[Pisma – od zmage do zmage] Domobranec Franci in maoistka Majda

Kolumnist Vinko Vasle

Javna hiša tu pa tam tudi pušča. Zadnjič na primer je v jutranjem programu dopustila drugačno mnenje o sebi, kot ga ima sama. Neodgovorno je odprla telefone za javno mnenje in se je oglasil nek Franci – verjetno domobranec – ki je javno hišo ozmerjal z besedami, da so sramotno pristranski, da so dva meseca gonili zadevo Pivec za 400 evrov, o kraji šestih milijard bančnega denarja pa molčijo. Seveda je nedopustno, da je amaterjem, ki se jim niti sanja ne, kaj je avtonomija novinarstva, dovoljen dostop do javnosti v gledanem jutranjem programu. Telefone v javni hiši je treba zaplombirati, ne pa da v javnosti trosijo drugačna mnenja od naših. To ljudi vznemirja, postanejo živčni, sprašujejo se, kaj pa, če je Franci imel prav in podobne neumnosti. Od tod do anarhije pa ni daleč in diktator na Gregorčičevi bi to lahko zlorabil.

Sramotno, da se je to primerilo in je to še najmanj podobno napadom na eno od avtonomnih voditeljic programa Ano Tavčar, ki se je zabavljaču Godniču režala, ko je nasprotnike pošiljal v Barbara rov. Že itak nam na TVSLO manjka smeha, ker ni denarja za humoristične oddaje, razen one ob sobotah, ki je nihče ne gleda, ker je res malo butasta. Bila je že pod Jonasom, zdaj pa je pod Tilenom Artačem še huje. A tudi to je avtonomna odločitev enega od garačev na TVS – to je Bojana Kranjca, za katerega hodniki pravijo, da bo tam vedril in oblačil še do stotega leta starosti. Kot na primer Miša Molk, kar pa je vprašljivo, ker se zanjo ne ve, koliko je stara, saj enkrat letno opravi kirurško pomlajevanje in je večno stara 28 let tako kot nam draga Helena Blagne. Sicer pa v zakonu o RTV nikjer ne piše, da neumnih oddaj ne sme biti. Ali pa lažnivih.

Hotel sem sicer kaj podrobnejšega napisati o posvetu o javni hiši, ki ga je v predsedniški palači sklical predsednik države Borut Pahor, pa nimam kaj dodati na tisto, kar so naši tam povedali in so seveda zmagali s sedem proti tri. Tako je pač predsednik avtonomno sestavil udeležbo na posvetu. To je tako, je rekel en zavržen domobranec, kot če bi namesto volitev imeli nogometno tekmo med levico in desnico in bi v  levici bilo enajst nogometašev, v desnici pa trije. Butasto, ker tega ni treba. Mi v poštenih volitvah za vsak primer liderja opozicije zapremo, kar je še vedno bolje, kot pa da bi ga zastrupili kot to dela Vladimir Putin. Zgledi vlečejo.

RTV je ideološka naložba
Generalno gledano pa je RTV SLO ena največjih ideoloških naložb po kulturni revoluciji Maa Cetunga na Kitajskem. Tam so nasprotnike kot pse vodili na povodcih po ulicah, jih zasmehovali, pljuvali, tepli, potem so pa izginili. Z nasprotniki pač ne moreš biti nežen, ker si nič ne dajo dopovedati. Če bi Majda Širca, ko je bila ministrica za kulturo, bila bolj dosledna in ostra, bi danes diktator s svojo stranko ne skušal sam olastniniti javne hiše. Proti nasprotnikom njenega zakona o RTV in o medijih je sicer skušala delovati malo represivno, če se spomnimo samo Andreja Magajne, a ji je zakon o RTV, s katerim je skušala levičarsko privatizirati javno hišo, padel na referendum, onega o medijih je pa sama umaknila, ker še enega poraza ne bi prenesla.

Majda Širca (Foto: STA)

A zadeva Magajna je pokazala, da je tako kot danes tudi takrat veljala parola – javne RTV ne damo. Tista represija se jim je sfižila, a če bi Magajna čez noč izginil, bi ljudje na referendumu ne upali glasovati proti Majdi, ki zaradi tega poraza še danes ni čisto prisebna. Zadnjič je, kdo ve po kakšnem ključu, govorila na proslavi ob priključitvi Primorske matični domovini in rekla, da javne hiše ne da. Navsezadnje ji je tam udobno in nihče ne ve, kaj v resnici dela, lahko pa spomnim varnostnika, ki mi je rekel, da Majda odide iz hiše, ko še sploh prišla ni. Ta varnostnik je zdaj v penziji, ker takšnih nesramnosti res ne moreš nekaznovano okrog raznašati ne glede na to, kaj je res.

Tanja Fajon. (Foto: STA)

Po svoje je škoda, da smo Tanjo Fajon poslali v Bruselj, ker bi lahko odlično vodila info oddaje, ne pa malo sladkobna Tanja Starič. Če bi se Fajonova pojavila na ekranu v osrednjem dnevniku, bi gledalci zmrznili od strahu in opozicija bi sama šla v ilegalo. Zatorej – naj živi fajonizacija javne hiše.

Vinko Vasle