fbpx

Katastrofa pri črpanju evropskih sredstev

Marjan Šarec (Foto: epa)

Že pet let niso sposobni ali pa ne želijo vzpostaviti takšnega IT-sistema za črpanje evropskega denarja, ki bi omogočil tudi učinkovit nadzor.

V programskem obdobju 2014-2020 je Sloveniji iz evropskih strukturnih in kohezijskih skladov uspelo pridobiti manj kot četrtino dodeljenih in leta 2012, v času druge vlade Janeza Janše, težko dogovorjenih nepovratnih sredstev. Le 24 odstotkov od 3.068 milijonov evrov je uspelo doslej pridobiti obema dosedanjima recikliranima vladama, vladi Mira Cerarja in vladi Marjana Šarca.

V obeh vladah so črpanje evropskega denarja, ki pomeni razvoj in s katerim se po razvitosti in blaginji približujemo povprečju Evropske unije, povsem zanemarili. Na to so v Sloveniji nenehno opozarjali v SDS, vendar so jih vladajoči recikliranci s posmehom zavračali. Zdaj pa je Evropska komisija opozorila na možnost začasne ustavitve povračil evropskih sredstev v slovenski proračun. Razlog je v neustreznem informacijskem sistemu e-MA. To pomeni, da slovenski informacijski sistem pet let od vzpostavitve še vedno ne deluje pravilno. Vzpostavljen je bil leta 2014.

Gre za pomembne težave tudi na področju sistemskega nadzora. Informacijski sistem nas je doslej stal že 1,42 milijona evrov, februarja so sklenili še dodatno pogodbo v vrednosti 822 tisoč evrov.

Vida Kocjan

Pomenljivo je tudi, da so vladno službo za kohezijo, ki je bila ustanovljena leta 2014, vodile Alenka Kert, Violeta Bulc in najdlje Alenka Smrkolj, nekdaj zaposlena v NLB.

V Šarčevi vladi je t. i. evropski resor pripadel SAB. Najprej je službo tri mesece vodil Marko Bandelli, po odstopu jo je prevzel Iztok Purič. Nihče pa ni uredil sistema.

Nasprotno, zdaj Purič navaja, da zaradi ustavitve povračil iz Bruslja denar za Slovenijo “nikakor ne bo izgubljen”. Navaja tudi, da to ne bo imelo vpliva na izplačila upravičencem. Izplačali jih bodo kar iz državnega proračuna. Kot da je državni proračun malha brez dna. Je pa nedvomno za nesposobneže to najenostavnejša pot. Kako in kdo bo proračun napolnil, pa jih ne zanima več. Katastrofa!

Vida Kocjan