fbpx

Dr. Vinko Gorenak: Moj prvi vtis o predsedniških volitvah 2017

Foto: STA

Volišča so zaprta, prešteti so skoraj vsi glasovi. Rezultati so znani in se lahko spremenijo le še za kakšno stotinko odstotka. Kako jih komentirati? Kdo je zmagovalec in kdo je poraženec? V nadaljevanju naj navedem to, kar po moji oceni izstopa.

Najprej volilna udeležba. Pod 44 odstotkov. Katastrofa, ki kliče po ukrepanju. Kakšnem, ne vem, a v nekaterih državah je udeležba na volitvah zakonsko obvezna. Nisem prepričan, da je to dobra rešitev.

Vinko Gorenak (Foto: STA)

Levo-desni slalom Boruta Pahorja med Dražgošami in Barbara rovom ali med levimi in desnimi se mu je izplačal. Tudi “klofute” z leve in desne mu niso preveč škodovale. Tudi Milan Kučan ni več to, kar je bil. Njegovega brutalnega napada na Boruta Pahorja volivci niso dojeli tako, kot si je želel on sam. Tudi njegovo in medijsko “bildanje” Marjana Šarca ni rodilo sadu, kot bi si želel Milan Kučan. Toda njegovega vpliva in vpliva dominantnih medijev ni za zanemariti. Skoraj 25 odstotkov Marjana Šarca je dejansko doseg ne le Milana Kučana, ampak v določeni meri tudi dominantnih medijev. Namesto njega bi na volitvah s podporo Milana Kučana in dominantnih medijev lahko nastopil tudi kak drug klovn in odstotek glasov bi bil verjetno podoben.

Vseskozi so medijske ankete kazale izenačenost Romane Tomc in Ljudmile Novak. Jasno je bilo, da to ni realno. Ne vem, ali je katera lahko pretirano zadovoljna. Ljudmila Novak zagotovo ne, saj ni kaj dosti presegla tistega, kar je njena stranka dosegla na državnozborskih volitvah leta 2014. Romana Tomc pa je v volilno kampanijo vstopila veliko prepozno. Če bi se za kandidaturo odločila na začetku poletja, bi bil njen rezultat zagotovo veliko boljši. Dokaz temu je dejstvo, da je dobila veliko več, kot so napovedovale ankete, in njena priljubljenost je ob odličnih nastopih rasla iz dneva v dan.

Vsi ostali kandidati so dobili seveda zanemarljivo malo glasov. Kljub temu pa je peto mesto Andreja Šiška po svoje presenečenje. Pozitivno, seveda. Še posebno zato, ker sta za njim zaostala tako Boris Popovič kot Maja Makovec Brenčič. Še posebej za slednjo in njeno SMC je rezultat pod dvema odstotkoma prava katastrofa.

Kandidatka SLS Suzana Lara Krause in kandidatka GOD Angelca Likovič pa sta zagotovo neposrečena izbira njunih strank, njun rezultat pod enim odstotkom pa je resen opomin volivcev njunima strankama pred volitvami v državni zbor.

No, na vrsti je drugi krog predsedniških volitev. SDS, ki ji pripadam, se še ni odločila, koga podpreti. Zame ni dileme. Izbirali bomo med Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem. Ker klovnov pač ne maram, je moj glas že oddan.

Kolumna je bila prvotno objavljena v nedeljo, 22. oktobra, na www.vinkogorenak.net.

dr. Vinko Gorenak