EU, Nato, hvala, da!

Publicist Igor Omerza (Foto: Demokracija)

Nigel Farage, britanski politični klovn, ki je svoje zvezdne trenutke doživel v zlagani kampanji za odhod Velike Britanije iz Evropske unije, je maja letos v TV intervjuju izjavil, da je “brexit spodletel”. Ker je v zanosu, da Britanci odidejo iz EU, nespametno izjavil (leta 2017), da bo v primeru polomije brexita zapustil domovino in odšel živet na tuje, ga seveda sedaj nekateri pozivajo, npr. zelo gledani TV-komentator Piers Morgan, naj to sedaj stori. Farage sicer pravi, da je za neuspeh brexita kriva britanska politika in administracija, ki se je pokazala še bolj nesposobna in birokratska, kot naj bi bila po njegovem mnenju bruseljska politična elita. Ampak birokracija gor ali dol, Farage in Britanci, ki so glasovali za brexit, so ga hudo polomili!

Vse to je seveda posledica dejstva, da je od odhoda iz unije VB začela gospodarsko pešati in da je precej izgubila na politični veljavi v planetarnem okviru. Skratka, na Otoku se začenjajo pojavljati močni glasovi, naj VB prizna zgodovinsko napako in izvede nov referendum ter se znova priključi veliki evropski družini!

Zakaj je to pomembno tudi za Slovenijo? Prvič, z vrnitvijo Velike Britanije bi se povečala moč povezave, ki je tako politično, gospodarsko in kulturno blagodejna za nas. Drugič, odpadle bi čakalne vrste na carini za tiste številne, ki potujejo tja. Tretjič, naše gospodarstvo bi znova dobilo velik trg brez “mejnih” in “pravnih” omejitev. In četrtič, to bi bila še ena močna klofuta zločincu Putinu, ki si želi šibko demokratično Evropo in tudi šibek Nato.

Slovenija v Natu je varna pred nikoli docela zaspalim imperializmom
Ob tem se meni poraja vprašanje, kako je mogoče, da v Sloveniji podpora Natu pada. Če ne bi bilo vojne v Ukrajini, bi to še razumel, saj ni prijetno poslušati, koliko bomo morali v prihodnje dati za vojsko, ker bi lahko to dali za kaj drugega. Toda ob tako jasnem dejstvu, da največja država na svetu, z največjo količino jedrskega orožja, država, ki ni niti tako daleč od nas, brutalno, brez vojne napovedi napade sosednjo državo, bi morala podpora Natu po vsej logiki zrasti! Ali je resnično populizem Levice v napadanju Nata tako močan?

Levica je ena glavnih nasprotnik zveze Nato.

Ali je to padanje podpore Natu pri nas morda posledica dejstva, da nekateri vplivni ljudje v Sloveniji smatrajo, da je širjenje te vojaške zveze povzročilo vojno v Ukrajini in ne Putin, čeprav ta javno izjavlja, da želi obnoviti Sovjetsko zvezo in za katerega Ukrajinci sploh niso narod in jih vodijo neonacisti. Nato tudi nikoli ni nameraval in ne namerava napasti Rusije, pač pa je to predvsem ščit pred grozečim ruskim imperializmom (spomnimo se Čečenije, Gruzije). Kdo je silil Poljake, Litovce, Estonce, Latvijce v Nato! Sami so goreče prosili za to! Prav tako Slovenci in Črnogorci, pa sedaj Finci in Švedi. Tudi v nevtralni Avstriji se že pojavljajo glasovi, da bi bilo morda dobro prositi za vstop v Nato. No, za Švico tega še nisem slišal!

Generacije Slovencev tako v domovini in še bolj v emigraciji, kjer so lahko o tem svobodno razpravljali in pisali, so se bale samostojne slovenske države zaradi bojazni pred Romani, Germani, tudi Rusi, namreč, da bi nas ti v primeru popolne samostojnosti pohrustali za zajtrk. Zato sta recimo prvoborca osamosvojitve Lambert Ehrlich in Ciril Žebot stremela za samostojno slovensko državo, toda če se le da v okviru neke zveze držav in le v skrajnem primeru bi pač bili popolnoma sami.

Zato npr. tudi veliki Slovenec Boris Pahor ni zagovarjal samostojnosti Slovenije (boleča izkušnja z Mussolinijem) v nasprotju s svojim prijateljem in emigrantom Francom Jezo, ki je novembra 1948 pobegnil (čeprav je bil v OF) pred stalinizmom doma v Trst in tam fanatično zagovarjal in propagiral samostojno slovensko državo. No, oba je Udba vneto zalezovala, ker sta imela tudi skupno točko, zahtevo po politični pluralnosti v domovini. Zalezovanje Pahorja sem opisal v knjigi Boris Pahor – V žrelu Udbe, zalezovanje drugega pa bom objavil naslednje leto v knjigi “Velikani slovenske osamosvojitve in Udba” s podnaslovom “Franc Jeza – Separatist”.

In za konec: Slovenci in vsi slovenski državljani, pamet v roke, v Natu je naša država varna pred nikoli docela zaspalim imperializmom vseh vrst in barv!

Mag. Igor Omerza