O evtanaziji malo drugače …

dr. France Cukjati

Gospodarstvu smo že ustvarili odlične pogoje delovanja, javne finance so stabilne, korupcija je odpravljena, šolstvo posodobljeno, mediji pluralni in svobodni, plače in pokojnine na evropski ravni, zdravstvo reformirano, dolgotrajna nega zagotovljena, paliativna oskrba na najvišji možni ravni … no, sedaj, ko so glavni državniški problemi rešeni, pa se lahko začnemo pogovarjati še o evtanaziji.

In če smo pred 66 leti z uzakonitvijo abortusa tako lepo rešili vprašanje družbene kontrole nad začetkom življenja, zakaj sedaj ne bi dokončno uredili tudi družbenega nadzora nad koncem življenja. Saj gre vendarle samo za tiste posamezne skrajne primere, ko življenje postane “nevredno življenja”. Nič hudega, če potem, ko bomo uzakonili evtanazijo, ne bo šlo več le za “posamezne skrajne primere”, ampak za učinkovito regulacijo populacije.

Tudi pri uzakonitvi abortusa smo govorili le o posameznih skrajnih primerih, a kmalu se je abortus spremenil v učinkovito orodje sproščenega načrtovanja rojstev, tako da je sedaj več abortusov kot rojstev. In vse je lepo in prav. Celo ministrstvo za družino in aktivna ženska gibanja so vesela. Vsi so zadovoljni, pa tudi noben abortiran otrok se še ni pritožil. Edino težavo predstavljajo zdravniki, ki se vedno nekaj upirajo. Pravijo namreč, da nočejo prevzemati te družbene naloge, saj so študirali za reševalce življenj, in ne za likvidatorje. S kakimi občutki – se sprašujejo – bi se ostarel in obnemogel pacient zaupal zdravniku, če bi vedel, da dopoldne rešuje življenja, popoldne pa na istih posteljah tiho evtanazira?

A tudi ta problem za našo napredno politiko ni nerešljiv. Evtanazija se lahko izvaja tudi brez zdravnikov in medicinskih sester, saj je ni treba opravljati v sterilnem okolju in se izogibati za zdravje škodljivim posledicam. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje bi bil gotovo zainteresiran in celo pripravljen financirati tak program. Tudi reforme pokojninskega sistema in dolgotrajne nege bi bile lažje izvedljive. Podobno kot za abortus moramo tudi glede evtanazije končno zavzeti bolj svobodomiselno in moderno stališče. Osvoboditi se moramo že enkrat tiste skrajno desničarske zadrtosti o dostojanstvu človeškega življenja, s katerim se že v načelu prepoveduje nasilno končanje življenja. Očitno bo tudi treba spremeniti ali kar črtati 17. člen slovenske ustave.

Že videno
Še prej pa bi veljalo obuditi stare nacistično-komunistične modrosti. Bernard Shaw, slaven dramatik, politik in pacifist, je v prejšnjem stoletju politični javnosti ponudil naslednji predlog: “Gotovo vsi poznate pol ducata ljudi, ki niso za nobeno rabo na tem svetu. Ki delajo več težav, kot pa so vredni. Samo recite jim, gospod ali gospa, bodite, prosim, tako prijazni in upravičite svoj obstoj. Če ga ne morete upravičiti, če se ne trudite pošteno, če ne ustvarite toliko, kot porabite, ali raje več, potem ne morete obremenjevati naše družbe s tem, da vas ohranja pri življenju. Vaše življenje nam namreč ne koristi, pa tudi vam ne kaj prida.”

No, Bernard Shaw je bil malce neroden v tem, da bi od neozdravljivo bolnih, pohabljenih, ostarelih … kar naravnost zahtevali utemeljitev njihove koristnosti. Ni pomislil, da se ob uzakonitvi evtanazije to lahko izvede bolj olikano in rahločutno. Ob nesrečnikovi postelji se malce pojamra, koliko stane njegovo vzdrževanje, kako težko ga je negovati in mu zagotavljati varstvo. Treba je namreč hoditi tudi v službo, v šolo, slediti karieri pa tudi na dopust bi domači radi šli … Nesrečniku tega ni treba naravnost govoriti. Dovolj je, da to sliši, čuti ali le sluti in bo hitro zaprosil za evtanazijo ali vsaj pristal nanjo. Če bo seveda uzakonjena.

Pa šalo na stran!
No, pa šalo na stran, če ste jo morda zaslutili v tem modrovanju. Terminalno stanje oziroma umiranje je resna zadeva, vredna resnega pogovora. Ne glede na to, da ima vsakdo pravico odkloniti kakršnokoli umetno podaljševanje življenja in da upravičeno pričakuje obvladovanje bolečine in trpljenja, je umiranje za vsakega človeka neznana skrivnost, ki normalno poraja strah.

Če pa je predsednik vlade mislil resno, ko je rekel, “če bi sam moral tako umreti, kot sem videl pri starših, je bolje, da me ta hip nekdo s kamnom po glavi”, potem bo do konca mandata gotovo uredil dolgotrajno nego in uresničevanje pravic do obvladovanja bolečin in osamljenosti. Uzakonitev in vzpostavitev paliativne oskrbe bi namreč zagotovo pregnala mnoge strahove pred naravnim umiranjem, ne da bi se odpovedali absolutnemu spoštovanju življenja.

Dr. France Cukjati

 • Antonius

  Če bi moral z neznosnimi bolečinami v vrsti čakati na paliativo, potem sem še toliko bolj za evtanazijo.
  Nehajmo se slepiti! Dogajanje v zdravstvu je že davno nazaj zapravilo svoj ugled in pacientovo zaupanje.
  Vse, kar je delovnim in upokojenim Slovencem država naložila, povprečno in celo slabo plačani delavci plačujejo. Upokojenci smo pa sploh posebna vrsta žrtev. Verjeli in zaupali naj bi v paliativo, zdravniki nam predpisujejo pa alibi zdravila. Upokojencem niti antibiotikov nič več ne predpisujejo.
  Nehajte nam zdravniki lagati in nas z leporečjem vleči za nos. Od petih pacientov, ki so preboleli perikarditis je samo eden preživel. Štirim nesrečnikom so zdravniki predpisali generike.
  Ko bomo zdravnikom pacienti vredni bioloških zdravil, potem bo zdravnikom mogoče zaupati tudi v njihovo čislano paliativo.
  Ko se je tistemu postaranemu nesrečniku utrgalo v Izoli, je s seboj odnesel v grob eno težko zdravniško svinjarijo. Človeku se vendar ne utrga, ker naj bi imel vsaj sto razlogov, da je zvrhano zadovoljen s slovenskim zdravstvom.
  Zdravniki nosijo svoj zvrhani del odgovornosti za stanje v slovenskem zdravstvu, ker se oglašajo samo za večje plače, o vsem ostalem pa ne bev, ne mev. Še celo nedolžnega Radana so pustili na cedilu.
  Nobenega štrajka ne potrebujejop, dovolj bi bilo, če bi vladi in zdravstvenemu ministru dali javno vedeti, kaj se na račun njihovih pacientov v ozadju zelo kleptomanskega dogaja.

 • Matt von Glanz

  Za doktorja se pa ravno ne spodobi, da tako dosledno narobe piše ime znanega dramatika. G. B. SHAW.

  • Andrej

   To je pa tvoj silno pomemben prispevek. Bravo. Zdaj se lahko mirno evtanaziraš.

 • Olga101

  Levičarji nimajo spoštovanja do ničesar! Ničesar jim ni sveto! Niti življenje nerojenih otrok, kaj šele starcev! Neskončno število morišč po Sloveniji, kaže njihovo “veličino”! Evtanazijo naj kar sebe, v dobro Slovenije!

  • abc

   A tebi so pa sveta življenja, ker bi kar pobila vse migrante. Daj ne nakladaj in se ne imej za svetnico, če si navadna nacionalistična opica.

   • Ivan Friderik Novak

    Žališ opice.
    Ona je gnida.

 • Ivan Friderik Novak

  Cukjatijev Franc se podpisuje z “dr.”, čeprav nima doktorata znanosti (njegov šef Ivan ga ima, častnega namreč).
  Toliko o morali . . .

  • marta

   Pravilno je, da ima DR spredaj, ker pod takšnim nazivom je na MF diplomiral.
   Kasneje je bilo to spremenjeno, ampak za starejše zdravnike, se to ni spremenilo.

   • marta

    Očitno je Ivan Friderik Novak spoznal svojo zmoto in prispevek, kjer očita dr. Cukjatiju, da si neupravičeno postavlja dr. pred ime zbrisal…… in zdaj jaz, Antonius in Andrej v naših prispevkih odgovarjamo nekemu “Guest-u” …. eh, ti šment, no.

    • Ivan Friderik Novak

     Spet nimaš prav.
     Izbrisal me je votloglavi administrator.
     Takšnih, z votlo glavo, je na portalu kar nekaj.

  • Antonius

   Ne ne bodite zlobni. Častno podeljeni naziv je zgolj čast, ki se jo nazivno nikjer ne uporablja. Kučan si je doktorsko čast izsiljeno v ZDA kupil.
   Cukjatijev dr. je pa povsem druga zgodba. V jugoslovanskih časih so zdravniki dr. izsilili. Zato danes na vizitkah doktorjev z znanstvenim nazivom piše dr. pred imenom in priimkom in na koncu še dr. medicine. Samo zdravnik je bil našim socialističnim dr-jem premalo.
   V tujini morajo naši zdravniki za dr še specialistično doštudirati. Prijatelj je tako postal pravi dr psihiatrije.

  • Andrej

   Tvoj prispevek je bistven pri razumevanju evtanazije. Hvala.

 • macon

  Shaw, ne Schaw. Popravite, prosim.

  • Antonius

   Maconček, ne bodite prestrogi. Cukjati govori tudi nemško poleg angleščine, pa se mu je zgodila nemška varianta. Angleško govorijo vsi slovenski zdravniki.

 • Ryuk

  Ta vlada namerava reševati zdravstveno blagajno in čakalne vrste z evtanazijo. Kaj bo naslednje? Da bodo problem prezasedenosti zaporov reševali s smrtno kaznijo? #staričasi

 • Nata

  + + + + + + zelo dobro. In v eni zelo resni temi ste našli prostor za satiro. . . . zelo je dobrodošla. Kajti veliko resnic se da na ta način povedati !

  ” pa tudi na dopust bi domači radi šli …” !!

 • Andrej

  Uzakonjeni splav, evtanazija, LGBT, istospolne skupnosti, izvenzakonske skupnosti, posojanje in najem ženske za roditi otroka, posvojitve otrok v istospolnih skupnostih, trgovanje z otroki, legalizacija prostitucije, marihuane, drog…. Ni vam treba brat Stare zaveze. Sodomo in Gomoro imamo tukaj.

  • Ivan Friderik Novak

   Pozabil si omeniti pedofilijo v RKC.

   • Andrej

    Pozabil si omeniti, da od celotne pedofilije na RKC odpade komaj kakšen %. Še vedno preveč, ampak zaradi evidence.

 • anna

  Podpisniki s svojimi podpisi pač dajejo prostovoljno, a veljavno soglasje za lastno evtanazijo. A le pod pogojem, da se bo kdo našel, ki jim bo PROSTOVOLJNO predal strup.

 • šmentanamuha

  Levičarski nekrofili bi seveda radi postali zakoniti nadzorniki nad življenjem in smrtjo. Z abortiranjem jim je že uspelo, ker spočeti otročiček v maternici pač ni imel možnosti, da se temu upre. Me zanima, kakšno je stališče Desusa in njegovih volivcev?

 • Nata

  Tole pripenjam. Ker se tiče nas – upokojencev ! Sijajno je napisano.
  https://www.casnik.si/upokojenci-osrednji-slovenski-problem/

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!