fbpx

DOM – Domovinska liga – DA ali NE?

Foto: STA

Da ne bo nobene pomote. Vsaka ustanovitev nove politične stranke, tudi DOM, je nekaj najbolj politično normalnega in nekaj najbolj demokratičnega. Vsakdo ima seveda legalno, legitimno in zakonito možnost, da ustanovi novo politično stranko. Je torej v zvezi z DOM Bernarda Brščiča in Lucije Ušaj kaj narobe? Niti slučajno ne. Vse je v najlepšem redu.

Večina med vami ve, da sem aktiven udeleženec Twitter debat. Na Twitterju lahko ugotovim, da se je določen del močnih podpornikov SDS preprosto preselil k DOM. To je tudi pričakovano in ne predstavlja kakšnega posebnega problema. Nekatere med njimi poznam tudi osebno, zato vem, da so njihova stališča globoko domoljubna in poštena. Res pa je, da gre za ljudi, ki politične kombinatorike in sistema volitev v Evropski parlament preprosto sploh ne poznajo.

Zato naj pojasnim naslednje. Na zadnjih volitvah v Evropski parlament je bila volilna udeležba okoli 25-odstotna. Slovenija ima v Evropskem parlamentu osem sedežev. Izračun pokaže, da je bilo na zadnjih volitvah v Evropski parlament potrebnih okoli 8 odstotkov glasov za pridobitev enega mesta poslanca v Evropskem parlamentu. Kako bo na volitvah 26. maja 2019, ne vemo. Če bo volilna udeležba večja, kar je pričakovati, se bo odstotek za pridobitev enega poslanskega mesta v Evropskem parlamentu ustrezno povečal.

Bodo šli glasovi k Levici namesto k DOM?
Ima DOM možnost doseči ta odstotek? Po mojem ne, čeprav jim to želim. Veliko raje bi videl, da imamo v Evropskem parlamentu predstavnika DOM Brščiča in Ušajevo, kot pa da bi tam gledal Fajonovo (SD), Jovevo (LMŠ), Tomićevo (ZL), Avstrijko Mlinarjevo (SAB) ali Šoltesa (DeSUS). Na zadnjih volitvah v Evropski parlament je naš desni politični pol dobil 5 poslanskih mest, levi politični pol pa 3 poslanska mesta. Nobenega problema torej ni, če DOM dobi poslanca v Evropskem parlamentu. Toda kaj se bo zgodilo v nasprotnem primeru?

Predsednik stranke DOM Bernard Brščič in podpredsednica Lucija Šikovec Ušaj (Foto: STA)

Če DOM dobi recimo 6 ali manj odstotkov glasov na volitvah v Evropski parlament, potem je stvar prav tako jasna. Slovenski politični desnici bodo v tem primeru naredili veliko škodo. Vsi njihovi glasovi se bodo v tem primeru sorazmerno porazdelili med tiste stranke, ki bodo dosegle volilni prag okoli 8 odstotkov (ob pogoju 24-odstotne volilne udeležbe). Povsem mogoče je torej, da bodo glasovi najbolj zagretih podpornikov DOM šli k Levici. Ali si tega želijo podporniki DOM? Po moje ne. Ne vem pa, če se zagreti podporniki DOM tega sploh zavedajo? Po moje ne.

Glasovi neizvoljenih strank se porazdelijo
Neumnost so tudi stališča podpornikov DOM, ki pravijo, da je bolje, če gre naš glas v nič, kot da gre k EPP. Noben glas ne gre v nič. Stranke, ki ne bodo dosegle praga in bodo dosegle pod 8 odstotkov glasov (pogoj okoli 25-odstotna udeležba na volitvah), ne bodo imele poslanca v Evropskem parlamentu, njihovi glasovi pa se bodo porazdelili med vse tiste stranke, ki bodo dobile poslanca v Evropskem parlamentu.

Se vidimo in slišimo 26. maja 2019, ko bom DOM-u čestital ali pa jim povedal, da so katastrofa, ki je omogočila 5 levih poslancev tipa Fajonova, Joveva, Tomićeva, Mlinarjeva ali Šoltes.

Dr. Vinko Gorenak