Šarec in Zelenski − ista zgodba − “nateg” ljudstva

dr. Vinko Gorenak (Foto: STA)

Večina aktivnih politikov, levih ali desnih ali tistih vmes, ali pa tistih še bolj levo ali desno od najbolj levih ali najbolj desnih, vam bo po volitvah “prodala” znameniti in večno uporaben stavek za ljudske množice, ki se pač lepo sliši: “Ljudstvo je odločilo – ljudstvo ima vedno prav.” Priznam, tudi sam sem bil dobršen del svoje politične kariere povsem enak povprečju politikov. Tudi zato boste v zgodovini mojih političnih izjav našli kak podoben stavek. Danes nisem več politik, ampak sem upokojenec, in morda tudi zato veliko bolj oseben pogled na stvari, o katerih pišem.

Z leti človek politiko veliko bolje spozna, veliko bolje pa spozna tudi volivce in njihove preference. Glede na svoje politične izkušnje lahko mirne duše zapišem, da splošna in za vse uporabna politična floskula, da je “ljudstvo odločilo – ljudstvo ima vedno prav”, niti po naključju ne drži. Veliko pomembnejše vprašanje je, kdo med politiki je volivce bolj prepričal, oprostite izrazu, toda lahko bi rekli tudi “komu jih je uspelo bolj nategniti”.

V zvezi s tem je pomembno še eno vprašanje. To je vprašanje, kako znajo naši volivci zmagovalce na volitvah nagraditi in kako jih znajo kaznovati. Še boljše vprašanje v zvezi s tem je, kako daleč seže spomin naših volivcev in kolikokrat se pustijo v tem kontekstu “nategniti”. Praksa kaže, da naši volivci v tem kontekstu sploh niso kritični, ampak so navadne ovce, ki se pustijo nekritično voditi, oprostite izrazu, “nategniti”.

Kako si drugače razlagati primer Vilija Trofenika, dolgoletnega župana Ormoža, ki se je volivcem najprej “prodajal” kot kandidat SLS, nato kot kandidat LDS in končno kot kandidat Zaresa. Ne boste verjeli, vedno so ga volivci, oprostite, “nategnjeni” volivci na mesto župana tudi izvolili.

Foto: printscreen / YouTube

In kako si drugače razlagati naš fenomen novih političnih obrazov, ki so naše volivce vedno prepričali, a, še enkrat oprostite izrazu, so jih vedno “nategnili”. Seveda govorim o Jankoviću, Bratuškovi, Cerarju pa tudi o Šarcu. Za slednjega mnogi verjetno še ne verjamete, da sodi v isti koš, toda to boste zagotovo še spoznali.

A ne mislite, da smo le volivci v Sloveniji neke vrste “budale”, ki se pustimo za vsakim vogalom “nategniti” prvemu šarmerju, ki pride mimo. Niti po naključju. Čehi so pred letom ali nekaj manj na najvišji položaj v državi izvolili menda nekdanjega pripadnika njihove politične policije in enega največjih tajkunov v državi. Je to nekaj normalnega in pričakovanega? Seveda ne, toda to je realnost “natega” njihovih volivcev. Nihče v Bruslju tega sploh ne problematizira. Zato pa Bruselj problematizira poteze madžarske in poljske vlade. Prva le dosledno izpolnjuje evropsko zakonodajo s področja migracij, druga pa resno in temeljito uveljavlja red v pravosodju. To pa je tudi realnost Evrope, ki se bo morala odločiti, ali želi svojo odlično zgodbo nadaljevati ali pa končati.

Vse to bi potrebovala tudi Slovenija. Toda situacija je obratna. Slovenija, njena leva politična oblast, se klanja Bruslju z vidika nezakonitih migracij, čeprav smo vsako leto priča nekaj stoodstotnemu povečanju števila ilegalnih migrantov, ki ostajajo pri nas, hkrati pa se Slovenija pridružuje kritikam Poljske, ki dela red v pravosodju, takšnega, kot je nujno potreben v našem pravosodju. Samo pomislite na besede sodnika Zvjezdana Radonjića, ki govorijo vse in še več, kot sem zapisal v eni od kolumn.

Toda vrnimo se k Marjanu Šarcu in Volodimirju Zelenskemu. Naš Marjan Šarec je bil igralec, ki je najraje igral takratnega predsednika države Janeza Drnovška pa še koga, no, igralec je še danes, ne glede na to, da je uradno predsednik vlade. Volodimir Zelenski pa je bil igralec, ki je v televizijski seriji igral predsednika Ukrajine. Sedaj pa je bil na volitvah izvoljen za predsednika Ukrajine.

Zelenski na fotografiji v glavni vlogi v ruski komediji, ki so jo na predvečer ukrajinskih predsedniških volitev predvajali po vsej Rusiji na njihovem prvem TV programu.

Podobnost situacije Slovenije in Ukrajine je več kot očitna. Dva igralca sta igrala dva prva moža svoje države, volivci pa so jima nasedli in ju na volitvah postavili na mesto, ki sta ga igrala. No, Šarca niti ne neposredno, glede na to, da na volitvah sploh ni zmagal, so mu pa namenili drugo mesto. Ali še vedno mislite, da drži skoraj večna trditev politikov, da “imajo volivci vedno prav”? Jaz ne več. Danes si upam zapisati nekaj obratnega. Volivci so nekritične ovce, ki se pustijo nekritično zapeljati komurkoli. Še več, po štirih letih vajo celo ponovijo. Niso sposobni kritične presoje, znova se pustijo “nategniti”.

Marjan Šarec v Sloveniji in Volodimir Zelenski v Ukrajini sta vsekakor pametna človeka. Pravi čas sta bila in sta na pravem mestu za zasedbo položajev. Kaj pa njuni državi in njuno ljudstvo? To je pa res nepomembno vprašanje.

Dr. Vinko Gorenak

 • dež

  Šarec in ljudstvo ali po domače “Jebe lud zbunjenog”. Tale video https://www.youtube.com/watch?v=K-XYNUuW1Fs zelo paše zraven.

 • Vera

  G.Vinko , bolje ne bi mogel napisati nihče drug,kot vi , ki ste v pokoju in redno spremljate seje DZ-a , vse na spletu itd. Narod se pusti ” nategnit “,kot pravite, zato,ker se mnogi sploh za dogajanja v politiki ne zanimajo,kar pa ni prav .Skrb zbujajoče je dejstvo, da mnogi niti ne ločijo , kdo je predsednik države ,kdo predsednik vlade in kaj bi naj vsak od njiju počel, da o predsedniku parlamenta niti ne pišem . Takrat,ko se bo narod bolj zanimal za dnevno-politične dogodke , se bo komaj zavedel ,koga voliti, ker ni vseeno kdo nam vlada .

  • Dada

   Pustite upokojenca naj ima mokre sanje, če mu življenje ni ravno prizaneslo…..

   • lokec

    Dada prazniki so. Leskovac te vabi >lele.<

    • JANEZ GUS

     Karto naj kupi samo za dol.,pa še 1000e ji dam,samo da bo eden manj.

  • Nata

   Na žalost pa so komunisti med slovenski narod vrgli tisto puhlico – vsi so isti !! Pa imajo ljudje izgovor, da jim ni potrebno na volitve . . . . .

 • lojze

  Sam še vedno, v nasprotju s spoštovanim ex poslancem Gorenakom, mislim, da ima ljudstvo vedno prav. Ko se napačno odločajo volivci bodo to napako tudi plačali. Tisti, ki so volili, tisti, ki niso volili in tisti, ki so volili druge. Žal (ali prav) je to demokracija. In žal (ali prav) demokracija ni popolna, vendar, kot je rekel menda Churchil je vseeno najboljša oblika vladavine. Strinjam se tudi s trditvijo, da politika in politiki pogosto (najbrž celo večinsko) prevarajo svoje volivce. Pametni volivci bodo to vedeli, plačali in drugič volili drugega. Poštenih in odgovornih politikov je malo, med nje štejeta zagotovo Gorenak in Janša. Žal jih je premalo.

  • if

   Očitno je tudi, da je premalo odgovornih volilcev.

  • Janez Pavel Kanc

   Bolnik. . .

  • joško

   si pa ta prave našel
   propadli miličnik, in pokvarjeni iz partije izvrženi demagog

 • Dada

  Malo morgen Vinko. Malo morgen. Kar ni SDS je zanič A neee. Seveda. SAMO POGLEJTE SI ZADNJE ANKETE PRILJUBLJENOSTI POLITIKOV V SLOVENIJI, HA,HA,HA .Kje je Janša kot predstavnik, prvak SDS, 20. je. Vsak lulek in lulika ga prehiti, ha,ha- Aha, tudi ankete so nateg, ha,ha-

  • branči

   tebe nategne vsak, ki ima 5 minut časa! tako nekritično razmišljanje je lahko samo od družbenopolitične delavke, tem veš kako smo jim rekli:kur…

  • Luiggi

   What the fuck you mean,malo morgen???Povedal je samo tisto,kar je res,nic se ni izmislil.Ankete dokazujejo samo to,da so bili volici resnicno mocno nategnjeni,in se jim dopade,ko ga cutijo v guzzi!

  • JANEZ GUS

   Ti le glej rdečuharske ankete in sanjaj.Se ti ne zdi čudno,no saj tebi se ne more,da SDS vodi,Janša pa ni med prvih 15.To oni iz tretjega štuka bi dvomili.

 • lokec

  Gospod Gorenk ali veste, zakaj ljudje vedno znova nasedajo. Kolikšen je inteligenčni kvocijent povprečnega slovenskega volilca.

  • Common Sense

   IQ 56, posebno volilcev LMŠ. Da voliš vaškega komedijanta, ki potem postane predsednik vlade moraš dejansko imeti IQ zelo nizek ali pa ti mora biti popolnoma vseeno, samo da ni Janša.

  • boogin1

   IQ povprečnega slovenskega volilca=porcija čevapčičev in par ta kratkih v vampu.

   • Common Sense

    Obratno. On je še nad povprečjem! Sedaj si zamisli še ostale….;) Zombiji.

  • JANEZ GUS

   Zgoraj poglej,pa ti bo vse jasno.Samo ta je še malo pod povprečjem.

 • lokec

  Ali je tudi Drnovšek rad jedel tortice in pil ledeni čaj?

  • JANEZ GUS

   On imitira žveplenega.

 • Common Sense

  balonček, zakaj si tako hud? Vinko je upokojenec, by the way. Volilni sistem bi pa itak moral biti večinski (referendum je bil, remember), pa tega nikoli niso spoštovali. Zakaj ne, ne vem. Če bi bil, potem Serpentinšek ne bi bil predsednik vlade. V vsakem primeru, pomiri se, no. Deluješ resno nedo*eban….;)

 • von Rhein

  Ne strinjam se s tem,da smo Slovenci tako butasti,da nas lahko vsak “nategne”.Vsaj večina ne. Res smo bili v nekem trenutku dovolj butasti,da smo dovolili politični mafiji preživetje.Nekateri pa še bolj in so izvolili razne puckote .Vsa ta drhal je priredila predpise tako,da se danes lahko norčuje iz prave demokracije,norčuje iz pravne varnosti kot tudi materialne varnosti vseh,ki ne spadajo v mafijski krog. Volitve so navaden cirkus v katerem nastopajo gostilniški zabavljači,sprehajalke iz pisarne v pisarno,v soočenjih pa razkazujejo svojo mizerijo. Primer: osebek,ki je na volitvah dobil (ali dobila) samo glasove svojih članov družine,sorodnikov in tistih,ki so mu dolžni kakšno uslugo, ni bil-a izvoljen(A) niti za poslanca v DZ ,se že leta in leta preklada iz stola na stol na Gregorčičevi ali Šubičevi,za svoj luxus pa še malo po svetu.Ne glede na to,da dela za lastno korist,državljanom-davkoplačevalcem pa škodo. Enostavno brez “nategovanja” mafija politika postavi in mu določi radius in smer osebne politične svobode.Volilci morajo ponujeno sprejeti.Tudi tisti,ki se ne strinjajo in se volitvam izognejo, ker so obupani in ne nategnjeni.

  • Duhec

   Ne jamraj, išči rešitve.

   • von Rhein

    Ne jamram.Niti tukaj niti en live.Rešitev sem že našel.

 • Duhec

  Zdej, ko je v penziji, pametuje. Ko je bil minister, ni pa naredil nič.

  • tohuvabohu

   Ti ga vsaj od časa do časa komu potegneš, a ne, sponzoruša?

 • von Rhein

  Arschloch.

  • Common Sense

   Stronzo.

 • sodnikisozločinci

  Ko človek spozna, da demokracija ni rešitev problema, poišče rešitev v zgledih iz zgodovine. Kako so komunisti prišli na oblast?

 • Dada

  Zdaj , ko je stari pa betežen, vedno večje neumnosti kvasi. Ko je bil minister, je dal državno tožilstvo pod policijo, ha,ha,ha. To je možno le, če si v SDS.

  Pa Janša je na volitvah zmagal samo ni imel jajc, da bi upal sestaviti vlado. Še eden, ki ga ljudje težko gledajo, poleg Vinkota in Cukjatija. DEJSTVO je, da imajo stari politiki polno zamer, velik nahrbtnik , mladim brez zamer je treba dati možnost. ČE ne verjamete, naj Janša kandidira za predsednika države. To bo smeha in sramote, ha,ha,ha. Že sedaj je na lestvicah priljubljenosti politikov na 20. mestu.

  • JANEZ GUS

   SDS že 30 let na sceni in na prvem mestu.Židana pa res teško vidim,ko je vse zajebal,kar se je lotil.

   • Dada

    RES je. Dolgo je že na sceni. Nič ne pomaga, ker je tam 30 let Janša. Vidiš, lahko bi bil 50 let na sceni, z Janšo, ne bo nič. Kapisch ….

  • tohuvabohu

   Govori v svojem imenu, trapa.

   • Dada

    JAZ GOVORIM,TI POSLUŠAJ. Človek mora pametne poslušati…. tako te je mama učila, zato imaš dva ušesa in samo ena usta, da neumnosti ven ne hodijo. Poslušaj.

 • Lisjak

  Volodymyr Zelensky je ukrajinski politik,scenarist,igralec,komik in režiser je lastnik podjetja Studio kvartal 95,ki se ukvarja z produkcijo avdiovizualnimi vsebinami in koncertnimi dejavnosti z več sto zaposlenimi ter je na volitvah zmagal z 73,22%glasovi volivcev.Ni mi jasni kako ga lahko primerjaš z nekim tretje razrednim komikom?

  • SIMON ROZIC

   Zdaj bo pa Šarec užaljen! Napiši še o njem nekaj pozitivnega,
   n,pr, da je že član F21 in kluba 572…ali kaj podobnega; tovarišica
   Vojeva ga bo še bolj občudovala in ljubila !

  • Šobar Davorin

   si nekaku pozabil zabeležiti de je tudi pravnik. Po izobrazbi.

 • macon

  Problem je, da je na zahodu postala demokracija resno pohabljen politični sistem in to v samo dveh generacijah.

  V antični Grčiji je bilo demokracij odstotkovno malo (največ je bilo oligarhij, spet manjši del pa tiranij), najbolj poznana je atenska. Svobodni odrasli moški z dovolj premoženja (največ 20%) so se zbirali na agori in glasovali o zadevah, velik del služb so žrebali, več jih je bilo častnih, torej zanje niso dobili plačila. Razumelo se je, da so zaradi podobne vzgoje postali dovolj zreli, da so sposobni razmisliti o skupnem dobrem.

  Kaj se je spremenilo v dveh generacijah na zahodu?

  1. Majhen del ljudi fizično dela. Fizično delo je izoblikovalo telo in značaj v smer neke običajne racionalnosti- kmečke ali zdrave pameti. Danes večina ne dela več fizično, torej so med realnim svetom in telesom postavljeni najrazličnejši filtri. Tudi tale ekran je en tak filter. Svet se dojema skozi filtre, ne neposredno oziroma slednje redko in v vidiku zabave (rekreativni šport in seks)

  2. Splošni nivo blagostanja je tako visok, da ogromno ljudi sploh nič ne dela, niti z glavo niti z rokami in vsi ti imajo volilno pravico. Neizoblikovanim otročjim bitjem v telesih odraslih ljudi pa pravljičarji lahko prodajo pravljice v katerih denar raste v bankomatih.

  3. Splošno razvrednotenje morale in etike. To nima povsem zveze s krščanstvom, vendar je deset zapovedi dobro vodilo za življenje. Strnemo ga lahko v: ne delaj drugim, kar nočeš, da drugi delajo tebi, Sociopatov, nevrotikov in zmedencev je vsepovsod dosti, laž je postala norma, časti ni več. Med demoniziranimi sleherniki je težko predpostavljati zdravo pamet. Lopovščina se materialno izplača.

  4. Tretjina do polovica starostnikov (vsaj dvakrat višji delež kot pred dvema generacijama), katerih velik del nujno volijo konzervativno- v duhu svoje mladosti in proti spremembam.

  Slovensko desno opcijo dela konzervativno javno izražana misel, da so Slovenci dobri in pošteni ljudje. V povprečju niso ne dobri ne pošteni. Levica to realnost upošteva in v svojemu cinizmu vsaj ni starokopitna. Je pa pokvarjena in kriminalna.

  • Common Sense

   Amen. Vse res. We are doomed. Brez radikalnega preloma (najverjetneje krvavega) sprememb opisanega ne bo.

  • Ava

   Fino napisano, se strinjam.

  • Novakec1

   Večina bebavega folka tega kar si napisal ne razume in ne dojema. O demokraciji pa že dolgo nabijam da je to ena velka nedefinirana svijnarija.

 • Iva

  Zelenski je izražal liberalno in prozahodno prepričanje (priključitev EU in Natu), odpraviti želi korupcijo, reformirati davčni sistem (enotna stopnja) in pravosodje, ukiniti imuniteto predsednika in poslancev, …

  Šarec pa nateguje z besedami “Nisem ne optimist in ne pesimist. Sem realist, ker realno gledano ne vem, kaj bo.”
  In take realiste (še prej etičnega in moralnega, še prej ambiciozno marionetko, še prej pokvarjenega najboljšega “za lasten žep” menedžerja) volijo funkcionalno nepismeni Slovenci. Seveda brez AGITPROP medijev in paradržave ne bi uspeli! Slovenistan!

 • radames

  Kralj Marjan Šarec I.

 • tohuvabohu

  Kdor visoko leta …
  … je Drončič.

 • Zoran Vules

  Od leta 91 naprej sama nategancija.Elita in njeni najbližji potegnili ne milijone ampak milijarde.Za ene sploh ne vemo kako se pišejo.(državna skrivnost) In zdaj se gremo kdo je Šarec.Revež ne more dosti ker so pred njim obogateli po zakonu.Se pravi tudi če bi razkrili kdo in kako bi vse zastarelo ali pa dokazi ne bi bili veljavni.(farmacevtka) Tudi SDS je bil na oblasti pa ni počistil z perpridipravi.Da ne govorim o manekenu Pahorju.Ta kao sploh ne ve zakaj se je šlo.(dela se da ne ve)In nobenemu se nič ne zgodi.

  • RATATA

   Po demokratični poti ne bo šlo! In demokracija je kriva, saj so predpisi sprejeti demokratično.
   narekovaji so pa tukaj ” ” ” “

 • Franc Šink

  Vsi vemo, da izza teh “novih” fac” stojijo Murglje in stari nepopravljivi komunisti. in to se bo na žalost še nadaljevalo.

 • Ivancek

  Vinko, kaj ko bi ti kaj napisal o nategnjenih miličnikih iz kadetnice.
  Baje imaš veliko z povedati.

 • Dada

  Zdaj , ko je Vinko stari pa betežen, vedno večje neumnosti kvasi. Ko je bil minister, je dal državno tožilstvo pod policijo, ha,ha,ha. To je možno le, če si v SDS.

  Pa Janša je na volitvah zmagal samo ni imel jajc, da bi upal sestaviti vlado. Še eden, ki ga ljudje težko gledajo, poleg Vinkota in Cukjatija. DEJSTVO je, da imajo stari politiki polno zamer, velik nahrbtnik , ZATO je mladim brez zamer, treba dati možnost. ČE ne verjamete, naj Janša kandidira za predsednika države. To bo smeha in sramote, ha,ha,ha. Že sedaj je na lestvicah priljubljenosti politikov na 20. mestu.

 • Ivancek

  aa

 • Viktorh

  Bolj kot državljani so naivni politiki, ki to niso, pa bi radi bili. Njihova razgledanost – čeprav akademsko izobraženi – je nizka in zelo ozko usmerjena saj so pripeljani v politiko nepripravljeni. Potem pa se norčujejo iz volivcev češ, da smo naivni.

 • Hubert Pomladni

  Jaz imam eno teorijo, ki pa najbrz se nekaj let ne bo potrjena – ali pa je ze?

  Namrec, ce bi pri nas kandidirali kaksno nizkovejevno opico iz Madagaskarja, niti ne nujno kaksno napredno kot je simpanz ali orangutan, bi jo brez vecjih tezav izvolili za mandatarja. Stetje pred glasovanjem bi potem ze opravil kdo drug namesto nje. Vecjih tezav res ne vidim, se najvecja tezava bi bili opozicijski mediji, ampak te se lahko hitro ukine s kaksnim dekretom.

 • ZatonMesecnikov

  kaj se greš tole nek razredni boj barončić?

 • Janez Kepic-Kern

  VSE KAR NAPIŠE CENJENI G. GORENAK – JE VREDNO BRATI.
  ZA LAHKO NOĆ
  ŠALA IZ “TITO” ČASOV.
  ŠALA
  povzeta po današnjem radiu OGNJIŠČU.

  V KOMUNISTIČNI ŠOLI
  – NA ŠTAJERSKEM, na steni visi slika strogega “MARŠALA TITA”

  UČITELJ – avtoritarno – vpraša:

  “KDO JE NAPISAL – VISOŠKO KRONIKO?” ” MIHEC – ti povej ”
  MIHEC reče:
  ” Ne vem. JAZ JO NISEM NAPISAL”
  TONČEK takoj pristav.” JAZ TUD NISEM NAPISAL – VISOŠKE KRONIKE, mogoče jo je MIRKO,
  on dobro piše”
  MIRKO se upre: “RES DOBRO PIŠEM; AMPAK VISOŠKE KRONIKE
  – NISEM JAZ NAPISAL;
  NE VEM SPLOH – KAJ TO KRONIKA – JE”
  Tudi ostali učenčki – se oglašajo:
  “JAZ TUDI NISEM KRIV, JAZ TUDI NISEM NAPISAL – VISOŠKE KRONIKE”.

  UČITELJ SE – RAZJEZI.
  POGRABI MIHCA IN MIRKOTA – IN JU VLEČE – K RAVNATELJU .

  “TOVARIŠ RAVNATELJ
  – NIHČE OD MULCEV – NOČE POVEDATI – KDO JE NAPISAL – VISOŠKO KRONIKO !”

  MIHEC TAKOJ REČE”JAZ ŽE NISEM NAPISAL – VISOŠKE KRONIKE”.
  “JAZ JO TUD NISEM NAPISAL” – reče MIRKO.

  RAVNATELJ POMIRJUJOČE REČE:
  “NO,
  SAJ MOGOČE PA RES NIHČE OD NJIH – NI NAPISAL – VISOŠKE KRONIKE”!?

  KONEC ŠALE – iz TITO časov.
  L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • SIMON ROZIC

  Res je, g. Gorenjak, prav imate kot vedno; nastala škoda je velika,
  saj nismo v plemenski skupnosti, kjer nas bi vodili klovni oblečeni
  v cesarjeva oblačila…z bosopeto preteklostjo, brez prave odličnosti
  v vzgoji! To se nam dogaja že toliko let, da smo pozabili na tiste prave
  vrednote pokončnih mož, njihovih cenjenih družin in prave bodočnosti,
  ki bi jo lahko gradili na tej sto in več letni preteklosti! Škoda!.

 • Novakec1

  Dost si star da bi lahko dojel da sta tadva samo lutke v prvi bojni črti stricev iz ozadja ki si z nakradenim denarjem marsikaj lahko privoščijo, tudi vladanje.

 • Marija

  V.Gorenak.Se vam ne zdi,da bi kaj takega morali pisati leta prej ko ste bil na funkciji.Ali niste tudi vi izkoriščali neumnost ovc in pomagali v to današnje stanje.Vsi vi veljaki kateri ste danes v varnem lepem spominu znate lepo pisati,saj ste bili pri koritu in bi lahko preprečili nateg volivcev.Vsi kateri ne gredo na volitve niso ovce.Res danes vi,dr.Petrič,dr.Zupančič pišete in kritizirati.Prav je samo to je narobe,ker ste bili lepo v zavetju,za svoje preživetje.Ko bo lahko kaj naredili ste bili tiho.S aj ljudje nismo tako neumni.Za volivce katere imenujeta neumne ovce,ja verjetno niste nikoli bil lačen in s skorjo trdega kruha in se vprašanje zakaj v upanju na Drobtinice tako volijo.Ampak so žal vedno nalaganje.G. Gorenak res bi vas bilo Zanimivo srečati in vam povedati dejstva kako živi narod na robu.Da še to tudi vi ste krivi za vse to stanje držali ste vrečo.Če ne druga dovolj močna stranika smo in bi lahko spravili ljudi na ulice.Ne volivci vi izvoljeni ste delali napake,pa da jih ne naštevam verjetno jih za i poznate sedaj plačujemo lačni raćune.Vam verjetno ne bo treba iskati kruha v smeteh.Lepo je biti po bitki general. SP pozdrav.

 • Šobar Davorin

  Lamentiranje enega odpisanega. ….miličnika…

 • Dada

  O VINKO .. Kaj je rekel Orban ???? Ojoj hitro spremeniti oglase. Janša je sicer res vozil Nemca Webra s helikopterjem po Sloveniji in obljubljal podporo pri glasovanju, samo Orban je rekel, da bo glasoval proti Webru. O Vinko, nove smernice. Pomoč Webru ni brezpogojna… ha,ha,ha. Kakor veter zapiha ( beri: reče Orban) tako bo SDS glasoval. Vse čestitke Orbanu.