fbpx

Eno leto vlade, eno leto popolnega niča

Urednik televizijskega programa Nova24TV Aleksander Rant.

Mineva eno leto, odkar so potekale državnozborske volitve, na katerih je zmago slavila Slovenska demokratska stranka. Mineva eno leto, odkar so leve stranke spoznale, da se jim je iztekel rok in da lahko samo s kampanjo blatenja in izključevanja sestavijo koalicijo. Na koncu jim je to tudi uspelo. Po mesecih pogajanj, iz katerih je prva izstopila Nova Slovenija, so sestavili vlado, ki ni imela niti večine v državnem zboru. Za to majavo vlado so se morale povezati čisto vse levičarske stranke, za večino pa so morali ponuditi bombončke skrajni Levici.

In kakšen je rezultat vladanja Marjana Šarca? Kaj dobrega je ta nekdanji komedijant storil za prebivalce Republike Slovenije? Zdravstvo razpada pri živem telesu, minister Aleš Šabeder, nekdanji direktor Semenarne, obiskuje propadajoče kolektive, ki iz dneva v dan izgubljajo zdravnike. Odpovedi dajejo medicinske sestre, ki pri izmenskem delu ne morejo več zdržati pritiska, saj jih je premalo. Zdravniki se nimajo časa ukvarjati s pacienti, saj jim ZZZS predpisuje, koliko časa si lahko vzamejo za posamični primer. Čakalne vrste pa se samo daljšajo in daljšajo. Vlada v tem času ni pripravila niti enega zakona s področja zdravstva, niti ene uredbe, ničesar. Na področju zdravstva nič.

Drugi podsistem, ki propada, je vojska. Že v času prejšnje ministrice Katičeve, ki v tej vladi sedi na pravosodnem ministrstvu, so vojaki hodili v Italijo po pakete Rdečega križa, da so lahko preživeli svoje družine. Terenske vaje so opravljali v razpadajočih čevljih, zveza Nato pa nam je dala cvek za pripravljenost. Vojska je spet dobila negativno oceno za delovanje v vojni. Sedanji in večni minister Erjavec je obljubil veliko obdobje modernizacije, nato pa z glavo trčil v nadkoalicijsko stranko Levica. Osemkolesnikov ne bo, novega orožja ne bo, višjih plač ne bo. Minister si je dovolil celo izjavo, da vojaki na misijah zaslužijo več kot on sam. Vojaki množično zapuščajo vojsko, v kateri bomo v naslednjih letih imeli samo še načelnike in generale, vojakov pa ne bo. Tudi na področju vojske nič.

En velik nič na vseh področjih
Tudi policisti imajo dovolj. Prejšnja vlada je sicer izpolnila svojo obljubo in kupila nove avtomobile. A tu se je končalo. Nova vlada Marjana Šarca ni naredila ničesar. Kroži celo šala, da bo v policiji kmalu več avtomobilov kot policistov. Večina policijskih postaj in uprav se sooča s pomanjkanjem kadra. 70-odstotno zasedenost imajo v Novem mestu in v Ljubljani. Vlada pa nič. Celo varovanje meje je tako “kvalitetno”, da število ilegalnih migrantov narašča iz dneva v dan.  A dejstvo, da čim več je policistov na meji, manj jih je na terenu v notranjosti, ostaja. To povzroča nove in nove težave. Policija je kadrovsko v strmem padcu, minister pa sindikate arogantno napada, da so parapolicija. Zakona nobenega, denarja nobenega. Na področju policije en sam nič.

Foto: STA

Na kratko omenimo še šolstvo. Minister Jernej Pikalo v stari revolucionarni maniri noče zagotoviti enakovrednega financiranja zasebnih osnovnih šol. Samo naše, državne, so prave. Ukvarja pa se s pregonom sovražnega govora, z uvajanjem toaletnih prostorov za pripadnike LGBTQ na FDV. A tudi njemu se podira strop nad glavo, kajti svoj glas so povzdignili ravnatelji. Šolstvo se sooča s krizo stagnacije programov, s krizo vodenja in s krizo slabo izobraženega kadra, ki ga iz dneva v dan bruhajo slovenske družboslovne fakultete. Zakona nobenega, rešitev problemov ni na obzorju. En velik nič.

Naj na koncu omenimo še vojno proti gospodarstvu. Vlada ni sprejela nobenega ukrepa za razbremenitev dela, ni znižala prispevkov in davkov, ki jih morajo plačevati podjetja za zaposlene, in ni odpravila kriznega DDV, da državljani plačujemo več državi za dobrine, ki jih potrošimo. S svojim največjim “uspehom”, dvigom plač v javnem sektorju, pa je dosegla le to, da so se podražili vrtci, domovi za ostarele in druge ključne storitve. Še tisto, kar so naredili, so zafučkali. Ta vlada je vlada praznega niča. Delajo nič, ukrepov ni, zakonov ni. Uradni list pa postaja bolj in bolj papir za zavijanje solate, saj se nič ne spremeni. Kljub temu pa ta vlada uživa rekordno visoko podporo. Očitno je v Sloveniji bonus, če nič ne obljubljaš in nič ne narediš. Volivci so odločili, in to, kar so izvolili, imamo. En velik, prazen nič.

Aleksander Rant