Kako levičarji sami ustvarjajo prekarne delavce

Urednik informativnega programa Nova24TV Aleksander Rant.

Naslov moje kolumne in celotno pisanje izhaja iz političnega dogajanja vse od nastopa vlade Marjana Šarca. Čeprav je Šarec le protokolarni šef vlade, tisti pravi pa so strici iz ozadja in njihova podaljšana roka radikalna stranka Levica, se dogajajo spremembe, ki uničujejo še tisto malo zdravega, kar nam je ostalo. Slovenski narod je vedno veljal za podjetnega in delavnega, a to se je v letih socializma spremenilo. Narod se je polenil zaradi socializma, nekoliko pa tudi zaradi sprejemanja drugih kultur nekdanje Jugoslavije, ki niso znane po pregovorno nemški delavnosti.

Nato je sledila osamosvojitev in vsaj navidezni prehod na prostotržno gospodarstvo. Malo so ljudje takrat vedeli, da so si nekdanji partijski šefi firme razdelili med sabo, javni denar pa naložili v tujino, od koder so nato prevzemali podjetja v domovini. A kljub temu se je država razvijala in tisti, ki trdijo, da je bilo nekoč bolje, so lahko ali bedaki ali pa se jim toži po prestižu partijske pomembnosti.

A apetiti levičarjev, ki so Sloveniji vladali slabih 23 let, niso nikoli ugasnili. Kje pa. Ko je začelo zmanjkovati v tujino izvoženega denarja, so udarili po ljudeh. Novi davki, višje trošarine, okoljske takse, kopica novih predpisov, administrativni stroški itd. Vseskozi pa se je zviševala tudi obremenitev plač. Tako smo danes na točki, ko so plače že skoraj polovično obremenjene z davki in s prispevki. Na točki, kjer je zaposlitev za nedoločen čas neumna rešitev za podjetnika, saj ima z njo samo višje stroške, lenega delavca pa se ne more znebiti po hitrem postopku. Zakaj? Ker naša zakonodaja bolj ščiti status zaposlitve kot dejanski izkupiček delavca. Po domače, tudi če ima nizko plačo, da je le zaposlen.

Na vrsti so samostojni podjetniki
In tu pride v igro naša pregovorna delavnost in iznajdljivost. Število gospodarskih subjektov in samostojnih podjetnikov v zadnjih letih raste kot gobe po dežju. Toga delovna zakonodaja je botrovala samozaposlovanju, ki je sicer bolj tvegano (ni bolniške, ni regresa, ni dopusta, ni božičnice, ni trinajste plače), a je obdavčeno manj in tako delavcu, samostojnemu podjetniku, ostane več v denarnici. Svobodno razpolaga s svojim denarjem, kar pa državi, ki jo vodijo levičarji, ni več všeč. Zakaj? Ker je bilo 31. decembra 2018 kar 93.937 samostojnih podjetnikov. Skoraj 100.000 ljudi torej, ki sami razporejajo svoj denar, morda celo varčujejo.

Levica – glavna sovražnica idej samostojnega podjetništva. (Foto: STA)

Varčevanje pa je greh za levičarje, saj človek, ki nekaj ima, ni odvisen od njihovih drobtinic in socialnih pomoči. Ti so najbolj nevarni. Slovenija ima le dva milijona prebivalcev in z lahkoto bi državno administracijo zmanjšali za 60 odstotkov ob predpostavki, da bi poenostavili postopke in zmanjšali število veljavnih predpisov. A sedaj je treba to pošast, ki je iz leta v leto večja, nahraniti. Marjan Šarec je takoj na začetku mandata moral “pljuniti” nekaj sto milijonov v smer sindikatov javnega sektorja. Zvišale so se plače javnim uslužbencem. In komu so vzeli? Mladim mamicam, ki imajo otroke v vrtcu, družinam, ki so jim zmanjšali ali ukinili dodatke, starostnikom in njihovim svojcem, ki si že tako komaj privoščijo dom za starejše. In sedaj smo na vrsti samostojni podjetniki. Morda ste opazili, a vlada je odkrila, da smo s. p. zlata malha, iz katere kar teče denar. Kot bi rekli v Levici − cel kup zlobnih kapitalistov, ki samo izkoriščamo državo. No, in so nam mirno dvignili prispevne stopnje. Ta mesec ste mnogi plačali nekaj evrov več za PIZ, ZZZS, STV in ZAP. Obirati so začeli najbolj zdrav in inovativen del prebivalstva. Odlično.

Levica sama ustvarja prekarnost
In tako šele pri koncu kolumne pridem do njenega naslova. Levičarjev, sploh radikalnežev iz Levice, so polna usta, kako je treba izničiti prekarnost. Kako je treba priviti samostojne podjetnike in pobrati še več denarja za “socialno” državo. A kaj delajo? Dvigujejo odhodke, destimulirajo najbolj kreativne, podjetnike bi z bajoneti “terali” v morje, dvigujejo minimalno plačo, ne da bi znižali stroške dela, še kar so v veljavi krizni davki. Levica in njej podobni ustvarjajo razmere za prekarnost s svojimi socialističnimi idejami. Jasen pokazatelj je rast števila samostojnih podjetnikov. Samih prekarcev. A sedaj nas je toliko, da bi nas socialisti spet radi obrali do kosti. Ko bodo vzeli samostojnim podjetnikom, ko bodo vse pobrali gospodarstvenikom in obrtnikom, ko bodo oplenili banke in nacionalizirali kmetije, se bo ponovilo leto 1945. Od kod bo prišel potem denar za socializem? Ne bo ga. Slovenija bo spet dežela revežev in kopice nesramno bogatih partijcev. Prosti trg je Zahod spravil iz srednjega veka v dobo, kjer večina (ne vsi) živi dostojno. V socializmu je večina živela pod tem, čemur bi danes rekli meja revščine. Samo uspešni posamezniki lahko ustvarjajo dobiček, dobiček ustvarja investicije, investicije pa delovna mesta. Socializem ustvarja samo bedo, lakoto, revščino in smrt.

Aleksander Rant

 • Miro Jereb

  Točno to.

 • Gasper Zorman

  Povsem logično, zanima me, s kakšnimi kontra argumenti zgornjemu tekstu bodo nastopili tisti, ki se z zapisanim ne bodo strinjali.

  • macon

   Levičarji nimajo argumentov, samopašno se napihujejo in slavijo zmago partijskih kolovodij nad zakoni, moralo, pametjo in Butalami.

   Levičarji ne rabijo argumentov, ker so vendar glavni in pomembni.

   • učko

    Jah, oni znajo, desnuharji so pa budale !!!!!

  • Andrej

   Ne potrebujejo racionalnih argumentov. Preštejejo glasove v parlamentu. Dokler imajo večino lahko delajo kar hočejo.

 • hojladri

  BEDNIKI!!!!

 • Mare

  Tudi OZS je pristavila lonček. Članarina je šla iz 18€ na 20€.
  Pogoltneži.

  • xtc

   Zato,ker so šefi op OZjih levičarji-kot je Meh.
   Sicer pa smo takoj ko je bila možnost pobegnili iz nje in še več pametnih bi moralo iz te socialistićne združbe,ki že davno ni več v skrbi za obrtnikre marveč sama sebi v namen in rihtanju poslov svoji srenji na vrhu.

 • xtc

  Samo tole;takoj ko bo pritisnila kriza se bo tale leva piramida preprosto zrušila,ker ne no šlo,kot ni šlo več v Yugi.
  V Sloveniji nebo preje sprememb dokler ne bo nasedla na povsem enakih čereh kor je Yuga,smo pa na dobri poti tja.

  • Andrej

   In že sedaj skrbno pripravljajo rešitev, ki je: kriv je Janša. Zakaj je kriv? Ker je obtožen. Zakaj je obtožen? Ker je kriv. Če ne bi bil kriv ne bi bil obtožen. Čisto preprosto.

 • Zora

  Daj ne klobasaj, te vaše kolumne so na nivoju vaških obrekovalk. Kako je potem možno, da je toliko sp-jev, a zato ker jih država ne spodbuja. Večina od njih je dobila 4000 eurov spodbude ob odprtju. Pregovorno delavni slovenci, pa ja. Taki kot ste vi samo čakate kaj vse vam mora dati in urejati država, ko se pa za nekaj evrov dvignejo prisevki je pa vse narobe. Če hočemo imeti ceste, železnice, javno šolstvo in zdravstvo, pa pokojnine…. a to naj kar iz zraka pride.

  • FORT WORTH

   Ne, to vse nam udba pokloni.
   In ti imas volilno pravico ??

  • Andrej

   Zora je svanula…
   SP-ji so, ker je to za delodajalce bistveno ceneje. Mladina je tako ob osnovne človekove pravice: dopust, bolniška. Vse piše v prispevku, damo preberi.
   5.000€ so dobile samo ženske pod določenimi pogoji. A ves ta denar morajo vrniti nazaj v državno blagajno. Torej niso nič dobile, posodili so jim. Namesto tega se niso mogle prijavit na Zavod za zaposlovanje. V bistvu je država izvedla dobro finto in prišparala.
   O cestah in ostalem javnem dobru pa raje ne bi. Je preveč žalostno.

  • Nata

   Kje pa ti živiš ?? Morda veš kako velike so dajatve teh ljudi, ki so se morali odločiti za s.p. ? Morali, če hočejo imeti kakšen posel !
   Saj te samo na ta način kdo najame ! Da plača veliko manj davka, kot z normalnimi pogodbami !!
   Popolnoma so porušili termina naročnik in izvajalec !
   Ko bi bila velika tajkunska podjetja pod takim drobnogledom, kto so ti ubogi sp jevci, bi bil denar za vse – pokojnine, ceste, šolstvo.
   Zanimivo pa je , da si povdarila javno zdravstvo in šolstvo ???

 • Andrej

  Vse tako kaže, da so Levičarji in ostali komunistični blok zopet od nekod privlekli Edvarda Kardelja in njegove teorije o socialističnem samoupravljanju. Z razliko, da so zdaj oni kapitalisti, nam pa ostane socializem.

 • slaipowi

  Koliko je redno zaposlenih na nori24? Stavim, da vas je za prste na eni roki, mogoče niti toliko. Vsi ostali s.p. Je pa dobra ugotovitev. Komunist JJ je, s pomočjo svojih vazelinskih kvazi desničarjev, ustvaril kar nekaj prekarnih delovnih mest. Pa saj ne gre za to, kdo jih je ustvaril, gre za to, da boste morali plačati več, s tem pa je ogrožena tudi vaša prekarnost na nori24. Ampak to se pogovorite s Tomašičem, Predalčićem in Janšo. Lahko tudi strica Orbana pokličete. Rantovanje…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!