Ko Luka Mesec podoživlja mokre sanje Bernieja Sandersa, oba pa podpirata danski kapitalizem in prosti trg!

Jože Biščak (Foto: osebni arhiv)

Bernieja Sandersa poznate. Kandidiral je za predsednika ZDA in postal priljubljena osebnost kaviar levičarjev po vsem svetu. Kako tudi ne bi, saj je človek zapriseženi socialist in feminist, celo življenje levičarski aktivist, ki prezira prosti trg in kapitalizem ter je ponosen, podobno kot slovenski levičarji, na svojo finančno nepismenost. Njegov predvolilni program je temeljil na centralno-planskem gospodarstvu, rasti javne potrošnje in s tem javnega dolga, povečanju davkov ter drugih levičarskih politikah, ki so se do zdaj, vse po vrsti, izkazale za absolutno neuspešne, kajti še prav vsaka, ampak res čisto vsaka socialistična država je ljudem prinesla samo revščino. Kritizirala sta ga celo levo usmerjena ekonomista Paul Krugman in Alan Krueger.

No, v enem izmed predvolilnih soočenj je dejal, da bi se ZDA morale zgledovati po skandinavskih državah in prek luže prenesti njihov ekonomski model, ki temelji na visokih davkih in obsežnih socialnih pomočeh ter posledično obsežnem javnem sektorju. Posebej je izpostavil Dansko. To je spravilo v slabo voljo danskega ministrskega predsednika Larsa Løkkeja Rasmussena, ki se je takrat mudil na Harvardu. Izjavil je, da se zaveda, da nekateri ljudje v ZDA povezujejo skandinavski ekonomski model s socializmom, da bi pa rad “jasno povedal, da je Danska daleč od socialističnega planskega gospodarstva, saj je dansko gospodarstvo tržno usmerjeno”. Zavrnil je demokratični socializem, kajti po njegovem socialna država ne pomeni socialistične države.

Oglejte si še: Kako so kulturni marksisti in politični korektneži razvrednotili Pulitzerjevo nagrado

Luka Mesec v resnici podpira kapitalistični danski model
Naivno bi bilo pričakovati, da se bo Rasmussen oglasil tudi danes, ko je lider Levice Luka Mesec na soočenju v Tarči na nacionalni televiziji govoril o Danski na podoben način kot Bernie Sanders, češ poglejte Dansko, ki ima obsežen javni sektor in največjo javno porabo med državami Evropske unije, a je zelo uspešna država. Kdo pa je slovenski Mesec, da bi se mu posvetil danski ministrski predsednik? Zato poskusimo mi, poglejmo nekaj dejstev, in to kljub temu, da so resne gospodarske debate z levičarji že vnaprej obsojene na neuspeh, kajti njihova argumentacija je vedno zreducirana na poceni populistično demagogijo, recitiranje nekaterih marksističnih pamfletov, sataniziranju kapitalizma in sklicevanju na čustva: seveda vse skupaj obvezno začinijo s fašizmom, nacizmom, suženjskim delom in še čim, čeprav ti pojmi sploh ne sodijo v kontekst. Ampak poskusimo na kratko, tako, da bodo tudi levičarji razumeli.

Danci visokega standarda in blaginje ne uživajo zaradi obširnega javnega sektorja, velike javne porabe in svojega socialnega ekonomskega modela (ki, resnici na ljubo, spominja na pol-socialističnega). Korelacija namreč ne pomeni vzročnosti. Če sta dva pojava povezana, to ne pomeni, da je en pojav povzročil drugega. Povedano drugače. Danska je bogata kljub visokim davkom in obsežnim socialnim programom pomoči.

Hiter razvoj se je začel s privatizacijo in reformami, ugasnil z veliko javno porabo
Rast blaginje se je na Danskem začela sredi 50. let prejšnjega stoletja in dosegla svoj vrh med leti 1977 in 1986. Eden od najboljših pokazateljev standarda državljanov neke države je BDP na prebivalca, ki se nato primerja z BDP na prebivalca največje ekonomije na svetu, se pravi gospodarstva ZDA. V začetku 50. let je Danska dosegala približno 67 odstotkov ameriškega BDP na prebivalca, leta 1968 80 odstotkov, leta 1977 že prek 85 odstotkov. To je bil čas, ko je bilo zdravstvo v veliki meri sprivatizirano, sistem socialne oskrbe je bil omejen, javni sektor je bil vitek. Nato je začela rasti javna poraba, razširil se je javni sektor, kar je pripeljalo so tega, da sta sredi 90. let kar dve tretjini Dancev živeli na račun države. Takrat so tudi danski socialisti uvideli, da bo država bankrotirala, zato so začeli z racionalizacijo – skupna javna poraba, ki je svoj vrh dosegla leta 1995, ko je znašala krepko prek 60 odstotkov BDP, se je nato zmanjšala, standard Dancev pa stagnira nekje na 75 odstotkih ameriškega, kar je enako kot leta 1956. Kljub temu Danci, glede na druge države, uživajo visoko stopnjo blaginje, bi pa živeli še boljše, če bi ves čas delovali po principih prostega trga.

Danska obsežen javni sektor in javno porabo lahko vzdržuje, saj je kar 32. največja izvoznica nafte na svetu. Podjetja, kot so Maersk Oil, Ramboll, Stimwell Services, ABB, Schlumberger, COWI in Atkins, črpajo nafto v Severnem morju. Ali ima Danska nafto tudi v bližini Ferskih otokov in Grenlandije, bodo pokazale nadaljnje raziskave, saj poskusna vrtanja še niso končana.

In, verjeli ali ne, Danska ne pozna uzakonjene minimalne plače, kar je fetiš Meščeve Levice. Plača je stvar dogovora med delodajalci in delojemalci, ki jih običajno zastopajo sindikati. Poleg tega je dansko gospodarsko popolnoma deregulirano (sodi med prvih deset najbolj svobodnih gospodarstev na svetu), država se ne vmešava v zasebni sektor; tudi če je neko večje podjetje pred propadom in grozi, da bo izgubilo delo na tisoče ljudi, ga država ne bo reševala. In če na kratko ponovimo. Sedanja visoka obdavčenost in posledično obširen javni sektor na Danskem nista razloga za dansko blagostanje, ampak sta to blaginjo Dancem prinesla kapitalizem in prosti trg.

Jože Biščak

 • sprehajalec

  Članek je ilustrativen, le bojim se, da daleč presega miselne zmožnosti Luke Meseca in njegove venezuelske naveze. Da si lahko socialen, če imaš ekonomske možnosti za to. Pa še to moraš imeti ljudi zato, kar kaže Venezuelski primer, ko imajo ekonomske možnosti (nafto) produkt socialnosti so pa prazne trgovinske police pa protesti.

  Zato je Marx napovedoval nastanek socialne države in komunizma v najrazvitejših državah in ne v revnih državah. Ko razvoj produkcije omogoča socialnost.

  Mesec pa želi uveljaviti socialnost v revni državi, kar je pot v katastrofo, kot je pokazala zgodovina. Oziroma nič ne želi, on le blefira in igra na čustveno noto starih samoupravljalcev, ki so pomešali prijetne občutke mladosti s takratno stvarnostjo. Mesecu se gre za dobro plačo, svojo.

 • antimur

  Ta skrajna levofašistična stranka nima v Sloveniji kaj iskati, potrebno jih je enostavno uničiti, na kakršenkoli način. Mesec in njegovi zadrogirani člani pridejo prav edino Kučanu in njegovi golazni z zombiji na čelu, pa seveda vsem pritepencem, kriminalcem, pedrom in lezbijkami, sindikalistom s Štrukljem, Jerkičko, Lukićem in vso levofašistično civilno združenje.

 • Aron

  Biscak ne pozna Sandersove politike, je popoln demagog. Sanders nima nic proti kapitalizmu, ima pa seveda precej za povedati cez ameriski sistem oligarhije (studije ZDA ne uvrscajo vec med demokracije, kako le, saj drzavljan ne odloca o popolnoma nicemer vec).

 • Tako bo v Sloveniji po naslednjih volitvah :-)
  https://www.youtube.com/watch?v=i1SVMLUSWso

  • dob

   Grozno. Solze same pridejo.

 • Stajerka

  ravnokar Luka pametuje v parlamentu……ta je še za odprti oddelek prehud primerek…….ne vem, takšne paciente lahko reši in razsvetli samo S. Koreja ali Kitajska……druge ni!!!

  • trumpet2018

   najvećji levaški norci so na prostosti, tako je bilo vedno

 • Republic Commando

  Taki psihopati kot so v Levici sploh nebi smeli biti v parlamentu!

 • Olga_10

  Kdo je mesečniku napisal neumnost, ki jo je bral danes v državnem zboru? Milan?

 • trumpet2018

  še zadnji vdihljaji skrajnih levih fašistov, oz. slovenske verzije antife, po volitvah jih ne bo nikjer več, kot da jih nikoli ni bilo. Sanders, to je tisti komunistični bedak, ki je izjavil da beli ljudje ne vedo, kaj pomeni biti reven :)) , kar je samo še ena v vrsti liberalnih norosti, in po takšnih norcih se zgleduje naša skrajna levica, ki brez našega soglasja na skrivaj še naprej uvaža ilegalne migrante in radikalne džihadiste, kar je veleizdaja in uničenje Slovenije.

 • OilMan

  Majhen popravek – nobena od nastetih podjetij ne crpa nafte ne v Severnem morju, ne kje drugje. Je pa res, da opravljajo dela na naftnih poljih, od vrtanja do raznih drugih pomembnih procesov. In po mojih izkusnjah, Danci so eni izmed boljsih v naftni industriji in lahko postavijo visoko ceno za svoje storitve oz. sistemi, ki jih prodajajo po celem svetu.
  Drugace pa clanek na mestu.

 • francelj3

  Verjeli ali ne? Srbščina. Slovensko se reče in napiše: če verjamete ali ne.

 • lado

  MESEĆNIK IN LEVA DRHAL !!! PA SAJ STE JIH VIIIIIII VOLILIIIIIIIIIIII !!!!!!!!!!!!!! JA STARŠI , ČE NI POSVOJEN; SO PRVI PODEN ,KER GA NE VZAMEJO V 2ROKE” !!! MA ŠK LOKA IN OKOLICA SO SAMI ČUDAKI !!! ANTI SLOVENCI !!! BANDA LUKĆEVA NAJ GRE POMETAT!!!! BREZ VSAKE ŠOLE PA V PARLAMENT !!!!!!!!! TJA PAŠE KMET ;KI VE KAKO SE DELA ,NE PA GNOJI FDV-ja !!!! VOLIMO DESNICO ,DA NAS POPELJE V BOOOLJŠEEEEEEE ČASE !!!!! GRE TUDI ZA NAŠE ,SLOVENSKE POTOMCE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!