika preži na vsakem koraku. Ne manjka niti koristnih povezav na kvalitetne medijske vsebine od doma in po svetu, in modrih misli »twitterašev«. Twitter je pogosto tudi moja zakladnica, kjer ujamem marsikatero zanimivo misel uporabnikov, kar mi pogosto služi za podlago za kakšen dober raziskovalen novinarski prispevek. A zelo redko se zgodi, da je kakšna misel tako jasno in neposredno zapisana oziroma izražena, da pravzaprav slehernemu posamezniku ki je sposoben lastnega, povezanega razmišljanja, razgali celostno podobo tistega, ki je to misel zapisal.

Pred nekdaj dnevi je nekdanji šolski minister v vladi Janeza Janše, dr. Žiga Turk, na svojem Twitter profilu komentiral Pikalov predlog novega zakona o šolstvu, ki ga državni zbor v ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta ni sprejel. Gre za zakon, ki zmanjšuje državno sofinanciranje zasebnega šolstva, kar je v nasprotju z ustavnim pravilom, da po pritožbi odločitev sodišča ne more poslabšati predhodni pravni položaj pritožnika. Kljub temu je ideološka vlada Marjana Šarca zmogla zbrati kar 43 glasov za ta protiustaven zakon, a k sreči še vedno tri premalo za potrditev novele. SMC se je, kljub temu, da je njen šef ustavni pravnik, in so sami javnosti obrazložili, zakaj zaradi sporne vsebine zakona ne morejo podpreti, glasovanja strahopetno vzdržal. Mar ne bi bilo moralno, da bi, če se zavedaš, da je nekaj hudo narobe, glasoval proti?

Toda koalicija pod vodstvom Marjana Šarca je polna takšnih prisklednikov, kot so tisti iz vrst stranke SMC, ki za podaljšanje lastnega političnega preživetja v imenu »politične korektnosti« s svojimi dejanji povzročajo škodo državljankam in državljanom Republike Slovenije. Da je predlog novega zakona o šolstvu protiustaven, v to sem prepričan, se zelo dobro zaveda tudi šolski minister dr. Jernej Pikalo. Prepričan sem tudi, da v tej vladi ni »zabitih ljudi«. Vsi so preklemano premeteni. In tudi Pikalo, ki je tam na papirju sicer zaradi ljudi, ideološke odločitve sprejema izključno zaradi svoje koristi in koristi svoje stranke. Ravno zato je predlog dr. Žige Turka, naj zdaj, ko so ga na svoje mesto postavili poslanci DZ, torej demokratično izvoljeni predstavniki ljudstva, preprosto odstopi, več kot na mestu.

Kaj se naučiš od najboljših učiteljev v “venezuelskem raju”
No, me je pa zato toliko bolj šokiral neposreden odgovor ljubljanskega mestnega svetnika in člana nadkoalicijske stranke Levica Grega Ciglarja, ki je na Twitterju javno zapisal, “da bi se spodobilo, da bi Žiga Turk utihnil”. Morda na prvi pogled nedolžen “čivk”, bi rekel marsikdo, saj da gre samo za pogled na svet nekega pripadnika neke ekstremne levičarske stranke, a je na žalost mnogo več kot to. Ker je Slovenija demokratična država, ima Ciglar vso pravico povedati svoje mnenje o vsem. Žal je to dragoceno človekovo pravico, privilegij, ali pa če rečemo kar dobrino, ki je v Sloveniji nismo imeli vse do razpada Jugoslavije, in ki je še vedno nimajo v diktatorskih državah, kot so Severna Koreja, Kuba, ali pa kar Venezuela, katero kolegi iz Levice tako obožujejo, Ciglar porabil za to, da je izrazil željo, naj drugače misleči utihne. Ali pa naj ga nekdo preprosto utiša.

Rodil sem se prepozno, da bi se še spomnil represije, ki so jo bili deležni v Jugoslaviji, zagotovo se je ne spomni niti Ciglar, toda vsi zgodovinarji so si enotni, da svobode govora, kot jo poznamo danes, takrat niso poznali. V šolah se učimo, da so bili tisti, ki so mislili in govorili drugače, poslani na prisilne “počitnice na Jadran”. Vračanje nazaj v preteklosti ni priporočljivo, sploh če stremiš k napredku, kamor bi morala vsak dan, ves čas, stremeti tudi naša družba. Zato vsekakor skrbi ideja o »svobodi govora«, kot si jo predstavljajo v stranki Levica.

Paradoks je v tem, da o svojih idejah lahko govorijo povsem svobodno. Problem pa je tudi v tem, da ne gre zgolj za razmišljanje, temveč dejansko udejanjanje tega razmišljanja. Nekdo je nekje zapisal, da ko ti kaj takšnega, ko je »utihni«, ukaže levičar, obstaja velika možnost, da bo svojo grožnjo tudi uresničil. No, na žalost ravnokar že izvaja svoje dejanje, ki ga celo skriva ne več. Reče se mu nov zakon o medijih. In še vrabci na veji čivkajo tisto, kar čivka Ciglar na Twitterju, namreč, da namerava z njim uresničiti svojo največjo željo. Še veliko bolj od dr. Žige Turka bi se namreč spodobilo, če bi enkrat za vselej utihnila Nova24TV!

Luka Svetina