fbpx

Koalicija ljubezni – ljubezni do Slovenije

Andrej Hoivik

Svet se prav zdaj sprašuje kako naprej. Najnovejši koronavirus nas je presenetil. Nepripravljene. Speče. Pravzaprav se zdi, kot da prejšnjega načina življenja ni in ga nikoli več ne bo. Bomo videli …

Vendar pa ta (pre)izkušnja v teh trenutkih ponuja tudi nekaj pozitivnih stvari. Kdo bi si še pred enim mesecem mislil, da ljudi kmalu ne bo zanimalo, ali je ministrica za kohezijsko politiko Avstrijka ali Slovenka – govor je seveda o Angeliki Mlinar. Minevajo slabi 3 meseci od njene prisege kot zadnje ministrice v Šarčevi vladi.

Oglejte si še: Srečno Slovenija

Posle je pred tednom dni od nje prevzel Zvonko Černač, minister za infrastrukturo v drugi Janševi vladi. Črpanje evropskih sredstev bo za Slovenijo zelo pomembno tudi po prehojeni trnovi poti, po kateri stopamo zdaj. Vendar se svet ne bo nehal vrteti. Za to je – če vprašate astronome in zgodovinarje vesoljstva – še absolutno prezgodaj.

Trendovsko umivanje rok
Čas, ki ga večinoma preživljamo doma s svojimi najdražjimi, se vleče in vleče. Sam bom v teh dneh “z neta” potegnil trilogijo Gospodar prstanov (ang. Lord of the Rings) – da ne bo pomote, verzijo “uncut”. Morda si bom zatem z dekletom ogledal vseh devet delov Vojne zvezd (Star Wars) in tako misli preusmeril v druge galaksije “daleč, daleč stran”. Ne nazadnje pa si bom zagotovo zavrtel še serijo Zahodni svet (Westworld); z nedeljo se začne 3. sezona, dostop vam je na voljo na programu HBO.

Naj na tem mestu omenim enega junaka. In ne boste verjeli – to ni znani hollywoodski igralec Tom Hanks, ki je ta čas s svojo ženo v samoizolaciji v Avstraliji (vzeli so mu bris in je bil pozitiven), niti podnebna aktivistka Greta Thunberg, ki je pred kratkim tvitnila, da se protesti #FridaysForFuture (besedilo je bilo registrirano in ovrednoteno na nekaj milijonov dolarjev) selijo na socialna omrežja. Ne, ta junakinja je naša pogumna 36-letna Ana Soklič, ki je na zadnji Emi zmagala s skladbo Voda. Kdo bi si 25. februarja mislil, da bo umivanje rok z vodo in seveda tudi milom (ki je odličen surfaktant in zato res deluje antivirusno že na splošno) “trending” na vseh socialnih omrežjih. Prav včeraj sem si skladbo spet zavrtel in ujel nekaj njenih avtorskih skovank: “Greva naprej, v novi čas, zbeživa od tu, daleč stran. Ne ustavljajva se. Prav nikjer. Dolga bo noč.

Koalicija ljubezni
Talentirana Ana nas je po zmagi nagovorila in nas vse presenetila, ko je dejala: “Nihče se ne sme nikoli bati, da ni luči na koncu predora, ker je.” Prepričan sem, da Ana prav v tem hipu ustvarja nove pesmi, ki nas bodo spremljale še dolgo časa, čeprav po vseh teh napornih mesecih, v katerih moramo prav vsi izkazati svoje najboljše. In to najboljše bomo dosegli s človečnostjo in z zaupanjem v neumorne zdravstvene delavce, ki delajo skoraj 24 ur na dan, da rešujejo človeška življenja, v trgovke in trgovce, ki se žrtvujejo, da je na policah vedno dovolj hrane in pijače ter higienskih pripomočkov, v našo civilno zaščito, ki ta hip narekuje tempo življenja, ne nazadnje tudi v naše politike in oblast, ki so jo poslanci “koalicije sovraštva” izvolili prejšnji petek. Petek, trinajstega. O tem datumu se bo govorilo še mnoga leta; in ne, to ni slab dan – 13. v mesecu je odličen dan. Podpirajmo predsednika vlade Janeza Janšo, ki je bil kljub vzklikom k uboju na nedavnih protestih iz ust slovenskih državljanov pripravljen prevzeti vso odgovornost in tako dan za dnem vzdržuje našo ljubo domovino. Ne pozabimo na njegove tesne sodelavce iz strank SDS, NSi, SMC in DeSUS, ki so si drznile vstopiti v “koalicijo sovraštva”, ki se bo, upam, po končani “virusni krizi” preimenovala v “koalicijo ljubezni” − ljubezni do Slovenije, ljubezni do sveta.

14. Vlada RS

Ana je ob prejemu Eminega kipca dejala: “Slovenščina je prečudovit jezik, ki ga je treba negovati.” Z njo se popolnoma strinjam; želim pa si, da bi svojo prečudovito skladbo prevedla tudi v angleščino (zakaj ne tudi v kitajščino?) ter s tem nagovorila ves svet. Zakaj? Voda je vir življenja in to je točno to, po katerem danes hrepeni sleherni Zemljan. Srečno, Slovenija! Srečno, svet!

Andrej Hoivik