Katastrofa pri črpanju evropskih sredstev

Marjan Šarec (Foto: epa)

Že pet let niso sposobni ali pa ne želijo vzpostaviti takšnega IT-sistema za črpanje evropskega denarja, ki bi omogočil tudi učinkovit nadzor.

V programskem obdobju 2014-2020 je Sloveniji iz evropskih strukturnih in kohezijskih skladov uspelo pridobiti manj kot četrtino dodeljenih in leta 2012, v času druge vlade Janeza Janše, težko dogovorjenih nepovratnih sredstev. Le 24 odstotkov od 3.068 milijonov evrov je uspelo doslej pridobiti obema dosedanjima recikliranima vladama, vladi Mira Cerarja in vladi Marjana Šarca.

V obeh vladah so črpanje evropskega denarja, ki pomeni razvoj in s katerim se po razvitosti in blaginji približujemo povprečju Evropske unije, povsem zanemarili. Na to so v Sloveniji nenehno opozarjali v SDS, vendar so jih vladajoči recikliranci s posmehom zavračali. Zdaj pa je Evropska komisija opozorila na možnost začasne ustavitve povračil evropskih sredstev v slovenski proračun. Razlog je v neustreznem informacijskem sistemu e-MA. To pomeni, da slovenski informacijski sistem pet let od vzpostavitve še vedno ne deluje pravilno. Vzpostavljen je bil leta 2014.

Gre za pomembne težave tudi na področju sistemskega nadzora. Informacijski sistem nas je doslej stal že 1,42 milijona evrov, februarja so sklenili še dodatno pogodbo v vrednosti 822 tisoč evrov.

Vida Kocjan

Pomenljivo je tudi, da so vladno službo za kohezijo, ki je bila ustanovljena leta 2014, vodile Alenka Kert, Violeta Bulc in najdlje Alenka Smrkolj, nekdaj zaposlena v NLB.

V Šarčevi vladi je t. i. evropski resor pripadel SAB. Najprej je službo tri mesece vodil Marko Bandelli, po odstopu jo je prevzel Iztok Purič. Nihče pa ni uredil sistema.

Nasprotno, zdaj Purič navaja, da zaradi ustavitve povračil iz Bruslja denar za Slovenijo “nikakor ne bo izgubljen”. Navaja tudi, da to ne bo imelo vpliva na izplačila upravičencem. Izplačali jih bodo kar iz državnega proračuna. Kot da je državni proračun malha brez dna. Je pa nedvomno za nesposobneže to najenostavnejša pot. Kako in kdo bo proračun napolnil, pa jih ne zanima več. Katastrofa!

Vida Kocjan

 • ROMAN Naprudnik

  Za ta sredstva je nadzor!!!!!

  • wert

   To Moderndorferja ne zanima, zanima pa ga od kje in kako denar stranki SDS.
   Nezaslišano, kaj si ti dovolijo !

 • Antonius

  Kučanovih kleptomanov evropska sredstva ne zanimajo, ker pri investicijah od tega denarja ne morejo nič ukrast.
  Zato raje vse investicije spravijo skozi proračun, ker jih za ukradeno nihče ne kontrolira.
  Toliko je stalo, pa so za njih pojasnila ad acta.

  • Common Sense

   Tocno. Bruselj hoce evidenco porabe sredstev, to pa kleptomanom iz LMS-SMC-SD-SAB-DESUS-LEVICA smrdi.

   • zokispoki

    To je dokaz, da so popolnoma nekompetentni, nesposobni in sprevrzeni kreteni !

  • marker

   Zato je tudi šivilja “reševala” Slovenijo z najemom kredita na prostem trgu z višjimi obrestmi, ker bi morala za evropski kredit pojasniti porabo vsakega evra. Ko pa je bilo treba pojasniti porabo teh kreditov, pa je samo jecljala in se izgovarjala na bančno tajnost. Levi kleptomani so bili tudi takrat na delu.

 • IZBIRA

  .Hahahahha kohezija hahahahaa nevem kaj naj logično hahaha blaaaa hezija Euri v p.m.

  • IZBIRA

   to vem da EU komtrolci niso butli. V SLO bo e-generacija plačala vse zavožene EU projekte vseh generacij od 1 perspektive dalje. To je 4 miljRDE EU od tegaa je 33,3333333333% OK vse drugo je …..???

 • pajot

  Tolpa kardinalnih nesposobnežev. Kolovodja možganski maloposestnik s šestimi popravnimi izpiti.IQ nižji od številke čevljev.

 • GverilaStyle

  Naši politiki znajo izčrpavat samo banke, gospodarstvo in državljane!!!! Ulica naj jim sodi!!!!

 • GverilaStyle

  EU ima premočen nadzor, kar se tiče črpanja sredstev……naši papki jemljejo samo tam, kjer so sami sebi nadzor!!!!

 • bubamara

  Ebeš EU sredstva, če pa moraš za njih pripravit projekte, potem jih pošteno izvest in pravilno poročat EU. Mi smo balkanci. Mi si denar izposodimo in ga pošteno pokrademo. #svecenaroddapozlati.

 • marker

  Važno je samo, da smo sodelovali na proslavi najnovejšega dogodka NOB na Menini planini. Pa v Ljubljani smo spet slavili rdečo zvezdo. To je pomembno, ne pa evropska sredstva, kjer se ne da nič ukrasti, tudi ne druga cev karavanškega predora in ne izgubljena velika investicija Madžarov v drugi tir in Luko Koper.

 • IZBIRA

  Priporočam Šarcu, naj naredi nekaj koristnega za sebe, za nas je že dovolj. Če slučajno ne ve kaj naj vpraša koga v svojem kabinetu al pa na Vladi.

 • antimur

  Šarec in ostala kučanistična banda je katastrofa pri vsem, ne samo pri črpanju EU sredstev.

 • totex39

  Ne se bat, kmalu nas bodo brcnili iz EU in pol se bodo lahko spet borili in oživljali stare čase, ter rdeča zvezda jim bo pomagala pri denarnih poslih.

 • Skrajno Desni

  Problem EU sredstev je ker nič od tega denarja ne ostane v njihovih žepih.

 • RATATA

  Manj EUrosredstev pomeni manj zadolžitev pri ostalih judobanksterskih satanističnih iluminatih.
  Jaz ne nucam ničesar!
  Delam, šparam in si po pameti privoščim kar si lahko.

 • Joško

  Edino kar je pametnega komedijant naredil je, da ni preprečil prodaje A banke.

 • montyamp

  Če bi gošarska omladina lahko pri črpanju EU sredstev kradla , kot kradejo Slovencem , bi tile banditi spravili na kolena še EU .
  Nemci že pod Hitlerjem niso podpirali banditizma .
  Zato bo Slovenija pustila ogromno denarja neizkoriščenega , ker lopovi pošteno delo sovražijo , se ni bati težav z bogatijo poštenih , prej z idiotizmi UDBOVSKE DECE .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!