Erjavec je ogledalo naše nesposobne politike

Janez Remškar (Foto: STA)

Ko poslušam, berem in preko interneta spremljam zadnje dogodke v Iranu in doma, aktivnosti naših politikov ter komentarje naših medijev in poročil in komentarjev v tujini, me je sram. Sram me je zaradi naših trenutnih politikov.

Dejstvo je, da pri nas za politika ni potrebno nikakršno znanje, izkušnje, bog ne daj, da bi politik dal kaj na poštenost in poznal kaj je odgovornost. Potrebno je, da si čreden, da “korakaš” z in misliš enako kot voditelj ali vodje stranke.

In še nekaj! Pomembno je, da obvladaš besedni populizem. Če si takšen si dan na volilno listo in si lahko izvoljen. In po tem poslanka Maša Kociper meni, da si kot poslanec kar simbol države!? Ali je mislila resno? Za to, da imamo večinoma nesposobne, nepoštene, velikokrat premalo razgledane in izobražene poslance in ljudi na vodilnih položajih v politiki, skratka za stanje kakršnega imamo, smo odgovorni izključno volivci.

Blamaža ministra Erjavca
In kakšen obraz so nekateri naši vodilni politiki, predvsem minister Karl Erjavec, v zadnjih dneh, ob krizi v Iranu, pokazali svetu? Vsem so jasno pokazali, nekompetentnost in nesposobnost vodenja ter sodelovanja s partnerji v  težkem nevarnem trenutku. Povsem jasno smo pokazali, da nam je vseeno za skupno delovanje in prevzemanje bremena v misiji z naslovom: Neomajna odločenost. Slovenski politiki in njihovo ravnanje so posmeh tej misiji. Še enkrat: kot Slovenca me je sram! Naši politiki, ne vojaki, so ravnali egoistično, pod pretvezo skrbi za naše vojake, brez misli na skupno odgovornost, obremenitve in tudi nevarnosti v tej misiji. In to ob jasnih besedah predstavnika naših izjemnih specialcev v Iraku, da delujejo skladno z zavedanjem o nevarnosti, skratka skladno z  njihovo profesionalnostjo.

Obrambni minister Karl Erjavec. (Foto: STA)

Da ne bo nesporazuma. Brez dvoma je bila varnost naših vojakov v ospredju, vendar obrambni minister ni “reševal” naših vojakov, kajti to se dela v takšnih okoliščinah tiho, iz ozadja, brez medijev, ampak on je vsem na očeh in s tiskovnimi konferencami, skušal pridobivati politične točke v svojo korist, pred kongresom stranke DeSUS. Kaj takega je nezaslišano in nemoralno. V zadrego je spravil naše vojaške profesionalce in blamiral celotno republiko Slovenijo pred svetovno javnostjo. Takoj bi ga morali razrešiti. Če je v stranki vsaj nekaj odgovornih in predvsem poštenih ljudi, se bodo tega zavedli in končno svojega”vsestranskega ministra”, zamenjali z bolj pošteno in predvsem bolj odgovorno in verodostojno osebo.

Erjavčeva stranka ni prispevala k izboljšanju socialnega položaja upokojencev
Vendar: DeSUS je stranka upokojencev. Načeloma naj bi to bila stranka starejših, modrih in odgovornih ljudi. Stranka ki brani interese in koristi  generacije, ki je svoje delovno aktivno obdobje večinoma pošteno zaključila. Ali je to res? Ali so rezultati njihovega političnega delovanja skladni z njihovimi besedami? Velik del upokojencev ima še vedno pokojnine, ki “zagotavljajo” le životarjenje. Resnici na ljubo je treba poudariti, da imajo podobne težave v vseh državah bivše vzhodne Evrope, ker je imel marksizem oz. komunizem ekonomske rešitve le v teoriji. Vsakdanje življenje je v 70. letih obstoja komunizma pokazalo, da je sistem neučinkovit in pokvarjen, brez nadzora diktature proletariata. Zaenkrat stranka Karla Erjavca ni z ničemer prispevala k slabi socialni strukturi upokojencev, starostnikov. Če menijo drugače, vabim njihove predstavnike, da z menoj obiščejo nekaj onemoglih starostnikov, upokojencev, potrebnih pomoči drugega po Dolenjski.

Marsikateri od njih živi v povsem nemogočih razmerah. Žive v hišicah, ki niso vredne tega imena. Iz finančnih razlogov si ne morejo privoščiti namestite v domove za starostnike. Tega jim iz istih razlogov ne morejo omogočiti niti njihovi otroci. Ti ljudje žive v veliki bedi in človek si težko predstavlja kaj za njih predstavlja 150 evrov dodeljenih iz naslova dodatka za pomoč in postrežbo kar omogoča ZPIZ. Politiki in Erjavec bi to morali videti.

Sicer pa ali ni čudno, da stranka nagovarja le eno skupino ljudi, vse ostalo pa pušča vnemar? Torej pred očmi imajo le upokojence, mladi z enako hudimi težavami, kmetje, marsikdaj brezpravni zaposleni in delavci pa jim niso mar. Tako lahko hitro pridemo v stanje, da bodo nekatere skupine prebivalstva v Sloveniji kar izbrisane iz zanimanja politike. Tudi to je posledica predhodnega nedemokratičnega stanja, komunizma, ki je skrbel le za svoje, ki ni poznal demokracije in je poznal le politično hierarhijo, ki ni poznal morale, sicer ne bi pobijal nasproti mislečih in ni dopuščal vzgoje narodne zavednosti ob t.i. internacionalnem gibanju delavstva. In posledica takega predhodnega stanja ter v resnici tudi težkega izhodiščnega stanja marsikaterega upokojenca v 90. letih je nastanek stranke DeSUS. Žal pa sem sedaj slišal, da poslanski klub DeSUS podpira Erjavca. Če je to res, imajo tudi poslanci (z izjemo Roberta Polnarja) enako moralno vodilo kot  Erjavec, torej skrbeti le zase.

In še enkrat: skrb za vojake je na mestu. Ampak sami vojaki so poudarili, da stvar v okviru predvidenih tveganj obvladujejo. Kljub temu so morali domov. In v kakšnem položaju bodo njihovi nasledniki, ki bodo v nasprotju z sedanjimi odločitvami g Erjavca, oditi na tvegano področje konce meseca januarja 2020? Če smo se umaknili sedaj, ni razloga, da na to območje, pošiljamo nove pripadnike naše vojske. Ali razmišljam narobe? Ali pa bo politična situacija Erjavca tedaj drugačna. Vsekakor stanje v Iranu ne bo čez 14 dni nič manj nevarno.

dr. Janez Remškar

 • AlojzZ

  SLO staroselci si pač ne zaslužijo države.

 • rubec

  Slovenija je dobila svoj Irangate. Ker je zima, upam da vsaj dolge.

  • Peter

   Boš pa vsaj kakšni slabšakovi privoščil tangice, no.

   • JANEZ GUS

    Dolge.

 • janko

  Več kot dovolj je bilo vsega, slonenceljni!
  Marš vsi na volitve, vedno, vsi, vedno vsi, vedno vsi!!!

  • Novakec1

   Koga boš pa volu vol… Vsi isti, fašisti…

   • pajot

    Koga boš volu? SDS vsekakor. Se pravi, Janeza Janšo.

    • Novakec1

     Isto sranje drugo pakovanje.

   • Andrej

    Isti so komunisti in fašisti. Le da ti nimaš preveč razčiščenih pojmov katera imena za tem stojijo.

    • DEATH TO COMMUNISM

     Niti slučajno niso isti. Komunajzarji so najbolj smrdljiva greznica človeštva. Fašisti so proti komunajzarjem navadne ovčke!

     • Andrej

      Midva to veva. Novakec1 pa NOČE vedeti.

   • janko

    Niso vsi isti. Je velika razlika med ljudmi, veš. Kakor 20 in 80 letna ženska. Skoraj ni razlike v teži in velikosti. Drugje je razlika.

    • Novakec1

     Še enkrat prečiti moje vprašanje, mogoče ti kapne.

  • WISKY 1000

   In to na volitve samo za SDS,da osvobodimo Slovenijo pred komunajzarji

 • črnaovca

  Erjavc ni ogledalo temveč del te nesposobne politike, a je bil do sedaj v vseh vladah zraven, edini ki se ga je na hitro znebil je bil Pahor ker je presenetljivo ugotovil kakšnega hudega nakladača ima zraven

 • Andrej

  Erjavec, šivilja, tišlar, Cerar, CK ZKS so naše ogledalo.

 • VERZIFIKATOR

  Karl Matič

  KARLI IN ŠAH

  Šah, kraljevska igra iz Irana,
  se igra v obskurni tudi sceni,
  imenuje tam se šah ceneni,
  zadnji čas je še predobro znana.

  Karli jo igra, ki imitiral
  rad bi vsakič znova mojstre šaha,
  kadar situacija je taka,
  da najraje bi se absentiral.

  Vratolomne šahovske rošade
  vleče Karli urno iz rokava,
  upa, da poteza spet bo prava,
  da vzdržale bodo barikade.

  Karli je šahist zares od vraga,
  igre se naučil je v Iranu,
  pravi, da so kmetje v prvem planu
  in samo tako lahko da zmaga.

  Kmetov šest je žrtvoval v trenutku,
  s plošče jih je urno dezertiral,
  ne da bi na igro se oziral,
  Karli deloval je po občutku.

  Zraven se nastavljal je, poziral,
  videl se že v pozi zmagoviti,
  treba več ne bo se mu boriti,
  malo še, pa sam se bo matiral.

 • JANEZ GUS

  Pomislite,kako fukjena država smo,da je ta klovn lahko že 15 l na sceni.V normalni državi ne bi funkcioniral pol leta.

  • DEATH TO COMMUNISM

   Samo 15 let?! Mal preveri svoje podatke. Ta nesposoben pezde parazitira državo že 25 let!

 • Vlado77

  DeSUS skrbi za upokojence v znesku kepic sladoleda. Kljub pomoči SAB s 6.5€ morda na koncu leta bodo upopkojencem bolj malo pomagali. Sploh je stranka upokojencev posebnost v EU. Skrb za upokojence imajo v programih vse stranke. SDS ima realne in boljše predloge. Nujna je pokojninska reforma, ki jo ta vlada ne zmore. DeSUS je popolnoma nepotrebna stranka. Tisti ki jo volijo v upanju na zboljsanje položaja upokojencev so lahko razočarani. Erjavec in poslanci DeSUS skrbijo predvsem za to da ostanejo poslanci. Poslanci? Bolj bralci pripravljenih tekstov pa še slabi bralci. In to za 3000€+!

  • maček ivan

   Ha, ha, … a tej golazni se reče poslanci??

 • WISKY 1000

  Kahl bo lahko šel na radio gaga delat