fbpx

Levičarji vam lažejo v obraz: Javno zdravstvo je dražje od zasebnega!

Zala Tomašič (Foto: Demokracija)

Že lani poleti se je pokazalo, kako neučinkovita in nesposobna je bila vlada Mira Cerarja glede veliko stvari, posebaj pa glede zdravstva. Situacija na otroški kardiologiji je bila popolnoma absurdna in če bi Cerarjeva vlada dejansko želela najboljšo zdravstveno oskrbo ljudi, ne bi nikoli končali v položaju, v kakšnem smo se znašli pred nekaj meseci. Ampak po vseh težavah in očitno neuspešni vladavini Mira Cerarja se po predčasnih volitvah sestavi vlada s propadlim premierjem Cerarjem, s prejšnjo prav tako neuspešno predsednico vlade, ki ni bila niti izvoljena za poslanko, Bratuškovo, pragmatičnim ministrom, ki je bil del skoraj vsake vlade, Erjavcem, komunističnim koordinatorjem Mescem, malo zgubljenim Židanom − vse to pod vodstvom diletanta Šarca, ki brez napihnjene podpore medijev ne bi prestopil praga državnega zbora. Ni presenetljivo, da se stvari ne odvijajo po njihovih načrtih, ki so bili pravzaprav samo preprečitev desne vlade pod vodstvom Janeza Janše. Edina presenetljiva stvar je bila rast podpore Marjanu Šarcu in njegovi vladi v preteklih tednih, ki pa se je, kot kaže, s (skorajšnjim) propadom zdravstva končala.

Smešno, da Marjanu Šarcu ne moremo očitati neizpolnitve programa, saj tega že od samega začetka ni imel. Sicer je glede zdravstva tu in tam pripomnil, da bo skrajšal čakalne vrste in reformiral zdravstveni sektor, da bo učinkovitejši, ni pa nikoli predstavil programa, ki bi razložil, kako bo to naredil. Zdajšnje odpovedi zdravnikov niso nepričakovane, saj je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bodo zdravniki dokončno uprli razmeram, v katerih so primorani delati. Ampak podobno kot večino problemov v slovenskem zdravstvu bi lahko tudi tega rešili z deregulacijo zdravstvenega sektorja, z manj predpisi in predvsem z manj zakoni, ki omejujejo rast zasebnega sektorja in širitev koncesij na zasebni sektor.

Oglejte si še: Modna muha levičarjev

Ja, to so besede, ob katerih povprečen Slovenec skoči v zrak in začne razlagati o ameriškem zdravstvenem sistemu in kako ljudje tam izgubijo vse, ko zbolijo. Kot prvo, ameriški zdravstveni sistem ni tako grozen in primeri ljudi, ki izgubijo vse zaradi stroškov zdravljenja, obstajajo, vendar se zgodijo zaradi neplačevanja zdravstvenega zavarovanja. Kot drugo, ameriški zdravstveni sistem ni popoln in nihče ga ne poskuša vpeljati v Slovenijo.

Javno zdravstvo je bistveno dražje od zasebnega
Zdravstvene storitve je treba plačati ne glede na to, ali so zasebne ali javne. Ne vem zakaj, toda med Slovenci je trdno ukoreninjeno prepričanje, da je javno zdravstvo (v bistvu karkoli javnega) zastonj. Ni. Nič ni zastonj. Javni zdravniki ne delajo zastonj, zdravila na recept niso zastonj, ambulantna vozila niso zastonj, vse to stane veliko denarja. In vse to skozi davke državljani tudi plačujemo, ne glede na to, ali storitev potrebujemo ali ne. Razlika med javnim in zasebnim zdravstvom ni nujno v ceni, je v lastništvu ambulante, zdravstvenega doma itd. Država financira javno zdravstvo z davkoplačevalskim denarjem, zato nam ni treba plačati zdravniškega pregleda direktno zdravniku vsakokrat, ko imamo pregled pri javnem zdravniku. Prav tako bi država lahko prek koncesij in podobnih storitev financirala zasebno zdravstvo. Dolge čakalne vrste so očitno znak, da v Sloveniji je povpraševanje po zdravstvenih storitvah. Z možnostjo koncesij in manj predpisi, ki bi omejevali zasebni sektor, bi se tudi ponudba zdravstvenih storitev drastično povečala in zaradi konkurence posledično tudi izboljšala.

Uničevalci zdravstva (Foto: STA)

A na žalost se zdi, da je naša vlada bolj zaposlena z bitko proti “črnemu trgu” z regratom kot z reševanjem dejanskih problemov, s katerimi se sooča Slovenija. Sedaj, ko se bo zdravstvena kriza le še stopnjevala in bo iz dneva v dan hujša, bomo šele videli (ne)sposobnost šesterčka, katerega edini politični program je preprečiti strankam, kot je SDS, in voditeljem, ki dejansko vedo, kako se s krizo spopasti, da bi prišli na oblast in končali vladavino levih strank, ki Slovenijo z vsakim dnem le še bolj pomikajo na rob propada.

Zala Tomašič