Kredit, donacije in napadi na SDS pred volitvami: “Le še vprašanje časa je, kdaj in od kod bo prišel naslednji napad.”

Foto: Demokracija.si

Če se na moji spletni strani ne bi javno oglasil okoli kredita SDS pri državljanki BiH Dijani Đuđić, bi mi obiskovalci te spletne strani zagotovo zamerili. Javno sem se oglasil vedno. Tudi takrat, ko se nisem strinjal s potezami SDS, kot je bil prispevek o “trenirkarjih” po volitvah 2011 ali pa moj zapis o “klavzuri vseh klavzur” leta 2014, pa o tem, da bom v drugem krogu predsedniških volitev 2017 javno podprl Boruta Pahorja in še bi lahko naštevali. Seveda skušajo nekateri v teh mojih potezah prepoznati takšne ali drugačne zarote, ki pa jih seveda ni. Pa pojdimo h kreditu SDS.

Naj pri tem jasno povem, da nisem sodeloval niti pri najemanju kredita niti pri odločitvi, da se kreditna pogodba razdre, kredit pa predčasno vrne. Za takšne odločitve so pač pristojni drugi znotraj SDS. Naj pa opozorim na nekatera dejstva v zvezi s tem:

a) Politične stranke lahko najemajo kredite tudi pri fizičnih osebah, zakon pa je v pogledu višine takega kredita dokaj dvoumen.
b) Obrestna mera 2 odstotka je za ta čas prej visoka kot nizka, kar poglejte si bančne ponudbe.
c) Verjamem, da odločevalci v času podpisa kreditne pogodbe niso imeli vseh podatkov, o katerih je javnost danes obveščena.
č) Verjamem pa tudi to, da svetovalci pri najemu kredita (notranji ali zunanji – ne vem, kdo so) svojega dela niso opravili tako, kot bi ga morali in da morajo za to odgovarjati.
d) SDS je še pred uvedbo kakršnihkoli postopkov že »na besedo« predsednika Računskega sodišča, da je najeti znesek previsok (ne pa nezakonit), sprejela odločitev o tem, da kreditno pogodbo razdre in predčasno vrne denar z obrestmi vred, kar je pohvalno.
e) SDS se mora podrediti vsem postopkom državnih organov in prevzeti odgovornost za morebitne posledice teh postopkov, hkrati pa terjati od teh istih organov, da imajo enaka merila za vse politične stranke.

Konec špekulacijam: Vpliv kredita SDS na volitvah v DZ ne bo velik, če se bo sploh pokazal
Nekateri seveda špekulirajo, da je kredit SDS tista točka, zaradi katere SDS na volitvah v DZ letos ne bo zmagala. Težko je sicer reči, kakšen bo vpliv te zadeve, ki je definitivno napaka, na volitve, ki prihajajo. Po moji oceni ne velik, če se bo sploh pokazal. Takšna moja ocena izhaja iz dejstva, da je bil predsednik SDS leta 2014 le nekaj tednov pred volitvami poslan celo v zapor kot takrat “pravnomočno obsojen”, pa točno vemo, da masovnega osipa med volivci SDS ni bilo, bilo pa ga je toliko, da SDS ni zmagala. Kaj hujšega kot kriminaliziranje in zapor prvaka politične stranke tik pred volitvami pa politična stranka še lahko doživi? Masovni odziv članstva SDS, kot tudi nečlanov, ki ta čas donirajo denarna sredstva SDS za letošnje volitve, me prepričujejo v precejšnjo verjetnost neuspeha napada na SDS.

Glede na to, da je SDS kreditno pogodbo razdrla in denar predčasno vrnila, je s tem političnim tekmecem in zlasti dominantnim medijem vzela iz rok pomembno orožje v času, ki prihaja. Ne delam pa si utvar, da je to prvi in zadnji napad na SDS pred omenjenimi volitvami. Le še vprašanje časa je, kdaj in od kod bo prišel naslednji napad.

Dr. Vinko Gorenak