Izjemne “pokojnine”, pokojninsko parazitstvo

Foto:

Slovenski upokojenci živijo vse slabše. Povedno je, da je razmerje med povprečno starostno pokojnino in povprečno plačo še leta 2008 znašalo 67,1 odstotka, letos samo še 56,9 odstotka. Povprečna starostna pokojnina, ki znaša 622 evrov, komaj zadošča za preživetje. A še te ne užije marsikateri med 615.681 upokojenci.

26,4 odstotka jih na primer prejema pokojnino, ki je nižja od 500 evrov, nižjo od 1.000 evrov 87,4 odstotka, pokojnino nad 1.500 evrov samo 3,5 odstotka upravičencev. Osuplja podatek, da se je v desetletju 2008−2018 število upokojencev povečalo s 527.933 na 615.681 oziroma za 16,6 odstotka, delež pokojninskih izdatkov v BDP pa se je zvišal samo za 0,3 odstotne točke, tj. z 9,7 odstotka na 10 odstotkov. Breme staranja prebivalstva je s slabšanjem gmotnega položaja prevaljeno v glavnem kar na upokojence. V mandatu Cerarjeve vlade 2014−2017, ki je bil zaznamovan z okrevanjem gospodarstva in povprečno letno rastjo BDP 3,4 odstotka, je znašala povprečna letna rast pokojnin samo 0,17 odstotka. Kje so časi prve Janševe vlade 2004−2008, ko so pokojnine rasle po povprečni letni stopnji rasti 5,5 odstotka! Letos so se sicer pokojnine februarja uskladile za 2,2 odstotka in se bodo pred volitvami še za 1,1 odstotka, a to ne spremeni moje ocene. Beda od bede. Ne nazadnje je povprečna pokojnina samo 6 evrov višja od meje revščine, ki je za samsko osebo postavljena pri 616 evrih.

O 1.000 evrov visoki povprečni pokojnini, ki jo je obljubljal Karl Erjavec, ni ne duha ne sluha. Si pa Vlada RS v nasprotju s skrbjo za upokojene slehernike zelo prizadeva za vnovično uvedbo izjemnih pokojnin za “zaslužne” športnike, znanstvenike, umetnike. Gre za kategorije t. i. pokojninskih zastonjkarjev, ki ali niso plačevali prispevkov ali pa njihovi vplačani prispevki ne zadoščajo za njihovemu “stanu” in “zaslugam” primerne pokojnine. Izjemne pokojnine so se podeljevale do leta 2008, ta čas jih uživa 226 “zaslužnih”, katerih pokojnine znašajo med 75 in 100 odstotkov najvišje pokojninske osnove. Ta je decembra 2017 znašala 3.188,6 evra. Skratka, medtem ko povprečni upokojenci životarijo, bi vlada Mira Cerarja kljub negativnemu mnenju računskega sodišča iz leta 2010 želela znova podeljevati izjemne pokojnine privilegiranim zastonjkarjem.

Prav večina upokojencev, ki si je z vplačevanjem prispevkov pošteno prislužila svoje pokojnine, bi poleg mladih morala postati najglasnejše telo, ki bi zagovarjalo odpravo pokojninskih privilegijev.

Nenameravana posledica prizadevanj za vnovično podeljevanje izjemnih pokojnin je, da se spet odpira vprašanje onesnaženosti našega pokojninskega sistema z izdatki, ki nimajo podlage v plačanih prispevkih. Tu mislim na problem 232. člena ZPIZ-1 in 161. člena ZPIZ-2. Gre za 48 kategorij “pokojnin”, od izjemnih, borčevskih, kučanovskih, poslanskih, administrativnih, pokojnin JLA in SDV itd., ki niso osnovane na vplačanih prispevkih oziroma prispevki niso bili plačani slovenskemu izvajalcu pokojninskega zavarovanja. Prejemnikov le-teh je bilo v letu 2017 171.924, za kar je ZPIZ namenil 209 milijonov evrov. Stanje, ko 27,9 odstotka upokojencev prejema nezaslužene pokojnine, je nevzdržno, tako z makroekonomskega vidika kot z vidika pravičnosti. Ustvarja razmere za znotrajgeneracijski kot tudi medgeneracijski konflikt. Prav večina upokojencev, ki si je z vplačevanjem prispevkov pošteno prislužila svoje pokojnine, bi poleg mladih morala postati najglasnejše telo, ki bi zagovarjalo odpravo pokojninskih privilegijev. Ne nazadnje so sami žrtve zastonjkarjev, saj bi bile njihove pokojnine lahko višje. Po mojih izračunih je ceteris paribus v letu 2017 zaradi zastonjkarjev povprečna starostna pokojnina mesečno nižja za kar 32 evrov.

 Ena večjih težav v razpravi o pokojninski problematiki je nerazumevanje pojma pokojnina. Ta je razumljena kot socialna kategorija, kot miloščina, ki jo iz svoje dobrohotnosti kot transfer izplačuje država. Zmota. Pokojnina, utemeljena na vplačanih prispevkih, je obligacijsko razmerje. Vplačani prispevki aktivne generacije predstavljajo implicitni dolg države, pokojnina, utemeljena na plačanih prispevkih, pa je pravica, ki si zasluži najvišje pravno varstvo. 

Namesto podtikanja novih kukavičjih jajc v pokojninski sistem ta potrebuje očiščenje. ZPIZ je treba vrniti k izvorni vlogi, ki naj bi bila, upoštevaje naziv, institucija, zadolžena za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Vrnitev k zavarovalniškim načelom pa lahko poteka samo s krepitvijo povezave med vplačanimi prispevki in izplačanimi pokojninami ter z izločitvijo nepokojninskih izdatkov. Z očiščenjem bi povečali transparentnost ZPIZ in omogočili, da kategorije izdatkov, ki po svoji naravi niso pokojninski, postanejo predmet politično-ekonomske presoje njihove upravičenosti, ne da bi ogrožali upokojence z legitimnimi upravičenji. Kdor ni bil pokojninsko zavarovan, naj ne prejema pokojnine!

Bernard Brščič

 • VERRZIFIKATOR

  Levi Devžej

  ŠE EN ZAKON

  Še en zakon nam izredni manjka,
  rekli v neki slabi so državi,
  v njem zajeti bodo tisti pravi,
  brez katerih ni nam več obstanka.

  Rekli so tako, se ve, kateri,
  isti sebi v prid so glasovali,
  nov dodatek k pokojnini dali,
  tokrat v znatno, znatno večji meri.

  Vlada sama zdaj lahko odloča,
  kdo zavoljo nekulture svoje
  si zasluži več kot delo tvoje
  pokojnine sploh ti omogoča.

  Še en zakon manjka takšne vrste,
  da kulturno dá se nagraditi,
  hočem reči, da se nagrabiti,
  če imaš le pri koritu prste.

  In dodatek bo nazadnje dvojni,
  tega gre celo se veseliti,
  tisti bodo mogli ga dobiti,
  ki poprej postanejo pokojni.

  To ne bo nobena pokojnina,
  to veselo sklepno bo dejanje,
  bi še sam dal glas za takšno stanje,
  da se gnojem plača pogrebnina.

  • Milan Muhič

   In, upanje umre zadnje. Tako je upati, kar je seveda v pristojnosti in rokah nas volivcev, da bo vlada-parlament le ukinil, da se iz pokojninskega sklada-fonda izplačujejo tako previlegirane, kakor tudi borčevske pokojnine in, se tako pokojninski sklad očisti take dodatne nesnage-obremenitve. Zato, vsi na volitve in obkroži modro in preudarno za vlado kakršno smo imeli 2004/08, katera je znala prisluhniti življenski realnosti upokojenca!

  • Minovak

   Bravo, kot vedno na poetičen način…zadetek v sredino.

  • Jožef

   G. Verrzifikator.
   Vaša pesniška prizadevanja so spoštovanja vredna in bodo obrodila žlahtne sadove.
   A boste objavili knijigo z vašimi pesmimi.
   Če jo boste, si jo želim imeti.
   Prosim, poskusite zbirko vaših pesmi enkrat objaviti na spletu.

 • učko

  Komunistični režim je svojim simpatizerjem in podpornikom vedno razdeljeval PRIVILEGIJE na račun ostalih. Komunizem je tudi sicer temeljil na RAZREDNI DISKRIMINACIJI. Družba je bila razdeljena na NAŠE in NE-NAŠE. Tako je še danes! In se kdo od politkarjev sploh kaj oglaša na to temo ?!! NIHČE !!! Jebeš take politkarje, SVINJE POLITIKANTSKE !!!!!!

 • Marija

  Oficir JLA dobi v Srbiji 300eur, v Hrvaški 400 Eur, Slovenski upokojenci mu pa od svojega denarja dajemo 1500 Eur. Vsi ti oficirji so vplačevali v isti JLa sklad v Beogradu od istih plač. Kaj dela naš SPIZ.

  • Še to je potrebno povedat, da slovenske pokojnine dobivajo tudi tisti oficirji JNA, ki niso nikoli službovali v Sloveniji, so se pa k nam preselili šele sedaj in si uredili pokojnino pri nas.
   Torej smo še bolj ogoljufani ker plačujemo pokojnine tudi tistim (agresorjem) ki v času JNA Slovenije še videli niso, kaj šele da bi vplačevalli v slovenski sklad.

   • učko

    Ja, “slovenski” kučanistični režim uvaža jugo oficirje in jim na račun slovenskim upokojencem in davkoplačevalcem izplačuje mastne penzije. No, pa imate kučanizem še po tej plati !!!!

   • MižekFiga

    Torej niso samo Izbrisani (beri prebrisani) kasirali naše žulje!

    Ropanje Slovenije jim je v navadi, najbolj po našen prirejenem krivosodnem načinu. FUJ, ker gre za namerno dejanje in s tem načrtno slabitev Slovenije.

    VOLITVE se bližajo. Volite ZA demokratične in lojalne državljane, nikakor levih veleizdajalcev !!!

  • macon

   Kriterij je bil, da so prinesli plačilno listo ENE plače in na tej podlagi dobili pokojnino. V Srbiji so jim sprintali namišljeno plačo, jo opremili z žigi in podpisi in je oficirček prejel 1500 EUR tukajšnje pokojnine.

   Dokler bo migal, bo v Sloveniji na shodih proti fašizmu in janšizmu mahal z jugoslovansko in rdečo zastavo, ker je s tem denarjem tukaj in v Srbiji velik gospod.

  • opazovalec

   In silno visoko ceniš pokojnine oficirjev bivše JLA. vseh pokojnin upokojencem JLA, vključno vdovske in invalidske je 2140, strošek v dveh mesecih pa astronomskih 6.620.805€. In vsek upokojencev s pokojnino preko 1.500€ v RS je okoli 5.000, torej polovica iz bivše JLA. ne me jebat, sam bom imel tudi preko 1.500€ pokojnine. Nisem kriv če toliko plačujem v obvezno pokojninsko zavarovanje že 43. leto. Sicer je pa povprečna odmerjena pokojnina za 40 in več pokojninskega zavarovanja 848€. I n to šteje in nič drugega!

 • Amerikanc

  Da so Kućan in še nekaj Kućanovih partijskih oprod lahko opravičili svoje EXTRA penzije, so zadevo malo razširili še na kvazi kulturnike in ostale umetnike, ki za časa življenja še za pir niso zaslužili, na kvazi oficirje, katerim osamosvojitev ni bila “intimna” opcija, na udbovsko vrhuško in ostale represivneže, ki so pomagali Slovence držati v šahu – revščini in na športnike, ki so vabili Milančka in ostalo partijsko smetano na svoje prireditve. Taka politika “zajemanja denarja iz žaklja poštenih upokojencev”, ko vsakemu poštenemu upokojencu, toti “partijski lizuni”, ukradejo skoraj 40 € na mesec, ne more dolgo trajati in ljudje se moramo začeti boriti proti temu. Mislim, da je to tema, ki bi lahko tudi mladino pognala na ulice, da se izreče o tem, ali bojo celo življenje delali, da bojo napraskali v 40 letih delovne dobe, 20.000,00 € za EXTRA penzioniste oz. za njihove “nedonošene” vnučke. Ulica zbudi se; ali res ni nikogar med nami, ki bi znal organizirati “ulico” proti ropanju poštenih državljanov.

  • traktor

   Ni šans, da organiziraš ulico proti starcem, kaj je s tabo?

 • PIA PlA

  Karl Erjavec je obljubljal 1000 evrov pokojnine; jasno ni povedal, da le a zaslužne.

  Zdaj imajo krepko višjo tudi na račun 400.000 upokojencev, ki prejema nižjo pokojnino od 600 evrov, od tega več kot 190000 nižjo od 440 evrov. http://www.seniorji.info/slike/dodatno/16323_2205_3.jpg

  • Novakec1

   Letos bo obljubil 1.2k€ penzije.

  • Mojca pokraculja

   Ni važno kaj je Korl obljubljal. Važno je da je nategnil folk, da so ga volili. Bistvo je, da je JJ kriv za slabe pokojnine, a še nisi slišala tega?

   • PIA PlA

    Inteligentno. Ni važno, kaj je Erjavec obljubljal, važno je, da so ga zaradi tega izvolili!
    Bistvo je, da Janšo krivijo za vse, zakaj ga ravno za pokojnine ne bi?

    • Mojca pokraculja

     Itak, sej tud ni važn kdo je 1mlrd eurov v NLB opral, važn je da hrvatje “plenijo” NLB. Ampak noben pa ne pove, da imamo NLB v Zagrebu in to hrvatje tam počnejo. Zakonito in upravičeno. Kaj pa rabimo NLB v ZG, če smo jim “spizdili” s preimenovanjem LB v NLB ?!?

     Zihr je NLB v Zagrebu JJ ustanovil, da bi denar pral ali pa kredite najemal !!

     • PIA PlA

      To je pa že druga tema, s podobno sprenevedajočo vsebino.

     • Mojca pokraculja

      Tema že, finta pa ista.

   • traktor

    In Korl jih bo spet nategnu. Tolk o oslu, ki gre enkrat na led.

 • Slovenec 33

  Slovenija je okupirana država in okupatorji ter veleizdajalci slovenskega naroda načrtno ropajo in zatirajo slovenski rod.
  Izjemne pokojnine so pačilo za dejanja veleizdaje za slovenske državljane ter kraja davkoplačevalskega denarja in plačevanje pokojnin oficirjem okupatorske armade, ki nikoli ni vplačevala v pokojninski sklad, plačilo novim okupatorjev, ki so jih privabili v slovenske dežele.
  Zato imejo slovenski upokojenci eno tertjino nižje pokojnine, kot bi jih imeli, če ne bi bili okupatorji in veleizdajalci na oblasti.
  To je res ena zdrizasta golazen

 • ddddd

  Pobrat vse izredne pokojnine rdeči drhali! Vsem .. od 16-letnih borcev, do dojilj psov. Vsem!

  Naj gredo v realni svet, na realni trg in si tam dobijo denar. Dovolj imamo!

 • domovina mili dom

  So rdeči paraziti vedeli, kaj morajo narediti. Vse rente so premaknili v pokojninsko blagajno, ker je le ta nedotakljiva.
  Zato moramo vse rente vrniti nazaj v breme proračuna. proračun razglasiti za insolventen, nakar šparajmo in iz proračuna očistimo vse zajedavce. Amen

 • xtc

  Dejstvo je,da za pokojnine,za katere NISO bili vplačani prispevki in ne v Sloveniji morajo biti ukinmjene takoj.

 • dr Janez Sveti

  Poznam kar precej upokojencev, ki imajo več kakor 800€ pokojnine, so stari manj kot 70 let in so že več kakor 20 let v pokoju! TO JE LJUKNJA v katero odteka NAŠ denar!

  DR Janez SVeti zaslužni genij

  • Osti jarej

   …jp……kdaj že,so upokojevali policaje pri 40.ih

   • sprehajalec

    Pod Drnovškom.

  • dob

   Jaz s penzijo ne morem ne živet ne umret! Vsak mesec si moram nekje sposodit še 200 eur, da lohk sploh crknem od lakote.

   • dr Janez Sveti

    :) Pojdi na NLB..Tam menda dobiš milijone, če si pod okriljem pravih oseb.
    DR janez SVeti

    • dob

     Ne grem na NLB.
     Prejle sem gledal na TV enega nadzornika z NLB, ki ne ve kaj dela.

     • dr Janez Sveti

      Hahahaha…saj ravno zato. Zato so nekateri z garancijo 1 milijon, dobili trideset milijonov kredita..
      DR Janez SVeti

     • dob

      Vzeti ali ne vzeti kredita… to je vprašanje za sto kramarjev!

  • traktor

   Tile so že asi. V naših krajih so modeli, ki so bili v rudniku odhajali v penzijo nekje med 38 in 40 letom starosti. In seveda imajo več, kot 800€ penzije. In veliko jih je. Enkrat smo izračunali, da so v zpiz vplačali cca 70k, ven pa bodo scuzali cca 300-350k evričev.

 • dob

  Komunjare bodo tako najebali, da se bodo še meni zasmilili.
  Pa to sploh ne pomeni, da sem jaz dobrega srca! To samo pomeni, da bodo zlo najebal.

 • šmentanamuha

  Upam, da bo v naslednjem sklicu desnica pod vodstvom SDS dobila priložnost, da naredi red tudi na tem področju.

 • macon

  Žrtve so vsi, ki so se upokojili v zadnjem desetletju, medtem ko so predčasni upokojenci iz devetdesetih (200.000 hkrati) dobili višje penzije za manj vplačevanja.

  • sprehajalec

   Vplačanega nič, ker je inflacija požrla. Pa koliko naj bo vplačanega s 300 Mark plače, penzije imajo pa 1000 Eur.

 • totex39

  Komunistični veleizdajalci imajo še pri pokojninah svoje umazane prste zraven, zato pa je toliko privilegiranih pokojnin in še kar naprej bi jih delili. To parazitsko svinjarijo mora nekdo preprečiti!

 • MižekFiga

  En prisluh ddr. tov. Kučana je bil objavljen: “Saj se nam je splačalo, kajneda” !!! In zato ima samo on dve predsedniški pokojnini. Kot “veleizdajalec”, tega NI VREDEN!
  Torej, VSI NA VOLITVE, da naši SDS veljaki zrihtajo prave zaslužene pokojnine. Veleizdajalce pa v areste!

  • Valter BraniSlav

   Ne dolgo naza je tudi JANSA lezel Brozu v rit

 • FRANC3

  Slovenija MORA razdeliti pokojnine na osnovi vplačanih prispevkov v blagajno in IZREDNE pokojnine (umetniki, zaslužni ljudje, ”borci”, …).
  Kar se tiče ”borcev” bi morali ti počasi odmreti po naravnem zakonu a se bojim, da temu ni tako. Če drži, da mesečno Slovenija izplača cca 24.000 borčevskih pokojnin borcem zlasti pa njihovim potomcem, je to nevzdržno. Te številke bo potrebno objaviti, da bomo Slovenci vedeli, komu in koliko plačujemo.
  Da pa pokojnine iz leta v leto padajo, je pa kriva Ropova vlada, ki je sprejela eskalacijsko lestvico, ki ljudem na dolgi rok niža izračunano pokojnino. O tem naši mediji ne poročajo. Za vse je kriva vlada v letih 2004-2008, zakon o izračunu pokojnin pa je bil sprejet leta 2002.

  • opazovalec

   Francl, ne serji v javnosti, ni preveč spodobno samo mimogrede. Borcev, ki prejemajo pokojnino je bilo februarja 3.416+767 invalidskih upokojencev. 7.661 je pa družinskih in vdovskih pokojnin.

   • Anton

    ne serji opazovalec, že en samoklicani “borec”, ki prejema pokojnino je preveč . To je pač veleizdaja do vseh ki so do pokojnin prišli s trdim, poštenim delom in vplačevali v ta faliran pokojninski sistem.

    sarkazem press

 • piko8

  Pokojninsko blagajno je treba očistit BORČEVSKIH POKOJNIN in drugih parazitskig privilingirancev!!!

  • opazovalec

   Točno tako, in pokojnine se bodo dvignile v povprečju za slab 1 (en) €! Upam, da boš zelo srečen, ko si boš kupil dve žemljici več. Borčevske pokojnine prejema 3416 borcev (+7.661 vdovskih/družinskih+767 invalidskih), Znesek je minoren v obsegu izpalčil (18.321 M€ napram 859.152M€ za jan+feb 2018). In ne pozabi, večina si jih je pokojnino prislužila z delom v dolžini predpisov ob upokojitvi. Mirno spanje in prijetno glodanje žemljice.!

   Na sploh je pa vseh izrednih pokojnin v RS 107.774 od 921.814 upokojencev januarja 2018. velecenjeni dr. Brščić pač oporeka nekateri dodatke k pokojnini, kot so delavci v invalidskih podjetjih (ni kaj, zelo humano!), starejšim delavcem, upravičencem do starševskega dodatka, do priznanih neplačanih prispevkov,etc v skupni viši znese vsota 171.924 upokojencev. podatki so javno dostopni na https://www.zpiz.si/cms/content/mesei-statistini-pregled-februar-2018.
   še enkrat mirno spanje ob misli, da invalidom oporelaš pokojnino!

   • bi jo

    ne ti men o žemljicah, ko nekateri upokojenci še za kruh nimajo ker vse kar dobijo plačujejo za stanovanje,kurjavo. dopl.zdravil itd,itd, da imajo vsaj streho nad glavo. dejstvo je, da naj se iz pokojninske blagajne izplačuje samo tistim, ki so vplačevali ne pa da večina teh dobi najmanjše pokojnine nasproti tistim, ki niso vplačevali nič pa dobijo najvišje. kje je tu logika. za te, invelide in socialo naj poskrbi država iz proračuna .kje je denar od tistih, ki so veliko desetletij vplačevali in nato zgarani in bolni umrli tij pred penzijo.ja včasih je tudi žemljica in kozarec mleka dobrodošel in za tistega ki nima nekaj dni pred izplačilom penzije prava nebeška mana. mene osebno je erjavec / nategnil / dvakrat. verjemi mi , da me ne bo več, pa drugi tudi ne. pa prewgovor o oselu gor ali dol.

 • BRAVO g. Bernard BRŠČIČ !
  “Kdor ni bil pokojninsko zavarovan, naj ne prejema pokojnine !”

  Niso zastonj nastali stari slovenski pregovori:

  “Vprašala bodo stara leta, kaj so delala mlada.
  Grehi mladosti se kaznujejo v starosti.
  Sprašuje starost, kje je bila mladost.
  Težko je staremu iti pamet iskat, ako jo je zgubil mlad.”

  Kaj lahko zaključimo iz tega ?
  Da so bili stari ljudje veliko modrejši od današnjih razumnikov, ki mislijo samo na sebe in se gredo politike zato, da boljše poskrbijo za sebe.

  VOLIMO TISTE, KI SO SE ŽE DOSLEJ IZKAZALI, DA JIM NI VSEENO,
  KAKO ŽIVI SLEHERNI SLOVENSKI ČLOVEK !!!

  • Novakec1

   Takih ni.

 • Marija

  Pride Pahor na oblast in njegova takratna sekretarka Mrak, pobere Slovenskim upokojencem varstvene dodatke in že priznane socialne pokojnine in ta denar razdeli s posebnimi zakoni Jugo upokojencem, ki niti ne živijo v Sloveniji. Kar preberite si zakone, ki jih pišejo levaki proti slovenskim davkoplačevalcem. Vsaka leva oblast jemlje Slovencem in daje na jug. Zdaj so odkrili še migrante, s ciljem, če si Slovenec moraš biti revež.

 • Olga_10

  Volimo SDS, ki bo očistil pokojninsko blagajno in naredil red!
  Vse priviligirane pokojnine je treba pregledati in neupravičene ukiniti, skupaj z “borcevskimi” pokojninami!

  • francelj3

   In pri priči ukiniti ZZN (Zvezo združenj norcev), ki hujska in razdvaja slovenski narod, zagovarja totalitarizem in poboje nedolžnih ljudi.

 • Osti jarej

  …ta tko gleda,kot bi ga stalno not v riti imel

  • beno

   Ti pa se dobro spoznaš na take stvari. Ga imaš tudi ti stalno not ? Nekateri ste res zahtevni.

 • Jožef

  Dragi komentatorji, žal bom moral še enega od vas “skenclati”. Če nekdo napiše komentar ali kritiko takšnemu članku g. Brščiča. :”ta tko gleda,kot bi ga stalno not v riti imel” si ne zasluži, da bi se njegov tekst pojavil na moje računalniku. Gospod je žaljiv in ni mu mesta med poštenimi ljudmi.

 • Zgornji

  Iz tega sledi, da nas dela samo še dobrih 100.000 v tem ubogem slovenistanu !!! ! !!!

  • Jej, jej Zgornji……..jaz pa sem mislila, da si že v pokoju ;)…. :)))

   • Zgornji

    Če bo po moje, sploh nebom šel v pokoj, tudi po Koncu Sveta v naslednjem desetletju , ker bom delal najmanj do 75 leta, ali pa verjetno do 90. . Če bo le Bog dal tako. Aleluja !!!

 • garfi

  VOLIte “levico”-parazite za 2% višje pokojnine in plače
  VOLITE SDS-ZD-itd ZA 25% VIŠJE PLAČE IN POKOJNINE !!!
  BITI BUTALEC JE LEPO A ZELO DRAGO !!!

 • mona lisa

  Paraziti in izdajalci uničujejo našo državo.

 • Občasni Komentator

  Sicris g. Brščiča niti ni tako izdaten kot bi si človek mislil oz. želel. Namreč, malo objav v eminentnih tujih revijah. Razkrije pa nekatere zanimive članke.
  18. BRŠČIČ, Bernard, KEŠELJEVIĆ, Aleksandar. Tovarišijski kapitalizem v primežu reform : neoklasični ekonomski recepti. Delo, ISSN 0350-7521, 12. mar. 2005, leto 47, št. 59. [COBISS.SI-ID 15337446]

  19. BRŠČIČ, Bernard, KEŠELJEVIĆ, Aleksandar. Upokojenci, grešni kozli tranzicije? : pokojninska zakonodaja. Delo, ISSN 0350-7521, 30. apr. 2005, leto 47, št. 99. [COBISS.SI-ID 15427302]

  21. BRŠČIČ, Bernard, KEŠELJEVIĆ, Aleksandar. Bodi realist, zahtevaj virtualne pokojnine. Delo, ISSN 0350-7521, 1. okt. 2005, leto 47, št. 228. [COBISS.SI-ID 15797478]

 • Drago

  Če bi vse slovenske pokojnine temeljile izključno na delovni dobi, brez raznoraznih dodatkov, bi vsaj sto tisoč upokojencev pomrlo od lakote. Medtem, ko se posamezniki, brez sramu bogatijo, tudi na račun teh revežev.