Manj ideologije in več filozofije, prosim!

Tinkara Jecl (Foto: osebni arhiv)

Slovenci smo pred nekaj tedni postali bogatejši za vseobsegajoči Leksikon filozofije, kakršnega še nismo imeli. Svoje življenjsko delo je predstavil Anton Stres, doktor filozofije in teologije. Tako obsežnega in tako temeljitega leksikona ali slovarja filozofije Slovenci še nismo imeli, zato za filozofijo na Slovenskem zagotovo predstavlja prelomni mejnik. Leksikon je pisan tako, da je prijazen do tistih, ki se s filozofijo srečujejo prvič.

Kot študentka filozofije sem pri študiju vedno pogrešala slovar, kamor bi se zatekla, ko bi v filozofskih delih naletela na nov pojem ali pa ko bi želela o nekem avtorju, preden se lotim njegovih del, izvedeti splošen okvir. Seveda so že dolgo na voljo obsežni slovarji in enciklopedije, ki so na spletu dostopni samo en klik stran. Vendar so ti slovarji pisani v tujih jezikih, najbolj znani in koristni so seveda tisti v angleščini. Ni pa mogoče najti tovrstne enciklopedije v slovenskem jeziku. In do nedavnega je ni bilo mogoče najti niti v obliki knjige.

Slovenci smo sicer pred Stresovim Leksikonom filozofije že poznali filozofske slovarje slovenskih avtorjev v slovenščini, kot sta Ušeničnikov slovar in Janžekovičev leksikon. Žalostno pa je, da se moraš gibati v specifičnih družbenih krogih, da zanje sploh izveš. Res je, da so bili ti slovarji občutno krajši in nikakor ne vseobsegajoči, vendar bi znali biti študentu filozofije prav tako v veliko pomoč.

Ideologija nima kaj iskati v filozofiji
Iz časov, ko sem bila še nova študentka filozofije na ljubljanski filozofski fakulteti, se spominjam samo enega splošnega slovarja filozofije – nekega izjemno kratkega nemškega slovarja, prevedenega v slovenščino, za katerega lahko rečem, da v prvi vrsti slovi po svojem neverjetnem pomanjkanju kvalitete, njegovega naslova pa se sploh ne spomnim več. Spomnim pa se, da mi tisti slovar kot študentki ni kaj dosti pomagal, če sploh kaj. Pomagala sem si z že omenjenimi angleškimi spletnimi enciklopedijami, ki pa sem jih izvohala sama. Ni pa mi uspelo med študijem najti Ušeničnika ali Janžekoviča. O njiju ni na oddelku za filozofijo osrednje univerze v slovenski državi ne duha ne sluha. Morda zato, ker sta bila oba tako kot Stres poleg filozofov tudi katoliška teologa? Ker sta bila kristjana in odkrita nasprotnika marksizma, ki je v zadnjih desetletjih povsem zadušil filozofski oddelek ljubljanske univerze? Res je, da sta se v svojih slovarjih osredotočila predvsem na zibelko evropske filozofije in sholastiko, o kateri se pri študiju filozofije kaj dosti ne učiš, vendar pa to še ni zadosten razlog, da ju zamolčiš v celoti.

dr. Anton Stres pri predstavitvi novega Leksikona filozofije. (Foto: Nova24TV)

V novem Leksikonu filozofije pa Stres ne zamolči množice slovenskih bolj ali manj znanih filozofov. Tudi zato ima za filozofijo na Slovenskem poseben pomen. Samo upam pa lahko, da bodo za Antona Stresa, predvsem pa za njegov novi Leksikon filozofije slišale nove in nove generacije študentov filozofije. Samo upam lahko, da Stres ne bo postal zamolčan kot drugi pred njim samo zato, ker nekaterim posameznikom ideološko ne ustreza. V tem primeru bi bili študentje filozofije prikrajšani za res neverjetno monumentalno delo, ki jim bo pri študiju izjemno koristilo. Ideologija v filozofiji nima kaj iskati. Argument za to je že v samem izvoru besede filozofija. Ta se je danes izrodila v povsem drugačen pomen, bodisi zaradi vrste ideologov, ki se prodajajo za filozofe, bodisi zaradi samega razvoja filozofije kot take skozi skoraj tri tisočletja. Kot je dejal Stres na predstavitvi nove knjige – če me hoče nekdo razjeziti, mi mora reči samo “kaj pa filozofiraš”. To tisti, ki smo homines sapientissimi (v elativnem, ne superlativnem smislu), ki ne moremo iti skozi življenje, ne da bi temeljito premišljali o vsakem življenjsko pomembnem detajlu, zelo dobro razumemo.

Dvom, čudenje, iskanje resnice in modrosti, to je filozofija v svojem bistvu
Filozofija je postala sinonim za “nakladanje”, prazno govoričenje, nekaj slabega. V samih začetkih oziroma beseda kot taka pa v stari grščini (philos – sophia) pomeni ljubezen do/zaljubljenost v/prijateljevanje z modrostjo. Iskanje resnice, ene same. Ljubezen do božanskega, če hočete, saj modrost pripada samo bogu, ljudje pa si lahko skozi življenje prizadevamo, da bi se ji čim bolj približali oziroma da bi bili v platonskem smislu v njej čim bolj udeleženi. Filozofija se je rodila, ko je človek na neki točki storil tako imenovani prehod od mythosa k logosu, ko je podvomil o pravljičnih zgodbah, se začel čuditi nepojasnjenim stvarem in zanje iskati razumske, razumne razlage. Zanimivo je tudi, da se je ta preskok praktično sočasno zgodil tako na evropskih kot na azijskih tleh. Konfucij in Sokrat sta živela samo generacijo narazen. Dvom, čudenje, iskanje resnice in modrosti, to je filozofija v svojem bistvu. In te filozofije potrebujemo več, saj nam je boleče primanjkuje.

Tinkara Jecl

 • večni srb

  Zelo dobra kolumna, Tinkara ne razočara.
  Mene moti predvsem cena, Mohorjeva založba zaračunava 100 evrov za leksikon, ki je sicer mišljen, da bo ležal nekje na knjižnih policah in študenta utrjeval v veri, če kaj ne bo jasno vedel, lahko vedno odpre knjigo in pogleda. Namesto papirja, danes uporabljamo app-e na nespametnih telefonih, ki takoj najdejo iskalno geslo, vendar so zelo naporni za buljenje, ker so tisti ekrančki in črke tako majhni.
  Poslušal sem intervju s Stresom na tem portalu in sem si pogledal še par drugih stvari, lahko rečem, da je zelo dober filozof in ga je res zanimivo poslušati. Ni pa velik mislec, kakršen je recimo Žižek, ki je tudi profesor in se ne pogovarja z noobi, ki take leksikone na znajo že na pamet. Temu primerno je tudi površen, ampak to je filozofija, bolj resno kot jemlješ lastne ideje, bolj se začneš zavedati pomena sleherne besede in simbolov, ki te počasi pripeljejo do meje ideološkega potenciala, od koder se ne da več govoriti o nekih izrazitih, jasnih segmentih.
  Problem so že besede kot take, če simbolizirajo neko jasno, zunanjo lastnost, kot je recimo, podlaga tega ekrana je bela, potem je treba vedeti edino kaj je barva in zakaj nastane bela. Strokovni termini pa so največkrat komplicirane skovanke, kjer je beseda sestavljena iz dveh ali več delov, pa še ti lahko imajo več uporabnih pomenov in so zato precej neuporabne za vsakdanjo analizo. Že filozofija je lep primer, kakšno vezo imata znanje in ljubiti? Ljubiti pomeni nič vedeti, manj kot razmišljaš, lepši je občutek, medtem ko je znanje v glavnem samo sebi namen. Kdor ve že vse, ne more več ljubiti, saj si ne more privoščiti blaženosti popolne odsotnosti razuma.

  • RATATA

   Izvoli najboljše
   http://www.popravopis.si/

   • večni srb

    Hvala, ampak ne rabim, že desetletja zbiram knjige in imam večjo elektronsko zbirko kot naša mestna knjižnica. V elektronski obliki tudi prej najdem kar rabim, pa še od povezav in neke posebne tehnike nisem odvisen, še par let, pa bom imel lahko celo zbirko shranjeno na ročni uri z videoprojektorjem in lasersko tipkovnico.

    • RATATA

     Pripel sem ti opozorila na napake in zavajanja.
     vsaj tole poglej no
     http://www.popravopis.si/leksikon_napak_-_cenzura.html

     • večni srb

      HTTP drek ne klikam, ker je zagotovo zavajanje, če pa si avtor strani še zaščitenega protokola HTTPS ne more privoščiti. A veš zakaj? Ker je poln dreka oziroma to kar piše ni res in ne more dobiti referenčne lincence.

      Danes pač ni več dovolj, da neko zastonj stran preimenuješ v “pravopis” in upaš, da bodo ljudje verjeli, da tam govoriš nekaj pametnega.

     • RATATA

      Sem mislil, da bom prebral kaj pametnega, pa nisem, ker nisi nič pametnega napisal.
      Sklepaš rokohitrsko in krivično.

     • večni srb

      A daj no, saj nisi tako butast, verjetno razumeš kaj je znanost in so dejstva enaka za vse, ne more nek šalabajzer napisati nekaj kar mu je padlo na pamet, vso strokovno znanje je pa potem brez veze ali kaj bi me rad napumpal.
      Zakaj sploh lepite te povezave, ne da bi na kratko napisali za kaj se gre, od kod ti ideja, da nimam drugega dela kot klikat na razne oslarije, ki se nekomu zdijo posrečene? Morda pa tudi ,ampak napiši nekaj, da bom videl, če me sploh zanima, internet je prevelik, da bi ga kdo videl celega.

    • Hunyađi

     Stres me ne zanima nit njegova bukla.
     Najbol da napise, kako se vzgaja otroke.

     Kar se pa tice knige, pa se kako drzi, kniga najde tebe, ne ti njo.

     Pa se to, ko beres knigo zaspis, k buls u ekran, zacne on bult vate, ne mors zaspat, k ti svet u piskr.

     • večni srb

      Jaz od njega pričakujem še najmanj leksikon o krščanski spolnosti.

 • Olga2345

  Bravo Tinkara!

 • RATATA

  Nasprotja iz tistih časov razdvajajo Slovence še danes.!!

  …#…Teolog Aleš Ušeničnik, katerih dela so se leta 1945 znašla na spisku prepovedanih del, leta 1948 pa so ga izključili iz članstva Slovenske akademije znanosti in umetnosti.
  V Zborniku Zimske pomoči je leta 1944 zapisal: »Za sociologa je najbolj gotovo to, da se bodo morali narodi odločiti glede komunizma […]
  Naj zmaga kdor koli, komunizem je tako silen svetovni pojav, da ni mogoče mimo njega. Ali si zanj ali si proti njemu […]
  Če zmaga komunizem, bo zmagal z vso silo. Vse, kar se mu je upiralo, bo imel za sovražno moč, ki jo je treba streti, streti z vsem, v čemer se ta moč vtelesuje, streti s pokoljem življenja in uničenjem kulture. Komunizem ne potrebuje evropske kulture, kakor ne potrebuje krščanstva,
  religija in kultura mu je marveč sovražna ovira, ki jo je treba čimprej in čim koreniteje odpraviti.
  Zato komunizem povsod začenja s pokolji in uničenjem duhovnih kulturnih dobrin. To ni le spričano dejstvo, temveč je za komunizem neka psihološka nujnost: ……#….
  https://www.casnik.si/razdvajanje-slovenskega-naroda/

 • dob

  Pri ideologiji ni treba razmišljat.

  • večni srb

   Ideologiji brez razmišljanja se reče nočna mora.

   • dob

    Drži. Vsa ideologija je brez razmišljanja in je zato môra.
    Tam je vse predpisano.

  • Kataklizma

   Religija je ideologija.

   • dob

    Tako je.

 • dob

  Pravkar za mojim hrbtom na TV poteka debata iz parlamenta (najbrž posnetek), s temo “joj, kako ubogi so izbrisani, kakšna blazna krivica se jim je zgodila….”.
  Naj samo povem, da sem sam bil med izbrisanimi, zato ker me je mama šla rodit drugam. Tu pač ni bilo kmečkega zaledja, zato hrane ni bilo dovolj. Potem pa me fotr ni prepisal v svojo občino in sem ostal jugoslovan, dokler nisem šel po dokumente na občino.

  Res je! Tam so me bili pritisnili ob zid, da moram prinesti rojstni list iz kraja, kjer so bombe padale na arhiv sodišča, zato to ni bilo mogoče!
  Ampak vprašanje je, koliko Izbrisanih je sploh hotelo postati in biti državljani Slovenije!!!!

  V skrbi za pravice Izbrisanih, je Slovenija izgubila samo sebe! Slovenija je izgubila državo, prevzeli (okupirali) so jo jugoslovenarji.

  KRIVIC IN BUČAR – GLAVNA KRIVCA, DA SMO ZDAJ BREZ SVOJE DRŽAVE
  https://obstajajoljudje1.blogspot.com/2018/03/krivci-da-smo-ostali-brez-drzave.html

  • RATATA

   Stanje je pa še vedno takšno, kot bi Bučar še vedno truplo ne bil.
   Nihče nič ne upa. Pravna praksa je pač obveljala od prej in to je hujši paragraf kot zakon ali ustava!

   • dob

    Bučar je osamosvajal kučana. To je lepo naredil!

    • Hunyađi

     Vi se kregate za te starcke tamlad so pa pokradl od Ropa, Golobica, Jankovića, Bavcija, Riglnika, Zidar kurba smrdliva ,SDH..,banditn kroz koruzn laufn.. tem bi mogu ljudstvo na duri knok -knok-knok …kdo je? .Slowen!..kdo?..Slowen!..kdo?…odpri Švajne zamasceno! sm djal…[email protected]#@#€£$£€$£€ as prestel?, vse je gremo. jodlarijijaaajodrij…

   • večni srb

    To so bučke.

    • RATATA

     Jajčevci.

   • Hunyađi

    Prjatu poglej zgoraj o Korotanu sm mal skrivnostni vitezki vetric zapihal..po livadah svobodnih prednikov . Tm bi morali mi vrelec mladosti nazaj dobit. Lepo Avstricam povedat da je to nase…ne pa mlaka Piran zaliv..
    Ledeniska jezera to je devistvo Angelov.

    Kneze so ravo v Korotanu kronal, ustololicl, demokracija avtonomnosti..knezji kamen

    • RATATA

     Knežji kamen, simbol demokracije in državnosti slovenskih prednikov nosim zataknjenega v gumbnici, karantanskega panterja pa okrog vratu.

     • Hunyađi

      bravo..ampak gor sm pr @dobu komentar dodal..kaj so Korotan knezi cuval s svojim dolgim tezkim mečem..

     • RATATA

      Habsburgi (roparski vitezi iz Helvetie /Švice) so točno vedl česa se morjo dokopat! Korotana (Gorostana…. Rakousko/ Koroško). In postali so vladarji te dežele, ki jih je potrdilo ljudstvo. In tnali so motovilit in dedovat te dedne dežele in vsakič jih je ljudstvo potrjevalo. Svobodni koroški kmet, ki je nosil klobuk in se mu ni bilo potrebno odkriti, ko je srečal koga!

     • Hunyađi

      tam je zaklad, neprecenljiv tm k se ti pase govedo, po tistih rozsscah, tm so bifteki najbl slastni, hemoglobin pa creatin za mišice, da se meć uhka vrti, avstric so zacel argentinsko govedo u hribih gojit ravno po teh livadcah..na dunaj pa kg plucne tud po 350-naprej ojrou.

  • večni srb

   Če smo bolj točni, take kot si ti so izbrisali, namesto vas in srbov, pa so uvozili par sto tisoč hrvatov, bosancev in albancev, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija in nas danes zatirajo, škodujejo, ponižujejo in slačijo povsod kjer nas lahko.
   Je pa lepo, da si priznal, saj če si bil jugoslovan je bilo tudi v redu, si bil pač v stanju Schrodingerjeve mačke in interference vseh tvojih državljanskih pravic še niso sesedle v točno določeno stanje.
   Me tudi ne čudi, da si kritičen do istih ubogih revežev kot si bil sam, skesanci so vedno najhujši. Sicer si pa tak zaradi katolibanske vzgoje, pač takrat ni bilo časa, da bi na tebi dokončali indoktrinacijske programe, ampak saj je še vedno čas, za zakramente se lahko odločiš tudi pet minut pred smrtjo.

 • dob

  Moj Bog mi večkrat reče:
  Ne morete imeti radi nekoga, ki se ga bojite! To niti ni mogoče…

  Razlika med Mojim Bogom in totalitarnim režimom je ta, da režim lahko deluje samo tako, da se ga bojimo.
  Drugače ne more obstajati.

  Z Mojim Bogom je drugače. Njega je lepo imeti rad, vendar ga moraš prej razumeti, sicer ne veš, kaj naj bi imel rad; če se ga bojiš, je vseeno. Tistega, ki se ga bojiš, moraš ubogati, ne imeti rad.

  Moj Bog pa ima rad, da vem kako razmišlja, kako čuti, zakaj tako razmišlja in čuti.
  Režim namreč …. nič ne razmišlja in nič ne čuti! Režim ima ideologijo (tako kot ima Cerkev dogmo) in po njej se ravna. Niti koraka levo, niti koraka desno! Dogma je nespremenljiva! (verska in politična enako).
  Moj Bog pa pravi: VI ste moje Sv. Pismo! VAS berem in vas imam rad!
  Rad imam, kako rastete in kako se razvijate. Moji ste!
  Bolj ste samosvoji – bolj ste moji.

  • večni srb

   Enkrat te bo imel tvoj Bog poln kurac, potem boš lažje razumel pomen strahospoštovanja na moralne vrline posameznika. Te spešta kot, da nisi nič za njega.

   • dob

    Imaš dokaj čudno predstavo o tem kaj je Bog, oz. kakšna je Njegova vloga v Stvarstvu, zakaj je prisoten v ( vsakem!) človeku.
    Nwe pešta me on, peštajo me ljudje brez svojega boga v sebi; nimajo ga, ker niso izdelali odnosa z Njim! (z Vestjo!).
    Nisem rekel, da živim slabo, rekel sem, da živim skromno, skoraj revno.
    Če lahko razlikuješ med imeti dovolj in “hočeš še več”, potem razzumi, da imam dovolj!
    Ljudje, ki imajo dovolj, so srečni ljudje in jaz sebe vidim kot srečnega.
    Imeti dovolj – je koncept! Ta filozofija omogoča človeku, da je zadovoljen. Merilo je pa Telo.
    Ne pa pokvarjen um, z ideologijo (ali/in religijo) nafilani možgani, indoktrinirani in razvajeni (nevajeni razmišljanja – zato razvajeni!), ki se opirajo na dogmo. Bodisi na versko ali na ideologijo. Oboje je dogma.

    Meni to ni potrebno. Enako mi niso potrebni “telefonisti”, ki svoje posredovanje naših molitev in potem Njegovih odgovorov interpretirajo Bogu in potem nazaj nam. In vse to zaračunavajo!
    Pri meni tega ni.

    Zase najbrž misliš, da si ateist, a v resnici kradeš nekaj Božjega. Pa to sploh ni problem! Kot tudi to ni problem, da mu ne priznaš in se mu ne zahvališ, da si sploh imel kaj ukrasti. To ni pomembno in On tega ne zahteva.
    kučan zahteva! On se kurči s tujimi zaslugami.

    Bolano je to, da kradeš Bogu – zahvaljuješ se pa Luciferju!!! (Partiji, komunizmu SFRJ, kučanu…..).

    • večni srb

     To je pa že bolje.

     • dob

      Samo da si ti zadovoljen.

     • večni srb

      Iz tebe še bo nekaj.

    • Hunyađi

     Dnar nima energije, nima nit vrednosti, zblojeni smo totalno. Custvujemo, ubijamo, ne zavedemo se zivlenja, ker hranimo samo zavest. BOGA-TSTVO je narava.
     sebicno pehanje po kosu papiraja hranimo SATAN-STO. BOGATSTVA je pa ravno najvec pri nas Korotan, Furlanija Juliska Krajna, Triglavski park,….tu so vedno ledeniki cuval Bozje Bogatstvo. Menihi so vedel za to skrivnost, za vsako bolezn raste cvet. zato pa je najvec lekarn z želisci vod Borovelj, in cel pas po Korotanu do Linza…Svica ma enako Bogatstvo..zato so se pa vedno boril za to BOGATSTVO!
     Sticna ima to znanje receptov za mesanco cajev iz zelisc, ce zivis v predelu Korotana je zarad ledenikov, ki je bila 500let nazaj mala ledena doba..ta predel je najbl s kisokom o-bog-aten, prst pa z minerali obogatena. Avstrici so Sloveniji velik Bogatstva prilastil. Se vsen ga je dovolj. Zato pa je Jansa v Trenti, Noric je BOZJE KRALJESTVO! Zemlje.

    • Kataklizma

     Vsak ima svojo (zgrešeno) razlago … in vse so pravilne.

     • dob

      To pa ne.

 • Nata

  + + + + + +
  http://www2.arnes.si/~mursic3/Hribar,%20Mirko%20-%20Ursic,%20Marko,%20clanek,%202016.pdf
  Pozabljeni – namerno pozabljeni filozofi.
  Med njimi je tudi g Mirko Hribar. Učil me je na glasbeni gimnaziji , daljnega leta 1960-tega.
  Bil je sijajen učitelj.

  • večni srb

   Se ti vidi po komentarjih in slogu pisanja.

   • Nata

    Hm. . . preveč filozofiram ?
    Filozofija in psihologoja sta bila moja priljubljena predmeta. In, gospod Hribar je bil pravi gospod, ki je znal dobro predavati in tudi živeti tako,da smo mu mladi kar zavidali njegovo voljo do življenja. 0n in njegova žena, pesnica in glasbenica, g. Vida Jeraj.
    Ja, taki ljudje so nam dalli sijajno podlago za življenje.

 • večni srb

  Nihče ne ve kako se je začela filozofija, je pa jasno, da je moralo biti za začetek ključno odkritje uma. Um ni ključen za ljubezen do življenja, tudi živali čutijo težo lastnega obstoja in se čudijo pojavom v okolici, ampak zato še niso filozofi. Um je odkril pa nek staro grški filozof, rojen v severni Turčiji, če se ne motim, ali pa so ga grki potem tja izgnali, ne spomnim se več natančno. To ni isto kot mislim, torej sem, najprej se je nekdo zavedel, da dejansko razmišlja, ne pa bluzi kr neki, tja v tri dni. Preden so drugi odkrili, kaj pomeni ta senzacija organa za um, je trajalo pa še tisočletja, um je vendar edini razlog, da se zavedamo sebe, sveta in skrivnostnih mračnih sil. Torej zagotovo smo, ker lahko o tem celo razmišljamo.
  Filozofi so celo zmedo najprej razdelili na tri jasno ločene kategorije, misli izvirajo iz eterične duše, ki jo izpustimo na svobodo z zadnjim izdihom pred smrtjo, za njo pa ostane mrtva organska masa, ki se počasi spremeni v prah in kamen. Druga kategorija so naši meseni užitki in grehi, ki so posledica napačnega razmišljanja in divjaštva, tretja kategorija je pa nos za resnico, kadar zavohamo nekaj kar nas zanima in tako že nagonsko vemo kaj je dobro za nas.
  Celo vesolje je voda. Celo vesolje zgleda približno enako, na vse strani, iz česar sklepamo, da povsod veljajo enaki materialni zakoni. Fizika izvira iz molekul, te pa so zgrajene iz različnih atomov, ki se ločijo le po številu atomskih delcev. Danes vemo, da je atom v resnici vodik, ki je dejansko samo en proton in en elektron oziroma še en nevtron poleg, kadar govorimo o težjih pojavnih oblikah, ampak dejstvo je, da je iz kombinacije atomov vodika sestavljen cel univerzum.
  Filozofija se je tako dejansko začela kot psihoanaliza, saj lahko duša raziskuje mehaniko biološkega telesa in poskuša slediti nagonu po resnici, obe vrsti spoznanj sta za obstoj sebe seveda zanemarljivi, ker so del tistega zunaj, na kar nimamo neposrednega vpliva in skušamo uganiti kaj bi to lahko bilo ter čemu služi. Zanima me kdo sem, zakaj sem se znašel tukaj, če že moram biti, ker če je to brez veze, potem me tudi podrobnosti ne zanimajo preveč. To pa so docela psihološke anomalije in motnje, pomnimo, prej smo rekli, ni važno kaj mislim, samo, da sem inteligenten.

  Za vesolje je značilno, da se nič ne premika. Sicer se tisti vodik lahko prestavlja sem ter tja, vendar gre samo za različne kombinacije istega, nič v tem vesolju ne more pojaviti in tudi ne izginiti iz njega. Pa še tisti atomi so bolj tako, tako, ker ne moremo vedeti kaj vse nas obletava in zaliva. Ženske še toliko manj, ker imajo lahko probleme z menstruacijo, ki vpliva na njihovo razpoloženje. Vemo pa, da se nas nič v tem vesolju ne tiče, ker so posamezne iluzivne forme ločene med sabo z neskončnimi razdaljami, kot bom pojasnil Xenov paradoks posebej spodaj.

  Ker danes vemo, da je realnost nekaj čisto drugega ter zelo prepričljivega in vztrajnega, se moramo na prelomu tisočletja spet vprašati, če vsa resnica res izhaja iz človeka. Bolj točno, če resnica res izvira iz simboličnega jezika, ki je nastal že tam nekje pred antičnim Babilonom in se je začel s starimi Grki oziroma njihovo filozofijo. Za razvoj uma je bila namreč ključna cenzura, filozofske misli so bile namreč takoj izpostavljene kritiki in so postale mantra množic šele, če so prestale regirozno testiranje v praksi. Dokler se ljudje niso sami prepričali, da modre misli držijo in jim ni mogoče bolj razumno oporekati, so se takim filozofom seveda posmehovali in iz njihovih slaboumnosti šale zbijali.
  Danes vemo, da vesolje ni nekaj v nečemu, zavest pa je kompleksna iluzija biološkega ustroja, ki ga poganjajo skrivnostne mračne sile evolucije. Še več, danes vemo, da smo samo interakcije kvantnih polj, zgolj temporalni kvantni pojavi v ukrivljeni matrici prostor časa, za katero je zelo verjetno, da sploh ne obstaja oziroma je popolnoma jasno, da je brez veze, ne pelje nikamor in smo za naravni ustroj pretežno neškodljivi. Nič od tega, kar piše v katerem koli filozofskem leksikonu namreč sploh ni mogoče, kar pa bralec ne more vedeti, dokler ne prebere celega leksikona do konca.

  • večni srb

   Se že v naprej opravičujem za trolanje, ampak to so resne teme, ki sem jim splača bolj posvetiti, so pa tudi tako nejasne, da jim vsako lahko pripiše poljuben pomen in res ne razumem zakaj obiskovalcev portala ne zanimajo v bolj kreativnem smislu. Nov teološki leksikon filozofije smo dobili, v slovenščini, napišite vendar kaj, za Božjo voljo ,tudi če ga ne boste nikoli prebrali in itak ne bi razumeli kaj tam notri piše. Bog ve, da ne razumemo, ne se tako sekirat za vsako neumnost, ki jo izrečemo čez dan. Sploh, če je dan daljši, takrat se šele vsuje.

   Xeno paradoks, kaj je to, to je tista tekma med Ahilom in želvo, pri čemer začne želva na polovici proge, ker je želva in rabi neko prednost, sicer ni fer. Pravila so preprosta, vsak Ahilov korak mora biti za polovico krajši od prejšnjega. Želva štarta. Ahil nikoli ne pride do cilja, ker mu vedno manjka zadnji korak, saj ne more napredovati več kot za polovico preostale razdalje, ki se lahko deli na polovico tudi večno oziroma dokler Ahil ne crkne od žeje. Želva živi štirikrat dlje od človeka.
   Tudi kvantna mehanika nam nič ne pomaga, prej smo slutili, zdaj pa vemo, da med molekulami obstajajo neke močne sile, ki preprečujejo stik atomskih delcev, bolj kot pritiskamo, močneje se uprejo oziroma raje eksplodirajo ali implodirajo kot, da bi se tiščali eden drugega. Tista zgodbica o Ahilu je oslarija, seveda je človek hitrejši od želve in enkrat pride tak oblizu cilja, da je njegova noga daljša od preostale razdalje in je torej avtomatsko zmagal. Nihče ni nič rekel kateri del telesa mora preiti cilj, lahko bi se recimo preprosto vrgel na glavo in bi vseeno prehitel želvo.
   Problem je v geometriji, kaj pa, če rečemo, da je Ahil z vsakim korakom tudi čedalje manjši? Potem se cela igra na neki točki obrne, neskončno mala točka se s premikanjem celo oddaljuje od cilja, ker je čedalje bolj neskončno mala, dokler je do cilja ne loči neskončna neskončnost. Sliši se patetično ,ampak Xeno je imel prav, pa če se celo vesolje postavi na glavo.

   • večni srb

    (vsi žarki svetlobe padajo v naše uči pod nekim kotom, v leči se ti koti križajo in povzročijo zrcalno obrnjeno sliko na glavo, ki pade na naše električne nevronske senzorje, um pa potem spet obrne sliko prav. Ni pa nujno, mogoče je svet tak kot ga možgani dejansko tudi vidijo*)

   • večni srb

    Torej menite, da stvari ni mogoče prijemati zgolj z neskončno tankimi žarki svetlobe in ne morejo stvari nastajati in izginjati pred našimi očmi, zgolj s premikanjem? Razmislite še enkrat.

 • Hunyađi

  Tinkarca prepust Rantu, da ga Stresa.

 • Nšo-či

  Neverjetno, koliko ljudi se ukvarja s filozofijo, pa od te modrosti nič nimamo. Je torej filozofija svobodna? Je v čas in prostor prinesla modrost dialoga? Včeraj sem si s hčerjo ogledala opero Carmen. Pogled na vsebino, se s časom in prostorom spreminja. Kako zanimiv je pogled osemletnice na njeno vsebino. Pogled nanjo bo Bblizu resničnega šele, ko bomo ljudje drug drugega sprejemali in si lastili samo sebe. Glasba , v kateri odsevajo čustva, pa bo ostala večna. Večna bo tudi filozofija, ko le ta ne bo predstavljala samo prazne čaše. Takrta bo tudi blizu ljudem.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!