Simon Vrhunec in Janez Zemljarič nerazdružljiva na poti od UKC do zasebne klinike Barsos, obema se očita, da stojita za korupcijo v zdravstvu

Datum:

Pred dnevi je predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel razkril, da je UKC Ljubljana mimo zakona o javnem naročanju v letih 2014 in 2015 nabavil okrog 54 odstotkov zdravstvenega materiala, kar znese skoraj 70 milijonov evrov. Policija je bila zaradi suma kaznivih dejanj s poročilom seznanjena, ob tem pa nekdanji generalni direktor UKC Simon Vrhunec, ki je takrat UKC vodil večino časa, zatrjuje, da so spoštovali zakon o javnem naročanju. Marsikdo bi si mislil, da je Vrhunec zapustil svet zdravstva, a temu niti po naključju ni tako, danes namreč zaseda direktorski stolček na ljubljanski zasebni kliniki Medicinski center Barsos, ki je bil v večinskem lastništvu Saše Baričeviča, dokler ga niso do smrti pogrizli bulmastifi v garaži na Orožnovi. 

Po besedah Vesela je še posebej skrb vzbujajoč podatek, da je nabava mimo zakona o javnem naročanju v letih 2014 in 2015 nanesla okrog 70 milijonov evrov. Pri tem je poudaril, da je revizija trajala dlje časa, ker so imeli veliko težav pri pridobivanju dokumentacije v UKC, kljub razmišljanju, da mnenja ne bi izrekli, pa so se naposled odločili, da pripomorejo k razjasnitvi zadeve.

Velika problematika pri donaciji opreme in brezplačni uporabi opreme
V reviziji je velik poudarek na problematiki donacije opreme in brezplačne uporabe opreme, zato je tudi Vesel opozoril na fenomen uporabe tuje opreme (gre kar za okrog 1000 kosov). Ob tem pa poudaril, da v UKC niso prišli do ugotovitve glede potreb po tej opremi v daljšem časovnem obdobju, prav tako ni ustreznega sistema za spremljanje iztrošenosti opreme, kar bi prispevalo k učinkovitosti načrtovanja nabav. Glede na to, da je opremo treba vzdrževati, jo servisirati in nabavljati rezervni material in da gre pri tem za vezavo na določenega proizvajalca in dobavitelja, gre po besedah Vesela spet do onemogočanja javnega naročanja v pričakovanem obsegu. “Vse to predstavlja velik problem obvladovanja tveganj za korupcijo.”

Foto: YouTube
Foto: YouTube

Policiji je bilo posredovano revizijsko poročilo, v katerem so naznanili osebe, za katere obstaja prepričanje, da so odgovorni za ravnanje. Gre za osebe, ki so zasedale mesta vršilcev dolžnosti nekdanjih generalnih direktorjev UKC (Simon Vrhunec, Andrej Baričič in Brigita Čokl in delovale v službah za nabavo. Po besedah Vesela ni v navadi, da računsko sodišče poročilo pošlje policiji, razen v primeru, ko so razkritja tako resna, da ta kažejo na resne sume kaznivih dejanj.

Vrhunec vztraja, da je podpisoval le sklenjene pogodbe na podlagi javnih razpisov
Vrhunec, ki se je na čelo UKC zavihtel leta 2009, UKC vodil en mandat, med avgustom 2013 in avgustom 2015 pa ga vodil kot vršilec dolžnosti, v svoj zagovor navaja, da si je kot cilj zadal zakonito poslovanje v korist bolnikov in dodal, da je podpisoval le sklenjene pogodbe na podlagi javnih razpisov. Po besedah Vrhunca se je UKC večkrat soočil z izrednimi razmerami, ko se je pojavila potreba po nakupu določenega materiala in zato je bila opravljena nabava v vrednosti več kot 24.000 evrov prek naročilnice, ob tem pa je ugotovitve računskega sodišča ocenil kot pretirane, saj naj bi bilo takšnih nakupov le  20 odstotkov celotne mase materialov.

Foto: STA

Vrhunec se je nato zavihtel na vrh zasebne klinike Barsos, ki so jo leta 1993 ustanovili zdravniki Cvetka Dragoš Jančar in družina Baričevič (Dea in Saša, ki si je dal spremeniti spol). Letos mineva osem let od afere desetletja, ko so bulmastifi v garaži na Orožnovi do smrti pogrizli znanega ljubljanskega zdravnika, Sašo Baričeviča. Afera je hitro dobila epske razsežnosti, saj so na prizorišču tragedije kriminalisti našli umetni penis, kasnejši izsledki toksikološke analize pa so pokazali, da so bili Baričevičevi psi spolno zlorabljeni. Ker afera nikoli ni dobila celostnega epiloga, se utemeljeno domneva, da so obstajali močni pritiski takratne leve politike, da se zadeva pomete pod preprogo, hkrati pa naj bi nekateri od političnih veljakov sodelovali pri gnusnem dejanju posilstva psov in zbežali z mesta tragedije.

Zemljarič Vrhuncu daje ideje v zvezi z bolniki?
Vrhunec se je po karieri v UKC-ju usmeril v zasebno kliniko Barsos, kjer ga je po navedbah PortalPlusa decembra lani obiskal Janez Zemljarič, ki pa na kliniko ni prišel kot pacient, ampak na poslovni sestanek. Sicer je Zemljarič že v časih, ko je Vrhunec držal za vajeti UKC, obiskoval Vrhunca. Tedaj je Vrhunec medijem odgovarjal, da ga nekdanji direktor Službe državne varnosti (SDV) obiskuje z namenom, da z njim deli ideje v zvezi z bolniki, poraja pa se vprašanje, kaj je Zemljarič v Barsosu počel 13. decembra lani, se pa med mnogimi poraja vprašanje glede dejanskega lastništva Barsosa glede na to, da za Zemljaričem stoji močno omrežje?

Lastniška struktura Barsosa.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...