Evropa mora znova odkriti svoje krščanske korenine

Marco Gombacci je italijanski politični analitik in novinar. (Foto: Demokracija)

Kdo smo? Od kod prihajamo? Ker smo zanikali svojo zgodovino in svojo kulturo, smo Evropejci izgubili tisto skupno identiteto, ki je pripomogla, da se je pred več kot sedemdesetimi leti evropski projekt sploh začel. Milostni udarec pa je evropski identiteti zadal Francoz Valéry Giscard d’Estaing, ki je vodil Konvencijo o prihodnosti Evrope in je poniževalno zavrnil (“Pismo lahko zadrži kar v žepu”) sporočilo papeža Wojtyle, ki je prosil, da bi se v tisto, kar bi morala biti ustavna listina Evropske unije, vstavilo sklicevanje na njene judovsko-krščanske korenine.

Za ustanovne očete De Gasperija, Schumana in Adenauerja je bila Evropska unija neizogibno krščanska. Sedaj pa se zdi, da se Evropa skoraj sramuje svojih korenin, da se izogiba vsakemu sklicevanju na vlogo vere v zgodovini te celine. V pravkar odprtem Muzeju evropske zgodovine v Bruslju ni nikakršne omembe krščanskih korenin, v hladnih hodnikih evropskih institucij bi bila postavitev križa ali kakršnegakoli drugega simbola identitete skoraj zločin. Po drugi strani pa je Evropska komisija z 2,5 milijona evrov financirala razstavo z naslovom Islam je del naše zgodovine!.

Prevladujoči sekularizem v Evropi ruši cerkve, da bi se namesto njih gradila parkirišča ali trge, v vseh evropskih mestih pa so postavljene številne mošeje, ki jih financirata Turčija ali Savdska Arabija. Božične predstave v šolah se odpovedujejo, da ne bi užalili otrok drugih ver, ukinjajo se šolski ogledi razstav “verske umetnosti”, da ne bi nadlegovali nekrščanskih otrok ob ogledu Belega križanja Marca Chagalla, kot se je nedavno tega zgodilo v Firencah v Italiji.

Medtem je v “evropski prestolnici” Bruslju postal Mohamed najbolj razširjeno ime za novorojenčke, enako se dogaja tudi v drugih pomembnih mestih, kot sta Amsterdam in Oslo. Vse to je ob upadanju stopnje rodnosti v Evropi povzročila vsekakor tudi gospodarska kriza, ki je v zadnjih desetih letih zajela staro celino, pa tudi popolno pomanjkanje družinske in natalitetne politike naših nacionalnih vlad.

V primerjavi z letom 2010, ko je bil opravljen zadnji popis in je bilo muslimanov v Evropi 44 milijonov, jih bo po podatkih Centra Pew Reasearch leta 2030 več kot 58 milijonov. Številka pa bo očitno še hitreje rasla zaradi zadnjih valov migrantov iz držav, kjer je islam prevladujoča religija.

 Erdogan pa ni izpustil priložnosti in je pozval vse Turke, ki živijo v Evropi, da nimajo samo treh otrok, ampak pet! “Ker ste vi prihodnost Evrope!” Pri tem se je skliceval na besede Houarija Boumediena, alžirskega vodje, ki je leta 1974 na skupščini Združenih narodov dejal, da bo “Evropa osvojena skozi maternice naših žensk”.

Morali bi se začeti zgledovati po naših krščanskih bratih na Bližnjem vzhodu, ki niso nikoli zapustili križa, vere in svoje identitete, pa čeprav jih je Islamska država preganjala in nad njimi izvrševala čisti genocid. V Siriji kakor tudi v Iraku kristjani še naprej nosijo verižice s križem na svojih prsih ali pa kar tetovirane križe na svojih telesih – kljub nevarnosti, ki jo ti predstavljajo za njihovo življenje. Čeprav je islamski bes njihove cerkve in njihova domovanja zravnal z zemljo, niso izgubili volje, da ostanejo in jih znova zgradijo, da bi s tem preprečili, da bi se te stoletja krščanske dežele islamizirale, kar so si želeli rezalci vratov Islamske države.

Pred kratkim sem bil v Siriji in v Kobaniju, simbolu kurdskega upora proti kalifatu. Sredi mesta stoji majhna cerkev, v kateri kristjani s ponosom kažejo svoja Sveta pisma, križe in fotografije svojih praznovanj zadnjega božiča, ko so skupaj s sosedi muslimani obhajali praznik Kristusovega rojstva. Vse to, česar v Evropi skoraj ne smemo več kazati.

In prav zaradi tega obiska sem razumel, da se ne moremo soočiti s prihodnostjo, če se še naprej sramujemo svoje vere ali svoje kulture, nasprotno, le če odkrivamo svoje zgodovinske, kulturne in verske korenine, lahko zrastemo in sprejmemo nekoga, ki je drugačen od nas.

Marco Gombacci

 

 • Zgornji

  TOOOOOOOČNO TKOOOOOOO !!! ! !!! NE PA DA HOČEJO MOHAMEDANCI NAREDITI IZ EVROPE EN NAVADEN MOHAMEDANSKI KLUB !!! ! !!!

  • Hun

   kva teb prhaja

   • Zgornji

    Sam da teb odhaja …

 • Hun

  Italjan pametuje o Avstriji, Nemciji in Bruslu…doma pa skorumpirana drzava do fundamenta

  • david23

   Vsak naj najprej pred svojim pragom pomete! Upam, da razumeš, kaj sem ti hotel povedati! Sicer pa članek ne govori o korupciji!

   • Hun

    koruptivni politiki polnijo zepe na racun migrantiv…teb je treba komentar narisat

 • Robert Romih

  naše korenine so poganske

  • Slovenec 33

   Po tvoji ugotovitvi imaš ti korenine nekje pri amebi in vmesna faza so opičjaki
   Neandrtalce in homo sapiensa bodo morda tvoji daljni potomci dosegli.

  • macon

   Potem pa so Antični Grki in Rimljani sprejeli krščanstvo in so iz poganstva preklopili v en drug način funkcioniranja in to so veliko pomembnejše družbene korenine kot Karantanci, katerih knez je sedel na okrušku rimskega stebra (ob takem knezu bi stari Rimljani, ki so imeli milijone popolnih pobarvanih stoječih stebrov umrli od smeha). Barbari so se družbeno šli rodovne in plemenske strukture kot praljudje v paleolitiku.

   • Jovo Jamnica

    Karantanci pač niso meli dobene množice brespravne raje na voljo, kera
    bi jim gradila svetišča is klesanega kamna… Egipčanom, Inkom,
    Feničanom, Grkom, Babiloncom in Rimlanom to ni blo teško…

    • macon

     Karantanci v primerjavi z Egipčani in ostalimi niso imeli za kruh, torej se je večina ukvarjala s pridelovanjem hrane in ni bilo zadosti ljudi, da bi postavljali spomenike. Poleg tega jih tudi niso znali postavljati.

     Brezpravnost si si zapomnil iz komunajzarskega zgodovinskega učbenika za 7. razred. Dejstvo je, da so bili razen sužnjev (vojni ujetniki) za delo takrat vsi plačani.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Plačani z zlatom. Tudi zlata Karantanci niso uspeli uplenit na svojih bojnih pohodih. Imeli pa so svinc, kovino bojda teško k svina…

     • macon

      Obdobje od -300 do +300 je bilo veliko bolj bogato kot vse pozneje vsaj do 1500. Čista beda je bila pa od 600 do 1000. Letnice, ki jih nisem omenil, pa nekje vmes. Tudi ljudi je bilo v antiki v Evropi veliko več kot pozneje v srednjem veku.

      Karantanci so bili brezvezna plemenska skupnost, zanimivi so nam samo kot naši predniki.

     • Jovo Jamnica

      Rad poenostavlaš. Če se omejim samo na Sredozemle in trdim, da so Judje in pozneje Rimlani častili kult dela, ga Grki, Feničani, Egipčani in tudi Arabci… niso. Med “brezdelneže” štejem tudi Etruščane. Omenjenim je predstavlalo delo nekaj sramotnega, nevrednega višjega stanu, zato so tamkaj delali predvsem sužni. Kult dela ohrani obraz le v zahodni polovici Rimskega imperija in kmalu po njega padcu, se ustanovi prvi Benediktinski samostan (529) čigar geslo Ora et labora… in Bog ti bode takoj pomagal… poneso misionarji med poganske Karantace. V bistvu se moremo danes vsi zahvaljevat tako Judom, Rimlanom in Benediktincem, za neverjeten razvoj znanosti v svetu.

     • macon

      Noben višji sloj ni fizično delal. Dosti je bilo, če so prevzeli upravne funkcije, pozicije v vojski, se šli trgovino ter kulturno mecenstvo in potem so taki višji sloji družbi koristili. Problem so popolni paraziti, ki so prejemali rente in povsem zabluzili v svojem sijajnem izoliranem svetu. Tipičen primer je bilo recimo francosko plemstvo pred francosko revolucijo, ki jim je Ludvik XIV prepovedal produktivne dejavnosti, da jih je lažje kontroliral.

      Benediktinci in podobni so odraz primitivnosti dobe: samovzdržno kmetijstvo, ker sta trgovina in specializacija poklicev praktično zamrli in so morali biti vsi za vse, da so preživeli.

     • Jovo Jamnica

      pač bodi tako…

  • stajerc5

   Zakaj ne gres na prve zveplene bakterije na dnu morja, budala!

  • dob

   Točno tako! Mi smo Materini!
   Mi smo od tega sveta.

 • Olga2345

  Problem Evrope je združevanje levičarjev (prebarvanih komunistov) z Islamistii, nacistom Sorosom in globalisti, preko skorumpiranih politikov!! Gre za TERORIZEM in KORUPCIJO!

  Ob izdatni pomoči “krščanskih” socialistov uničujejo krščanstvo, temelj Evrope in zahodnega sveta!! Temelj stabilnosti in miru v tem delu sveta!
  Sramota je, da je “cerkev ločena od države”, levičarji pa muslimane s pomočjo Sorosove pkacanke, Fajonke, rinejo v politiko!???
  Zato, ker muslimani nimajo “cerkev”, ampak mošeje?!!
  Zato, ker je krščanstvo miroljubno, islam pa divjaska, zlocinska ideologija, enaka komunizmu?!!
  Početje je treba obravnavati kot terorizem in vse vpletene politike postaviti pred sodnike in za rešetke!

  • Hun

   Nemcija ni sodelovala v koaliciji napadov na Iran in Libijo…zidovskemu pohlepu so pokleknl ZDA, Francija, VB, Italija, Spanija…zidovski bogatunski klani so se zacel med sabo zret….Trump je lutka zidov..Ivanka je prevzela zidovsko vero…
   Banona je Trumpov zet odstavu…Trump je pizda enaka kot Obama, Bush..

  • MižekFiga

   Dovolj je: “Islam je divjaška, zločinska ideologija, enaka komunizmu?”.

 • Slovenec 33

  Levaštvo prakticirajo prebarvani, ilegalni, prikriti komunisti.
  Komunizem je najbilj zločinska religija v zgodovini človeštva, ker je v svojem 100 letnem obstoju pobil skoraj 200 mio svojih ljudi.

  Soroden je z islamom, ke je v svojem 1300 letnem obstoju pobil 700 mio ljudi.
  Za obe religiji je značilno, da delata svoje pristaše za prvorazredne in ostale za nižjerazredne.
  Komunizem, kot islam ne priznata naroda ampak samo religijo.
  Zato so komunisti med vojno deleli genocid nad slovenskimi rodoljubi, da bi Slovenija postala le geografski pojem in ne bi bilo več Slovencev in so delo opravili kar temeljito. Skoraj ni več Slovencev ampak se pojavljajo slovenceljni in naseljujejo so se še okupatorji v večjih množicah.
  Ob tem so trčili ob krščanstvo, ki omogoča obstoj slovenskega in drugih narodov in jih tudi ohranja, podpira ter združuje in jih ima za enakovredne, kar je v nasprotju z ostalima religijama.

  Zato je krščanstvo trn v peti vsem tem podlim zločincem.

 • althar

  Dobro, krščanstvo je doma v Evropi od 4. stoletja, medtem ko sekta arabskega pedofila ni bila nikoli tukaj doma, to je jasno. Ampak še pred tem so Evropi dolga tisočletja vladala ljudstva in božanstva, ki so nastala iz slovanske osnove (Y-DNA I in R1a), pa bi lahko na primer gradili identiteto na tem.
  #sampredlagam

 • dob

  Število Nobelovih nagrajencev iz muslimanskih držav lahko preštejemo na prste ene roke in še ti nagrade niso nagrajheni za znanstvene dosežke, temveč za prizadevanja za mir v svetu in sožitje med narodi, med katerimi si muslimani sami med sabo delajo krivico.
  Arafat je prejel Nobelovo nagrado!
  MI smo se zelo skoncentrirali na krivice, ki jih Izraelci delajo Palestincem, in zdaj so Izraelci proglasili nacionalno državo, kar nam pravzaprav govori, da so – inteligentni kot so, saj se ne poročajo med bratranci, ker je v njihovi kulturi to prepovedano – pogruntali, da je v samoobrambi pred izginotjem prav nacionalna drđasva tista,. ki bo zagotovila preživetje narodu, z vso njegovo vsebino, ki jo je skozi zugodovino gradil, varoval, čutil, jo spremljal, častil in varoval!

  Slovenci? Plen jugoslovenarstva!
  Kravji drek na poletni plohi, ki med nalivom izginja! To smo mi zdaj.
  Patriotizem? Za kučana je patriotizem taka vojska, ki je last Partije in brani Partijo. Druga vojska ni dovoljena, ker bi jo nekdo lahko uporabil oproti Parztiji in zato je Katička slovensko vojsko žrtvovala na oltarju Partije in jo uničila.
  Toda kučan boi vedno imel dovolj denarja za zdravljenje v Švici. Tudi če ubije UKC in vse paciente v njem. Vključno z otroko srčno kirurgijo, ki so jo kučanovci desetletja načrtno uničevali. Prekleti morilci!!!

  Dovolili smo, da nam sugerirajo, da smo ZDA in zato moramo provzemati vzroce, ki jih imajo ZDA!
  Da smo država, ki je mešanica različnih narodov in da imajo tukaj na dveh kvadratnih metrih vsi enake pravice, ki se zdaj imenujejo “človekove pravice”.

  Ampak naša izkušnja pravi, da večji primitivec na daljši rok asimilira druge! Da večji porimitfivec ce++vedno zmaga! Slovenci so izdelali za svoje potrebe celo rek, ki pšravi, da pametnejši popušča.
  Zato imamo zdaj imbecile na oblasti. Oni so zmagali. Pametnejši pa ne gredo volit.

  Med II Svet. vojno je bilo par komunistov. Leta 1990 – skoraj vsi.
  Tako se bo “asimiliral” tudi Islam!

  Znanstvena dela? Drugi civilizacijski dosežki, ki jih je Islam prispeval napredovanju človeštva?
  Ta civilizacija NI SPOSOBNA prispevati k razvoju človeštva!
  Tako, kot ga v naši civilizaciji LGBT ni sposobna razmnoževati, ga regenerirati in skrbeti za otroke.
  (komunistična teorija, da bo za otroke skrbela država!)

  Očitek, češ da gre pri nasprotovanju kulturi Islama za rasizem, je bedarija.
  Islam je sam sebi okvaril gensko zasnovo s porokami med bratranci, kar traja že 1400 let. Posledice so tako pošastne, da ta civilizacija propada, in ti ljudje, ta organizem (civilizacija je živ organizem in reagira samoobrambno!) po mojem sklepanju reagira čisto fizično, podzavestno, ko skuša sebe reševati na način, kot to zdaj počnejo.
  Nasilje je namreč komunikacija!!!
  Propblem je v tem, da mi ne znamo nanj odgovarjati, MI smo tisti, ki NE KOMUNICIRAMO. Ne branimo se!

  Vdirajo k nam in se poslužujejo svoje mitologije, ki je verske narave. Njo vzdržujejo, pa čeprav ona njih ne vzdržuje, temveč jih pohablja in končno tudi iztreblja.
  Pridejo sem in pričakujejo čudežno “ozdravitev”. Hkrati ne kažejo želje po mešanju genskega bazena z nami. Potrebovali bi pa kakih 50 let mešanja z drugimi civilizacijami, da bi sebe očistili genskih napak, ki so nastale s 1400 let porok znotraj bližnje družine.
  Kar pa je najbolj smešno, še nisem videl resnega vprašanja nekega novinarja na televiziji, ki bi nekoga v množici migrantov vprašal: pravite, da si želite v Nemčijo… Zakaj pa? Kaj pričakujete, da boste tam dobili, zakaj si želite tja? Opišite nam, kakšno je po vaše tisto življenje, po katerem hrepenite in zaradi česar ste prišli sem. Vam je kdo povedal, d aboste to dobili v Nemčiji? Kdo?

  Pa morda še podvprašanje: kaj ste pripravljeni storiti za takšno življenje, ki ga pričakujete zdaj v EU?
  Razen seveda re-interpretirati “človekove pravice”, ko vam zmanjka denarja, ko vam prepovedo ropanje, posiljevanje po cestah, skrivanje žensk za burkami ipd., ker posega v naše pravice in v naše navade, medtem ko vam vaših ni treba zagovarjati, ker si jih preprosto izsilite.

  Gre torej za povsem antroploško-medicinskei problem in nima z rasizmom ali nestrpnostjo do “drugačnosti” prav nobene povezave!
  Ima pa porecej povezave s kriminalnim početjem, spolnim pohabljanjem otrok in nečloveškimi totalno brezsrčnimi navadami, ki jih naša civilizacija ne prenese, v Islamu pa so civilizacijsko sprejete in jih zato te njihove navade vlečejo na dno človečnosti. Zaradi česar jim civilizacija propada.

  Komunisti, levaki, kučanisti, boljševiki, SD-jevci, slovenska Levica, in posplošeno svetovna levica – leftists, Antifa, LGBT in ostali bla-bla-bla, z eno besedo vzdrževanci, infantilneži, nedorasli osebki, prededipalci, ki so nezmožni skrbeti zase kot odrasli in odgovorni ljudje, ter sebe organoizirati v normalno družbo, ki bo sposobna ekonomsko preživeti z lastnim delom – imajo enak problem!

  Zato sebe zdaj skrivajo za muslimansko invazijo, ki jo uporabljajo kot orožje proti tistim, ki jim toplo priporočajo, naj že enkrat odrastejo preden se potopijo na dno človeštva še sami, in to prav zaradi te svoje otročje usmeritve, da jih morajo drugi vzdrževal pri življenju.

  In da jim bo, seveda, nekdo drug zagotavljal njihove “človekove pravice”, oni jih bodo pa samo intrepretirali po svoje in jim dodajali anekse. Potem bodo tako lahko sesali mamino mleko na državne sise.
  V bistvu pa samo nas rinejo v SVOJ samomor! V bistvu niso niti toliko samostojni, da bi se sami fentali, če jim ni več želja živeti tu.

  https://themuslimissue.wordpress.com/2013/05/28/psychologist-serious-consequences-of-muslim-inbreeding/

  https://mainerepublicemailalert.com/2016/05/22/1400-years-of-inbreeding/

 • dob

  Jaz ti bom pa pomagal.
  Vedeti je bolje kot verjeti.

 • Slovenc

  Se pravi mora evropa nazaj v srednjeveske case, kjer so klali v bozjem imenu zaradi absurdnih vzrokov kot so presustvo, zanost, bogokletje pa tudi ce nisi odnesel zlato v cerkev vsako nedeljo. Grmade za carovnice se ze pripravljajo…. Lol krscanstvo je ena velika farsa z katero vam posiljujejo otroke, na stara leta jim pa se dinarcke nosite vsako nedelo na maso, ker bi si radi kupili vsropnico za v raj. Se pravi zame je to se vecji cirkus kot je islajm…

  • Bloški Tonček

   To “klanje” v srednjem veku.. Kako fascinanten pojem… Malo poglej statistike moderne dobe, recimo druge svetovne vojne ter komunističnih revolucij, ki so se dogajale okrog tega časa. Mučenje? Malo poglej sisteme SZ in celo moderne ZDA, kaj počnejo z teroristi. Pa smo kao v razsvetljenem času demokracije in svobode. Zgodba čarovnic in španske inkvizicije (pa še to zbledi proti primeru isisa) pa je itak v glavnem maslo civilne oblasti (takrat je bila vera isto kot državljanstvu, muslimanski pokoli kristjanov, ropanje po naših deželah in judovsko odpiranje trdnav pa še trdno v spominu, tako da je bila inkvizicija v bistvu to, kar sta cia ali pa mosad, razen da so se dejansko držali nekih pravil)
   Pffff, še en poba, ki misli da biti ateist pomeni biti intelektualec

 • večni srb

  Evropa je bila krščanska edino pod cesarjem Konstantinom in v mračnem srednjem veku, ko je Svetemu Rimskemu cesarstvu germanskih narodov vladal papež. Kakšne judovsko krščanske korenine neki, Evropo so ustvarili etruščani in stari grki, na španskem polotoku pa afričani in muslimani.
  Vsi narodi Evrope so imeli poganske korenine, brez izjem, na čelu s starim Rimom, medtem ko se je Grčija učila še od egipčanov, hebrejstvo se je takrat širilo samo na izoliranih območjih severne Afrike in so ga v evropo zanesli skupaj z judovskimi sužnji.
  Cerkve se rušijo zato, ker so prazne in jih nima nihče interesa vzdrževati, tudi ni vsaka štala razkošen dvorec in vsaka starina neprecenljivo umetniško delo. Umetnost stoji sama zase, sicer ne bi bila umetnost temveč propaganda, noben poznavalec ni tak bedak, da bi ugibal kdo so tisti strici na Zadnji večerji in zakaj tisti hipi v sredini krili z rokami, krščanske mojstrovine so bolj večne od same religije.
  Ko bo število muslimanov v Evropi naraslo za 15 milijonov, se bo število ateistov in krščanov povečalo za 150 milijonov, tako da ni panike. Verjetno jih bolj skrbi v arabskem in azijskem svetu, ki so jih preplavili zahodni trgovci in pustolovci vseh sort, skupaj z njimi se spreminjajo tudi fevdalne družbe in splošna kultura prebivalstva. Ideologija ni problem,ljudje so vse manj verni, ker je svet poln vseh mogočih in dostopnih čudes. Za padec natalitete, je najbolj kriv domač represivni aparat, ki celostno uničuje šibkejše in slabše prilagojene dele popolnoma razslojenega prebivalstva. Mogoče se bodo ljudje predramili sedaj, ko so se med neopazne domače reveže pomešali še ekscentrični tujci. Iz domačih vojaško policijskih džamaherij bežijo zato, ker so postali bolj pametni, domov se vračajo zahodno kultivizirani. Z maternico, sta nas že zdavnaj okupirala Eva in Adam, prav zaradi takih oslarij, danes nima več smisla nabijat o verski identiteti katerekoli evropske članice. 5 ciganov ali dva otroka, ki lahko uživata zahodno blaginjo, mislim, da to enostavno ne more biti vprašanje.
  Bližnji vzhod gre po poti balkana, tretjina Hrvaške, pol bosne in Albanija so danes skoraj neposeljeni predeli sveta.

 • MižekFiga

  Dovolj in še preveč je: “Islam je divjaška, zločinska ideologija, enaka komunizmu?”.

 • BananaNjam

  Verstva so cirkus! Drugače pa sem kolumno z užitkom prebral!