fbpx

Dragi dedek Mraz

Kolumnist Davorin Kopše

Sem Slovenec, ki je svoje otroštvo preživel v socialističnem raju po zamisli tvojih botrov komunistov. Tisti čas je bil čas omejevanja vrednot, človekovega dostojanstva, blaginje in vsega tistega, kar človeku pripada, ker je človek. Nam je pa sistem, ki je divje olastninil naše pristne potrebe, poslal tebe. K nam si po zatrjevanju prihajal izpod mrzlega Triglava. Oblečen si bil vedno enako. Nosil si sivo rjav krznen plašč in rusko kučmo, kakršne si povprečen Slovenec ni mogel privoščiti. Otroci pa smo te gledali z velikimi očmi pričakovanja, ko si nas obiskal ob koncu leta in si nas s tem pripravljal na odraslo dobo, kjer so v tvojem socialističnem raju edina človekova pravica pričakovanje, da bo končno deležen tistega, kar mu oblast obljublja. Prihajal si, ko so bili že vsi prazniki mimo.

Pravi kleni Slovenci nismo prišli izza Karpatov, kot so nam dolga desetletja vbijali v glavo. Dokazov za to je več kot preveč. Žal se v množici njih nekateri še vedno ne znajdejo, ampak tudi to se bo sčasoma uredilo.

Oglejte si še: Koalicija KUL (raz)pada

Dedek Mraz, ti pa imaš korenine v daljni mrzli Rusiji, kot vem. Naselil si se pod Triglavom in med nami v novoletnem času še vedno širiš duh časa, ki ga želimo pozabiti. To je čas, ko so nam dopovedovali, da smo od nekod prišli, da bi nam prikrili ali izbrisali zavest o dejstvih. Ta dejstva pričajo o tem, da smo tukaj tisočletja, da smo nekaj posebnega in da nas kot narod ni mogoče izbrisati ali nadomestiti.

Dedek Mraz kot sel vsiljene oblasti
Takrat nismo vedeli, zdaj pa že dolgo vemo, da si sel vsiljene politične oblasti. To je tiste oblasti, ki je obračunala z vsemi političnimi nasprotniki in preganjala drugače misleče. Tvoji stvaritelji so prepovedali vse politične stranke, razen komunistične, ki je prepovedala tudi praznovanje božiča. Za Božička v otroštvu nisem vedel, vedel pa sem zate in za Miklavža, ki je prastari dobri mož Slovencev. Ta je prihajal k nam na Miklavževo, čisto na koncu leta pa si prišel še ti. Miklavža so mi predstavili starši, tebe pa komunistična partija. Spominjam se, da ti je enkrat na neki prireditvi zelo smrdelo iz ust po alkoholu. Pijanost vseh vrst je bilo zaslediti okrog tebe. Pijane od oblasti je empirično gledano najteže strezniti. To na levem polu slovenske politike še vedno gledamo vsak dan. Morda bi s tvojim odhodom iz naših krajev pripomogel vsaj k delčku znižanja promila komunistične substance, ki se ne zadržuje v krvi, ampak v možganih zagrizenih naslednikov Zveze komunistov.

Saj vem, točno ti zagrizenci te zadržujejo in te držijo pri življenju. Vseeno odidi. Odidi iz glav staršev današnjih otrok, ki so se navzeli tvoje ideološke podobe v času, ko so bili še sami starši. Otroci te bodo hitro pozabili, ne sklicuj se več na njihova pričakovanja. Tvoje vloge ne bo prevzel nihče. Naj bo novoletni čas miren čas snovanja načrtov za vsa nova leta, ki bodo še prišla.

V Ljubljani poskušajo izgnati Miklavža
Zadnja leta smo v Ljubljani priča prihodu treh decembrskih mož, ki obdarujejo otroke. Ne vem kako je v drugih slovenskih mestih, v glavnem mestu Slovenije pa je župan s svojo oblastjo poskrbel, da na Miklavževi kapi že nekaj let ni križa. Kar umaknili so ga, ti pa še vedno v vsej svoji socialistično komunistični opravi prinašaš predvsem zmedo. Otrok nisi nikoli obdaroval iz srca, vedno za utrjevanje ideologije.

Foto: STA

Miklavž ni le na povorkah. Tisti pravi pride v domove in srca. Demolirali ste le tistega uličnega, ampak tudi njemu bomo povrnili njegovo podobo in mesto, ki mu pripada. Poskus izgona pravega Miklavža tudi v Ljubljani ne sme in ne bo uspel.

Prepoved praznovanja Božiča naredila prostor dedku Mrazu
Dragi dedek Mraz, prepoved praznovanja Božiča v Sloveniji sredi petdesetih let razumem kot dekret, da se naredi prostor tebi in izrine Božička. Tudi ta je sicer manj slovenski, je pa predstavnik dogodka leta, ko se je rodilo sveto dete, ki je na zemljo prineslo upanje. Ti si prinesel zatrtje tega upanja. Svoja komunistična darila nam prinašaš tudi v času po slovenski osamosvojitvi, ko smo zamenjali tudi ureditev. V preteklem letu ste nam iz vaše kovnice idej prinesli koalicijo KUL, zdaj te Karel Erjavec in njegovi odkrito prosijo, da jim prinesi manjkajoče glasove za sestavo vlade. Dolgo si nam hinavsko prinašal pakete, se dobrikal našim otrokom in jih usmerjal na pot zablod, zdaj odnesi to navlako, ali pa jo pusti naj strohni. Ne obujaj nečesa, česar ni več in česar nočemo.

Veš, dedek Mraz, ničesar ti ne zamerim, si le orodje, ki sem ga občutil tudi sam. To je bilo, ko še nisem (s)poznal resnice in tvojega ideološkega sporočila. Zdaj si preteklost in sem te kot odsluženo orodje oblastnikov že zdavnaj odložil v kot zgodovine. Nič hudega ti nočem, ne bom te na silo preganjal in nič hudega ti ne bom naredil. To so počeli tvoji ustanovitelji z našimi ljudmi in kar je najhuje, tudi z otroki. Le prosim te, da mirno odideš ali se vsaj preoblečeš in začneš živeti polno življenje, kot si to želimo tudi mnogi drugi. Prepričan sem, da bo v prihodnosti tudi tebi Miklavž prinesel kaj lepega in nepozabnega. Morda tudi vero v pravičen in lepši svet. Boš videl kako lep zna biti ta občutek.

Srečno novo leto brez dedka Mraza.

Davorin Kopše