fbpx

#Bojkotiram, torej sem!

Raziskovalni novinar Ljupčo Zlatev. (Foto: Nova24TV)

#BOJKOTIRAM se imenuje novo gibanje, ki se je rodilo na socialnih mrežah v Makedoniji in se vrtoglavo širi po internetu pa tudi v resničnem življenju. Čeprav gre za gibanje, ki se je pojavilo zaradi referenduma o spremembi državnega imena, nosilci tega novega vala globoko v sebi prenašajo veliko pomembnejše sporočilo.

Najpomembnejša naloga gibanja je propagiranje bojkota referenduma, da ne bi dosegel cenzusa nekaj nad 900 tisoč volivcev, s čimer bi referendum propadel, sprememba imena države iz Republike Makedonije v Republiko Severna Makedonija pa se ne bi uresničila – tista sprememba, ki so jo dogovorili in podpisali premierja Makedonije in Grčije Zoran Zaev in Aleksis Cipras ter njuna ministra za zunanje zadeve.

Oblast v Makedoniji je za referendum, ki bo 30. septembra, na zelo drzen, manipulativen in po ustavi nedovoljen način oblikovala vprašanje, na katerega morajo državljani odgovoriti z “DA” ali “NE”: “Ali ste za članstvo v EU in NATO s sprejetjem pogodbe z Grčijo?”

Glasovati, ker je nekdo užaljen?
Na ta način je videti, da smo vsi tisti, ki smo proti sprejetju pogodbe za spremembo imena, tudi proti članstvu v teh dveh organizacijah. To pa nima nikakršne zveze z bistvom odpora, ki ni povezano ne z EU ne z Natom, ampak s tem, ker nočemo reči, da soglašamo, da si sami spremenimo nacionalno identiteto iz “Makedonca” v nekoga z novim nazivom “Makedonec / državljan Severne Makedonije”.

Protesti v Makedoniji proti sporazumu vlade socialistov, ki želi spremeniti ime države. (Vir: YouTube printscreen)

Zdi se, da je za vsakega posameznika bojkot edina razumna rešitev, ker si mora vsak normalen človek zastaviti samo eno vprašanje: kdo sem jaz, da odločam o identiteti mojih prednikov samo zaradi želje po “politični korektnosti” in ker je nekdo užaljen, ker jaz samega sebe imenujem “Makedonec”? Če pa volivec glasuje na referendumu “proti”, s tem avtomatično sprejme sodelovanje pri odločanju o spremembi lastne identitete, pri čemer postane njihov sostorilec.

Predvsem moralno in pravno nima nihče pravice odločati o tem, prav tako nima nihče pravice podpisovati takšne pogodbe. Kakšna je ta pravica, da odločaš na referendumu o nacionalni in etnični identiteti tvojega soseda? To je, kot da bi na referendumu odločal, ali bo nekdo heteroseksualec ali homoseksualec! Tu ni razlike! #Bojkotiram, pravijo družboslovci v Makedoniji, globoko v sebi nosi večje bistvo od samega referenduma in predstavlja svojevrstno kumulacijo revolta zaradi zatiranja tradicionalizma pri mladih.

Rusom in globoki državi ne koristi močna nacionalna država
Politični analitik Arsim Zekoli, Albanec iz Makedonije, pravi, da čeprav lahko sledilce gibanja #Bojkotiram z lahkoto okarakteriziramo, da so prežeti z nacionalizmom (zaradi tematike pogodbe z Grčijo), takšna kvalifikacija niti približno ne obsega celotne globinske dinamike, ki izhaja iz neourbanega konservatizma in identitarnega tradicionalizma, ki narašča. Referendumsko vprašanje je samo zastava njihovega boja, njihov resnični žar antagonizma pa je direktno povezan z banalizacijo boja proti korupciji vladajoče levičarske stranke in sledilcev tako imenovane pisane revolucije. Da, naša oblast je korumpirana in #Bojkotiram sledi prav vsakemu koraku, ki ga naredi.

Zaradi manipulativnosti referendumskega vprašanja, ki je očitno skovano v kuhinjah globoke države, se je prvič aktiviral tudi ruski vpliv, in sicer kot velik zaveznik te globoke države. Rusi so namreč aktivirali svoje satelitske stranke v državi z namenom, da bi prevzele gibanje #Bojkotiram v svoje roke in bi tako eventualno neuspešni referendum razglasili za zmago, ker so Makedonci proti članstvu v EU in Natu. Rusi so se, vsaj v Makedoniji, vkrcali na ladjo in pristopili k zvezi, ki bo naredila vse, da se ustavi vse močnejši konservativni val v Evropi. Njim, prav tako kot globoki državi, ne koristi močna in stabilna Evropa, zato sedaj delujejo v prid tistim, ki se po Balkanu borijo proti “ruskemu vplivu”, ki ga s tem tudi legitimirajo.

Foto: epa

René Descartes, sledeč logiki Aristotela (ki ga ne želimo ukrasti Grkom), je izrekel znano misel “Mislim, torej sem”, jaz pa bi jo spremenil v “Bojkotiram, torej sem”, ker je bojkot identitetnega uničevanja ne samo v Makedoniji, temveč po vsej Evropi najboljši in edini način, da ustavimo vse te procese. Makedonci bodo bojkotirali referendum, Srbi bodo bojkotirali neodvisnost Kosova, Hrvati, Slovenci bodo bojkotirali naseljevanje migrantov in tako, samo na ta način, bomo vsi še naprej obstajali!

Ljupčo Zlatev