#Bojkotiram, torej sem!

Raziskovalni novinar Ljupčo Zlatev. (Foto: Nova24TV)

#BOJKOTIRAM se imenuje novo gibanje, ki se je rodilo na socialnih mrežah v Makedoniji in se vrtoglavo širi po internetu pa tudi v resničnem življenju. Čeprav gre za gibanje, ki se je pojavilo zaradi referenduma o spremembi državnega imena, nosilci tega novega vala globoko v sebi prenašajo veliko pomembnejše sporočilo.

Najpomembnejša naloga gibanja je propagiranje bojkota referenduma, da ne bi dosegel cenzusa nekaj nad 900 tisoč volivcev, s čimer bi referendum propadel, sprememba imena države iz Republike Makedonije v Republiko Severna Makedonija pa se ne bi uresničila – tista sprememba, ki so jo dogovorili in podpisali premierja Makedonije in Grčije Zoran Zaev in Aleksis Cipras ter njuna ministra za zunanje zadeve.

Oblast v Makedoniji je za referendum, ki bo 30. septembra, na zelo drzen, manipulativen in po ustavi nedovoljen način oblikovala vprašanje, na katerega morajo državljani odgovoriti z “DA” ali “NE”: “Ali ste za članstvo v EU in NATO s sprejetjem pogodbe z Grčijo?”

Glasovati, ker je nekdo užaljen?
Na ta način je videti, da smo vsi tisti, ki smo proti sprejetju pogodbe za spremembo imena, tudi proti članstvu v teh dveh organizacijah. To pa nima nikakršne zveze z bistvom odpora, ki ni povezano ne z EU ne z Natom, ampak s tem, ker nočemo reči, da soglašamo, da si sami spremenimo nacionalno identiteto iz “Makedonca” v nekoga z novim nazivom “Makedonec / državljan Severne Makedonije”.

Protesti v Makedoniji proti sporazumu vlade socialistov, ki želi spremeniti ime države. (Vir: YouTube printscreen)

Zdi se, da je za vsakega posameznika bojkot edina razumna rešitev, ker si mora vsak normalen človek zastaviti samo eno vprašanje: kdo sem jaz, da odločam o identiteti mojih prednikov samo zaradi želje po “politični korektnosti” in ker je nekdo užaljen, ker jaz samega sebe imenujem “Makedonec”? Če pa volivec glasuje na referendumu “proti”, s tem avtomatično sprejme sodelovanje pri odločanju o spremembi lastne identitete, pri čemer postane njihov sostorilec.

Predvsem moralno in pravno nima nihče pravice odločati o tem, prav tako nima nihče pravice podpisovati takšne pogodbe. Kakšna je ta pravica, da odločaš na referendumu o nacionalni in etnični identiteti tvojega soseda? To je, kot da bi na referendumu odločal, ali bo nekdo heteroseksualec ali homoseksualec! Tu ni razlike! #Bojkotiram, pravijo družboslovci v Makedoniji, globoko v sebi nosi večje bistvo od samega referenduma in predstavlja svojevrstno kumulacijo revolta zaradi zatiranja tradicionalizma pri mladih.

Rusom in globoki državi ne koristi močna nacionalna država
Politični analitik Arsim Zekoli, Albanec iz Makedonije, pravi, da čeprav lahko sledilce gibanja #Bojkotiram z lahkoto okarakteriziramo, da so prežeti z nacionalizmom (zaradi tematike pogodbe z Grčijo), takšna kvalifikacija niti približno ne obsega celotne globinske dinamike, ki izhaja iz neourbanega konservatizma in identitarnega tradicionalizma, ki narašča. Referendumsko vprašanje je samo zastava njihovega boja, njihov resnični žar antagonizma pa je direktno povezan z banalizacijo boja proti korupciji vladajoče levičarske stranke in sledilcev tako imenovane pisane revolucije. Da, naša oblast je korumpirana in #Bojkotiram sledi prav vsakemu koraku, ki ga naredi.

Zaradi manipulativnosti referendumskega vprašanja, ki je očitno skovano v kuhinjah globoke države, se je prvič aktiviral tudi ruski vpliv, in sicer kot velik zaveznik te globoke države. Rusi so namreč aktivirali svoje satelitske stranke v državi z namenom, da bi prevzele gibanje #Bojkotiram v svoje roke in bi tako eventualno neuspešni referendum razglasili za zmago, ker so Makedonci proti članstvu v EU in Natu. Rusi so se, vsaj v Makedoniji, vkrcali na ladjo in pristopili k zvezi, ki bo naredila vse, da se ustavi vse močnejši konservativni val v Evropi. Njim, prav tako kot globoki državi, ne koristi močna in stabilna Evropa, zato sedaj delujejo v prid tistim, ki se po Balkanu borijo proti “ruskemu vplivu”, ki ga s tem tudi legitimirajo.

Foto: epa

René Descartes, sledeč logiki Aristotela (ki ga ne želimo ukrasti Grkom), je izrekel znano misel “Mislim, torej sem”, jaz pa bi jo spremenil v “Bojkotiram, torej sem”, ker je bojkot identitetnega uničevanja ne samo v Makedoniji, temveč po vsej Evropi najboljši in edini način, da ustavimo vse te procese. Makedonci bodo bojkotirali referendum, Srbi bodo bojkotirali neodvisnost Kosova, Hrvati, Slovenci bodo bojkotirali naseljevanje migrantov in tako, samo na ta način, bomo vsi še naprej obstajali!

Ljupčo Zlatev

 • VERRZIFIKATOR

  ZRCALNA

  Bratska je republika zrcalo,
  ki prihodnost nam Slovencem kaže,
  kot se ta iz pekla ne izmaže,
  nas ne bo rešiti več se dalo.

  Ena le razlika se ponuja,
  da bo brate prej kot nas pobralo,
  in potem samo še kanček, malo,
  pa odnese nas povodenj tuja.

  Smo si pač povodenj zaslužili,
  kaj bi tarnali samo nenehno,
  smo izbrali spako si pritlehno,
  za voditelja jo izvolili.

  Nismo našli še doslej junaka,
  ki naredil red bi v domovini,
  smo anomalija v zgodovini,
  kot voditelj vsi smo majhna spaka.

  • anna

   Spaka je objavljena pesem. Vnaprej jemlje pogum junakom, ki bodo spreminjali usodo. Spremenite melodijo!

   • VERRZIFIKATOR

    Bodite, Anna, kar vi Orleanska,
    ker ni med dedci takega junaka,
    da bi položil kratkonogca, spaka,
    resnica to je žalostna dejanska.

    • anna

     Kar more, to mož je storiti dolžan!

 • Stric iz ozadja

  Saj je clanstvo v EU in Nato glavni povod za spremembo imena. Enostavno ga lahko ohranijo in se s tem odpovejo clanstvo v EU in Natu. Glede na to, da je to prvi konkreten predlog, ki je pristal pred ljudstvom na referendumu od zacetka pogajanj leta 1995, menim da je prav da odloci ljudstvo ali se strinja s tem predlogom ali ne. In ne z bojkotom pac pa s tem, da glasuje za ali proti. Ce bojkotiras odlocitev pac prepuscas drugim, kar se je lepo videlo tudi na nedavnih slovenskih parlamentarnih volitvah.

  • Lustrator

   Kaj tebi ni jasno? Makedonci so ponosen evropski narod, ne pa ruski predpražnik, kot bi radi nekateri naredili Slovenijo. Njihova odločitev za ohranitev imena nima nikakršne zveze s članstvom v EU in Nato – razen seveda za Grčijo, ki pa bi pravzaprav sama morala leteti iz obeh zvez s takim izsiljevalskim odnosom.

   • Stric iz ozadja

    Ker je v 25 letih ze letela ven …

    • Stric iz ozadja

     In je vse kar ti ostane upanje da se bo v naslednjih 25 letih to zgodilo …

     • Lustrator

      Obstoj EU članic kakršna je Grčija (ali Slovenija) je glavni porok za njen postopen razpad. Lobi, ki mu je to v interesu, bo naredil vse kar je v njegovi moči, da se bo EU še naprej do držav članic obnašal tako kot se doslej in v kolikor se temu lobiju ne stopi na prste, lahko v kratkem pričakujemo izstop še kakšne izmed ustanoviteljic unije.

 • Olga2345

  Makedonci, naženite levičarske divjake! Fajonki, Vajglu in Kučanu prepovejte vstop v državo!

  • Friderik Peršič

   Katerih pet butlov ti je tole lajkalo …? Vstop v Makedonijo …? Pa tebi Olga se stanje rapidno slabša …

 • Djuro Sumar

  Jaz bi vsekakor šel na referendum in izrazil svoje mišljenje. Bojkot ni prava rešitev, če ti ni vseeno kaj se dogaja.

  • Lustrator

   Nisi razumel poante? Vprašanje je zastavljeno tako manipulativno, da normalen človek praktično nima kaj obkrožiti ne da bi se s tem skregal s svojimi svetovnimi nazori. Biti ponosen Makedonec še ne pomeni biti proti EU in Natu s katerima ima zgodovinsko Makedonija precej več interesa, kot pa s totalitarno protevropsko Rusijo.

   • Djuro Sumar

    Sem dobro razumel poanto in bi kljub temu šel na referendum, ter obkrožil tisto, kar bi mi bilo v večjem interesu.
    Je pa res, da Makedonija ne more v EU prav zaradi imena in ga je pač potrebno prilagoditi. Nikdar pa ne bom vedel, kaj pomeni biti normalen in ponosen Makedonec ali normalen in ponosen Slovenec. Tega mi do danes še noben desničar ni obrazložil, čeprav sem že večkrat zastavil to vprašanje.

    • Lustrator

     “Je pa res, da Makedonija ne more v EU prav zaradi imena in ga je pač potrebno prilagoditi.”

     Po kakšni in čigavi logiki že? Zgolj in edino grški – to je točno tisti članici EU, ki bi morala pred leti nepreklicno leteti iz EU in pred tem odprodati velik del svojih otokov, da sploh odplača dolgove, ki jih je s svojim socialističnim kolobarjenjem ustvarila ostalim Evropejcem.

     “Nikdar pa ne bom vedel, kaj pomeni biti normalen in ponosen Makedonec ali normalen in ponosen Slovenec.”

     Te doma (v šoli tako ali tako ne) niso naučili niti tega kaj vsaj POMENI domoljubje? Gre za neskončno, brezpogojno ljubezen in ponos na vero, jezik, kulturo, vrednote, navade, zemljo in državo, ki so nam jih generacije prednikov z žulji, solzami in s krvjo priborili. Osebno med Slovence (z veliko začetnico) zato štejem le tiste, ki naš narod (z vsemi naštetimi elementi) ljubijo in so ga pripravljeni v vseh okoliščinah tudi braniti. Žal smo domoljubi v lastni državi postali vrsta pred izumrtjem, saj večino tvorijo/te jugoslovenclji (sicer rojeni v Sloveniji a brez odnosa do nje oziroma njenih vrednot), a brez izstreljenega metka se ne bomo poslovili.

     • Djuro Sumar

      EU ima svoja pravila in Grčija je članica EU. Tu ni kaj dodati.
      Po tvojem mišljenju ateist ne more biti normalen in ponosen Slovenec. To je neumna, če ne že nora trditev.

 • Bandit123

  Ljupčo poberi se v Makedonijo, pa svojim predavaj kaj bi in ne b,i Slovenijo pa pusti na miru.

  • Lustrator

   S kakšno pravico pa bo v Sloveniji nedobrodošla komunjara naenkrat odločala kdo ima pravcio osveščati Slovence in kdo ne? Raje poskrbi, da bodo tvoji družbenopolitični delavski tovariši slovensko javnost objektivno obveščali o domačih zadevah, v tujo politiko pa se ne vtikaj, ker še o domači nimaš pojma.

   • Bandit123

    Kdo pa je tebe pooblastil, da vse veš in vsem odgovarjaš.

    • Lustrator

     Za razliko od tebe v svojem pisanju uporabljam argumente in ne podim demokratičnih misli in novinarjev nikamor. Pravzaprav bi raje v Slovenijo uvozil 1000 resnicoljubnih makedonskih ali poljskih novinarjev, kot pa še en sam dan spremljal naše mainstream medije v katerih avtohtoni Slovenci zastrupljajo javnost s protislovenskimi manipulacijami.

    • Soave

     Mi , vsi ostali tule na portalu !!!!!

     • Bandit123

      Kdo pa ste vi ostali. Kot slišim večina Slovenije tega portala ne bere, ker jim kot pravijo gre na bruhanje.

     • Soave

      No, no, vzamejo naj malo baldrijana, pa bo bolje.

      Tako malo nas pe le ni, ali ne ? Saj je J. J. nabral največji procent glasov.Več, kot ta slavni šesterček, ki nam bo sedaj vladal.

      Pa prosim ne pisari naprej. Dobro vemo zakaj ni mogel sestaviti vlade.
      Ne smeši se po tem portalu. Pojdi k svojim somišljenikom.

 • Felikss_AH

  Bojkot je lahko učinkovito orožje lahko pa udari kot bumerang. Namreč bojkot je pasivno nasprotovanje nečemu… dal bom eno satirično primerjavo glede efikasnosti bojkota… kako bi izgledalo če se ženska na primer (zaradi nečesa) odloči bojkotirati trenutni kavs z recimo možem… tako da bojkotno ne miga in pri tem še bere časopis ali telefonira… rezultat – pokavsana bo vseeno… izostalo bo pa zadovoljstvo pri obeh in se zagotovo nadaljevalo konfliktno

  Po tej primerjalni “analizi” kaže da bojkot ne prinaša rešitev. En drugi bojkot je celo prispeval k začetku WW2… beseda je o proklamiranem svetovnem bojkotu Nemških izdelkov s strani Internacionalnega Židovstva leta 1936, po tem ko je Dolfe pristrigel peruti Židovskem vplivu v takratni Nemčiji. Ceno bojkota pa so plačali deli istega plemena ki sploh niso sodeloval v bojkotu, a so bili pri roki za represalije.

  Bojkot lahko ima trenutni učinek na eni strani… na primer če Aborigin zadane kenguruja v glavo z bumerangom in si zagotovi kosilo… če pa fali pa mora sam bežati pred lastnim bumerangom… pri čemer ima srečo če ga bumerang le zadane, da kenguruji ne jedo Aboriginov.

  SO PA TUDI NENAVADNE TRDITVE V TEM članku – “Rusi so se, vsaj v Makedoniji, vkrcali na ladjo in pristopili k zvezi, ki bo naredila vse, da se ustavi vse močnejši konservativni val v Evropi” – Hmm, kolikor vem prav Rusi podpirajo Desne Konservativne strani v Evropi… Le Penova, Geert Wilders, AfD v Nemčiiji… da pa sploh ne omenjam Avstrijsko novo oblast.

  TUDI TOLE JE MALCE STRGANO – “Njim, prav tako kot globoki državi, ne koristi močna in stabilna Evropa” – Mislim da tudi to ne drži… Putinu zagotovo odgovarja stabilna Evropa… ampak taka brez Washingtonske Globoke Kosher Nostre. Stavim da mu je tudi Močna Evropa ljubša kot pa kaotični Multikulturalno nefunkcionalen podaljšek Afro-Azijske Fukojebine.

  TOLE JE PA ABSOLUTNO IDIOTSKO – “Srbi bodo bojkotirali neodvisnost Kosova, Hrvati, Slovenci bodo bojkotirali naseljevanje migrantov…” – kaj naj to pomeni… a se bomo delali kot da to ILEGALNO Afro-Azijsko drhal ki lomasti po državi ne vidimo… medtem se pa Slovenistanska policija maloumno-“bojkotno” raje loteva globiti LEGALNE GOSTE – Kubanske plesalce na primer.

  REFERENDUM je EDINA AVTENTIČNA VOLJA DRŽAVLJANOV… in če pri temu NI enotnosti, LOČITEV je naslednja opcija. Slovenija na primer se je odcepila od Yugoslavije, in ker je življenje z MultiZaFukultnimi Levaki nevzdržno, lahko se zdaj še enkrat odcepimo … Desni od Levih… tudi Dualna država je izvedljiva opcija… skratka kar koli, samo da je stresti s hrbta MultiZafukultno Levuharstvo.

  Makedonci pa naj raje pazijo… da ne bo pol kuku lele s tem blesavim bojkotom

 • Lustrator

  Še ena pokvarjena manipulacija komijev na oblasti brez primere. V Sloveniji smo sicer na referendumih videli že vse mogoče poskuse zamegljevanja dejanskega vprašanja, a smo tako divjih manipulacij vajeni bolj v predvolilnih anketah (sploh ko gre za diskreditiranje SDS-a), kot pa na samih referendumih.

  Vprašanje je zastavljeno nekako takole: “Ali bi kot ponosen domoljub raje, da vas mi ustrelimo v čelo ali da vas nekdo drug v tilnik?” Zame je namreč biti Slovenec organsko povezano z biti kristjan, biti Evropejec, posredno (in glede na okoliščine tudi vedno bolj organsko) pa biti državljan EU, del zveze NATO. Dejstvo je, da Rusija in celoten civiliziran demokratičen zahod vsebinsko nikakor ne pašeta skupaj na temeljnih točkah in za Makedonijo bi NE evropski uniji in NATU bil praktično podpis za samozakol. To pa je očitno tudi tisto kar si komiji na oblasti želijo – uničenje makedonske identitete bodisi s pomočjo albanskih in grških lobijev ali pa ruskih.

 • Soave

  Samo čivk. Ker nimam nič več povedati kot spodnja komentatorja.
  Ja, bojkot je ena od rešitev.

  Samo , če je res v velikem številu !!!!
  Saj veste kam merim !

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!