Vnuki in dedi

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Ta teden ni bil zaradi “velike svinjarije” odstavljen noben minister. Državni zbor pa je zapusti poslanec “velikega diktatorja” zaradi sendviča. Ali je bil sendvič s svinjino, ne vemo, vemo pa, da se je omenjenemu očitno zameril ves svet, ker je moral čakati v vrsti. In je to oznanil preko TV vsem Slovencem, ki so ga izvolili, in tudi onim, ki ga nismo. Tako lahko mirno zapišem, da sta ta teden zaznamovali dve povsem banalni zgodbi, vendar obe dobro in vnaprej planirani. Mogoče poslanec LMŠ ni vsega dobro planiral, je pa to storil njegov šef, ki si je z etično in pošteno držo končno priboril prostor v svetovnih časopisih. Slovenija, moja poštena dežela! O več kot milijonskem honorarju za projekt neke šole, ki je ne bo, v Kamniku, pa seveda mediji ne pišejo več. Sendvič je nekaj, kar razume še tako neizobražen državljan, milijon evrov je pa nekaj imaginarnega in konec koncev, projekt je tudi, če šole ne bo. Šola pa bo, če bo!

Drugi dogodek, ki je bil brez dvoma planiran do zadnje točke, pa je predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani. Ta je v grozi pred vzponom Salvinijeve Lege žrtvoval članice EPP, tiste nepomembne iz Slovenije in Hrvaške, predvsem pa skušal osramotiti notranjega ministra države, katere državljan je in kateremu javno mnenje vse bolj množično pritrjuje. Tajani, član velike družine, ki jo vodi mutti Merkel, je žrtvoval SDS, NSi, SLS in njihove sestrske stranke iz Hrvaške, to sta HDZ in HSS. EPP je dejansko stranka tisočih obrazov in interesov, zato je njihovo povezovanje v enotno stranko utemeljeno na povsem drugih temeljih, kot bi moralo biti, to je na podobnem političnem programu.

Ded Kardelj “zataušal” slovensko ozemlje za hišo na otočku
Tako je status pridružene stranke EPP dobila tudi srbska narodna stranka Aleksandra Vučića, saj veste, tistega, skoraj pol metra višjega od Putina. Le malokdo ve, da tja sodi tudi stranka Bakirja Izetbegovića, da o nekih beloruskih in armenskih strankah ne izgubljamo besed. Vendar, če ima status opazovalke stranka Bakirja Izetbegovića, potem se človek lahko resno vpraša, ali so bogovi padli na glavo. Omenjena stranka je nedavno, 1. februarja, obeležila svetovni dan hidžaba in imela javno tribuno z naslovom “Hidžab kot simbol svobode in prave lepote”! Vse, ki smo bili začudeni nad benevolentnostjo pri sprejemanju marakeškega sporazuma s strani slovenske politike, tudi SDS, ki je slabotno opozarjala na to, da bi mogoče le razpisali referendum, mora ta sestava EPP prepričati, da je vsa evropska politika preko nacionalnih politik, ki so zastopane v različnih vplivnih skupinah ALDE, PES in EPP v EU-parlamentu, le navidezno raznomnenjska. V resnici pa predstavlja nekaj, kar je ded Igorja Šoltesa imenoval “pluralizem samoupravnih interesov”.

Tudi Edvard Kardelj je bil, podobno kot Tito, kriminalec.

Pa smo prišli do prvega deda, čigar vnuk sedi v Evropskem parlamentu. Edvard Kardelj, človek, ki je za Slovence brez dvoma naredil toliko slabega, da mu že zaradi tega povsem upravičeno stoji spomenik na Trgu republike. Spomenik kot opomin! Spomenik, ki simbolizira bistvo Edvarda Kardelja. Človeka, ki je simbol brezobraznosti, zato mu je kipar sicer izdelal obraz, ljudi, ki jih vodi, pa je naredil brez obličja, kajti njim je Kardelj vzel obraz, jih naredil nerazpoznavne, brezosebne v množici, ljudi brez lastne volje, brez lastnih misli, brez obraza, iz katerega bi se dalo karkoli razbrati. V socializmu Edvarda Kardelja so imeli pravico do podobe obraza le visoki partijski funkcionarji. Ostali smo bili molčeča, amorfna množica, ki je slepo sledila svojim voditeljem. Njegov vnuk Igor Šoltes, ki se ni distanciral od grehov svojega deda ali jih javno obsodil, ne, temveč je nasledil privilegije svojega deda, ki je zaukazal hitro, množično pobijanje političnih nasprotnikov; čigar ideja je bila, da OZN sprejme pravico držav do ustanavljanja koncentracijskih taborišč; ki je “zataušal” del slovenskega ozemlja. Govorice, da je Kardelj pomotoma zamenjal reko Mirno za Dragonjo, negira nagrada v obliki hiše, ki jo je dobil na otočku pri Lošinju, Miha Marinko pa v Opatiji.

Slovenski politiki so z našim ozemljem zelo radi trgovali, tako je po prvi svetovni vojni, tik pred razpadom avstro-ogrske monarhije, Fran Šuklje predlagal, da bi bila vsa Istra del Slovenije, temu pa sta nasprotovala glavna slovenska liberalna politika Ivan Hribar in Ivan Tavčar. Politiki v Sloveniji so Slovencem očitno vedno v pogubo. Skratka, vnuk Edvarda Kardelja je v Evropskem parlamentu ostro napadel Tajanija, ki naj bi stegoval roke po slovenskem ozemlju, ki ga je sicer njegov ded tako dobrohotno v zameno za hišo ob morju podaril Hrvaški. In tukaj sta z vnukinjo ideološko totalitarističnega dvojčka Edvarda Kardelja, Alessandro Mussolini, uprizorila predvolilni skeč. Win-win situacija za oba in izguba za stranke slovenske pomladi, ki tako brezvoljno hibernirajo v EPP.

Pogubna deda
Sloveniji sta bila oba deda v pogubo. Oba vnuka sta v pogubo tudi danes, na srečo le svojima matičnima državama. Obstaja pa bistvena razlika, Mussolini v Italiji nima spomenikov, nima ulic in trgov, imenovanih po njem, Italija je opravila defašizacijo, predsednik Italije je bil med drugim tudi Sando Pertini, “il partigiano”. V Sloveniji pa je bil tudi sin domnevnega domobranca, Andrej Bajuk, zmerjan in popljuvan, čeprav je imel ob koncu vojne le tri leta. Dekomunizacije Slovenije nismo uspeli narediti. Zato tudi je tako, kot je. Po eni strani levica podarja slovenska ozemlja Hrvaški, “samo, da se znebimo Joška Jorasa”, po drugi strani vpije, da Italija steguje roke po našem ozemlju. Za volitve je to zelo priročna igra, dolgoročno pa seveda izgubljamo Slovenci. Z Italijo, ki se odločno upira evropski multikulti politiki, bi morali stati skupaj, zavedajoč se, da je Italija skupaj z Madžarsko in malo manj z Avstrijo garancija tudi za obstoj slovenskega naroda. Na to je potrebno biti pozoren, ko se politiki igrajo igrice, kdo se mora komu opravičiti. Za začetek bi rekla, da se morajo vsi aktualni politiki v EU opravičiti evropskim narodom, torej tudi Slovencem.

Nam pa tudi vsi aktualni politiki v Sloveniji, ki so držali svečo pri sprejemanju marakeškega sporazuma.

Lucija Šikovec Ušaj

 • VERZIFIKATOR

  Edi K. Radelj

  GENSKA

  Šolmošter bil dedek je po stroki,
  se podobno, Šultajs, vnuček piše,
  zgodovina teh sledi ne zbriše,
  tudi če igra se kdaj z otroki.

  »Mu trdno Verjamem«, so porekli,
  ko vnuk pártijo je ustanavljal,
  »dedkove zablode bo popravljal,
  Da za njim bi kot otroci tekli.«

  »Ne Verjamem,« sam je Šultajs mislil,
  kot verjel ni dedek več sam sebi,
  tole kramo zgolj prodajam tebi,
  da mi glas svoj v roke boš potisnil.

  Vnuk in dedek nista si enaka,
  tudi če je genska povezava,
  zgodovina loči ju krvava,
  narod le ostal je ista spaka.

  • tohuvabohu

   Kmalu pokliče nas Trst in Gorica,
   divje odmeval bo krik sred noči.
   In maščevana bo Bazovica,
   ob zori krvavi, nebo zažari.
   (Fran Venturini: Bazovica – primorska himna)
   Hvala ti, da si v Faktorju povedal resnico o nastanku primorske himne.

 • althar

  Na tokratnih volitvah očitno prihajajo v EU parlament spet prava desnica, levica in liberalci namesto trenutnih Soroševih hlapcev EPP, S&D in ALDE.
  Tudi Janša in SDS naj malo razmislita o tem.

 • lojze

  Sem Slovenec, Primorec(?), Goričan, s predniki, ki sta jih preganjala tako fašizem kot komunizem in se v celoti strinjam s tem, kar je napisala odvetnica!!!

 • Nata

  + + + + + + + Suuuuuuuper, ga. Ušaj !!
  Me pa firbec matra, ali ima tov. Šoltes še v lasti tisto hiško na otoku ??

  • SIMON ROZIC

   Ne, ne , on je hodil najraje na Brione, kjer sta se
   z malim Mirčekom (Cerarjem) igrala v peskovniku,
   kar počneta še danes in nam delata sramoto in škodo!!!!

   • Nata

    Ja, tale s peskovnikom pa drži, kot pribito !
    Kar se mali Šoltes nauči, to veliki zna !

    • SIMON ROZIC

     Ja, ja, še vedno gradi potičke…za ZK
     lisičke alla Fajonka! – sicer ima oa raje fantke…
     mlade študente !

  • Franc Šink

   Veš da .

   • Nata

    Ne eno! Dve !!

   • SIMON ROZIC

    Pa še eno v Švici, kamor je nosil kufre “udbovskega”
    denarja!

 • SIMON ROZIC

  Miha Marinko je bil znan kot “kurji tat”; v Zagorju in
  Trbovljah je kradel kure…pa so ga dobili….in postal je
  viden član ZK !!!!
  “Splačalo se je!” bi rekel Kučan!

 • Jože Nardin

  Lucija ti si carica, odlično napisano. Se pa bojim, da so komunajzli tako zaljubljeni v plavega, da bo treba še veliko komentarjev.

 • Franc Šink

  Kardelj sicer ni bil homoseksualec.Ivan Maček Matija pa z skoraj 100% verjetnostjo.

  • Ivan Friderik Novak

   Te je vznemirjal?

 • Janez Kepic-Kern

  OTROCI STALINISTOV.
  To bi bila zanimiva tema.
  V Kranju je en srbski ali črnogorski oficir JLA dal svojemu sinu ime – LENIN.
  Povsem resno.
  Kakšna je bila življenjska pot tega – LENINA
  IZ KRANJA
  – NE VEM. Odšel je v neznano v njega najstniških letih. L. r. Janez K. Kern KOMENDA

  • macon

   V Sojuzu so imeli akronimsko moško ime Mels iz začetnic velmož: Marx, Engels, Lenin, Stalin.

   • Janez Kepic-Kern

    V KRANJU
    – obstoji tudi lokal poleg občine imenovan – B R I O N I.
    Tako ime ima zato,
    ker so se v njem v 1950., v 1960. letih v njem zbirali
    LOKALNI, KRANJSKI KP OBČINSKI PARTIJSKI VELJAKI
    IN
    V NJEM PREMLEVALI TEDANJO TITO BRIONSKO POLITIKO.
    Pogruntali so marsikaj “utrgano” veleumnega:
    – podrli so pol starih stavb mestnega jedra,
    – postavili so na trg pred OBČINO – tiste DOLINARJEVE “herojsko proletarske” kipe,
    – postavili so KRANJSKI NEBOTIČNIK – kot konkurenco LJUBLJANSKEMU,
    – postavili so vrsto delavsko blokovskih naselij za delavce ex komsoc fabrik,
    ki so jih tedaj – v 1950., 1960. letih vodili seveda KP POLIT DIREKTORJI.
    ITD., ITD.
    EDEN OD FOSILNIH OSTANKOV EX KP, ZK POLITIKOV V KRANJU
    JE
    SE ZDI TUDI SEDANJI – SD ŽUPAN KRANJA.
    No, vsaj izvoljen je bil. Pred desetletji je bilo za župana v Kranju dovolj,
    da je bil všečen lokalnim in ljubljanskim KP, ZK VELJAKOM.
    Šole niso bile pomembne – za župana v Kranju. L. r. Janez K. Kern KOMENDA

 • francelj3

  Tistega sendvič-poslanca ni nihče izvolil, še poznal ga ni nihče. Domnevam, da je uprizoril cirkus s sendvičem in odstopom prav zato, ker ga res ni nihče poznal. Za poslanca ga je imenovala neka stranka. Živel proporcionalni volilni sistem!! (sarkazem)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!