fbpx

Kriminaliste zanima Miro Petek, ne pa Iraj Farrokhzadeh

Miro Petek

Ste se kdaj spraševali, ali je slovenska policija opravila kakšen razgovor s slovitim Irajem Farrokhzadehom, človekom, ki je nekje od začetka leta 2009 od konca leta 2010 prek svojih podjetij v NLB opral za milijardo evrov denarja? In to v času, ko sta OZN in Evropska unija uvedla za Iran in iranske državne banke embargo! V tem času se je prek NLB na več kot 9 tisoč računov in v 30 tisoč nakazilih zavrtela milijarda evrov na različne naslove po vsem svetu. 

Za potrebe pranja denarja v NLB priredili aplikacijo Proklik
V NLB so v te namene spreminjali način dela, da so lahko ugodili silnim transakcijam Iranca, ki so se odvijale vsak dan. Spremenili so aplikacijo Proklik, da je lahko Iranec lastnoročno prek tega sistema preusmerjal denar na različne račune. Pred tem je veljalo, da je za transakcije večje od 15 tisoč evrov treba napisati natančen naslov prejemnika, za primer tega pranja denarja pa so sistem ustrezno prilagodili. “Ročnih” nakazil je bilo v primeru Farrokhzadeha sicer zelo malo, ko je bila sila, pa so morali bančniki delati tudi nadure, da sta Miki Miška in Jaka Racman dobila denar. Banke po svetu in obveščevalne službe nekaterih držav so se spraševale, kaj se dogaja v Sloveniji.

Torej bi bilo normalno, strokovno oportuno in po zdravi kmečki pameti nujno, da bi organi pregona ali obveščevalna služba opravila pogovor s tem sumljivim komitentom takrat, ko se je v NLB dogajalo pranje denarja, ki mu daleč okrog ni para. Torej takrat, ko so izvedeli za ta bančni kriminal. Če so imeli prepoved, da se ukvarjajo s tem primerom, pa bi to lahko naredili vsaj v zadnjem letu dni, ko je ta afera prišla v javnost in ko se je s tem ukvarjal slovenski parlament in Logarjeva preiskovalna komisija, ki je to tudi odkrila. Konec koncev se je ta primer kot posebna točka znašel tudi na dnevnem redu preiskovalnega odbora Evropskega parlamenta, ki se je ukvarjal s pranjem denarja in davčnimi utajami.

S Farrokhzadehom se policija še ni srečala
V Sloveniji normalnosti ni več in zato ni čudno, da se slovenska kriminalistična policija doslej z Irajem Farrokhzadehom ni pogovarjala, niso se povabili na vljuden informativni pogovor, Iranca z angleškim potnim listom niso povabili na pričanje ali zaslišanje ali kaj tretjega, kar je še v naboru policijske terminološke latovščine. Kriminalisti niti agenti Sove ga niso poiskali in ga povprašali, zakaj tako silovite transakcije denarja prek NLB, kdo ga je pripeljal v Slovenijo, komu in kam ter s kakšnim razlogom je preusmerjal denar iz iranske državne banke, s kom je sodeloval v slovenski politiki in s katerimi bankirji v NLB. Iraja Farrokhzadeha doslej niso videli niti ga niso poskušali videti. Ne vedo, kako ta mož v resnici sploh zgleda in mogoče se danes z drugim potnim listom sprehaja po Ljubljani. Pri tej impotentnosti očitno niso angažirali niti sestrskih kriminalističnih ali obveščevalnih služb, da bi pridobili podatke o tem, kod hodi in kaj ta Iranec z britanskim potnim listom sploh počne. Skratka, Iraj Farrokhzadeh slovenske organe pregona ne zanima, tako kot jih ne zanima dogajanje v NLB, ki ga morajo čim prej pozabiti. Časovna distanca bi lahko delala za njih, če ne bi nekateri kar naprej drezali v to bančno-politično mafijsko zalego.

Trgovina z informacijami
Prihodnji torek imam na policiji na Litostrojski cesti 54 v Ljubljani pogovor s kriminalistom o članku Razkrivamo: Leva politična elita je leta 2009 vedela za pranje denarja v NLB!, ki sem ga napisal za to spletno stran nekaj več kot pol leta nazaj. Kriminaliste zanima Miro Petek, ne Iraj Farrokhzadeh. Mene poznajo in me lažje najdejo. Iščejo informacije, od kod dokument, ki smo ga objavili na tej strani. Prav benigen dokument, ki ni vreden nobene oznake zaupnosti, je pa res, da kaže na to, kako ta služba deluje in kako brijejo norce iz poslancev in parlamenta, kjer imajo tudi komisijo, ki nadzira obveščevalne službe. Sicer pa sem že dolgo na svetu in tudi znotraj kriminalistov se najde kakšno poznanstvo, ne nazadnje je vpliv mojih koroških znancev iz vrst policije tudi v vrhu kriminalistične službe še vedno zelo velik. Ne zanima me razvpito dvojno življenje kakšnega visokega policijskega šefa, rad pa prisluhnem informacijam o politični prestreljenosti in vplivu politike na slovensko policijo. Mnogi mediji in novinarji dandanes največ iztržijo s tistimi informacijami, ki jih ne objavijo. Enako je v policiji –  tiste informacije, ki jih kriminalisti ne pretvorijo v kazenske ovadbe in pregon, so največ vredne. Najdražje. Pa ne samo v policiji, tudi drugod. Predali posameznih tožilcev in sodnikov s pozabljenimi spisi ali preteklim rokom uporabe so zaprti le za izbrane primere in izbrane ljudi. Le bežen pogled, kje se zaposlujejo mladi upokojeni kriminalisti ali preskok Roka Praprotnika v NLB in Gorana Klemenčiča v vrh politike ali pretekle pozicije Masleša in Fišerja dovolj zgovorno kažejo na to, da pri nas plačilno sredstvo niso le evri ali bitcoini.

Miro Petek

 

POPRAVEK članka z naslovom “Kriminaliste zanima Miro Petek, ne pa Iraj Farrokhzadeh”, objavljenega na http://nova24tv.si/kolumna/kriminaliste-zanima-miro-petek-ne-pa-iraj-farrokhzadeh/, dne 2. februarja 2018

V članku z naslovom “Kriminaliste zanima Miro Petek, ne pa Iraj Farrokhzadeh”, ki je bil dne 2. februarja 2018, objavljen na spletni strani Nova24TV.si, so bili objavljeni napačni in neresnični podatki o delovanju NLB d.d.

Ne drži, da bi naj v NLB za potrebe pranja denarja spreminjali način dela in priredili aplikacijo NLB Proklik. Prav tako ne drži, da bi naj bilo navedeno narejeno z namenom, da bi “lahko ugodili silnim transakcijam Iranca”. Vsa pravila za delovanje NLB Proklika so bila vedno postavljena in se izvajajo glede na zakonska določila, ki niso bila in niso določena s strani NLB, niti posebej za NLB Proklik.

V NLB Prokliku obstaja veliko kontrol podatkov. Pri nekaterih je to obveznost izpolnitve polja oz. vnosa določenega podatka, torej kontrola prisotnosti podatka. Eden od takih obveznih podatkov je naslov prejemnika. Izpolniti ga mora uporabnik in njegova odgovornost je, da vpiše pravilne podatke. NLB Proklik namreč ne razpolaga in nikoli ni, z naslovi vseh možnih prejemnikov. S temi podatki tudi ne razpolaga noben odprti register.

NLB d.d.