Zdravstvo v rokah birokratov

dr. France Cukjati

Pred časom, ko so čakalne dobe v zdravstvu postale nevarno dolge, je ministrstvo za zdravje čakalne dobe skrajševalo tako, da je s pravilnikom predpisalo, kakšne smejo biti najdaljše čakalne dobe. To je tako, kot če bi v času zimskih metežev ministrstvo za promet izdalo pravilnik o najdaljših dovoljenih zamudah avtobusov javnega prevoza, pri tem pa ne bi ničesar storilo za pluženje cest. Danes (aprila 2019) je v Sloveniji že nad 57 tisoč bolnikov, ki čakajo nad dovoljeno čakalno dobo.

Ko je zdravstveni zavarovalnici začelo zmanjkovati denarja, je zdravstveni službi preprosto znižala cene zdravstvenih programov. Ko je na nekaterih območjih začelo primanjkovati družinskih zdravnikov, je zavarovalnica preostalim zdravnikom na teh območjih preprosto dvignila standard, do katerega mora zdravnik sprejemati nove bolnike. Ko se je zaradi staranja prebivalstva in preobremenjenosti družinskih zdravnikov začelo povečevati število napotitev na sekundarni nivo, je slovenska zdravstvena politika spet posegla po birokratski zamisli o drastičnem kaznovanju družinskega zdravnika, ki bi bolnika “neupravičeno” napotil k specialistu.

Vse to in še nešteto drugih stvari kaže na popolno pomanjkanje čuta za normalno poslovno urejanje sistema. V zadnjih desetih letih noben minister ni prisluhnil zdravnikom, nosilcem zdravstvene dejavnosti. Na splošno pa velja, da je direktor, ki ne prisluhne vodjem posameznih oddelkov, nesposoben in nevarno škodljiv za podjetje. To velja tudi za javno zdravstvo, ki je po evropskem pravnem redu “tržna dejavnost posebnega pomena”.

Ali je zdravstvo res tržna dejavnost?
Trideset let po padcu berlinskega zidu je slovenska oblast še vedno do vratu pogreznjena v socialistično miselnost v najslabšem pomenu besede. Zanjo so očitno tudi zdravniki množica, ki jo obvladuješ le z birokratskimi predpisi in plačno uravnilovko. Socialistično plansko urejanje celotnega zdravstva pa oblast začne in konča z raznimi resolucijami in belimi knjigami, sistem sam pa živi po svoji železni logiki in po notranjih tržnih zakonitostih, ki jih oblast ni sposobna videti, kaj šele upoštevati. Najbolj tržno se obnašajo zaposleni, ki zahtevajo primerno plačo. Družinski zdravniki, ki ne sprejemajo vedno novih obremenitev za nič več ali celo za manj denarja. Bolnišnični zdravniki, ki za 15 evrov na uro nočejo opravljati nadur. Bolnišnice, ki se izogibajo dodatnim storitvam, ker imajo pri vsaki taki storitvi le izgubo. Pacienti, ki gredo raje v samoplačniško ambulanto, če jim to denarnica dopušča. Predvsem pa se tržno obnašajo koruptivni upravljavci javnih naročil, ki se v okolju socialističnega vodstva počutijo kot riba v vodi.

Foto: STA

Le zdravstvena blagajna in država se ne obnašata tržno, ker sistem upravljata le z birokratskimi predpisi in grožnjo kaznovanja, izvajalce pa plačujeta ne glede, koliko in kako kvalitetno delajo!

Tudi za letošnje leto 2019 je ministrstvo potrdilo predlog zdravstvene blagajne, da družinski zdravnik lahko odkloni opredeljevanje zavarovancev le, če preseže – ne slovensko povprečje, ampak – povprečje “v izpostavi”. Če bi torej na območju izpostave Mozirje, kjer imajo zdravniki po kakšnih 1.800 opredeljenih, odšla polovica zdravnikov družinske medicine, bi preostali morali oskrbovati povprečno po 3.600 zavarovancev. Za vsakega odklonjenega zavarovanca pa bi bili kaznovani po 600 evrov. V primeru odklonitve 1.800 zavarovancev le enega zdravnika, ki je odšel, bi to pomenilo preko milijon evrov kazni za zdravnika, ki bi bil tako neumen, da bi še vztrajal v takšnih pogojih dela.

Jih bomo pa uvozili!
V začetku februarja so direktorji zdravstvenih domov ministru Fakinu zagotavljali, da primarni zdravstveni sistem ne razpada. Danes, v aprilu, pa družinski zdravniki v zaskrbljujočem številu odpovedujejo delovno razmerje. “Bomo pa pospešili uvoz zdravnikov z juga!” pravijo na ministrstvu. A kaj, ko se že ves Balkan muči z vse večjim pomanjkanjem zdravnikov, ki odhajajo daleč proti severu, pa ne v Slovenijo. Na Hrvaškem na primer manjka 186 timov osnovnega zdravstva, nadaljnjih 180 pa deluje brez zdravnika. Le Makedonija v zadnjem času umirja trend odhodov, ker je povabila zdravnike k resnemu dogovarjanju in sodelovanju ter jim bistveno zvišala plače. Makedonska oblast se je pač začela obnašati tržno kot vsak pameten poslovnež.

Ob vsem tem pa se odhajanje slovenskih zdravnikov v tujino ne zmanjšuje, ampak se povečuje. V prvih dveh mesecih letošnjega leta je zdravniška zbornica izdala preko šestdeset potrdil o dobrem imenu, ki ga odhajajoči zdravniki potrebujejo za kandidiranje v tujini.

Ali še nismo siti socializma?
Ob socialistični zdravstveni politiki bodo pravice, ki izvirajo iz zdravstvenega zavarovanja, zagotovo vse težje dosegljive. Pa nikomur ne bo prišlo na misel, da bi se razjezil, šel pred Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zahteval: “Takoj mi povejte, kje naj uresničim zagotovljeno pravico do zdravstvene oskrbe, za katero vam redno plačujem zavarovanje?!”

Kdaj bo za uresničevanje teh pravic odgovorna zavarovalnica? Kdaj bo zavarovancu omogočeno, da takoj iztoži svojo pravico, ki mu je zavarovalnica noče zagotoviti? Kdaj mu bo omogočeno, da bo ob tako ignorantski zavarovalnici lahko izbral drugo – pa čeprav tujo – zavarovalnico, ki bo znala poskrbeti za svoje zavarovance? Kdaj bodo vzpostavljeni taki pogoji delovanja zdravstvene službe, da se bodo bolnišnice začele obnašati tržno in bodo vesele vsakega bolnika, kot je v normalnih okoliščinah vsak podjeten gostilničar vesel vsakega gosta?

Kdaj?

Pod socialistično oblastjo nikoli!
Kdaj si bomo torej izbrali oblast, ki ne bo ujeta v socialistične zablode?!

France Cukjati, dr. med.

 • Odličen prispevek, ki zadene bistvo problema, a kaj ko hijene pri koritu le zamahnejo z ušesi.

  • traktor

   Hijene pri koritu lahko zamahnejo z ušesi, ker jim me ovce to dovolimo, ne?

 • Nata

  + + + + + + + + Sijajno !!

  ” Le Makedonija v zadnjem času umirja trend odhodov, ker je povabila
  zdravnike k resnemu dogovarjanju in sodelovanju ter jim bistveno zvišala
  plače. Makedonska oblast se je pač začela obnašati tržno kot vsak
  pameten poslovnež.”
  ČLOVEK SE SPRAŠUJE. . . . . ali je res prav vsak birokrat Javne Uprave več vreden , kot doktor medicine ??

 • alojz

  Za prevleko zoba je treba čakati 3 leta. Če pa plačaš 570€ je pa takoj. Pri istem zobozdravniku. Kaj je zdaj z prezasedenostjo?

  • traktor

   Pa z javnim in vsem dostopnim zdravstvom.

 • Novakec1

  Prekleti denar, po celem Svetu sranje dela. Pohlep dohtarjev je ratu neobvladljiv, redke so izjeme.

 • Get Smart

  Denar seveda ne dela kakega sranja, pač pa največji kapitalisti tega sveta, torej kaviaržidokominterna in tu njihova izpostava MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA zaradi denarja delajo sranje: koljejo ljudi, morijo otroke, izvajajo genocid in etnocid nad NARODI, ropajo, kradejo, uničujejo, posiljujejo otroke, pse, skratka zaradi denarja izvajajo ZLOČINE proti človeštvu.

  • Get Smart

   Razumemo? S floskulami o birokratih, drkokratih, levokratih, srednjekratih in ostalilih onanijokratih pač otroci zamolčijo bistvo: KDO te ROPA?
   V redu, birokrati, to je kot nogometaši. Joj, nogometaši, joj … nogomet je v rokah nogometašev, joj …
   KATERIH? Čigavih? Za KOGA IGRAJO?
   Za katero državo (POLITEJO)?
   .
   VSI lopovi v Sloveniji igrajo ZA MURGL KOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.

 • Get Smart

  POLITIKA = pomeni DELO za POLITEJO, SKRB za POLITEJO = DRŽAVO.
  POLITIK je tisti, ki na kakršenkoli način dela za POLITEJO (državo).
  POLITIKE najprej RAZLIKUJEMO glede na PRIPADNOST POLITEJAM, torej ZA katero DRŽAVO DELAJO in na KAKŠEN NAČIN delajo za POLITEJO (državo), ne kot PODTIKA kaviaržidoKOMINTERNISTIČNA PROPAGANDA in otroci neumno ponavljajo: “vsi nogometaši so isti”, “vsi igrajo za isto državo”, “nogomet je grd”, “nogomet je kurba”, “nogometaš je nedolžen kot prostitutka”, “nogomet krade” … in kar je še POTURJENIH bulšitizmov, ki jih je kaviaržidoKOMINTERNISTIČNI oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNI propagandni stroj (v lasti imajo +90 % medijev tega sveta, MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA pa celo 99 % medijev v OKUPIRANI POLITEJI Sloveniji), naselil v oprane glavice OKUPIRANIH-zasužnjenih ljudi. Vzemimo primer »vsegliharstva«: nogometaš (napadalec) MESSI je isti kot nogometaš (golman) OBLAK, kajne? Sledimo? MESSI dela za POLITEJO ARGENTINO in dela (NA NAČIN) kot napadalec = zabija žogo v nasprotnikove gole ZA POLITEJO ARGENTINO, ne za Španijo, ne za Italijo, NE ZA VSE ISTE, ne za bla bla nogomet …, ampak DELA ZA POLITEJO ARGENTINO. Medtem pa OBLAK DELA ZA POLITEJO SLOVENIJO, brani gol za POLITEJO SLOVENIJO, ni isti kot MESSI, ampak DELA ZA POLITEJO SLOVENIJO, ne za Španijo, ne za Italijo … in DELA drugače kot MESSI, in sicer NA NAČIN, da BRANI GOL za POLITEJO SLOVENIJO.

  • Get Smart

   MESSI ni španski nogometaš, je argentinski V ŠPANIJI, RONALDO ni italijanski, je PORTUGALSKI v Italiji. “Vsi nogometaši so isti”, “vsi igrajo za isti klub”, “vsi igrajo za isto državo” … so LAŽNA VSEGLIHARJENJA, ali pa “vsi nogometaši so pošteni kot kurbica”, kar OPRANI otroci radi ponavljajo, rajcajo jih kurbice, kar je v redu, ni pa v redu, če poštenim prostitutkam PODTIKATE NEPOŠTENOST; poštene kurbice so POŠTENE DELAVKE, ti pošteno plačaš, one ti nudijo spolne storitve, za razliko od MURGL JUGOKOMUNISTIČNIH zločinskih PEDERČINA in KURBETIN, ki vam ROPAJO MILIJARDE, uničujejo vašo kulturo, v zameno pa vam nudijo storitev: “jebanja na suvo u zdrav mozak nje”, skratka NISO VSI ISTI – osel v Lipici NI LIPIŠKI KONJ, ni LIPICANAC nje.
   ŠARAC ni slovenski premier, je MURGL JUGOKOMUNISTIČNI FEJKpremier v Sloveniji, je nastopljena pi-ar mekanocurna lutka, ki pred kamerami svira kurtzu, prodaja maglu … LAŽE, kot pes teče. Vsi KOMINTERNOVCI in njihovi SERBUSI=hlapci so:
   –MURGL-srborvackoJUGOKOMUNISTIČNI stvori v Sloveniji
   –kaviaržido KOMINTERNISTIČNI stvori v Sloveniji
   –MUSLIćKULTI JUGOKOMUNISTIČNI stvori v Sloveniji
   –pravoslavni JUGOKOMUNISTIČNI stvori v Sloveniji
   –gezoslavski JUGOKOMUNISTIČNI stvori v Sloveniji … oz. s starimi imeni: babilonski perzijski egiptovski bizantinski rimski turški … = kaviaržido KOMINTERNISTIČNI.

   • Get Smart

    Samo v primeru NEDOKONČANIH »Stošice« je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA že v prvem ruku IZROPALA, beri BARBIE BORAT POHARKA je kot kao-PREMIER odobrila 220 MILIJONOV € za projekt, ki v NEMČIJI, ki ima 2x dražjo delovno silo, za 4x večji projekt porabijo 40 milijonov €, in pozor, BOSANCOV, ki so gradili STOŠCE nje, MURGL JUGOKOMUNISTIČNI lopov, najboljš JUGOKOMUNISTIČKO KAPITALISTIČKI “socialno čuteči”* lopovski in lažnivi đupljan nje NI PLAČAL ampak jih je nagnal domov BREZ PLAČILA.
    ———
    * MILAN KUćAN: »Jankovića vidim kot takšnega KAPITALISTA,
    ki je pokazal socialno ozaveščenost.«
    ———
    Za koga dela »socialno ozaveščeno« MURGL JUGOKOMI govno? Kaj odmeva v Stoščah?
    – ZA koga? Za JOSEPHA BROZIćA TITA
    – ZA koga? Za PARTIJU?
    – ZA koga? Za JUGOSLAVIJU.
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, da sa tvoga puta ne skrenemo!”
    – “Druže tito, mi ti se kunemo, pobedit ćemo!”
    – “Evviva communismo!”
    – “Bandiera rossa la triumfera!”

    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste RESNICO in RESNICA vas bo osvobodila.«

    • Get Smart

     SOCIALIZEM = MURGL JUGOKOMUNIZEM = FAŠIZEM = KOMUNIZEM = JUGOKOMUNIZEM = USTAŠIZEM = ČETNICIZEM = TURČIZEM = FEVDALIZEM = LIBERALIZEM = KAPITALIZEM = MUSLIćKULTIZEM … vsi ti »-izmi« so t. i. POPULISTIČNE floskule, vse po vrsti so tvorbe kaviaržido KOMINTERNE = SUŽNJELASTNIŠTVO = kaviaržido KOMINTERNIZEM = KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA.
     Dovolj bo, če pogledate, katero je NAJVEČJE KAPITALISTIČNO društvo v Sloveniji = FORUM 21

     = FORUM 21 = MURGL JUGOKOMUNISTIČNO združenje vsega NAROPANEGA KAPITALA, ki ga je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVILA naropala v Sloveniji, predsednik pa je tovariš Milan KUćAN, ki je tudi predsednik PREDSEDSTVA CENTRALNEGA KOMITEJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji, ki so jo uradno preimenovali v SD = SOCIALNI DEMOKRATI in podmladek SKOJ = Savez komunističke omladine Jugoslavije, ki so ga uradno preimenovali v LDS.
     DeSUS Levica SABratuške SD ŠARAC … in Zares POZITIVNA-srbija dobri dobovški LDS i tako dalje do tokija, so vse le “novi-obrazi” teh dveh struktur (KPJ + SKOJ), ki je dejansko ENA = KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE = MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!