Izpopolnjevanje sovjetskega sistema

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. (Foto: STA)

Vrdoljakova nadaljevanka Tito, ki jo predvajajo na prvem programu hrvaške televizije in katere nakup naj bi bil za slovensko televizijo predrag, bi lahko spravila naše levičarje oz. komuniste v veliko zadrego. Zadrega ni velika samo zaradi izpovedi “pričevalcev” in zgodovinarjev, ki Tita prikazujejo kot oportunista, denuncianta in brezobzirnega likvidatorja, ampak še bolj zaradi sporočila, ki ga serija prinaša v zvezi z Golim otokom. Ena od zapornic namreč pravi: “Pri nas smo izpopolnjevali sovjetski sistem gulagov.”

Izjava ni le pretresljiva, ampak tudi marsikaj pojasnjuje. Dejstvo je namreč, da se Tito v času resolucije Informbiroja ni le trudil dokazati, da v Jugoslaviji vlada socializem, ampak je hotel Stalina prekositi in dokazati, da je jugoslovanski socializem čistejši in doslednejši od sovjetskega. Ta ambicija je bila opazna že pred resolucijo in je nemara prispevala k njej. V vsakem primeru je to prehitevanje po levi (spor na levici) vznemirjalo Stalina, ki sam seveda ni spadal med liberalne ali popustljive komunistične voditelje. Z drugimi besedami, Tito je želel nadgraditi/izpopolniti sovjetski model in doseči prvenstvo med članicami komunistične internacionale. Nekaj podobnega so v jugoslovanskem kontekstu počeli slovenski komunisti. Ti so se hoteli dokazati in prevzemati pobudo tudi zaradi partizanske omahljivosti v Srbiji in na Hrvaškem med II. svetovno vojno. To, kar je Tito dokazoval Sovjetom, sta Boris Kidrič in Edvard Kardelj dokazovala Titu.

Oglejte si še: Notranje protislovje

Od komunizma ozdravljeni Čehi, Madžari, Poljaki …
Ob različnih ukrepih slovenskih (t. i. levosredinskih) vlad po letu 2008, na primer ko gre za javno šolstvo in zdravstvo, za socialno in družinsko politiko, se včasih ne moremo načuditi njihovi radikalnosti, pravzaprav podobnosti z nespametnimi ukrepi nekdanjih jugoslovanskih režimov oziroma s sovjetskim sistemom, ki se je do danes obdržal samo v Severni Koreji in na Kubi. (V Rusiji in na Kitajskem nimajo socializma, ampak državni kapitalizem.) Ob tem ne moremo dobro razumeti, da česa podobnega ne bomo našli v nekdanjih sovjetskih satelitih, od Češke in Madžarske do Poljske in Slovaške. Navsezadnje je v ideološkem in političnem pogledu veliko bolj normalna od Slovenije Hrvaška, kar se na neki način zrcali v njenih diplomatskih dosežkih. Normalnost po svoje dokazuje obisk predsednice komisije Ursule von der Leyen v Zagrebu. Pomembni državniki se izogibajo Ljubljani skoraj tako, kot se je Šarec izognil nastopu v Evropskem parlamentu. Kdo je že pristojen za simpatije med Evropsko komisijo in slovensko vlado? Ah, seveda, Janez Lenarčič.

Zakaj Čehi, Madžari ali Poljaki danes niso očarani od komunizma kot Slovenci? Zakaj so videti ozdravljeni? Zato, ker se med letoma 1945 in 1989 – po vsem videzu – niso udeleževali tekmovanja v komunistični pravovernosti, ampak so sovjetski sistem doživljali kot nujno zlo, ki se mu je treba prilagoditi. Očitno ga nikoli niso zares sprejeli. Za Srednjeevropejce (in Hrvate?) velja, da so bili ujetniški narodi, vendar njihova konverzija h komunizmu ni bila tako temeljita kot pri Slovencih. Opustitev sistema, v katerega nisi nikoli zares verjel, je lažja in hitrejša kot opustitev “verskega” prepričanja. S tem je mogoče pojasniti čudenje in nerazumevanje dohitevanja nekdanje “najboljše učenke” s strani višegrajskih držav in Hrvaške.

Hrvaški kredit, ki ga niso vrnili
Ko smo že pri Hrvaški: v slovenskih komentarjih je bilo ob obisku von der Leyenove govora o arbitražnem sporazumu PahorKosor, o hrvaškem prizadevanju za vstop v evrski in schengenski sistem in o grožnjah slovenskih politikov, da Hrvaški ne bodo dali soglasja za ta vstop. Nekateri komentatorji so omenjali možnost, da bi Slovenija svoje soglasje pogojevala s hrvaškim upoštevanjem haaške razsodbe, drugi pa so bili – nasprotno – mnenja, da je treba schengensko (najbrž tudi evrsko) mejo čim prej premakniti proti jugu. Navajali so racionalne razloge: preložitev skrbi za migracije na Hrvaško in konec čakalnih vrst na slovensko-hrvaški meji.

Foto: STA

Grožnje aktualnih slovenskih politikov Hrvaški so podobne grožnjam slovenske vlade leta 2009. Medtem ko je njena predhodnica (do leta 2008) dosledno izjavljala, da podpira vstop Hrvaške v EU, vendar pod pogojem, da popravi napake v pristopnih dokumentih, so leta 2009 zaripli slovenski politiki – dokler jih niso oklofutali Američani – odkrito grozili Hrvaški. Nesprejemljivost izsiljevanja v mednarodnih odnosih je znana, znan je tudi izid: Hrvaška je dobila slovenski kredit (podpora vstopu v EU), ki ga ni imela namena vrniti (z ureditvijo državne meje).

Alarmantno stanje pri varovanju meja
Nobenega dvoma ni, da neupoštevanje mednarodnih pogodb prinaša tveganja, kar velja tako za ameriško izmikanje pri vojaških, podnebnih in trgovinskih sporazumih kot za splošno znano hrvaško neverodostojnost pri izvajanju podpisanih dogovorov. Vsak državnik in diplomat mora seveda imeti pred očmi praktične koristi svoje države. Slovenija je zainteresirana, da odrine migrantske težave od svojih meja, torej bi morala podpirati vključitev Hrvaške v schengenski sistem. Problem je le pri vprašanju, ali je Hrvaška dejansko sposobna postaviti vodotesne kontrole na svojih južnih in vzhodnih mejah (da o morski obali ne govorimo), ki niso zanemarljivo kratke in so izpostavljene velikim pritiskom. Slovenija ne bi smela groziti Hrvaški, ampak bi morala svojim evropskim partnerjem, ki imajo sicer dovolj svojih težav in jih Slovenija ali Hrvaška pretirano ne zanimata, razložiti, v čem je problem, in se ponuditi za inšpektorico njegovega reševanja. Pojmovanje, da je mogoče pridobiti Evropsko komisijo za podporo Sloveniji in za sankcije proti Hrvaški, je naivno, medtem ko je učinkovito varovanje schengenskih meja tako v slovenskem kot v evropskem interesu.

V bistvu gre za alarmantno stanje. Če Slovenija ne bo zatesnila slovensko-hrvaške meje, bosta Italija in Avstrija zatesnili slovensko-italijansko in slovensko-avstrijsko mejo. Hrvaška najbrž ne bi nasprotovala razrahljani slovensko-hrvaški meji, ki bi Slovenijo spremenila v migrantski žep. Ko bi Slovenija to mejo zatesnila, bi bila k podobnim ukrepom prisiljena Hrvaška, ki ji tudi ni do tega, da bi postala množično migrantsko taborišče. To bi slovenska politika morala razložiti svojim prijateljem na Hrvaškem in drugod po Evropi. Predvsem pa bi morali na hrvaške južne in vzhodne meje takoj povabiti Frontex, tj. Evropsko agencijo za mejno in obalno stražo.

Dimitrij Rupel

 • xtc

  Samo nekaj za Rupla Državni kapitalizem v Rusiji in kitajskem ni nič drugega kot partijski ksapitalizem v katerem je partija lastnik vsega.
  Dokler dolgo bodo Slovenclji umobolno versko fanstično sledili Titoizmu,Kučanizmu in NOB nategom in SFRJ blefom iz SLO ne bo nič.

  • SIMON ROZIC

   Zelo boleče in zelo resnično ! – in strah vzbujajoče…
   Bojim se, da bojo vsak čas potrkali na vrata naših domov obsedeni, revanšistično
   “revolucionarno” nastrojeni smrkolini alla Mesec Kordiš, Tomićka, etc
   in rdeče zveri iz SD , ter nas obsedeno histerično postavili čez prag življenja!
   Takšna dejanja ima narod, žal še vedno v zavesti in ga je strah, za to molči in trpi!

   • Common Sense

    Pa ni samo Kordiš. Če malo spremljaš Facebook strani Levice in predvsem komentatorje, ti je jasno, da dobršen del njihovih podpornikov goreče podpira 1) spremembo družbene ureditve 2) Nacionalizacijo (ja, prav si slišal) 3) Državno določene cene skoraj vsega (stanovanj, goriva,… pač vsega kar jim ne paše) 4) Samoupravljanje (kot neko napredno in učinkovito obliko upravljanja podjetij)…..vse pod titulo “demokratičnega socializma”. Potem pogledaš profile teh ljudi in ugotoviš, da a) so to neki niko-i-ništa z profilnim slikami mačk in psov ter b) večinoma starejše zafrustrirane ženske, večinoma upokojene ali tik pred tem c) mladci v poznih dvajsetih ali zgodnjih tridesetih, ki so že na prvi pogled že zgodaj v življenju zabluzili in jim v resnici ni več pomoči. Vsi ti bi hoteli nevede hoteli nazaj namontirati Jugoslavijo in njeno falirano družbheno ureditev. Sami se tega niti ne zavedajo, ker “sedaj bomo pa to prav naredili”. Yeah, right. Tolk, da veste s kom imate opravka. Zaradi mojih otrokov in njih otrok upam, da ostanejo margina, sicer se mi izselimo.

    • IZBIRA

     Vzore imajo v predvojnih lenoba, saboterjih in tatovih, tipa Tito, Kardelj, Kidrič, Maček, Ranković, Ribar ipd. in nekaterih uvoženih, Che, Mao, Rote armee…Samo upajmo, da ne dobijo podobne prilike.

  • IZBIRA

   V SRS partijski direktorji premoženje pridobojo z uboji in nacionalizacijo
   v RS partijski kapitalisti. Premozenje pridobijo s krajo in neplačanimi posojili.

 • mare

  Ne da nima rtv denarja, kot levičarskemu mediju, ji ta dejstva o Titu ne istrezajo. Dorektova vladnih strank, Kučkota, Jankovičev…

 • est

  Počasi, vendar zanesljivo, bo diktator Tito dobil svoj prostor v zgodovini. Res je, da ga bo največ v “črni kroniki”. Oddaje sem si ogledal in so ga kar dobro obdelali. Zanimiv je predvsem njegov “delež” v Rusiji, ko je kot ovaduh NKVD-ja ovadil cca 400 ljudi, ki so končali z metkom v glavi.

 • IZBIRA

  Evolucija s komunizmom zaraženega Slovenca.

  Kaj je bila SRS in kaj je RS danes:

  1. Kar je Tito dokazoval Stalinu sta
  2. Kidrič Kardelj dikazala Titu in je
  3. Kučan dokazal Stalinu, Titu, Kidriči in Kardelju in
  4. Šarec, Cerar, Drnovšek, ERjavec, Turk, Židan…. dokazujejo Kučanu
  5. s komunizmom zaraženi državljani Slovenije dokazujejo Šarecu, Cerarjz, Drnovšku, ERjavcu Turku, Židanu….

  Enostaven zakjuček je da so slovenski komunisti najbolj izprijeni izmed komunistov. In narod najbolj zabredel v to bolezen. Kaj so ljudje, ki jih podpirajo. IQ okoli 40-60/100. in kaj so ljudje na RTV in ostalih agitartorskih TV kanalih IQ 100+/100 – sociopati in psihopati, vsi po vrsti.

  Torej kaj je RS? Izpopolnjen boljševizem v 21. stoletju pod diktaturo bolanega Kučana in njegovih satanističnih novih obrazov in volilcev zombijev.

 • Sfrj

  Jugoslovanski sodni sistem je bil pošten in je ohranjal zdravo jedro družbe, kjer smo vsi živeli dobro

  • IZBIRA

   Jedro družbe? Misliš komunistično “elito” v SFRJ. Jedro jedra je bila CK ZKJ in JNA. Kako zdravo je bilo to jedro imamo priliko občutiti v RS z isto kontinuiteto elite jedra SFRJ družbe, bolanimim kučanističnim komunizmom, edini v EU od vsega bivšega Varšavskega pakta. In seveda sodišča so ohranjala jedro, in presenečenje. Tudi danes sodišča ohranjajo komunistično jedro družbe. Elita te pita, ja s propagando , pa davke plačuj, butl.

   • Sfrj

    Delo je bilo pošteno plačano. Delavec je bil bog. Mladi so imeli stanovanja, vsak je takoj prišel na vrsto pri zdravniku, več je bilo prostega časa, v službah se je lahko zabavalo. Samo ena partija je obstajala, kar je pomagalo, da je ljudstvo vedelo kaj je edina prava opcija, ne pa spletke okrog volitev itd.

    • rrrrr

     Štirje obešenjaških soglasniki tvojega imena povedo o tvojem dometu več kot vsi tvoji komentarji skupaj

    • IZBIRA

     Samo grdo amerikanci niso več hoteli financirati nalkanskega raja. Pa glih navadli ste se pol pa zmanjka. Popapala Partija.

   • Ros

    Ja. Za davke so tu naselili južnjake, ker bi bilo drugače v Sloveniji kakšnih 200.000 ljudi. In bi se nabralo bolj malo davkov. In to je to. Me res zanima, kam so izginili vsi te Slovenci?

  • rdečicvet

   no coment !

  • pajot

   In živela sta srečno do konca svojih dni.

 • AlojzZ

  Pojmovanje, da je mogoče pridobiti Evropsko komisijo za podporo Sloveniji in za sankcije proti Hrvaški, je naivno, medtem ko je učinkovito varovanje schengenskih meja tako v slovenskem kot v evropskem interesu.

  Tako zdrava pamet, ki pa so jo še na vsakih volitvah ponosno premagali in vsakič smo ponosno potrdili SLO izvor:

  Tri ure hoda za pustno nedeljo leži vas, pa ji pravijo mesto. Sredi vasi se cedi rjava mlakuža, ji pravijo potok. Ob obeh krajih mlakuže stoje koče, jim pravijo hiše. Dve, tri hiše imajo nadstropja, takim hišam pravijo graščine. Ime je vasi Butale.

  Butalci so gadje; tisto leto, ko sta bili dve kravi za en par, so se Butalci skregali s pametjo, pa so zmagali Butalci, — kaj mislite! — in ne pamet: takšni so.

  Bili so imenitnega rodu. Imeli so stara pisma, in če se jim ne bi bila izgubila in če bi jih znal kdo brati, tako bi ostrmel, da bi sedel kar vznak, kajti pravijo, da je stala v teh pismih beseda, da sega rod Butalcev noter do Adama v paradižu.

  Prvi, ki se je bil preselil v sedanje kraje, je bil neki Kozmijan Buta. Tam, kjer je živel poprej, mu ni ustrezalo podnebje, prevroče je bilo. Mož je bil bolj slab v računstvu in se je rad motil v številu svojih ovac. In je imel to slabo navado, kadar ga je kdo prijel, naj vrne ukradeno ovco, da je z glavo butal kakor kozel in je marsikomu nalomil rebra. Sosedje so ga zavidali, pa se jim je ponoči umaknil izpred oči in si je za spomin in pleme s seboj vzel nekaj parkljev iz vsakega hleva in kar k parkljem spada. Pa niso sosedje iskali ne njega ne parkljev, nego so bili zadovoljni, da so se tako poceni odkupili.

  Več o SLO zgodovini na https://sl.wikisource.org/wiki/Butalci#Butale_in_Butalci

 • Ehnaton

  No, tole pa ni bilo na HI kvadrat, ampak zelo konkretna in učinkovita ocena stanja v Sloveniji ter vzrokov za to. Bravo Dimitrij.

 • Andrej Grafenauer

  Vse to o Brozu in zavrženi revoluciji so že dolgo znana dejstva. Poznajo jih seveda tudi naši fanatični levičarji. Zato je njihovo poveličevanje in propagandiranje laži o vrednotah revolucionarega NOB ja,
  ki temelji na množnih umorih in obračunavanju z drugčemislečimi, še toliko bolj podlo.

 • FORT WORTH

  Ze od leta 1990 je jasno, da so rvati veliki nacionalisti, ki vedo kaj delajo in pri tem se ne ozirajo na nic drugega, kot na njihovo drzavo Hrvasko.
  Cisto nic jih ne zanimajo mednarodne pogodbe in dogovori, ko je govora o drzavi.
  Na taki stopnji so nemogoca pricakovanja, da se bomo z njimi karkoli dogovorili in da se bodo tega drzali.
  To so nam dokazali ze nestetokrat.
  Resitev je samo ena in ta je, da se opravlja dosledno izvajanje sengna in detaljna kontrola vsega, kar gre cez HR – SLO mejo ter postavitev tri meterskega zidu na meji in z enim samim okencem na Dragoniji.
  To bi locilo Slovenijo od balkana.
  Aja, vsakih 10 let bi odprli okence in vprasali eno samo vprasanje :
  Ste prisli k pameti ??
  1. Da ?
  ali
  2.ne ?

  • tretjerazredni

   Zanimivo je, da je mednarodna.evropska in ameriška skupnost neprestano obtoževala Miloševiča, da naj bi vedno srbi kršili premirje s hrvati, ta pa se je branil, da kršitve vedno sprovocirajo hrvati, poleg tega.hrvaški in bosanski srbi ne ubogajo srbskega predsednika. Sovražna vojaška propaganda se je zelo trudila utišati nasprotno stran, ker je bil njihov cilj demonizirati srbe in utrditi ameriško vlogo na propadlem balkanu, preko hrvatov, saj se je ob enem manjšal sovjetski vpliv (koristne laži).

   • FORT WORTH

    Z mocno HR se na jadranu veca Ameriska moc, kar je absolutno za pozdraviti.
    S tem smo zasciteni tudi mi pred blesavimi srbi in rusi.
    To je vsekakor sa pozdraviti.
    Srbi izgubljajo na vseh frontah.
    Hehehe

    • joza joza13

     Že, že… ampak Srbe že imamo na svojem hofu!
     Srbi so nam državo ukradli. Preden zanikaš, dobro premisli.

     • FORT WORTH

      Ja res je.

 • Mariza Petrovcic

  Vlada ima veliko podporo, mogoče so anketirali migrante, ker Slovenci močno dvomim, da jo podpirajo

 • tretjerazredni

  Kritično pomembno nacionalno ozemlje smo izgubili zato, ker nidmo takoj zahtevali Frontex na slovensko hrvaški meji. Ker nihče ni pomagal slovencem, so potomci hrvatov hitro pregnali potomce srbov, kar pomeni, da so na meji živeli samo še hrvati, ki so branili svojo drugo domovino, naš šengen pa je puščal kot rešeto, a le za hrvaška plemena in albance. To je bil tudi namen sovražne vojaške propagande, ki je lobotomizirala slovence, da so nas med osmosvajanjem napadli prijatelji, pomagali pa so nam naši vzorni sovražniki (globoka hipnoza).

  Največja uganka za evropske analitike in diplomate je, kaj lepi hrvate skupaj, potem ko so se komaj izvlekli iz državljanske vojne (Oluja), z nekaj pomoči prijateljev.

  Med njihovim osamodvajanjem, sta namreč obstajali vsaj dve hrvaški vladi, ena v Zagrebu in ena v Vojni krajini. Takrat se je Tuđman odločil za zelo čuden manever, svoje ustaše je pomaknil proti meji s Slovenijo in jih poselil po sporni Istri, preostale vojaške sile je skoncentriral v hrvaško pomorsko garnizijo na celotni obali, medtem ko je podpiral bosanske hrvate, zaradi čear je ostala kar tretjina Hrvaške odrezana od srbske matice in Evrope. S tem je nevtraliziral Slovenijo in omogočil hrvatom, da so zasedli meje nekdanje ustaške okupacije, ki jih zdaj Butalci vsiljujemo njim, kot mednarodno nesporno dejstvo. Takih idiotov svet še ni videl. Nekega pametnega izbora niti mimamo, ker se hrvaški slovenci zagotovo ne bodo uprli svoji hrvaški matici, še več, nihče noče tvegati državljansko vojno med potomci hrvatov in srbov v Sloveniji. Zato zgleda hrvaška kot zmagovalec, drugi razlog so kreditne infuzije EU, iz katerih bodo nastali kapitalski centri, potrebni za uvedbo evra. Hrvaški evro je spet še en slovenski interes, tako bomo končno izvedeli koliko so vredne njihove fotokopirane kune v resnici, s katerimi so pokupili slovenska podjetja. Nič kaj, verjetno.

  • Ros

   Ja. Slovence so pregnali iz Istre in Kvarnerja. V Slovenijo pa so naselili južnjake. Ker je bila vojna so bežali pred njo in najlažje jim je bilo priti v Slovenijo. In so se tu ustalili. V glavnem; Slovenci smo izgubili Istro in Kvarner. Potomcev Slovencev je tam verjetno kakšnih 1000, če ne 100 ali 200. V Sloveniji pa smo Slovenci manjšina.

 • Olga101

  Še nekaj o slovenskem Titu. Prof. Stane Granda pravi:

  Milan Kučan kot enkratna in v slovenski politični zgodovini neprimerljiva kombinacija luteranskega antipapizma, bojevitega ateizma in leninističnega totalitarizma!

 • tretjerazredni

  Dober hrvaški dokumentarec o hrvatu Titu ne obstaja, ker je Tito največji hrvat kar jih je kdaj živelo in so se z njim ukvarjali edino ideologi ter razni amaterji in fanatiki. Nimajo kaj novega za povedat, lahko samo vrtijo pogled okoli iste materije v sredini in vse skupaj začinijo s sočnimi trači.

  Del o Golem otoku je pa itak paradoks, opisujejo grozljivo izživljanje in programe pranja možganov nad deportiranimi interniranci, ki pa so preživeli gulag in opisujejo svojo zgodbo, pa bi morali niti po vsej logiki grozljivo pohabljeni ali mrtvi.
  Tudi slovenci bi lahko posneli dokument o našem gulagu, na Dobu.

  Tito je bil star že med vojno, jugoslovanska.javnost pozna legendo o njemu samo po abrahamu, ne vemo nič o njegovih mladostniških in zgodnjih srednjih letih, ko je postal avstroogarski oficir ter se je boril proti srbom in rusom. In izgubljal.

 • karlina

  Po domače povedano, vse gre k hudiču, čisto vse, kar obvladuje rdeča mafija, v vseh komunističnih državah je tako in nič drugače. Kar dobijo v roke komunisti, to UNIČIJO !!!!!!

 • Basileus

  Povprečni Rupel je nizko padel, da piše zastonske kolumne na Nova24tv. IJJ ga ima za vazala, cucka. In Rupl se ima za akademika.

  • samurai

   So popustile tablete ?

   • Basileus

    Ktere tablete naj bi mi popustile?

 • RATATA

  Bilo je v devetdesetih, ko je dimsi rupsi skupaj z plemenitim padalcem in tistim podkupljivim talerjem nič kaj diplomatsko jedel primorsko sadje tam na levem bregu Dragonje… fotografija je v knjigi Rogerja Gogale z naslovom Boj za Južno mejo!

  No, primorsko sadje bi lahko jedli tudi ob pravi južni meji tam ob reki Rečini!

  Največji uspeh slovenske diplomacije je bilo pismo pridobljeno od Nikice Valentića, da lahko začasne (!!) mejne prehode hrvatska odstrani v roku petih (5) dni! ta list papirja morda kdo še vedno hrani(?), če pa slučajno ne hranijo, je pa itak vseeno, ker je brezvreden, tako kot so bili brez vrednosti vsi papirji vstavljeni v mapo memoranduma priloženo k sporazumu o arbitraži o poteku meje med RS in RH!!

 • samurai

  Vse drugačne razmere bi bile na naši meji, če bi bil g. Rupel zunanji minister, tako pa……
  Bog se nas usmili !

  • tretjerazredni

   Ampak ljudje ob meji gledajo hrvaško nacionalko in hočejo poslušati hrvaško pop štanco, od Slovenije hočejo samo občinska sredstva in evre.

 • tretjerazredni

  Avstroogarska je razpadla z razlogom, zato tudi ideja o višegradu nima nobenega smisla. Problem je zato, ker je višegrad edina alternativa Veliki Nemčiji, ki bo sicer pohopsala svoje nekdanje satelite in jim vsilila svojo kulturo. Nemške kulture itak ni več, že zdavnaj so jih westernizirali američani, nihče ne ve kako naj bi zgledala tradicionalna Nemčija. Vsi se spomnijo samo nacional socialistične revolucije, njihove ekdpanzijske agresivne politike, evgenike, vojaške propagande in okultne mistike. Vprašanje je torej, če denacificirane evropske province niso same svoje, čigavi so potem?
  Pred 2.sv, je obstajala samo peščica velikih evropskih kraljestev, pa še ta so se delila šele s 1.sv, ko se je uničilo in razkosalo največje poražence, kakršna sta bili predvsem Avstroogsrska in Prusija. Tudi mi smo takrat ostali sami, iz kompliciranih nemških buržuazij, smo šli pod precej preprosto srbsko. Ker smo pač potomci slovanov in govorimo podoben jezik. In točno to je bistvo problema moderne Evrope.

  Zakaj niso bili rasni izvor, kultura in jezik problem že v Avstroogarski? Prvič zato, ker v srednjem veku rasna teorija še ni obstajala, kulturne in jezikovne razlike pa niso bile pomembne, saj ljudem ni bilo treba znati pisati in brari, različni stanovi so imeli med seboj zgolj formalne stike, tistih par tujih besed pa se je hlapec že naučil oziroma so se njegovi domači izrazi potujčili.

  Kdo pravi, da je sovjetska zveza res razpadla, v kakšnem smislu, morda to pomeni državni kapitalizem, torej odpiranje komunizma globalnim trgom., kar je logična posledica odstranitve barikad po koncu hladne vojne. Ampak zato te države še niso drugačne, komunizem smo itak poznali kot obliko socializma, ki se je povsod na vzhodu ohranil do danes. Za nas so recimo socialni prejemki, redne službe v istem podjetju, brezplačno zdravstvo in šole nekaj samoumevnega.
  Tudi kitajska je šla skozi podobno diverzifikacijo svojih številnih in gosto poseljenih pokrajin, odrekli so de edino demokraciji, pluralnosti ter raznim drugim osnovnim svoboščinam in pravicam, ki so na zahodu samoumevne, ljudstvu pa ne pomenijo kaj veliko, bolj so občutljivi na svoj slog življenja, narečja, hrane in turbofolk.

 • Crni Hakija

  no ja BBB

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!