S takimi konservativci, kdo sploh potrebuje liberalce

Ivan Šokić

Zadnjih nekaj dni se neizmerno zabavam s knjigo angleškega antropologa C. R. Hallpikea Ladja norcev: Cvetober učenih nesmislov o primitivni družbi (v izvirniku Ship of Fools: An Anthology of Learned Nonsense about Primitive Society), v kateri se avtor loti kritične obdelave najrazličnejših mitov o delovanju primitivne družbe skozi zgodovino. Hallpike ima na piki različne -zofe, -loge in -ike, ki so življenje porabili za ustvarjanje teorij, katerih jim nikoli ni bilo treba na kakršenkoli način preveriti v praksi.

Branje omenjenega dela je zabavno že zaradi avtorjevega načina pisanja, ki je tako razumljiv kot oster. Hallpikea bi lahko te dni označili za enega redkih še živečih humanistov, vrednih tega naziva, Roger Scruton in Christopher Tolkien sta na žalost umrla pred kratkim.

Hallpike je med pripadniki plemena Konso v Etiopiji in pripadniki plemena Tauade na Papui Novi Gvineji preživel dovolj časa, da je spoznal pomen primitivnosti. Tega niti ne olepšuje niti ne zaničuje, je namreč predan resnici, za njegovega bralca pa je to eden redkih, a še kako cenjenih darov te dni, saj omogoča vpogled v človekovo nrav, ki je naša, a smo ravno toliko tudi oddaljeni od nje. V pripadnikih teh plemen lahko vidimo, kakšno je človeštvo v svoji nedoletnosti. Vsenavzočnost nasilja, pomanjkanje kakršnekoli svobodne izbire ne glede na spol, pehanje, da bi preživeli iz dneva v dan, tesna povezanost bližnjih, a hkrati nemogoče življenje v večjih skupnostih zaradi nam prav absurdnih zamer, ki se vlečejo skozi generacije. Hallpike nam posredno pokaže, da človeška družba ni stroj, ki bi ga lahko poljubno sestavljali in razstavljali, vstavljali nove ter odstranjevali stare in nepotrebne dele. Vsenavzoč je razvoj, ki pa je organski.

Radi romantiziramo preteklost
V naši naravi je, da radi romantiziramo preteklost. To tendenco je še posebej lahko zaznati ravno pri konservativcih, ki bodo v prepričanju, da lahko edino na tak način pridejo nazaj v začetno stanje, vztrajali pri statusu quo. To so na žalost samo romantična slepila. Če želimo karkoli doseči, moramo aktivno delovati, samo vztrajanje pri statusu quo nas potiska sicer naprej, a pred nami je, po vseh indicih sodeč, samo prepad. Včasih se je treba vprašati, kaj sploh skušamo ohraniti. Smo to sploh kdaj imeli? Kdo si danes drzne reči, da ženske ne bi smele imeti volilne pravice? Današnji progresivci so jutrišnji konservativci, včerajšnji liberalci so današnji konservativci. Drugače ne gre, napredek je vedno hitrejši od posameznika in na neki točki za posameznika gredo stvari na koncu vedno “predaleč”. Kaj je predaleč, vsak sodi sam.

Orban zadel bistvo
Kaj sploh želijo konservativci te dni ohraniti? Kar velja za konservativce dandanes, je bilo pred stotimi leti liberalno. Madžarski premier Viktor Orbán je nedavno zadel samo bistvo, ko je v enem od svojih govorov dejal, da konservativizem ni ideologija. Prav je imel. Če bi konservativizem bil ideologija, bi imel temelje, bistvo, od katerega ne bi odstopal. Tako pa imamo samo modus operandi, ki bi ga lahko opisali kot varovanje pridobitev revolucije. Če so konservativci včasih vzklikali za kralja ali za Cerkev, te dni vzklikajo za človekove pravice. V prihodnosti lahko pričakujemo, da bodo z enako silovitostjo vzklikali za ohranitev stranišč za vse spole in vehementno nasprotovali rabi stranišč trinogih zelenih bitij z Marsa.

Na tej točki bi moralo biti jasno, da konservativizem sam po sebi ni vreden počenega groša. Ravno toliko je vredno tudi krščanstvo, ki od besed nikoli ne preide k dejanjem. Vsi drugi isti za nečem stojijo, tako marksisti kot socialisti, komunisti, fašisti, nacionalsocialisti, globalisti, suverenisti, maoisti, nacionalisti. Samo konservativci so tisti, ki se iz generacije v generacijo prilagajajo modnim muham svojih očetov. Če bi rekli, da je med progresivci in konservativci edina razlika, da prvi vozijo v sedmi prestavi, drugi pa v prvi, ne bi zgrešili. Razlikujejo se v hitrosti, končni cilj je isti. A kaj je mogoče storiti? Se je treba vrniti vse nazaj do primitivne družbe, ko bo najmanjše dejanje rodilo žalitev in vodilo v smrt? Bo to potem pravi konservativizem? Če že stojimo za nečim, naj bo to stvar, ki bo ostala ista iz roda v rod, ne pa brezoblična kvazifilozofska gmota, ki se prilagaja posamezniku.

Ivan Šokić

 • majstr….kdorkoli ti je že dal izpit iz “slovenštine”….napiše se “konzervativci” in ne “konservativci”, saj nič ne “konserviramo”

  • VERZIFIKATOR

   Slovenštino pišete vi, in ti zelo konzervativno.
   Oglejte si Slovenski pravopis, 2001, str. 772, geslo: konservativen.

   • a to sodi v rang besed “čivk” “zgoščenka”……jaz imam v življenju konzervativno naložbeno strategijo…..

    Konservacija pomeni ohranitev in beseda se v tem smislu uporablja predvsem v arheologiji za postopek ohranitve organizmov, pri kateri se organizmi popolnoma ohranijo v ledu, zemeljskem vosku, jantarju, fosforitu itd. Za razliko od mumij, ohranijo prvotno obliko, mehke dele telesa in pigment, kar je zelo pomembno za preučevanje.

    Konzervacija ali konzerviranje je tudi postopek za shranjevanje živil, predvsem v pločevinkah (konzervah), na primer zelenjave, mesa ali rib.

    Včasih se izraz uporablja tudi bolj na splošno, vedno s pomenom ohranitev, na primer konzervacija kulture ali konzervacija delovnih mest in podobno.

    • Rožle

     Konzerva je praktična za vsak žep ..

   • tohuvabohu

    Sodim, da je to nepotrebna debata. S tujkami so problemi in vedno bodo. Tipičen primer je beseda piedestal, ki jo vsi izgovarjajo pjedestal, čeprav to ni po pravilih slovenštine.

    • VERRZIFIKATOR

     Se strinjam. A bodimo vljudni drug z drugim.

  • RATATA

   Mene izredno moti vsiljenje naslova genijevi napitnici, ki so jo v Ustavi RS določili za himno, saj ta beseda “z LJ” v našem jeziku sploh ne obstaja(!!),
   za povrhu so pa v zakonu zapovedali, da je besedilo himne le kitica, ki poveličuje druge.

   https://fran.si/iskanje?View=1&Query=ZDRAVLJICA&AllNoHeadword=ZDRAVLJICA

 • JANEZ GUS

  Ludi Mili so škodovali izobraževalni tečaji na Škrabcevem kozolcu z murgelsko barabo.Le tako naprej Luda.Osip je iz dveva v dan večji.Tonin,nisi zastonj povišal penzije žveplenemu.Zdaj boste pa sredinci.Tako se opredeljujejo samo rdečuhi,ki nočejo direkt povedat,da so boljševiki.

 • lojze

  Če sem dobro razumel Šokića je Ljudmila Novak komunistka, papež Sedanji predsednik ZK ZDRUŽENIH NARODOV, ajatola pa načeluje WTO.

 • Oregon

  a bi mal štoflce zbirali za frizerja?

 • Resnicaboli99

  Konservativci vzklikajo za clovekove pravice hahahahah to je pa en najboljsih vicev kar sem jih slisal…no da slisim katera clovekova pravica je v danasjem casu krsena ljudem recimo v zda?

 • Ivan Ivanovič

  Admin mi je očitno zbrisal komentar oziroma c/p iz Conservapedie.
  Zdaj se bom potrudil in zadevo prevedel. Bomo videli, ali bo admin to dopustil.

  Modern conservatism consists primarily of the following principles:
  Sodobni konservativizem je prvenstveno sestavljen iz naslednjih načel:

  pro-life
  Za življenje
  pro-sovereignty (opposition to globalism and support for the Strategic Defense Initiative)
  Za suverenost (nasprotuje globalizmu in podpira Iniciativo strateške obrambe)
  pro-parental rights (support of parental control over school curriculum, and opposition to mandatory vaccination)
  Za pravice staršev (podpira nadzor staršev v šolskih premetnikih in nasprotuje obveznemu cepljenju)
  pro-homeschooling

  Naklonjen šolanju doma.
  pro-alternatives to rule by the Establishment
  Za alternativne oblike vladanja
  pro-Second Amendment
  Podpira drugi amandma (k ameriški ustavi, ki določa pravico do posedovanja orožja).
  pro-Christianity in the public square
  Za krščanstvo v javnosti.
  pro-traditional marriage (opposition to “same-sex” “marriage”)
  Za tracionalno poroko (nasprotuje istospolnim porokam)
  pro-Constitution – (and anti-Con Con)
  Za ustavo (ameriško seveda) in nasprotuje – (nasprotuje ustavni konvenciji – Constituional Convention
  pro-working class
  Za delavski razred
  pro-patents
  Za patente (za zaščito pravic izumiteljev)
  anti-Communist
  Protikomunizem
  anti-feminist
  Protifeminizem
  anti-immorality
  Proti nemoralnosti
  anti-judicial supremacy
  Proti nadvladi sodstva
  anti-illegal immigration
  Proti ilegalnim migracijam
  anti-gambling
  proti igram na srečo
  anti-federalizing crime
  Proti federalizaciji kriminala